Колко часа на ден прекарвате със залепени към компютърния екран очи? Добавете към това време и времето, прекарано на други дигитални устройства – таблети, смартфони...
Проучванията доказват, че повече от половината от хората, които рутинно използват цифрови устройства, изпитват напрежение и дискомфорт в очите. Симптомите варират от леко потрепване или зачервени очи до общ дискомфорт, сухота и главоболие.
Но няма как да оставите работата си или социалните мрежи, нали така?Ето защо събрахме няколко лесни за изпълнение техники и упражнения, с които бихте могли да избегнете или облекчите напрежението в очите.
1. Спазвайте правилото 20-20-20: това е вашата първа защитна бариера срещу напрежението на очите, породено от взирането в екран. На всеки 20 минути гледайте извън екрана на разстояние 20 фута (7 метра) за 20 секунди. Това ще даде време на очите ви да си починат от отблясъците на екрана и от близкия фокус.
2. Мигайте по-често: гледането на екрана (докато работите и особено докато играете) намалява естествения рефлекс на мигане и очите ви не се овлажняват достатъчно, стават сухи и усещате дискомфорт. Създайте си правило да мигате веднъж на всеки три прочетени абзаца, всеки път когато постигнете резултат в играта или преминете на следващия пост във Facebook.
3. Изкуствени сълзи: междувременно използвайте капки за очи, за да намалите сухотата и зачервяването.4. Проверете работното си място: работата в правилни условия може да помогне за смекчаване на напрежението в очите. Твърде голямо количество слънчева светлина или прекомерно осветление в стаята могат да причинят напрежение. Балансирайте яркостта на екрана си, проверете контраста, настройте удобна резолюция.  
5. Правете чести почивки: ставайте и се отдалечавайте от бюрото си поне веднъж на всеки час. Това е добре не само за очите ви, но и за напрежението на шията, гърба и раменете. Тези няколко минути почивка няма да загубят времето ви, дори когато работите по спешна задача, напротив, те ще ви заредят и освежат, за да бъдете по-продуктивни.
6. Носете очила: със специални защитни стъкла за работа с компютър. Това ще осигури максимален комфорт на очите ви. Вижте последните промоционални предложения в Grand Optics и Joy Optics.
7. Упражнения за очите: правите тренировки за останалата част от тялото, нали? А защо не и за очите?
Ето няколко упражнения, които можете да правите на бюрото си:
Pushpin Дръжте палеца си на около 15 см от върха на носа, точно пред вас. Вдишайте. Докато издишвате, гледайте директно отвъд палеца си, към точка от другата страна на стаята. Вдишайте, като отново се фокусирате върху палеца си. Повторете за две минути. Ще усетите мускулите в очите си при всяка промяна на фокуса. Но не забравяйте да мигате!
Pushpin Представете си голям ∞ символ на около три метра пред себе си. Проследявайте линиите му, като движите само очите си, без да помръдвате главата си. Отново ще усетите как мускулите работят и отново не забравяйте да мигате!
8. Направете тест на зрението си: така или иначе трябва да го правите редовно. Уведомете вашия оптик, ако изпитвате някакъв дискомфорт, опишете какво работите, условията си на работа и го уведомете за времето, което прекарвате пред екрана. Имайки тази информация, той ще може да ви предпише най-подходящите стъкла.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 10:54 от Редактор***