Късно ли е да родиш на 40?

• 171 937
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 4 320
Разбира се. Но аз коментирам себе си и моите възможности, защото споделих моя казус, за който черпя различни гледни точки именно в тази тема.
И знам, че желанието за дете не е съпоставимо с това колко пари можеш да изкарваш, а е много по-силно. Както и че дете с пари не се гледа. Както и много други неща. Но всеки изхожда от себе си. Аз имам 1 дете и много ще си помисля за второ именно поради тези причини. Защото да искаш дете не е да искаш бебе. А е да си преценил и претеглил и сметката да е с положителен знак, че имаш всичкия ресурс да създадеш човек, личност, индивид. А тук зациклихме само на финансовия ресурс в моя коментар, а аз на 10 места споменах останалите, не по-малко важни.

# 4 321
Да споделя и други български правила. След ин-витро задължително секцио. Така са им казали на мои познати.
На 32 години моя позната са я карали да лежи цялата бременност, защото била 'възрастна първескиня'.
Абе изобщо...

Мисля си, че всеки сам трябва да вземе решение за това как да си гледа детето.

# 4 322
Ом, жени се връщат и на третия ден, и на третата година. Примерите всички ги знаем и няма защо да се убеждаваме, че без баби, без пари, без татковци, без време, без ..... деца се гледат. Знаем го. Но не е нужно това да е конвейер, нали?

# 4 323
  • София
В САЩ те изправят на  12 час след секциото, така, че явно медицинските лица са преценили, че не е нищо, което е живото застаряващо.
И за мен практиката за 40 дни е отживелица, но има хора които живеят още в 18 век и си е тяхно право да спазват изискванията за 18 век.
В Бг изправяха на 12-тия час в мизерната 97-ма, когато съм раждала за първи път.
Седем години по-късно ме изправиха 5-6 часа след секцио след много сраствания и съответно много допълнителна работа след като извадиха детето живо и здраво. Прекарах една нощ включена на апарат, от който регулирах сама болкоуспокояващите. На следващата сутрин извадиха де що имаше маркучи да стърчат от мен и водех самостоятелен живот. След 3 нощи в болницата излязох, носейки сама детето в кошница за кола и започнах да водя нормален живот с първокласник в началото на учебната година.

Има две неща, които ми е коствало много, за да не правя и ще бъда щастлива, ако и децата ми успеят да направят за своите - да оставя бебе под 6 месеца на отглеждане от друг човек, камо ли извън къщи или да си дам детето на нещото, наречено ясла. Мястото на детето поне до три години е в къщи под грижите на интелигентен и заинтересован човек, без значение дали е баба или платена помощ. Изобщо не ме интересува колко милиарда героини има по земното кълбо. Аз имам две деца. Хич не съм от майките-орлици и съм се връщала на работа и двата пъти преди децата ми да навършат година. Но искрено вярвам, че в ранните години детето трябва да получава много добри грижи и внимание, а това става най-естествено в къщи. Към днешна дата децата ми са толкова самостоятелни, че не е удобно да пиша подробности. В малко семейства е така.

Нещо темата отиде в посока, кой какъв герой е. А поне за мен тя е за нещо друго.
Все по-често жени раждат на 40+ Физически може. Особено, ако човек има достъп до добро здравеопазване. Личното ми мнение е, че това рядко е планиран избор. Наясно съм, че вече не е прецедент първо дете да се роди след 40. Личният ми съвет на работеща от 20+ години майка на две отраснали деца с нелека професия (подробностите давам за воинстващите герои) е, че няма лична и професионална цел, която да си заслужава планирано отлагане до 40 години, ако жената иска да има деца. Понеже съм напълно ОК с избора да нямаш деца. Радвайте се на децата, да не спорим за всяко нещо, не си заслужава. Децата порастват и се отделят от нас толкова бързо, че се чудиш как времето е хвръкнало...

