Автоимунен тиреоидит на Хашимото (31)

  • 67 937
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
  • София
  • Мнения: 10 696
Момичета как е пулс 79? Висок ли е?
Не

# 211
  • Мнения: 0
Здравейте момичета, противно на очакванията ми след изследванията се оказа че ТСХ ми е 3,08. Начев каза че по-принцип е добре ако не мисля да забременявам в следващите месеци и да остана на 1 таблетка Пропицил , щом не се чувствам добре при ниските стойности на ТСХ. Като решим да правим инсеминация 45 дни преди това да си пусна изследвания и отново при него за да включим Л-тироксин. Това което ме притеснява е , че стойността на ТСХ се е променила много бързо за около месец и половина от 0,02 на 10,09,2013 на 3,08 на 31,10,2013 и ако продължа само с Пропицил може ТСХ да се качи доста. Не знам дали заради смяната на стойностите на ТСХ или от др. но продължавам да не се чувствам добре. Мисля, че през последните дни ме е налегнала депресията, изнервена съм, уморявам се страшно бързо, абе направо стара баба...Мисля си да пробвам безглутеновата диета, въпреки че ще ми е страшно трудно, тъй като хлебните изделия са основна част от менюто ми в момента.
Някой знае ли къде мога да си пусна изследвания за алергия(непоносимост) към глутена и как се казва точно изследването?
И още един въпрос, в деня на изследването на ТСХ преди него без да искам(знам че трябва да се прави на гладно) изядох една чаена лъжичка с мед. Мислите ли че това може да е повлияло чак толкова на резултатите и има ли смисъл да си пускам отново ТСХ контролно?
Тъй като съм привърженичка и на билковите чайове и отвари, някой може ли да ми препоръча кои билки са полезни при хашимото? Има едни таблетки на д-р Тошков при проблеми с щитовидната жлеза, някой пробвал ли ги е и може ли да даде отзиви?

# 212
  • Мнения: 12 768
На една таблетка пропицил не се очакват някакви големи скокове на ТСХ. Дори може като захладнее повече да спадне хормона. Това да не те притеснява. 1 таблетка е като минмум доза. Ако скочи още малко за следващата контрола може да включат и тироксин, но като цяло не е нещо притеснително.
За хапчетата на доктор Тошков, аз съм ги пила, но ги пих непосредствено преди да ми открият заболяването. Започнах ги в началото на годината ( януари), пих ги месец и на 1-ви февруари се доказа заболяването ми, след изследване на хормоните. Та не мога да изкажа мнение на база 1 месец лечение с тях.
За безглутеновата диета добре си решила. Трудно ще е първата седмица - после се свиква и няма да ти прави впечатление.
За консумацията на лъжичка мед преди изследването не е проблем. Препоръчва се да не се консумира кафе, шоколад и кока-кола преди изследването, защото можело да повишат малко ТСХ.
Относно чай и отвари, конкретно за щитовидната не знам кои се препоръчват, или по-точно забравих. Помня само при хиперфункция, че ай от маточина е подходящ преди сън за успокоение.
Иначе аз си правя различни чайове - лайка, джоджен, шипки, липа, салвия, невен.

# 213
  • Мнения: 0
Благодаря за бързия отговор. От днес почвам по-сериозно с безглутеновата диета. Надявам се да ми помогне. За билките в момента си правя смес от шипка, трънка, глог и сушени плодове. От време на време пия мурсалски чай, някой път само шипка, но не знам дали се препоръчват за хашимото или не, но поне не мисля че биха ми навредили.

# 214
  • Мнения: 12 768
И аз не мисля, че биха ти навредили чайовете. Нали не правиш силни отвари?
Ако е само чай, мисля не е проблем. Аз изпивам често по 2 литра дневно като си правя различни с нормално количество билка.
Мурсалският чай е страхотен. Бях си купила от Родопите, но свърши вече. Предполагам, че се продава и на пакетчета, но не съм търсила. Гледам да консумирам чай от билки и плодове, които отглеждаме в нашата градина.

Безглутеновата диета определено ще помогне. Не очаквай обаче рязък спад в килограмите. Всичко става постепенно. Просто не трябва да се вглъбяваш. Променяш начина на хранене за добро здраве. Жлезата се успокоява, някои от симптомите като умора, задух, подут корем изчезват с времето. Не става от раз. И с килцата така - по 1-2 на месец падат.

# 215
  • Мнения: 0
Благодаря за съветите. Аз не съм изключила още на 100% глутена, тъй като още се ориентирам кое може и кое не може. Имам хлебопекарна и мисля да си правя сама хляба. За сега не се получава много добре, но ще продължа да пробвам. За килограмите аз нямам особен проблем, само в началото когато ми установиха заболяването малко преди това бях качила рязко килограми(около 5-6кг. за един мецес) и след това заковах на 63кг и се движа между 60 и 63 кг. в зависимост от ТСХ и сезоните и спортната ми активност. Няма да е лошо обаче да сваля поне 5 кг , но досега не ми се е отдавало. Привърженичка съм на спорта, като метод за отслабване и в момента ходя само на йога, тъй като ми се отразва много добре. До сега не съм успявала да спазвам диета с глад, но тази без глутен поне няма да има ограничение в количествата храна, а само в това какво може да се яде и това за сега ме успокоява:))))))

# 216
  • Мнения: 5 259
Глутенът е много трудно да бъде избегнат, а ако имаш непоносимост към глутен, не трябва да имаш никакво съприкосновение с него. Стомахът реагира и на незабележимо малки количества. Не знам дали просто намаляването му ще доведе до някакъв резултат.
Не знам къде се прави изследване. Аз не бих посмяла да си направя, защото не знам как ще я карам, ако се окаже, че имам такова нещо  Laughing
Иначе хляб в домашни условия може да се прави от ръжено брашно, оризово, царевично и какви ли не други. Ако искаш пробвай така.

# 217
  • София
  • Мнения: 9 371
Има едни готови смеси за хляб и сладкиши, без глутен.Но не навсякъде ги има.Аз до работата имам супермаркети Мяндарин и Пикадили.В Мандарин ги има, в Пикадили не.
Можеш и елда да си вземеш.Препичаш я, смилаш с някой кухненски робот и си правиш хляб(може и някакви други семенца/ядки да сложиш).Но в маята има глутен.Аз елдата я препичам и после си я варя.Изкисвам я и я плякна, защото има специфичен вкус и дъх.После си я ям със сирене, зеленчуци...или си правя нещо като кюфтенца.Киноата ми казаха, че смърди повече и още не съм се престрашила да си купя.
И в царевичното брашно няма глутен, аз много обичам качамак.
Има и едни оризови макарони, юфка.И те са вкусни, купувам си понякога.Запичам ги със сирена, спанак, доматки.Много ми е вкусно.
Чат пат не издържам и взимам някой шоколад, но мисля, че доста драстично съм намалила захарта и глутена.

# 218
  • Мнения: 0
Благодаря за съветите момичета. Само едно не ми стана ясно. Тази диета дава резултата ако се окаже че имаш алергия(непоносимост) към глутена или по принцип при случай на Хашимото? В смисъл има ли момичета при които няма доказана алергия(непоносимост), но диетата е дала резултат(понижени антитела или подобрение на общото състояние и симптоми)?

# 219
  • София
  • Мнения: 9 371
Виж тук
http://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D … D0%B7%D1%8A%D0%BC
Надявам се линкът да работи.
Доколкото разбирам е по-скоро, когато имаш непоносимост. Но си мисля, че намаляване или премахване ще е полезно на всеки.Както и захарта и соята. Соя и нишесте има буквално навсякъде.

# 220
  • Мнения: 12 768
Аз друго разбрах, че са с еднакви антигени и при консумация на глутен се произвеждат антитела, които атакуват щитовидната жлеза като при възпалителен процес. Както имунната не разпознава щитовидната, произвежда антитела и я атакува като чуждо тяло, така в случая при консумация на глутен, който е с еднакви антитегени се произвеждат антитела, които атакуват щитовидната жлеза по същия начин?

