Късно ли е да родиш на 40?

• 172 327
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 3 105
Айде аз в чужбина съм виждала такива пенсионери,които описвате.Обаче тука първо здравната система е в пъти по-добра.Отделно пенсиите им стигат да се издържат сами и лекарствата им са платени от здравната система
Обаче точно в България къде ги тия невероятно здрави пенсионери,с мотори,на батут и какво още беше.Не стига,че първо пенсиите им не стигат дори за храна на някои,ами да не говорим за лекарствата.

Лекси..еми късата клечка си изтеглила.В бг-мама всички баби са като Мадона ,а дядовците Мик Джагър.

# 3 106
О да, особено предното и по-предното поколение, на което му изгоряха всички спестявания, тъне в охолство и не зависи от децата си. Старите хора са оставени на пълна мизерия и ако няма кой да се погрижи за тях, умират от глад или от студ. Но пък вие сигурно не живеете в тази действителност и не ги разбирате тези неща.

# 3 107
Лекси..еми късата клечка си изтеглила.В бг-мама всички баби са като Мадона ,а дядовците Мик Джагър.

Едната ми баба не беше никаква Мадона. Не беше особено здрава. Два пъти прекара рак, имаше катаракта, хипертония, дори и подагра заради начина й на хранене. За последните 6 години от живота си претърпя две тежки счупвания на ставите, като и двата пъти я хоспитализираха. Но до последно не е била в тежест на никого. Имаше периоди в които й трябваше помощ, но като цяло се оправяше сама. Така че, това, че някой е стар, не значи, че има нужда от непрекъсната помощ.

# 3 108
тия невероятно здрави пенсионери,с мотори,на батут и какво още беше.Не стига,че първо пенсиите им не стигат дори за храна на някои,ами да не говорим за лекарствата.

Има, не разчитат само на пенсиите си, но не са в тежест и на децата си.
Това, че ти не знаеш, че има не значи че не съществуват.

# 3 109
Лекси каза,това което аз лично исках да кажа и имам като мнение.А именно раждайки късно обричаш в 90 процента от случаите детето си на това.
Но сега - когато аз съм почти на 30 и съм майка, иска ли ми се да имах по-млади родители? С ръка на сърцето - да. Защото баща ми почина на 80 и за малко не доживя да види моите деца. Защото ми се иска майка ми още да работеше и да имаше социален живот, вместо да бъде хипохондрична пенсионерка, която ме кара да се чудя дали да се грижа за двете си породени деца, или да се занимавам с нея. Тя друг близък човек освен мен - единствената ѝ дъщеря, няма, и това е ужасно - и за мен, и за нея.

Не, мила, не е в това проблемът. А в това, че майка й е родила от 54 годишен, това че е била на 37 не е никакъв проблем. После естествено е останала без другарче на 63 г. , при това явно не е много социална по характер и както казва Лекси се е вторачила в единствената си дъщеря като единствен близък човек.
То и без да работи пак може да си има социален живот, работата не значи социален живот;  жените на запад като са масово домакини след като родят и често не работят цял живот, та като че ли си нямат социален живот.. ??

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 00:35 от White Magic

# 3 110
една година по-голям.

Според мен физиологичната възраст е от значение, да. Но много по важни са други фактори - начин на живот, манталитет, култура. Майка винаги е работила с млади хора, това я поддържа и зарежда, нямали сме някакви сътресения( семейни, лични), всяка сутрин в 6ч.( освн когато времето не позволява) ходи да се разхожда по плажа и т.н.
А така - много добре си го казала - физиологичната, не биологичната възраст е важна. Понеже има жени в климактериум на 30, но и на 45 и на 50 и няколко. Мойта майка и едната баба дори не са усетили такова нещо като климакс, единствено им е спрял месечния цикъл на 52 и 54 г. съответно, за другата баба няма данни, но и тя пък от много работа не е имала време за такива "лигавщини" като възрастови оплаквания.  Mr. Green
За останалата част от поста на Кали мога само да перефразирам: За Бога жени - женете се за по-млади мъже, за да не се състрявате преждевременно и да не оставате самички на старини. Нали все пак и 7 години повече живеем от мъжете..  Mr. Green

# 3 111
  • Най-сетне у дома
Не, не ми е все тая, защото като станат повечко късно раждащите, трябва държавата да плаща за повечко кувьизи, лечения и подобни. Да не говорим, че така ще се повлияе цялата демографска структура, културата, всичко и това няма как да не ме засегне.

И на мен не ми е все тая.
Моето поколение масово беше произведено от млади родители, които, като всички млади хора, мислеха за развитието си и за купоните си. Децата бяха отгледани от родителите на младите родители. Почти нямам около себе си хора, които да са имали смислен контакт с родителите си и липсата на формираща връзка родитетел-дете много ясно си личи. По-притеснителното е, че очевидно в България е още много жива културата на пробутване на децата на бабите и отгледжането им тип "между другото ще го избуташ, няма да усетиш, все ще се намери кой да помага". Няколко страници по-назад Янечек роди култовата реплика "все ще има на кой да гледа детето ЗА МЕСЕЦ-ДВА, докато ти си правиш науката". А защо просто да не си запишем децата на седмична детска градина? Опа, такива вече няма, откакто е ок да раждаш, след като си се погрижил за това в каква обстановка и микросвят ще си доведеш детето. Но този тип мислене "все ще се намери на кого да го дадеш, докато за месец-два си правиш наука" е много показателен за този тип нагласи - нито правенето на наука да е направено добре, нито децата да са отглеждани читаво и с внимание.

