Късно ли е да родиш на 40?

• 171 911
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 3 960
  • София
Бря! Значи има надежда Grinning

# 3 961
Еми...30..максимум 31 е добре.

Аха, за теб максимум, за гаджето ти, най-рано тогава. Та вие сте като парламентарна опозиция.
Защо?За нас 5 години означава 28 Wink

Да го заченеш и родиш ще ти отнеме около година и то в най-добрият случай. Значи ще си поне на 29 когато детето се роди. И пак ти казвам, ако за приятеля ти след 5 години е най-рано, то замисли се, кога е най-късно Wink .

# 3 962
Еми...30..максимум 31 е добре.

Аха, за теб максимум, за гаджето ти, най-рано тогава. Та вие сте като парламентарна опозиция.
Защо?За нас 5 години означава 28 Wink

Да го заченеш и родиш ще ти отнеме около година и то в най-добрият случай. Значи ще си поне на 29 когато детето се роди. И пак ти казвам, ако за приятеля ти след 5 години е най-рано, то замисли се, кога е най-късно Wink .
За мен е 5 години най-рано...за него и след 3 ще му е добре,но аз искам първо да съм си намерила работа.
Тук не е толкова стряскащо да се наеме прясно омъжена,защото майчинството е максимум 6 месеца.

# 3 963
Жената с повечко късмет до 42 някъде  Peace
Да се броя късметлийка казваш  newsm78 Вземи си провери информацията, мисля, че фертилната възраст е доста по-висока.

# 3 964
За мен е 5 години най-рано...за него и след 3 ще му е добре,но аз искам първо да съм си намерила работа.
Тук не е толкова стряскащо да се наеме прясно омъжена,защото майчинството е максимум 6 месеца.

Да, но от този ти пост се разбира друго

Питат ме...Което е странно защото и двете са родили на по 28.Както искам и аз.Интересното е,че дори с разваления си български,половинката ми обяснява,че най-рано след 5 години можем да се замислим за това.

# 3 965
Да се броя късметлийка казваш  newsm78 Вземи си провери информацията, мисля, че фертилната възраст е доста по-висока.
Все пак не говорим за щастливи случайности,а за биология.
Примерно дори и тук е добре обяснено...не ми се занимава да търся ''проверен'' източник.
http://en.wikipedia.org/wiki/Age_and_female_fertility

# 3 966
Примерно дори и тук е добре обяснено...не ми се занимава да търся ''проверен'' източник.

Много ми харесва така , хвърляш общи данни с извинението, че не ти се налага да търсиш проверен източник. Не те питах, дали е добре обяснено, не те питам нито за биология, нито за щастлива случайност. Питам те за конкретен показател.

Та ето ти малко инфо, Според  националиния Статистически институт за жени във фертилна възраст се броят жените между 15 - 49 навършени години. Така като гледам разлика има с посочените от теб години.

# 3 967

Много ми харесва така , хвърляш общи данни с извинението, че не ти се налага да търсиш проверен източник. Не те питах, дали е добре обяснено, не те питам нито за биология, нито за щастлива случайност. Питам те за конкретен показател.

Та ето ти малко инфо, Според  националиния Статистически институт за жени във фертилна възраст се броят жените между 15 - 49 навършени години. Така като гледам разлика има с посочените от теб години.
Тоест тези,които биха били способни да забременеят.А процентите от незабременели на 25 след година опит са средно 4 процента,докато 40-45 годишните незабременели след година опит са почти 60 процента.А другите 40 явно са изключенията и щастливите случайности.
Не намирам данни за 49 годинишните,но сигурно са над 90 процента.Останалите забременели трябва да ги дават по Дискавърви като чудеса на природата Simple Smile

# 3 968
Идея колко от 40-45 годишните правят опит да забременеят? 

Няма да коментирам остроумиетието ти, че няма да е много лицеприятно

# 3 969
Идея колко от 40-45 годишните правят опит да забременеят? 

Няма да коментирам остроумиетието ти, че няма да е много лицеприятно
Нямам особена идея,но в последните години трябва много да са се увеличили.
Статистиките се интересуват от тези,които правят опити,не от всички взети заедно.

# 3 970
Точно от този линк, който си го дала, пише, че на 40 годишна възраст, 64% от жените могат да забременеят до 4 години и да родят живо дете.

Мъжката фертилност също намалява с възрастта, не го забравяй това. На един възрастен мъж също ще му отнеме повече време да оплоди някоя жена. Особено ако е някой с излишни килограми.

# 3 971
Цитат на:  tartelettelink=topic=742961.msg28805941#msg28805941 date=1407859110
Жената с повечко късмет до 42 някъде  Peace
Да се броя късметлийка казваш  newsm78 Вземи си провери информацията, мисля, че фертилната възраст е доста по-висока.

Тарталетте, млада си, готина си, но някак наивна.
Не се заяждам. Твоята роля съм играла (с някои разлики). До тук имах късмет - изпълних плана от раз - светкавично и точно, че даже малко предсрочно. Пожелавам ти същия късмет.

Но даваш акъл (мнение) за неща, които не разбираш.
Като пускаш линкове - прочете ли това?
According to a study done on a sample of 782 healthy European couples ages 19–39, fertility starts declining after age 27 and drops at a somewhat greater rate after age 35.

На 28 вече е късничко за първо бебе, изпускаш най-сигурното.

Ако не е тайна, защо толкова късно на 28 години ще завършиш виШото. (вЕрно, че беше отдавна, ама аз на 24 завърших виШо, таман 2 броя. И не е да съм бързала, даже напротив. Първите 2 години си бяха почти нулеви - търсех себе си и сменях Уни-та и специалности  hahaha).

И къде ги видяхте тези "40+ първескини" - искам да им стисна ръката за смелостта. Всичките ми приятелки на 40 се отказаха от първо и единствено бебе (мъчно ми е за тяхното решение, но не го коментирам).

Да припомня - темата НЕ е коя е най-добрата възраст за (първо) раждане. А късно ли е да родя на 40 (ако искам). Има разлика, нали?

Малко данни от НСИ:
   живородени по Възраст на майката                     
           под 20   20 - 24   25 - 29   30 - 34   35 - 39   40 - 44   45 +   непоказана
2000   17.4%   37.0%   29.3%   12.0%   3.5%   0.7%   0.0%   0.1%
2013   10.5%   22.5%   30.7%   23.4%   11.0%   1.8%   0.1%   0.0%
разлика   -6.9%   -14.4%   1.4%   11.4%   7.4%   1.1%   0.1%   -0.1%

В бройки - през 2000 г. - общо 572 жени са родили живи деца на 40+ години (0.7%),
през 2013 г - общо 1276 жени са родили живи деца на 40+ години (1,9%).

Оревахте орталъка за нЕма 2%. (хич не се знае колко са първескини). И понеже "разцъках данните" - през 2013 г. най-много 40+ родилки са в София - цели 3,1%. Най-малко в Търговище - 0,7%.
Мене лично повече ме притеснява, че много жени раждат под 20 г. - вярно броят им пада, но пак ми се виждат много.

Като говорим за фертилност и статистика - основното изместване е към 30-40 години.  (баш това дето Тарталетка и М-сита отстояват  Mr. Green

ПП. Честито бебе на М-сита. Леко раждане и здраво бебе на Дессс.

# 3 972

Работата е ясна: аз се женя по сметка, а уча по любов, а Софи се жени по любов, ама академичната й кариера е по сметка:)

Важното е да няма академично безплодие...но и там няма гаранции, един може да покаже талант, друг да прегори и да потъне. Но във всеки случай няма да рева, ако не туря Д-р пред името си.

Аз на Софи по-разбирам модела, но пък на теб вече съм ти свикнала Simple Smile. Въпросът е, че при всеки човек нещата се случват в някакъв порядък - един първо прави докторат, после ражда, а друг обратното, трети въобще не мисли за докторат, четвърти пък за бебе. И всичко това е част от неговата мини вселена.

Впрочем аз не видях в темата нито една жена, родила по-късно, която да каже - родих и съжалявам за това. Пък дали щяла да се чувства след 10 години уморена... не е като да не зависи  от натоварване на работа, до колко успява да внесе позитивни емоции в живота си и да преработи негативните, какъв е темпераментът й, дали е с подкрепящ партньор или не и изобщо до колко удовлетворена се чувства от постиженията си и до колко сама на себе си успява да си е майка. Щото първо на себе си трябва да можеш да си си майка.

# 3 973

Впрочем аз не видях в темата нито една жена, родила по-късно, която да каже - родих и съжалявам за това. Пък дали щяла да се чувства след 10 години уморена...

Аз родих късно и естествено не съжалявам за това, но съм на мнение, че ако се беше случило по-рано, щеше да е по-добре. И за мен и за децата. Родих първото си дете на 35, второто на 38 /и между другото втората бременност ми беше много по-лека от първата, а възстановяването след раждането много по-леко и бързо. Само кърменето не ми се получи вторият път/. Определено, обаче ме притесняват годините. Няма какво да се лъжем, че на 40 физическата форма е по-добра от на 30.

А на Тарталета да кажа - започнахме опитите за бебе, когато аз бях 28, а мъжът ми на 29, съвсем  планирано. Та така за плановете...

# 3 974
Нямам особена идея,но в последните години трябва много да са се увеличили.
Статистиките се интересуват от тези,които правят опити,не от всички взети заедно.
хем нямаш идея хем си убедена, "49 годинишните,но сигурно са над 90 процента"

Общи условия

Активация на акаунт