Късно ли е да родиш на 40?

• 171 735
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Късно, дръжки Laughing
Аз някъде там планирам да се възпроизведа още веднъж, ако е рекъл Господ.
Въобще не ми пука кой какво мисли или ще си помисли /една приятелка реагира така - "Трето? Ти луда ли си? Да не си циганка" Joy/
Мъжът ми го иска, децата ми го искат, трябва още само малко да понапреднем професионално и финансово и, ако имаме късмет, ще се хвърля в боя без да ми мигне окото.
Какво ще си помисли самото дете, то е ясно - че има фантастични родители, които го обожават Heart Eyes Каквото и аз си мисля за татко, да ми е жив и здрав, на 40 ме е правил. И неговият татко - също.
Направо като чета някои изказвания, се чудя в кой век сме...
Сега, сериозно, мен лично чисто физиологичната страна на нещата повече ме притеснява. Амортизирах се вече в някои отношения, уви. Ако на 40 се чувствам вече физически стара за бременност, ще се откажа. Вероятността за увреждания на плода, която се увеличава, също ме притеснява. Въобще, чисто медицинската страна на нещата си струва да се обмисли, другото не ми е никакъв морален казус.

# 151
  • Варна
Не ставаше въпрос да знаеш, а да можеш да разбереш.
Майка, която не че има всички отговори, но поне има интелекта да ги намери и да даде отговор на въпроса и не става въпрос за тест по математика, а за неща които се случват в ежедневието. В ежедневието се случва да трябва да знаеш колко квадрата ти е стената, като лепиш тапети или да трябва да знаеш колко грама има в един килограм. Не може при тези условия да не можеш да отговориш на детето си.
Сериозно ли мислиш, че точно  познания за живота от този тип са най-важните, за да се каже за някой родител, че е добър такъв? Ми ако съм спец по всичко(което се съмнявам да е често срещано), пък малтретирам семейството си!

И какво му е лошото да кажа на детето да си пита учителката по някой учебен казус! newsm78

Най-вероятно имаш предвид принципно интелигентността на родителите, но примерите с квадратури и килограми... Rolling Eyes

# 152
Решението дали да имате дете е на двамата партньори, ако го искате и двамата и няма медицински проблеми, какъв е смисълът да питаш  newsm78

Родих синът ни на 40, изкарах прекрасна бременност. Никой никога и никъде не е коментирал дали съм стара или не.
А за това, че децата искат млади родители...глупости на търкалета. Ела да видиш как светят очите на детето ни когато види мен или баща си.

# 153
  • Пловдив
Да има предвид принципно интелигентността.
навярно днес просто не успявам да се изразя добре и да дам подходящия пример.
Не всички млади родители са с ниска интелигентност. Т.е. има млади родители, които са много интелигенти, грижат се за децата си страхотно и ги възпитават добре. Има и такива, които са безотговорни и ниско интелигентни.
От друга страна моето мнение за възрастните родители обаче е много положително, според мен при повечето хора, които имат първо дете над 30 годишна възраст причината е най-вече, че те са вложили тези години в развитието на интелекта, образованието, професията си и вече изградени и достигнали някакво ниво са планирали появата на детето си.
Моята майка не е знаела всичко, но това което ме е радвало, като дете, а и сега ми харесва е, че тя е интелигентна и любопитна и винаги ме слуша с интерес, когато и разказвам за нещата които мен ме вълнуваха и вълнуват (например в училище и университета - за биологията,за животните, за болестите, а сега за храните и т.н.) Майка ми е техник (инженер) не е знаела тези неща, но никога не ми е казвала "Не ме интересуват твоите глупости. Говори си с учителите, съучениците и колегите си." Това съм получила това и това е, което очаквам да виждам в познатите ми родители, но за жалост е сравнително рядко,а аз мисля, че за детето е важно. Доста по-важно от това дали тя е на 40 или 50.

# 154
  • в едно миланско село
Децата коментират това, което са слушали от родителите си.

абсолютно съм съгласна  Peace
като слушам и двете ми дъщери с приятелките си обсъждат съвсем техни си неща и веднага различавам тези, дето родителите им клюкат пред децата възраст, кг, размер и хигиена на жилището, много неприятни същества. гледам лека-полека да ги разкарам от полезрението и обкръжението.
за голямата си дъщеря съм млада майка, а малката е съм я родила на 35, което, принципно, тук си е възраст за първо дете. та, точно малката постоянно ми повтаря колко съм млада и красива. нито едното съм, нито другото  Laughing - но явно не са разглеждали ЕГН-тата на родителите в даскало, та да се разколебае и натъжи.