Ми, не, не ми е все едно, че за да оправдаят личната си история, хората защитават нездрави модели и отричат важно цивилизационно достижение - възможността да отгледаш детето си с внимание и истинска зрелост, отваряйки достатъчно място за него в живота си. Същите тези хора са дишали във врата на родителите ми да ме пръкнат на по 27, когато им се е налагало да се справят със съвсем други предизвикателства и са им се правели съвсем други неща - нормално за възрастта им, впрочем. Също и не ми е все едно, че културата "да изгледаме детето между другото, все ще има кой да го гледа", е още жива. Защото тя върви с абсурдната идея, че можеш едновременно да учиш, да гледаш дете и да осигуряваш парите за това работейки, без нещо в цялата верига да е ощетено. Ощетени са децата. И човек просто трябва да поживее някъде, където "късното" родителство е практика, за да види разликата в поведението на децата, в академичните им постижения, в липсата на агресия и тормоз в училище - и това е само началото на списъка с разлики.

Иначе в ромските общества се ражда много рано, но те са атакуеми точно по точката "грижа за детето". Но такава е културата и тя се репродуцира по този начин тъкмо заради младата възраст на родителите, която прави невъзможна добрата грижа. В обществата с добри икономически и културни постижения, средната възраст на първото раждане е висока, на последното - още повече. Това е положението.

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 08:31 от Saule

# 3 112
Saule, подсети ме нещо с твоя пост Peace По-младите уж майки, разчитат предимно на майка, свекърва, леля и т.н Peace Докато по-възрастните такива си ги гледаме предимно сами.
Нали се  предполага , че родителите ни вече са или измрели, или с хипохондрия Wink
И какво ви пречи късното раждане не проумявам Thinking Държавата щяла да плаща повече ooooh!         Плюй бабо да не те среща мечка Stop

# 3 113
Saule, подсети ме нещо с твоя пост Peace По-младите уж майки, разчитат предимно на майка, свекърва, леля и т.н Peace Докато по-възрастните такива си ги гледаме предимно сами.
Нали се  предполага , че родителите ни вече са или измрели, или с хипохондрия Wink
И какво ви пречи късното раждане не проумявам Thinking Държавата щяла да плаща повече ooooh!         Плюй бабо да не те среща мечка Stop
Ами те затова са толкова загрижени за връзката дете-баба и дете-дядо. WinkЕдно е да им тръснеш децата те да ги изгледат, а съвсем друго-да се грижат за болен родител и децата си.Разликата е огромна, нали?
Тарталетка за това е толкова наострена-защото майка й се грижи за по-възрастните, и тя изпитва ужас, че няма да има кой да й изгледа децата.

# 3 114
  • Вън от пространство и време
Лекси каза,това което аз лично исках да кажа и имам като мнение.А именно раждайки късно обричаш в 90 процента от случаите детето си на това.
Но сега - когато аз съм почти на 30 и съм майка, иска ли ми се да имах по-млади родители? С ръка на сърцето - да. Защото баща ми почина на 80 и за малко не доживя да види моите деца. Защото ми се иска майка ми още да работеше и да имаше социален живот, вместо да бъде хипохондрична пенсионерка, която ме кара да се чудя дали да се грижа за двете си породени деца, или да се занимавам с нея. Тя друг близък човек освен мен - единствената ѝ дъщеря, няма, и това е ужасно - и за мен, и за нея.

Не, мила, не е в това проблемът. А в това, че майка й е родила от 54 годишен, това че е била на 37 не е никакъв проблем. После естествено е останала без другарче на 63 г. , при това явно не е много социална по характер и както казва Лекси се е вторачила в единствената си дъщеря като единствен близък човек.
То и без да работи пак може да си има социален живот, работата не значи социален живот;  жените на запад като са масово домакини след като родят и често не работят цял живот, та като че ли си нямат социален живот.. ??

Ами не знам дали и в това е проблемът. Майка ми ме е родила на 22, баща ми е бил на 24. Никога не е имала социален живот и приятелки извън контактите в работата и това се е отразило в негативен аспект и на умението ни със сестра ми да изграждаме такива. Но това е друга тема. Исках само да напиша, че сега е на 71, има сума ти сериозни, съвсем не хипохондрични болежки, разделиха се с баща ми, но не е в тежест на никого все още. Отгледа децата на сестра ми, сега всеки ден идва да гледа моите през ваканцията. Единственото условие да го прави е да съм сготвила, щото вече не ѝ се занимавало да готви за много хора.

За протокола на темата - разликата между мен и децата ми е 37 и съответно 40 години. Ожених се на 28 и веднага исках да имам деца, но... не винаги става. А и аз съм си загубена и не ставам за брак по планиране, сметки и записки. Ожених се просто по любов.

# 3 115
Вече наистина изпростяхте. Laughing Питам се, след като сте толкова уверени и щастливи с избора си, защо е цялата агресия?

# 3 116
Кое определяш като изпростяване и агресия?

# 3 117
  • София
Кое определяш като изпростяване и агресия?
И за мен ще е интересно да разбера.

# 3 118
Примерно, последния ти пост. Имам чувството, че ще ми капне пяна от монитора.

# 3 119
    Ако визираш мен, в грешка си.Аз съм и рано, и късно родила жена.Опитала съм и едното, и другото.За щастие не ми се налага да гледам болни и стари родители и затова мога само да съчувствам на тези от вас, които го преживяват.За какво по-точно да проявявам агресия, според теб?
    Интересно ми е обаче каква е причината някои съфорумки толкова ожесточено да защитават тезата си против късното раждане?Какъв им е проблема?Какво ги касае тях, след като за себе си за взели друго и то непоклатимо решение? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт