Автоимунен тиреоидит на Хашимото (31)

• 67 914
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Аз не мисля, че имам глутенова непоносимост.Поне не съм забелязала.Но от 2-3 години имам 2 пъти годошно гъбички и лекарят ме посъветва да намаля тестените и сладките неща. Аз сладко не ям много, но тестените храни са ми страст.Затова ми е малко мъка с този "режим".
Иначе си знам към кое съм алергична или имам непоносимост.
Не пречи човек да опита с различни режими, диети.Може да си открие неговото.

# 226
Няма да се изкажа компетентно, но препоръките за безглутеново хранене при болна щитовидна жлеза не са на случайни хора пишещи по форуми. Глутенова ентеропатия трудно се доказва само с изследване, при условие, че антитела се повишават с консумация на глутен при възрастни, които могат във всеки един момент от живота си да развият глутенова ентеропатия. Затова писах и за метода на изключване. Посочен и в линка метод, кото отчете като спам. Именно, че изследвания при някои хора не показват непоносимост според приетите лабораторни показатели, но след безглутеново хранене се подобрява здравословното състояние.
Намаляването на храни съдържащи глутен като цяло влияе много добре в здравословно отношение и едва когато човек го изпита усеща разликите.
А вече кой с какво спекулира мен не ме вълнува. Слушам тялото какво ми говори.
Не ям чия, други супер храни, не пия скъпи добавки и не се доверявам на всичко написано и казано на 100%, но и не отхвърлям, докато не съм опитала.

# 227
Allana вероятно си права. Д-р Папазова спомена, че дори хапка хляб или мляко може да поддържа възпаления в жлезата 6 месеца. Тестът ми бе споменат от доктор, но не за поставяне на диагноза, а просто като опит по метод на изключване на храни да разбера от кои получавам болките и подуванията в стомаха. Тогава нямах отключено щитовидно заболяване.
Сега имам. За себе си установих, че "млякото" не ми влияе добре след като го спрях за около месец и после реших да опитам- няколко пъти. Не казвам, че е достоверен тестът. Казвам как се чувствам.

# 228
За млякото си има причина. До коло 2 годишна възраст имаме ензим, които разгражда млякото. След това не.
Пробвай да спреш мляко за 6 месеца и после да го започнеш....ще видиш как излиза пресечено.
Но това няма никаква връзка с щитовидната жлеза. Подуването на стомахът е знак за проблем с храносмилателната система, не с жлезата.

# 229
Аз не казвам, че има връзка. Д-р Паразова го казва, но това не е нейно откритие. А именно, че при много от болните с автоимунно заболяване на щитовидната консумацията на млечни - кисело и прясно мляко поддържа възпаленията в жлезата.

Съвсем друг е въпросът, че хората нямат нужда от краве, овче или друго мляко.
То и от хляб нямат нужда и от други храни, които се смятат за супер храни,  и много полезни,  но...

# 230
Хора, как мляко ...! Аз толкова много обичам мляко и закусвам всяка сутрин с него, ако трябва да го изключа, направо не знам ...  Confused

# 231
Д-р Паразова го казва, но това не е нейно откритие.

Тя вярва, че има и епидемия от магии, на което аз не съм склонна да вярвам.

# 232
Д-р Паразова го казва, но това не е нейно откритие.

Тя вярва, че има и епидемия от магии, на което аз не съм склонна да вярвам.
Какво  #Crazy

# 233
Титина, ти си много интересен човек. Първо раздаваме съвети с лека ръка, после докторите едва ли не излиза, че говорят измислици. В крайна сметка, всеки си слуша доктора и се лекува както сметне за добре, тук просто коментираме.

Едни хора вярват в Господ, други в духове, НЛО, някои са атеисти, други имат не знам си какви способности, но реално като отидем на доктор не го питаме в какво вярва, а се лекуваме при него.
Във форума има 67 теми за ВМ-НВХ, където ерудирани форумки и доктори коментират много от нещата, които коментираме тук относно храни, заболявания и т.н., на база статии, публикации, доклади на учени, професори и т.н. Който иска може да чете и да се информира, а който не го интересува си кара както си знае и си слуша доктора. Храни се с глутенови храни, въглехидрати и млечни и си решава как да се лекува.

# 234
allana, направи сърч и ще видиш какво и кога твърди госпожата.

Merelenda, не мога да схвана менторския ти тон.
Да всеки може да чете, на един, два или 3 езика, не само форуми, но и научни публикации. Да слуша доктора си или не. Всеки може да слуша или не "На кафе", но не можеш да искаш всеки да приеме мнението ти за меродавно. Дали ще слушаш тялото си си е лично твой проблем, но не значи че това е методът, по който се доказва глутеновата независимост ( независимо дали ще има 67 или 677 във форуми като този).

# 235
Не, тонът ми не е менторски, и не, мнението ми не е меродавно.
Очаквах аргументерани мнения след като се отхвърлят с лека ръка препоръки на доктори, а не просто празни думи.
Да, права си относно "домашния метод". Вероятно не се доказва нищо с него, а и беше "предписан" на мен и беше безсмислено да го споменавам.
Информирам се доколкото ми е възможно. Знанията ми далеч не са много и ми е приятно когато някой пише и сподели нещо ново. Peace
А относно 67-те теми, наистина има какво да се научи. Без да се обижда някой от думите ми. Аз съм само читател.
Приятна вечер!

# 236
  • Kazanlak
Здравейте,
Попаднах на много публикации, които свързват глутена с Хашимото... пък и не само него. Не смятам все още да се изследвам за непоносимост, но мисля по метода на изключване да проверя как ще се чувствам без следните храни:  всичко, съдържащо глутен, млечните продукти, яйца, царевица и соя.
И не се нервирайте   smile3514, нека поне тук избягваме стреса newsm53

# 237
Здравейте,

Не знам дали тук е подходящо да си задам въпроса, но все пак ще опитам Wink
При възелче на щитовидната жлеза (реално те са 3 много малки, засега ще се наблюдават на 6 месеца) и при ТСХ на ~3,8 трябва ли да се избягва приемането на йод или да се наблегне на него? (Обмислям да пия мултивитамини и се зачудих дали да са с йод или без)

И знаете ли как  мога да облекча неприятното стягане в областта на шията, което на моменти е нетърпимо?

# 238
Момичета, имам час за доц. Тодорова тази неделя, но няма да го ползвам, ако някое момиче има нужда да отиде при нея да ми пише на лични /знам колко е трудно по принцип да си запазиш час/.

# 239
Момичета, някой знае ли кога ще преглежда доц. Тодорова в София през декември?

Общи условия

Активация на акаунт