Късно ли е да родиш на 40?

• 172 101
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 645
Г-жа Монк, огромно браво!  bouquet Казвам с опита на жена, минала през проблемно забременяване, мисли за осиновяване и късно раждане.

# 646
Г-жа Монк, едно голямо браво и от мен !!!  Hug Да ви са живи и здрави и много да ви радват !

# 647
  • В градината...
Г-жа Монк, браво, след твоя пост не виждам смисъл от тази тема, ти заключи  Peace

# 648
  • София
Хайде и аз да се изкажа, макар и след толкова навъртяни страници...
В наше време да родиш на 40 години изобщо не е нещо нечувано и невиждано, даже напротив.
Аз лично нямам желание, въпреки че ме делят няколко години до тази възраст, не заради друго, а защото не искам второ дете. Ако исках, нямаше да има сила, която да ме спре.  Wink

# 649
Родих второто на 38,5г. Забременях без проблем, бременността ми мина ок, родих здрава госпожица, която вече е на 6м. чувствам се чудесно. Баткото си прави устата за братче, т.е. трето Winkимам време до 42г., може и да стане, знае ли човек Wink.
Не виждам проблем, ако жената се чувства физически и психически ок.
На ФМ док ми обясни, че годините въобще не са повод за притеснение относно здравето на бебока. Имам приятелка на 38г. ще роди първо дете, екста се чувства.

# 650
  • София
На ФМ док ми обясни, че годините въобще не са повод за притеснение относно здравето на бебока.
С това не съм съгласна, но не ме се спори.  Grinning

# 651
На ФМ док ми обясни, че годините въобще не са повод за притеснение относно здравето на бебока.
С това не съм съгласна, но не ме се спори.  Grinning

Не съм лекар, и не мога да се изкажа компетентно, но въпросната док.работи в една от най-престижните клиники за ФМ в Сф, т.е. доста пациентки е прегледала и има опит. Обясни ми, че предният ден е имала пациентка на 25г. с много увреден плод, категорично за аборт, и че повечето жени вече раждат след 30г, а след 35 въобще не е чудо невиждано. С доста лекари го изговорих и питах това за възрастта, ами нито един не беше особено притеснен и впечатлен, освен генетичката във въпросната клиника......която въпреки чудесните ми резулатти от БХС, ми заяви, че трябва да направя амниоцентеза, защото в някои държави след 35г. била задължителна. Е, в Бг не е , и не я направих, а генетичката я вдигнах във въздуха, защото се държа с мен ужасно, защото съм решила да раждам след 35г.

# 652
  • София
ani27, в първия си пост видя ли какво съм писала?  Grinning
А генетичката явно има за какво да подскача, но със сигурност не е било защото си решила да раждаш след 35-годишна възраст.

# 653
   Преди да се направи амниоцентеза се прави друго изследване, забравих как се казваше точно, което показва степента на риск за генетична аномалия на плода. Тъй като един от коефициентите при пресмятането на този риск е възрастта на майката, ако тя е над 35, ВИНАГИ тази степен на риск е достатъчно голяма, за да бъде препоръчана амниоцентеза. Това е статистически риск.  Дали има или няма генетична аномалия конкретния плод показва именно амниоцентезата.

Тоест, ако перефразирам, ако си под определена възраст въпросното изследване може да покаже, че има нужда от амниоценетеза. Ако си НАД определена възраст ВИНАГИ ще покаже, че има нужда от такава. 
  Генетичките държат  и настояват в тези случаи изследвания да бъдат правени, не само в такава клиника, ами и в най-обикновен майчин дом.

# 654
  • София
   Преди да се направи амниоцентеза се прави друго изследване, забравих как се казваше точно, което показва степента на риск за генетична аномалия на плода. Тъй като един от коефициентите при пресмятането на този риск е възрастта на майката, ако тя е над 35, ВИНАГИ тази степен на риск е достатъчно голяма, за да бъде препоръчана амниоцентеза. Това е статистически риск. 
не е точно така, аз на 40 имах много нисък риск  Rolling Eyes
по принцип риска при по-възрастни за генетични аномалии е по-голям, но пък се откриват по-често, защото се следят повече жените.

# 655
  • София
Преди да се направи амниоцентеза се прави друго изследване, забравих как се казваше точно, което показва степента на риск за генетична аномалия на плода.
БХС (Биохимичен скрининг). Много подвеждащо изследване, тъй като в много от случаите резултатите са неверни и само стресират бъдещите майки.  Peace

по принцип риска при по-възрастни за генетични аномалии е по-голям, но пък се откриват по-често, защото се следят повече жените.
Бамба, точно в това е разковничето.  Peace

# 656
  Преди да се направи амниоцентеза се прави друго изследване, забравих как се казваше точно, което показва степента на риск за генетична аномалия на плода. Тъй като един от коефициентите при пресмятането на този риск е възрастта на майката, ако тя е над 35, ВИНАГИ тази степен на риск е достатъчно голяма, за да бъде препоръчана амниоцентеза. Това е статистически риск.
не е точно така, аз на 40 имах много нисък риск  Rolling Eyes
Така мисля и аз, но по-назад упорито спореха, че всяка по-млада бременна жена също провеждала всички възможни изследвания.

# 657
  • София
много млади жени също провеждат всички изследвания, просто си е до човек и до адекватен лекар.
но пък забелязвам в отчетните теми, че доста от лекарите успокояват с думите- млада си, няма нужда от това и онова  Rolling Eyes

# 658
  Защото при амниоцентезата има риск, който трябва също да се вземе под винмание. Ако е млада жената наистина няма толкова голяма необходимост, докато при по-голяма възраст е задължително.

# 659
miracle_today, спор имаше, защото ти твърдеше, че 20+ са слабо ограмотени по този въпрос. И хайде да не си кривим сега душата, повечето 35+ годишни особено с първа бременност са по-ограмотени заради по-високия риск и с това ги посрещат още на първия преглед. На 20+ наблюдаващия лекар най-много да ги прати на БХС, от който както знаем резултатите не са много надеждни. Или ти твърдиш, че всяка бременна трябва да се подлага на амнио, иначе не е ограмотена?

Общи условия

Активация на акаунт