Иначе аз се старая да се храня безглутеново, но не напълно, но антитела МАТ не съм изследвала от около година и половина, та не знам. Но аз съм с хиперфункция и предния път спаднаха антителата от основните лекарства за лечение на щитовидната жлеза, без да съм спазвала диети и ограничения и без да съм приемала добавки. Спадна и ТРАК и МАТ.
Сега не знам дали промяната в храненето е подействала по някакъв начин на антителата. Изследвах само ТРАК, който все още е в гранични стойности, но при всички случаи според мен безглутеновото хранене ( или поне намаляване на количеството храни от този вид) се отразява много добре на жлезата. Поне така се чувствам.
Хормоните са в норма.

Относно теста за непоносимост към глутен не знам доколко би било достоверно такова изследване.
Според мен един домашен тест би показал как се отразяват храните с глутен върху организма. Спират се такива храни за известно време, да кажем седмица, две и следва консумация на храни съдържащи глутен. Следи се за реакция и симптоми.
Това по съвет на моя хомеопат относно храни съдържащи глутен, млечни и яйца.
Дълго време си мислех, че яйцата ми се отразяват неблагоприятно на организма, че ме боли жлъчката от тях, че се подувам и т.н., а то излиза, че е от съчетание на храните в едно хранене.
Без мляко не можех и консумирах всеки ден, заедно с яйца, хляб, месо и т.н.
Реакции получих само от киселото и прясното мляко ( болки в стомаха, разстройство, подувания и къркорене). От изключването и въвеждането на другите храни нямах проблем.

Вече е съвсем отделен проблем как се отразява глутенът, млечните и соята върху щитовидната жлеза.

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 17:27 от Merelenda

# 221
  • София
  • Мнения: 9 371
Антитела не се ли произвеждат при пробшем, непоносимост? Аз нищо не разбирам де  Laughing Всичко си го пречупвам през моята логика(която не е от силните ми качества). Имаш непоносимост-произвеждаш антитела-те атакуват освен глутена, и щитовидната жлеза.
Но съм чела например за диета прилагана на аутисти.При тях също на някои действа, на други не се отразява.Но това значи ли, че при тези, които действа, винаги има непоносимост  newsm78
Аз не съм изследвала Т3 и Т4 и не знам дали съм хипо или хипер, доста са ми смесени"симптомите", не мога да преценя само ня тяхна база. Януари ще пускам ТСХ и антитела, мисля да пусна и хормоните, както и разни други изследвания.
Аз уж се тъпча с разни добавки, а пак ме нападнаха гъбички, не знам защо така Rolling Eyes

# 222
  • Мнения: 12 768
Явно не е задължително изследване да докаже непоносимост към глутен, за да се отразява той неблагоприятно на организма.
Ето бг източник:
http://gotvach.bg/n9-28637-%D0%93%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD
Отделно глутеновата ентеропатия е автоимунно заболяване, което само по себе си се вписва в картината, че повечето болни от едно автоимунно заболяване си носят и друго, често без да са наясно с това.

# 223
  • Мнения: 17 232
няма доказателства че глутен фри диетата има връзка с хашимотото...при някой от пациентите, да, но не при всички.
Лично мнение, много се спекулира с глутен фри продуктите ( индустрия като всяка др.). Наскоро в Тайм попаднах на статия как глутен фри продуктите въобще не са такива, но заради масовата мания индустрията реагира така. Споменаваше се , че едва 5% хората, които мислят че имат непоносимост към глутена имат наистина такава. Това се доказва с изледвания, не с логически разсъждения.

# 224
  • Мнения: 5 259
Според мен един домашен тест би показал как се отразяват храните с глутен върху организма. Спират се такива храни за известно време, да кажем седмица, две и следва консумация на храни съдържащи глутен. Следи се за реакция и симптоми.
Това не е достатъчно. При целиакия симптомите могат да останат в продължение на 9 месеца след спиране на всякакъв глутен и да се появят отново, ако се хапне дори много миниатюрно количество, без човек да забележи. Примерно овесени ядки, "замърсени" с глутен, защото са съхранявани заедно, макар реално овесът да не съдържа глутен.
Искам да кажа, че подобен тест в домашни условия, не би показал много достоверни резултати.
При млякото, понеже дъщеря ми има алергия към него, се чака до 2 месеца за да спрат реакциите.

Общи условия

Активация на акаунт