Базедова болест - тема 4

• 96 381
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
здравейте момичета, копирам линк към подробна статия за ТАО на български http://www.medun.acad.bg/cmb_htm/3-spisaniya%20web-page/Endokrin … o-2-2012_3-15.pdf

likka, на стр.9 е описано как се оценяват очните промени, в т.ч. какво се вижда на томографията и при резонанса

# 361
    При всички случаи правят въпросната класификация по NOSPECS и CAS в болницата. После я записват в епикризата. Но това не означава, че след две, три седмици няма да минеш да минеш в друга група. И за платото на Рандъл- също не е ясно кога точно си стигнал пика на заболяването, защото може да става и по лошо...
     За скенера ми беше интересно дали освен подутите мускули, огнища на възпаление и т.н се вижда и отложената мастна тъкан. За това попитах.
     Докато отново препрочитам инфото от немската клиника пак и пак ми се набива това за антиоксидантите. Ударни дози могат дори да помогнат абсорбиранета на мастната тъкан, ако съм разбрала правилно.  Обаче какво означава ударна доза антиоксиданти? Тази тема с антиоксидантите много ме вълнува ...
     Имате ли някаква идея? 
    Nevenka няма смисъл да правиш предварителни изследвания, те задължително ги правят при постъпване в болницата.

# 362
Не съм изследвала хормоните и антителата от 2 месеца- ще ги пусна преди прегледа, за да е ясна картината като отида първия път...може пък да не съм за прием. Ще споделя как е минало.

# 363
  • вече в собствен дом
Аз от ноември миналата година съм без лекарства. Вчера си направих изследванията и се оказа, че ТСХ е станало 6 / 0,30-4,20 / , а ФТ4 е 16,0 /12-22/. И сега май пак ще се започва лечение. Ще повторя тази седмица изследванията за всеки слуай и ще се обаждам на ендокриноложката. Дали има някой като мен - след лечение на хиперфункция и ремисия от 8 месеца ,да се получи хипофункция?

# 364
Лаура, неприятно. Моята контрола е след месец, чакам я с малко страх. Мисля, че на Мереленда беше скочило тсх-то по едно време.

# 365
  • вече в собствен дом
То и моето постоянно скачаше, когато бях само на метизол. И много месеци изкарах на комбинирано- метизол и л-тироксин. Но сега от 8 месеца без лекартсва беше в норма. И мисля, че сега пак ще ми дадат л-тироксин.Няма оправяне май с това Хашимото.

# 366
Лаура, според мен скока в ТСХ е по-малкото зло, отколкото да падне пак надолу.
Дано само се стабилизира ТСХ и да нямаш нужда от лекарства. Не е изключено да се касае за АИТ, който започва с хиперфункция и леко повишение на ТРАК и е последван от хипофункция. ТАО се среща и при двете, макар при хипофункция да се среща рядко. Диагнозата ти Базед ли е, Хашитоксикоза, Тиреотоксикоза, АИТ с хиперфункция при Хашимото?

Леми, при мен скача само с тиреостатик. Не е скачало нагоре без лекарство.

# 367
  • вече в собствен дом
Мереленда, какво е това АИТ? Немога да се сетя  Simple Smile
По принцип ме водеха Хашитоксикоза, но и ТРАК беше малко висок ,ТАТ също беше висок, МАТ винаги е бил в норма. Знам ли и аз какво съм  Laughing
Мене ме притесняват очите, че при хипофункция се влошават. Инае наистина хипото е по-малкото зло.

# 368
Автоимунен тиреоидит е АИТ. Иначе при Хашитоксикоза има такива промени в ТСХ - ту в хипофункция, ту в хиперфункция. Не знам дали обаче само при лечение с тиреостатик има резки промени, дори и на ниска доза да се лута хормона, или и без лекарства го има това асансьорно движение на хормоните.
ТАТ и МАТ (забравих в колко % от случаите) също се повишават при Базедова болест, Хашитоксикоза, Тиреотоксикоза, както също и ТРАК може да се повиши, мисля че в 20% от случаите при АИТ, Хашимото, Хашитоксикоза, Тиреотоксикоза.

# 369
  • вече в собствен дом
Направих си повторни изследвания и се потвърди ТСХ 6. Свързах се с ендокриноложката и започвам Л-тироксин по 25мг, след 1 седмица по 37,5 мг. След 1 месец контрола . Пак се започна. Явно така ще се кара. Няма оправяне тази щитовидна жлеза.

# 370
Мене ме притесняват очите, че при хипофункция се влошават. Инае наистина хипото е по-малкото зло.
Лаура, не се ли влошаваха при хипер очите newsm78
Мереленда, радвам се, че минаваш, дано да си добре  Hug

# 371
Здравейте. Аз съм с хиперфункция от близо година и за сега нямам промяна в очите. На моменти чувствам напрежение в очите и лека болка, но не знам дали е от заболяването или това, че доста продължително време съм на компютъра. Ще питам доктора, като се добера до него.

# 372
  • вече в собствен дом
Лаура, не се ли влошаваха при хипер очите newsm78
Мереленда, радвам се, че минаваш, дано да си добре  Hug
И при хипер и при хипо се влошават,  Lemy! За съжаление!

# 373
  • София
аз минах през ендо заради моето ниско тсх. Тъй като ФТ 4 е в норма и на ехо жлезата е добре, казаха нищо да не правя засега. Така ли се процедира?

# 374
Здравейте! Моите хормони сега са в норма. Макар и с по-малко симптоми ТАО си го имам. Според докторката от Токуда не съм за прием и вливания, най-вече задради проблема ми с кръвната захар (от кортикостероидите би скочила). тя ми препоръча кортикостероидни капки фларекс, но и към тях съм предубедена...да не вземат да привикнат очите към тях, а и макар и в ниски дози кортикостероидите не са безобидни....някоя от вас слагала ли ги е?

Общи условия

Активация на акаунт