# 4 324
20 000 на месец е заплата, която не зная дали някой изобщо получава в България Grinning . Човек може да направи толкова пари, но не в подчинена позиция. 1000 лв. остатък на месец са пари, които човек може да използва за да увеличи доходоносността си ако има идеи.

# 4 325
  • най-шареното място
Не знам защо ме питаш. Писах, че разбирам позицията ти. Защото за някои майки да изкарват пари, а децата им да нямат контакт с майките си /и майките с децата/ не е ОК.

И парите не са единствен или главен фактор често. Периодът е кратък. Има варианти. За мен е въпрос на нагласа в повечето случаи. Факт е, че родено и отгледано от баби дете е желан избор за много жени. Факт е и че гледането от баба не е мечта за други.

# 4 326
  • В градината...
1000 лв. на месец, са не остатък, а мечта за основен доход за над 50% от българите.

# 4 327
Sophiemaspencer, работя от 15 години (откакто съм била на 15 тоест), през цялото това време съм се издържала сама. Ако прочетеш 4 страници назад, ще видиш защо обяснявам в цитата от теб защо за мен няма смисъл да работя по повече от 12 часа дневно 6 дни седмично взривяваща психиката работа, като едновременно с това родя второ дете и всички пари отиват по това да организирам тяхното отглеждане, без да съм до тях. Така ще ми остават 1000 лева, което, дори и да те обижда, учудва, изумява или възмущава, за мен не е сума, която си заслужава аз да бъда парцал от работа и да виждам децата си нощем, докато спят или 1 ден от уикенда.
И обяснявах на СлънцеЛуна, че за 20 000 ще започна. А не че ги получавам. Това е отговор на въпроса дали за повече, отколкото получавам сега (по-малко от 1/4 от 20000) ще променя мнението си. Нека сме коректни.

Какво като живеят? Решили са го, живеят. Толкова изкарват, живеят. За толкова са се преборили, за толкова са ги оценили/подценили/надценили. Въпросът е с колко искаш да живееш. За мен 1000 лв  VS стрес, нерви, отсъствие от вкъщи 6 дни седмично и да не виждам хлапетата не си струва, колкото и да е изумително.

Така стават скандалите. Някой прочита на парче нещо и хоп, става калабалъка.

Защо да е скандал? Аз коментирам пост. И понеже за мен тези цифри не са мираж, а реалност, си давам сметка, че е смешно да се пренебрегват милионите хора, които се скъсват от работа, за да си издържат децата.

Биб-биб, аз си стоях вкъщи три години. Отрази ми се сериозно на професионалното развитие, но за 2-3 години наваксах. И съм съгласна за интелигентния възрастен, при мен бяха две баби и аз, не едновременно.

# 4 328
Добавям към текста: Не ме интересува, защото всеки сам решава какво да прави, на какво е способен, колко може да отдаде, с какъв ресурс разполага. Така че "много хора", "всеки" и тн. е генерализация, зад която стоят много скрити обстоятелства, които не знаем за всеки отделен случай.

Не те интересува, но тук си е написано черно на бяло, че:

Има форум и тема, в която всеки може да дава мнения, да обсъжда и да коментираме решенията на другите с цел дискусия и сондиране на мнения. Ако ти специално не искаш да се прави подобна "дисекция" на решенията ти, просто не ги споделяш.

Т.е. теб може да не те интересува това, че се фокусират върху теб, но пък може да има други потребителки, за които това да е полезно!  Mr. Green

Аз също съм до едно на брой деца. Който има сили, възможности и желание за повече - страхотно.

# 4 329
Аз само не разбрах как твоите съмнения се връзват с тезите на Мамасита.
В твоя случай това колко деца ще имаш няма нищо общо с възрастта. Има общо с избора кариера или деца. Това, което ми прави впечатление, е, че коментираш само своя доход и своето свободно време. Аз без подкрепа на съпруг не бих родила много деца - не говоря само за парична подкрепа, защото за годините, в които сме заедно, понякога той е изкарвал повече, друг път - аз.

