Късно ли е да родиш на 40?

• 172 268
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 3 270
Къде е "тук"? В България ли няма специалисти по рискова бременност?

# 3 271
  • София
Не и препоръчаха амниоцентоза (така ли беше думата newsm78). Даже и препоръчаха да НЕ прави. В тоя форум четох, че нисък риск за Даун се води 1:500 или 1:700 и това мисля, че даже беше за по-млада възраст. Нейният резултат от кръвния тест за Даун беше много нисък риск 1:10,000. Може би затова и казаха, че няма нужда да прави амниоцентоза, но нали има и други болести...

Много добри препоръки са ѝ дали. Амниоцентезата е толкова рискована и опасна, че не знам как още не е забранена.

# 3 272
Къде е "тук"? В България ли няма специалисти по рискова бременност?
За България говоря, да.Рисковите бременности се следят от "обикновените" ни гинеколози.Те преценяват дали и какви допълнителни изследвания да назначават.Поне така беше когато бях бременна 2009 г.

# 3 273
  • София
Не бих казала,моите две успешни бременности бяха рискови/не поради възраст държа да отбележа/ и не ме следеше обикновен АГ,такъв ползвах само да ми пуска болничните.

# 3 274
Не и препоръчаха амниоцентоза (така ли беше думата newsm78). Даже и препоръчаха да НЕ прави. В тоя форум четох, че нисък риск за Даун се води 1:500 или 1:700 и това мисля, че даже беше за по-млада възраст. Нейният резултат от кръвния тест за Даун беше много нисък риск 1:10,000. Може би затова и казаха, че няма нужда да прави амниоцентоза, но нали има и други болести...

Много добри препоръки са ѝ дали. Амниоцентезата е толкова рискована и опасна, че не знам как още не е забранена.

Нали знаете че кръвния тест е само една вероятност Wink Аз правих амниоцентеза в Майчин дом, ако е направена от специалист е процедура за няколко минути.

# 3 275
Не бих казала,моите две успешни бременности бяха рискови/не поради възраст държа да отбележа/ и не ме следеше обикновен АГ,такъв ползвах само да ми пуска болничните.
Да, но необикновеният е бил твой избор - такъв, който не работи по каса.

По принцип са минали достатъчно години от секциото, ако помагащият си знае работата, рискът е минимален. Майката, ако има оплаквания, да ги дподели с наблюдаващия лекар.

При мен сравнително най-тежка ми беше първата бременност. Така се бях подула, че на човек не приличах. Най-гадна ми беше третата заради повръщането накрая. При всичките в деветия месец спринтирах Simple Smile)
Преди 20 год на същата възраст на майка ми на всяка консултация са и повтаряли, че е абсурдно да си износи детето заради възрастта, а тя е била дори и според Мамасита в позволени години Simple Smile).
Просто като почнат повече да раждат на 40-45 и в бг ще стане нерискова.
Амниото не е панацея и си е високорискова процедура.

Последна редакция: чт, 12 юни 2014, 11:15 от Aludra *

# 3 276

Преди 20 год на същата възраст на майка ми на всяка консултация са и повтаряли, че е абсурдно да си износи детето заради възрастта, а тя е била дори и според Мамасита в позволени години Simple Smile).
Просто като почнат повече да раждат на 40-45 и в бг ще стане нерискова.
  202uu +1

а преди 35-40 години дори са препоръчвали аборт на 33 годишна първескиня.
Всичко тече, всичко се променя....

# 3 277
  • София - Рим и обратно
Да бе, тече, променя се...обясни го на биологията.

# 3 278

Ох, ти сериозно ли?  #Crazy Да предлагаме аборт на всички над 30 години, казвам аз. Или направо да им връзваме тръбите, да не би случайно да се възпроизведат.

# 3 279
Тя биологията си е ОК, човешките познания, емпатия и т.н. са кът.

# 3 280
  • София - Рим и обратно
Софи, дръж си очите в орбитите. Никъде не съм написала това, което предлагаш саркастично.
Просто за някои неща не можем да си правим илюзии до безкрай, най-малкото защото не всичко е в нашата власт.
И не можем ей така да отсечем весело "всичко тече и се променя" понеже станало разпространено раждането на 35-40, а преди не е било. Все едно говорим за какъв тип подметки се носят тоя сезон.

# 3 281
Медицината и практиките ще се нагодят някак към възрастните родилки. Обаче пак си остава проблем, защото за да е всичко "нормално", трябва повече мислене и усилия. Съответно при усложнена система, която вече компенсира за някои изначални проблеми, има възможност да се объркат доста повече неща.

Да, медицината може да се намеси. Номерът е там, че може би за предпочитане е да не се намесва. Защото така се нарушава основното правилно (на авиацията, но важи и за други области): никога не разчитай, че вторичните системи за подсигуряване ще свършат задачата на първичните системи. Тоест не може да си кажеш, абе ся тоя самолет ще го построим както падне, той си има две системи на сигурност, все някоя ще сработи.

Така и с раждането на все по-късна възраст. Все повече разчиташ на "медицината", което си е вече втора линия на защита. Може би преди години са имали добра причина да са загрижени за тази жена.

Това, че нещо е социално прието, не го прави "нормално", нито снижава риска.

# 3 282
Независимо от късната си възраст, предпочитах да раждам с по-малко медицина. По-хубавите ми раждания са с по-малка намеса и никаква.
Това, разбира се нищо не значи. Не е гаранция, че ако бях родила на 18 щеше да е по-лесно, нито че нямаше да е по-лесно. В раждането има толкова психика колкото и биология. И не е само да родиш едни две деца. Трябва да си готов да ги обичаш и обгрижваш, възпитаваш и т.н. Много е сложно, няма за съжаление предписание. Всеки ще си държи, че неговият начин си е най-добър. И може би е така, но за самия него. Simple Smile

# 3 283
  • София
Да, медицината може да се намеси. Номерът е там, че може би за предпочитане е да не се намесва.

Съгласна съм, че медицината е по-добре да не се намесва много, както при млади, така и при възрастни.

Нормално е точно това, което е социално прието. Обществото определя нормите.

# 3 284
  • София
Медицината и практиките ще се нагодят някак към възрастните родилки. Обаче пак си остава проблем, защото за да е всичко "нормално", трябва повече мислене и усилия. Съответно при усложнена система, която вече компенсира за някои изначални проблеми, има възможност да се объркат доста повече неща.

Да, медицината може да се намеси. Номерът е там, че може би за предпочитане е да не се намесва.

Така и с раждането на все по-късна възраст. Все повече разчиташ на "медицината", което си е вече втора линия на защита. Може би преди години са имали добра причина да са загрижени за тази жена.

То добре, че се намесва с времето и добре, че се счита за ПРИЕТО, включая от теб, че иначе как ще му родиш поне 2 на мъжа си до 35.

Общи условия

Активация на акаунт