Късно ли е да родиш на 40?

• 171 653
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 4 245
Точно тия тийнейджърки визирам, които се притесняват да отидат на лекар или нямат пари, или не четат и не питат достатъчно или не могат да се ориентират сред кабинети и лаборатории. И след 10 години може да е станала белята.

Не че тук има много хора, които ще прочетат това. Тази превенция трябва да започне много по от рано, а не когато сме стигнали форума бг мама Grinning .

# 4 246
Между другото кариерата има още един аспект. Тук 2-3 жени казаха "имам ресурс да отгледам 3/5 деца". Ама ресурс не значи само да плащаш за ски и уроци.

Моят критерий за "работа, позволяваща деца" е освен заплащането, и възможността безнаказано да прекъснеш въпросната работа за периода на гледане на тези деца. Интересно ми е например СлънцеЛуна с нейната може би наистина извънредно добра работа дали може да си позволи да прекъсне, раждайки пет деца. И не на последно място, дали ще си запази способностите и квалификацията, раждайки пет. Ето това значи "имам ресурс за деца".

А от финансова гледна точка, големият да кажем струва около 5К евро на година, без да се броят жилищните разходи. Това е за детска градина, дрехи, уроци и забавления. Не е голяма сума. Най-големият разход около децата са пропуснатите ползи.

В тоя ред на мисли, от финансова гледна точка на младини имаш доста по-малко пропуснати ползи, отколкото ако родиш в разгара на успешна кариера.

# 4 247
Авторката на темата сигурно отдавна е родила, вие още умувате късно ли е ? Laughing

Луиза, Мамасита едно каза в началото, после обаче, в нейния си стил, започна да философства и да се самоизтъква! Mr. Green
И да морализаторства! Naughty
Това с чекненето на 40 години беше върха на простотията! Twisted Evil
Те и на гинеколог да не ходят жените, че пак е срамно! Twisted Evil

Мамасита, питах те, не ми отговори.
Защо си мислиш , че твоето нормално индуцирано раждане е успешно, единствено и само по твои заслуги?
Ако бебето ти не беше слезнало само в канала, що щеше да чиниш? Thinking

То и аз родих нормално и лесно, но не смятам, че имам лични заслуги за това.
Айде не се хвали за неща, които са извън твоя контрол.

# 4 248
Да, бе, не са нейни, как не са нейни заслугите  Laughing.

# 4 249
Е не е като да няма мои заслуги. Качих само 8 кг. за бременността, още отпреди това се храня здравословно. Освен това специално се занимавах с години с упражнения за правилната постановка на таза. Между другото, към това ме насочи именно този форум.

Не съм пазила диети като тийн, съответно съм пораснала добре и с малко дадености имам таз, през който може да мине бебе без проблем. Не на последно място, за първото раждане отказах секцио по желание, въпреки че ми предлагаха. Видях зор, но това помогна за второто.

Човек винаги може да си подобри ситуацията. Да, някои неща са извън контрол, но някои мога да ги подобря.

Не мога да предотвратя примерно навита пъпна връв и други усложнения, но определено една жена има какво да направи, за да има по-леко раждане.

Освен това владея техники на дишане, непознати за повечето хора. Втора природа са ми. Помагат ми много да си покача прага на болка. За някои моето "леко раждане" би било убийствено като интензитет. Знаех, че е въпрос и на обща физ. форма, така че до последно ходех максимално по баирите и това доста помогна да не ме измори раждането.

Да кажем, че поне за 40% от лекотата имам пряка заслуга с действията си през бременността и преди това. Още някакъв процент е генетична заложба, другото е вече случайност. Но не е сто процента случайност- такова нещо няма.

# 4 250
Пак ти казвам, положението и придлежанието на бебето с никакви диети, кг и техники за дишане не можеш го промени.

И аз качих само 7 кг. Grinning

# 4 251
Моят критерий за "работа, позволяваща деца" е освен заплащането, и възможността безнаказано да прекъснеш въпросната работа за периода на гледане на тези деца. Интересно ми е например СлънцеЛуна с нейната може би наистина извънредно добра работа дали може да си позволи да прекъсне, раждайки пет деца. И не на последно място, дали ще си запази способностите и квалификацията, раждайки пет. Ето това значи "имам ресурс за деца".

Мамасита, ти питаше за финансов ресурс, аз ти отговорих за финансов ресурс. Сега извърташ написаното и въвеждаш нова терминология и условия. Ами не става така. Аз няма каква работа да напусна, тъй като съм на свободна практика. Да, мога да гледам дете без да работя година или две. Колко мога да родя и изгледам, и как ще ми повлияе това обаче са просто спекулации.

# 4 252
Аз против различно мнение нямам нищо, даже като цяло го имам за полезно.
Поднасянето на собственото различно мнение по краен начин не ми е много приятно да чета.
Мога да си представя, ако ти е болна темата, не е много .. , а и като цяло е безполезно.

5 хил евро за дете на година, какво се калкулира?! Какви са тези уроци на 5 годишни?

п.п. Няма как да родиш и животът ти да не се промени. Все пак, нали това е смисълът?

# 4 253
И аз щях да питам, ама по-добре да не се излагам, тук ще ми наскочат още колко други, дето парите за нищо ги нямат! Mr. Green Mr. Green

Тонка е първата! Wink

# 4 254
Луиза, на колко години си? Имаш ли дете и на колко е то?
Може да си писала, но с тази активност в темата не смогвам с четенето. Laughing

# 4 255
Близко е до ума, че ресурс за гледане на дете не е само финансов. Щото може да се окаже, че аз имам повече ресурс, отколкото някоя жена с пари, която обаче не може да спре да работи например. Децата са комплексно нещо. Тоест на практика Слънце Луна няма истински ресурс за пет деца.

Психическият ресурс например не е за подценяване. Може някоя богата дама и от едно детенце да изтрещи, обратно, някое младо момиче може да изгледа и три без да ги усети. Може и обратното де...да не сме предубедени.

Относно положението на бебето- да, може да се подобри. Виж секцията за "упражнения за правилна постановка на таза". В повечето случаи правилното движение и стойка помагат и за правилно разположение на бебето. И това го научих в този форум, който ме заведе при един много полезен сайт по темата.

И психичната нагласа е важна. Тоест може доста да си подобриш преживяването при раждане, извън процента "чиста случайност".

# 4 256
Прясно на 30, с едно дете на малко повече от година. Не съм го споменавала тук. Защо?

# 4 257
Калкулират се:
- такса за частна градина
- отделни курсове и уроци в тази градина
- разходи за дрехи, играчки, забавления и храна

Не се калкулират: пропуснати ползи от стоене у дома и/или забавена кариера.

# 4 258
Близко е до ума, че ресурс за гледане на дете не е само финансов. Щото може да се окаже, че аз имам повече ресурс, отколкото някоя жена с пари, която обаче не може да спре да работи например. Децата са комплексно нещо. Тоест на практика Слънце Луна няма истински ресурс за пет деца.

Къде пиша, че нямам ресурс за 5 деца ? Казах ти че мога да спра да работя за да гледам деца. Колко ще са, не мога да ти кажа от сега. И дали всичките ще са биологични не мога да ти кажа. Не ми вкарвай в устата думи, които не съм казала. Казвам ти, обаче, че не е честно ти да си извърташ думите. На практика, да, имам ресурс за 5 деца. Доволна ли си ?

# 4 259
Не е на практика, по-скоро е на теория, СлънцеЛуна.

Ще ти кажа как е на практика. На практика аз имам ресурс за три деца, към момента, защото:
- знам, че мога да родя общо взето безпроблемно; няма гаранция, но вероятността е на моя страна
- мога да си позволя да напусна работа, без това да ми повлияе много на квалификация или способности
- с всяко следващо дете задобрявам и това се добавя към ресурса; самите вече родени деца са вид ресурс за повече
- имам налице поддържаща система: партньор, роднини
- имам нагласа

Другото е теория. Информацията ти е в стил Майкрософт: напълно вярна, но не много полезна на практика.

Общи условия

Активация на акаунт