Късно ли е да родиш на 40?

• 172 166
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 3 720
Но установих, че истории, които не са в подкрепа на щастливото и безгрижно майчинство след 40, не се приемат добре.
Да Лекси, не се приемат добре,защото основните участнички са: едната е на 23 студентка във Франция на разноски на родителите си, а на другата от малка са й завирали в очите-виж колко е грозно майка ти да е стара и са страняли умишлено от такива дечица, какво ти говори това...
Не съм на разноски на родителите ми,от 4 години се издържам сама...и това не означава,че нямам морална нужда от тяхната подкрепа.Нещо,които вие отричате.И съм имала и имам радостта от това да съм израснала и с баби и дядовци през ваканциите при все че основно родителите ми са ни гледали.
Тази тема ми е интересна до толкова да си направя собствените избори в живота.И по начинът по който истерично се нахвърляте върху всички с различно мнение от вашето,ми става ясно че вътрешно имате дълбоки съмнения до колко изборът ви е най-правилен.

# 3 721
  • Пловдив
Не (само) защото тези са участничките. Изобщо не.
Дори мъдра 40-годишна бездетна дама, отказала се да ражда, щото късно (няма лошо, личен избор), да ми ги пробутва тия неща за общовалидни, ще и се изсмея наум в по-добрия случай, в по-лошия - ако ми ръси мъдрости като Мамаситините - ще се постарая да я насмета и аз, понеже не съм от лесно понасящите обиди.

Много як довод точно в десятката на темата е това, че сам си правиш живота и ако на определена възраст нямаш мъж за правене на деца, значи сама си си го причинила. Така е, аз съм почти напълно съгласна (почти, щото винаги има доза късмет) - и кво? Ами ето какво - наказанието, което трябва да изтърпиш за неспособността и грешните избори, е да приемеш, че нямаш право да раждаш на 40.
Обяснението колко е чудовищно да избереш да родиш дете без баща, когато си останала без мъж - естествено, пак поради погрешните си действия - ме зарадва още повече.
Изобщо - започнах да чета темата отзад напред след пауза от няколко седмици и ми става все по-смешно.

# 3 722
  • София
Друга песен запя тарталета, за издръжката, а като цяло не ме касае. А финалното ти изречение е пълна глупост. Simple Smile  "истерично" " неистово" къртите.
И аз съм имала баби и децата ми имат баби и бабите помагат!

Последна редакция: сб, 09 авг 2014, 14:58 от magnet_for_happiness

# 3 723
  • Blondeville
Но установих, че истории, които не са в подкрепа на щастливото и безгрижно майчинство след 40, не се приемат добре.
Да Лекси, не се приемат добре,защото основните участнички са: едната е на 23 студентка във Франция на разноски на родителите си, а на другата от малка са й завирали в очите-виж колко е грозно майка ти да е стара и са страняли умишлено от такива дечица, какво ти говори това...
Не съм на разноски на родителите ми,от 4 години се издържам сама...и това не означава,че нямам морална нужда от тяхната подкрепа.Нещо,които вие отричате.И съм имала и имам радостта от това да съм израснала и с баби и дядовци през ваканциите при все че основно родителите ми са ни гледали.
Тази тема ми е интересна до толкова да си направя собствените избори в живота.И по начинът по който истерично се нахвърляте върху всички с различно мнение от вашето,ми става ясно че вътрешно имате дълбоки съмнения до колко изборът ви е най-правилен.
Tartelette, не е ли въпрос на вътрешно усещане кога да имаш дете, а не за постигане на норматив в дадена петилетка от живота?  Човек не контролира това кога ще срещне половинката си, нито кога ще се почувства готов, нито на кой опит ще успее. Нищо, че ти от позицията на своите 23 мислиш друго. Родителството е важно, осъзнато решение, плод на обичта ви с половинката, а не нещо, което вършиш с първия що годе читав, за да го отметнеш в to do списъка. Това по повод на теориите ви с Мамасита, че много се подбира и може с кого да е сгоден човечец, защото му е дошло време.