# 4 330
  • София
Биб-биб, аз си стоях вкъщи три години. Отрази ми се сериозно на професионалното развитие, но за 2-3 години наваксах. И съм съгласна за интелигентния възрастен, при мен бяха две баби и аз, не едновременно.
При всеки обстоятелствата са различни, аз имах предвид генералната посока. Приемам за напълно естествено, че едно раждане, а и две  Simple Smile се отразяват на професионалния път и на приоритетите. По-скоро не споделям героизмите, че видите ли, не се отразявало. Създаваш живот, осъзнато и няма как да не дадеш леко назад в професията, особено в зрелите си години. Това нито значи, че ставаме по-малко професионалисти, нито по-малко способни или мотивирани да работим. Нито променя генералната професионална картина и това, което човек вече е натрупал в главата като експертиза и практически умения да си върши добре работата.

Аз не съм от жените, които леко износват и раждат и свалям шапка на тези, които за три години раждат и отглеждат две деца.

Имах много интересен личен опит след раждането на първото си дете. Когато се върнах на работа бях на 26 и имах притесненията си, че на майките с малки деца се гледа по-особено (98-ма година). Изненадах се, че вместо очакваното, преобладаваше отношение към мен като към вече зрял човек, на който се гласува повече доверие.

# 4 331
  • Seattle-USA
Луиза, Луиза, в този форум пишат доста жени работещи в чужбина или в България със 60+ часова седмица, високоплатени и висококвалифицирани.  Както се изказваш все още имаш някакви излюзии за перфектното дете с перфектните грижи и все още не чух да ти доставя удоволствие че имаш дете. Детето може да е много трудно, толкова трудно, че даже не осъзнаваш и не си мисли че ако си висококвалицифирина и перфектна и високоплатена няма да ти е трудно с малкото човече. Даже си мисля имаш ли  дете или се опитваш да планираш? Планирането е страхотно нещо, браво, според мен всички трябва да го направят! Но после настъпват интересните трудни, лоши и много хубави моменти и колкото и да си планирала има досте моемнти меко казано понякога дни, седмици в абсолютен хаос. Добре е да имаш мъж които ще поеме 50% от нещата. Ако нямаш ще ти е много по трудно. И ако мислиш, че с едно дете е трудно, с две ще бъде поне Х20, не Х2, но и щастливите моменти ще бъдат Х200  bouquetДа , пари трябват, но колкото и да си правиш сметка, по някое време ще се изправиш пред решение да не работиш без да спираш, да имаш повече време за детето. А това изказване за бавенето на детето от бабата Laughing

# 4 332
Аз само не разбрах как твоите съмнения се връзват с тезите на Мамасита.

И двете не са кариерно ориентирани, но имат пари ?!

Винаги ми е било интересно Мамасита от къде ги вади тези пари, като е цял ден във форума. 5 хиляди евро на година за големият й не били много. Да, за нея може да не са много, за мен може да не са много, но на фона на общата икономическа обстановка, това е малко повече от средната работна заплата на един човек в България. От позицията на имащ е много лесно да обвиняваш другите, защо не раждат. Иначе по другите теми прокламира аскетизъм и постоянно говори колко са презадоволени хората. Нали уж детето й нямало да го записва на повече от 1-2 занимания, пък то какво се оказа, че дава над 800 кинта на месец за отрочето.

# 4 333
Понеже ставаше дума за това, че в Щатите майчинство няма и видиш ли
успявали да работят и да си гледат децата. Успяват - да - емигрантите.
Американките в голямата си част си остават с децата и си ги гледат и без
майчинство.

# 4 334
Успяват - да - емигрантите.
Американките в голямата си част си остават с децата и си ги гледат и без
майчинство.
Не точно, до сега съм работила в 3 от най-големите компании в света. Ще се учудите но повече от 40% от топ мениджърите са жени ( за моя изненада с повече от 2 деца).

Общи условия

Активация на акаунт