големи абсурдности прочетох от дами, чието мнение обикновено ми е интересно  Confused

# 155
Майка ми е на 46 има внуче , а иска да роди отново  Rolling Eyes Shocked

Ами тя моята на 41 имаше внуче. Да я пита някой защо не си роди трето, ами се фръцкаше с количката с внука.  Mr. Green

Мацки, от 40 нататък (плюс/минус 2-3 години) всичко тръгва надолу, пък вие си вярвайте в прилива на енергия и това, че сегашните 40 не били като на времето.  Tired Без значение е коя изглежда перфектно и коя като лелка. Годините са си години и не прощават на никого. Обикновено това се осъзнава внезапно.

# 156
Ами тя моята на 41 имаше внуче. Да я пита някой защо не си роди трето, ами се фръцкаше с количката с внука.  Mr. Green

Мацки, от 40 нататък (плюс/минус 2-3 години) всичко тръгва надолу, пък вие си вярвайте в прилива на енергия и това, че сегашните 40 не били като на времето.  Tired Без значение е коя изглежда перфектно и коя като лелка. Годините са си години и не прощават на никого. Обикновено това се осъзнава внезапно.
Цар си на обобщенията, само дето ги правиш от собствената си камбанария. Видите ли , щото майка ми/аз съм така значи е общовалидно правило.

# 157
Какво за майка ми, Титино? Ти да не бъркаш екстрите на критическата с някакви други трепети, че така се развълнува?

# 158
Аз съм съгласна, че е по-добре по-млад да родиш и да си отгледаш децата, но не всеки има късмета да срещне когото  трябва в по-младите си години. За някои хора е важно да имат някаква стабилност преди да отгледат деца.
Да нямат деца ли? Дори и да могат да им осигурят и любов и стабилност и образование?

Между другото в някои северни държави възрастта масово за първо дете вече е 40 год. Проблем си е, но е факт.

# 159
Не да нямат деца, и разбира се, че който когато реши ще има. Говорим си кое е по-добре за детето и майката. Бащата даже не го споменаваме, макар че не е без значение.

# 160
Да нямат деца ли? Дори и да могат да им осигурят и любов и стабилност и образование?
Хубаво е да могат да им осигурят себе си здрави.

Check Please не говори глупости, но и вие от вашите камбанарии ги четете, та затова така се получават недоразумения с възприемането.

# 161
  • София
Майка ми е на 46 има внуче , а иска да роди отново  Rolling Eyes Shocked

Ти на колко си? Защото аз съм на 46 и надолу тръгна само плодовитостта, не мога да потвърдя от личен опит нито едно от горепосочените. Всичко друго тръгна нагоре, включително енергията, чувствам се в пъти по-жизнена отколкото на 30. Сигурно "внезапното осъзнаване" колко е лошо да си на 40+ ще дойде след 60...мисля си,че много от вас интерпретират нетолерантността към глупостта като нервност на критическата.

# 162
Не да нямат деца, и разбира се, че който когато реши ще има. Говорим си кое е по-добре за детето и майката. Бащата даже не го споменаваме, макар че не е без значение.

Само, че това е един по-различен въпрос, от този в темата, нали?

Няма как да дадем винаги най-доброто по принцим. Можем да дадем най-доброто от себе си, обаче.

По принцип, ако се пита в задачата кое е най-доброто, според мен, най-добре в периода 25-28 години да се започне с детераждането. Човек, хем е по-зрял, хем не е и престарял по форумските стандарти Simple Smile.

Хубаво е да могат да им осигурят себе си здрави.

Check Please не говори глупости, но и вие от вашите камбанарии ги четете, та затова така се получават недоразумения с възприемането.
ДОбре, ако хората са здрави на тази възраст, значи имат картбланш Simple Smile.

# 163
  • Пловдив
Ако е за "нетолерантността към глупостта" аз съм на 60  Laughing. Относно това съм много зле и остарявам с месеците, а не с годините. Толерантността ми намалява с огромна скорост и за това и писах днес без реално да мога да се аргументирам. Но глупостта и още повече глупостта на хора, които имат деца - хубави, интелигентни, любознателни деца, чиито потенциал осакатяват заради собствената си глупост и ограниченост ме .... гхррррр.
Иначе съм на 31, но за някои (включително мои познати) звуча, като пенсионер сигурно.

# 164
Какво за майка ми, Титино? Ти да не бъркаш екстрите на критическата с някакви други трепети, че така се развълнува?

Майка ти на тази възраст ли я тресеше критическата     newsm78 , нали ти казах, че обобщенията ти не са общовалидни.

Общи условия

Активация на акаунт