Късно ли е да родиш на 40?

• 172 179
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 3 435
И накрая ще четем само истории за безполови костенурки, на които нищо вълнуващо не им се случва.
Joy
Но пък едни позитивни, толерантни безполови костенурки Joy.
По добре толерантни безполови костенурки отколкото словоблудството на някой хора. Даже не разбрали как се отнасят предците им към хората с увреждания.

То защото "селския идиот" или още по-хубавата думичка "нефелен" са измислени през 21 век. Не че има нещо общо с темата, все пак няма да раждаме около 1900 и Балканската, без значение дали сме на 20 или на 40 г.

# 3 436
Ако ваша приятелка е бременна на 40, такива ли ще й ги говорите?

# 3 437

Избягвам да си давам мнението, без да ми е поискано, така че най-вероятно нищо няма да ѝ говоря по този въпрос.

# 3 438

Какви такива?

# 3 439
 Стига сте дрънкали глупости, защото всеки може да роди "нефелно" дете. И не само през 1900 и сега явно има такива, дето ще се намерят да си упражняват словоблудството на тая тема.

# 3 440
Ох, значиии.... ooooh! ooooh! ooooh!
Така ли не разбрахте, че ставаше дума за съвсем друго?!

Дете с увреждане може да се роди, недай си Боже винаги, на всяка възраст. Tired

Мамасита определно не визираше това, а че в миналото хората са раждали също до късно, но  условията и причините  за това късно раждане са били други.

# 3 441
Не знам какви такива, но приятелките ми са достатъчно интелигентни жени, за да са наясно с рисковете, които една бременност над 40 носи, че да има нужда да се допитват до мен. Ако вземат такова решение, за тях рискът ще е оправдан. Което не значи, че аз бих взела такова решение за себе си, защото за мен рискът може и да не е оправдан.

Думата "нефелен" споменах за илюстрация на отношението на предците ни, нали за миналото ставаше въпрос. И да, всеки може да роди такова дете, но след определена възраст рискът не е в полза на 40-годишните, при все че и при 20-годишните се случва.

# 3 442
wild poppy, за разлика от началото на миналия век вече има нещо, на което му казват "проследяване на бременността".  Peace бременната на 40+ е бременна като всяка друга и ако е достатъчно отговорна към детето си и към себе си, в общия случай не пропуска изследвания, които могат да установят дали детето има увреждания или не.

# 3 443
wild poppy, за разлика от началото на миналия век вече има нещо, на което му казват "проследяване на бременността". 

Това никой не го отрича, нито прекъсването на бременността по медицински причини. Което за мен също не е голямо успокоение, че да ме навие да забременявам след 40.

# 3 444
естествено, че ако си носиш страха и нагласата, че всичките ти страхове ще се сбъднат, никога няма да се навиеш  Simple Smile
повечето 40+ майки, които познавам, са били наясно с рисковете, когато са взели решение да забременеят. имали са и страхове, не по-малки от на всички останали, но желанието им да имат детенце е надделяло.

# 3 445
Наскоро прочетох една интересна позиция за майчинството: не става по-лесно, само жената повече задобрява.

Това "задобряване" е свързано именно с оная стресова трансформация, която прави от жената майка. Казват, че за да станеш майка, не е нужно само да родиш, но честно казано, самото преживяване на бременност и майчинство учи на много неща.

Сега като родих второ, видях, че щом веднъж жената е минала в такъв режим, вече втори и трети път ще е по-лесно. Но първия път си беше стресово и добре че бях младичка и имах повече биологичен ресурс.

И пак не разбирам тоя стремеж на всяка цена да имаш дете, ако виждаш, че природата не ти го е отредила. Това е все едно аз да се напъвам да стана ядрен физик, с много зор и средства, само и само да съм ядрен физик. Детето си е дете, факт от живота- или има, или няма. Ние, майките, не сме някакви благословени мистични създания, нито пък детето води до запълване на вътрешна празнота, ако човек страда от такава.

Това по повод на изказването, че някоя би пробвала и до сто години. Е, аз не бих пробвала до безкрай. Част от женската мъдрост е да знаеш кога съдбата ти е отредила да си без деца, да я приемеш и да направиш най-доброто с този жребий.

# 3 446
Mamacita, доста лесно е да кажеш това при две налични деца. Wink Ако нямаше дете, едва ли би разсъждавала така лежерно. Аз си имам деца, но съм сигурна, че ако нямах, щях да опитвам докрай, та и на 45 години не бих се отказала Peace

# 3 447
При мен децата са стечение на обстоятелствата. По-скоро имаше един период, в който знаех, че мога да си живея много добре без деца, но така стана, че си имам. Освен това са по-скоро родени, защото това е логичното продължение на връзката, а не защото аз съм имала някакви майчински копнежи.

Но дори да имам деца, те не са това, което ме изпълва, със сигурност не са ми смисъла на живота. Смисъла, който намирам, е нещо, което се постига със или без деца.

А кой по-добре може да ти каже, че има смисъл и без деца, отколкото човек, който вече ги има и е видял, че не е там отговорът за живота, вселената и всичко останало.

# 3 448
Mamacita, все по-мъдра ставаш! Wink

# 3 449
  Я по-добре оценявайте незаслужения късмет, който сте извадили, както и аз, впрочем,  да нямате репродуктивни проблеми, вместо да приказвате тия самодоволни глупотевини.

Разбира се, че щях да опитвам докрай, ако нямах деца, а исках. Както и всеки тук.

Общи условия

Активация на акаунт