# 3 724
Вече си на 40, искаш да родиш - трябва ли да се откажеш само щото си на 40 и било късно?  Shocked

Да, за мен лично възрастта би била достатъчна причина да се откажа да родя трето дете, дори по принцип да го искам.

# 3 725
Едно е трето , едно е второ , съвсем друго първо и единствено!!А тези на по 23- 25 г, да си плюят  в пазвите да нямат проблеми ( да не дава Господ) ,да не се наложи да чакат 5-10 години за дете , че тогава на 40 г  съм сигурна , че друга песен ще  пеят !!

# 3 726
Едно е трето , едно е второ , съвсем друго първо и единствено!!А тези на по 23- 25 г, да си плюят  в пазвите да нямат проблеми ( да не дава Господ) ,да не се наложи да чакат 5-10 години за дете , че тогава на 40 г  съм сигурна , че друга песен ще  пеят !!

Абсолютно подкрепям! Само преживяното е истински разбрано! Макар, че и за 2-ро и за 3-то, 40-те ще са последното нещо, което ще ме спре.

# 3 727
  • Пловдив
Цитат
Едно е трето , едно е второ , съвсем друго първо и единствено!
Което пък изобщо не означава, че трябва да се пропагандира отказ от трето или пето дете на 40 години за всички само защото някои биха се отказали.

А и нали видя, много е весело как за едни недопустимо е да раждаш на 40 второ-трето дете, докато първо е ОК, за други (Тарталета) - точно обратното.  Mr. Green

# 3 728
Честно казано, не помня някой да е употребил думата "недопустимо".

# 3 729
  • Пловдив
Точно тази дума може и да не я е употребил, обаче в темата са наръсени достатъчно много категорични идиотщини в същия смисъл. Нямам предвид твоите постове.

# 3 730

Какво значи да "чакаш" за дете? Чака се година-две, след това се търси проблем, евентуално се открива и се действа. Оттам нататък от теб зависи колко ще действаш и дали ще е пет, десет или 15 години дори. Но точно това "чакане" си е твой избор. Може да се примириш например. Да си пренасочиш живота и съзнанието; да осиновиш, или просто наистина да си "чакаш", ако се случи чудо.

Като говорим за избор, да, смятам, че неспособността да намериш "подходящ" мъж зависи много от жената. Дали знае и посещава подходящите места. Дали е открита за връзка. Дали тя самата има качества да привлече хубав мъж- и дали се стреми, ако няма качества, да ги придобие доколкото може. Но ако всеки път действаш така, че намаляваш шанса за допир с потенциални кандидати- това си е твой избор. Някои жени несъзнателно се саботират сами.

Колкото до "личния избор"- в 21 век този тип мислене е също толкова продукт на времето, колкото и патриархалното мислене в 19 век. Не сте открили нещо супер оригинално- просто сте стандартна личност от женски пол от 20-21 век.

# 3 731
  • София
Осъзнах каква глупост е "личният избор" веднага след като внезапно се сдобих с мъж и дете.

# 3 732
Мда, детето добре ще ти събере разпиляната енергия. Няма нужда сама да се учиш да се концентрираш- ще те концентрира за точно два-три дни:)

Както казват, в действието има гениалност и енергия. Ако само седиш и се чудиш...накрая само ще седиш.

# 3 733
  • София
Представям си колко е разпиляна една жена на 40 без деца...
Дали да не си сменя работата?
Или да почна да уча нещо?
Или да рисувам?

С децата някак всичко си идва на мястото.

# 3 734
Мамасита, ако си се примирила, но на 40 ти се случи чудо и забременееш, как трябва да постъпиш? И на каква възраст се очаква да предприемеш стъпки за осиновяване? Нали не се пропуска факта, че детето, твое биологично или осиновено, все си иска грижите. И че ако една бременност на жена на 40г е рискова за плода, не само за майката, то с голяма вероятност и детето, което ти предложат за осиновяване, също е от рискова бременност.

Общи условия

Активация на акаунт