Базедова болест - тема 4

• 96 390
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
  • вече в собствен дом
На мене ми ги бяха предписали заедно с Косопт /за вътреочно налягане/, но и аз не ги слагах. Но пък на мене ми правиха в;ивания с кортикостероиди. Какви са ти симптомите на ТАО?

# 376
Здравейте! Моите хормони сега са в норма. Макар и с по-малко симптоми ТАО си го имам. Според докторката от Токуда не съм за прием и вливания, най-вече задради проблема ми с кръвната захар (от кортикостероидите би скочила). тя ми препоръча кортикостероидни капки фларекс, но и към тях съм предубедена...да не вземат да привикнат очите към тях, а и макар и в ниски дози кортикостероидите не са безобидни....някоя от вас слагала ли ги е?
Аз съм ги ползвала без предписание от доктор, просто защото винаги имам под ръка и Фларекс и Тобрадекс. Несериозно от моя страна, но съм го правила при хиперфункция като ми се зачервят очите и като ме болят. Добре ми се отразяват, но не прекалявам. Ползвам 2-3 дена по веднъж дневно, докато отшумят симптомите и толкова. Не знам да има привикване към тях, не съм ги ползвала дълго време, но мъжът ми да, и то години наред, но неговият случай е съвсем друг, с много операции и не мога да кажа дали има привикване към капките.

Veseto*, процедира се по преценка на ендокринолога.

# 377
Здравейте, момичета. Имам нужда от съвет. От март 2013 се лекувам с пропицил. Казаха ми, че имам Хашимото с хиперфункция. Скоро изследваха ТРАК и той се оказа 5,33 - положителен. Това означавало Базедова болест, можело да бъде и Хашитоксикоза. Така и не разбрах за година и половина какво точно е, но хормоните ми и антителата не влизат в норма. Антителата ми последно бяха над 1000, в момента fT3  е в норма, fT4 беше висок, сега е паднал под долната граница... Лекарят ми казва, че трябвало да ме оперират, защото съм млада ( на 21 г.) и че трябва докато нещата са поправими. Аз обаче не съм сигурна, понеже нямам възли, доколкото знам. Налага ли се операция наистина? Вярно е, че много време не ми се оправят хормоните, но не е ли възможно с друго лекарство да се оправя? Искам да ви попитам дали можете да ме насочите към някой ендокринолог във Варна, с който да се консултирам за второ мнение. Страх ме е малко, понеже искат да ми махнат цялата щитовидна жлеза, а не съм убедена, че това е наложително. И след тази операция ще мога ли да си работя същата работа, понеже карам нощни смени? Извинявам се за многото въпроси, просто съм много объркана. Ще съм много благодарна за отговорите.
 Wink

# 378
Здравей, Ели.
Първо, при хиперфункция на щитовидната жлеза лечението обикновено продължава около 1,5-2 години и ако не се постигне ремисия е желателно да се насочиш към операция за овладяване на хиперфункцията. Когато на мен ми препоръчаха операция беше още с поставяне на диагнозата, без да бях минала лечение. Професор Христозов във Варна ми каза тогава, ако искам да не си губя времето и да пия лекарства, може да се подложа на операция за овладяване на хиперфункцията и често ако операцията се направи по-отрано, преди да е много увредена жлезата, то е по-успешно овладяването на хиперфункцията и често не се налага след това прием на лекарства. Отрязва се малка част от жлезата с цел да се спре свърхпроизводството на хормони, а колко да се отреже вече преценява хирургът и тук вече е най-важната част - да се избере добър хирург.
Аз се спрях на лечение с лекарства. Така вече се боря с хиперфункцията 4-5 години - неуспешно. Уж я овладявам, изпадам в ремисия и като спра лекарствата и заболяването се връща в рамките на три месеца. Да, за операция съм, още не съм се решила, но и с хапчета не стават нещата, а самите лекарства за хиперфункция, които сега приемаме са токсични и не са безвредни. Вредят на други органи.
Съвсем в началото бях лек случай, нямах кой знае какви изменения в жлезата - леко нехомогенна структура, без възли. С годините лечение жлезата вече е много увредена с много възли.
Операция се препоръчва както при съмнения за токсичен възел или злокачествено образувание, така и при хиперфункция на щитовидната жлеза, която не се повлиява от лекарства.

Не знам защо са ти казали, че ще махнат цялата жлеза. Хирургът ще прецени на база ехографско изследване и хормонални изследвания дали си за операция, а по-време на самата операция, след като отвори и види на място, тогава ще прецени колко да се премахне от жлезата.

За лечение на хиперфункцията се предписват тиреостатици - тирозол, метизол, пропицил - всички потискат свръхпроизводството на ФТ4 и ФТ3. За друго традиционно лечение не съм чувала.
За алтернативни лечения на хиперфункция може да потърсиш и попиташ в алтернативния форум. Там се обсъждаше импулсната терапия и разни лечения с билки.

Относно ендокринолозите във Варна, не знам при кого си се лекувала или с кого си се консултирала, но от личен опит препоръчвам:
Професор Кирил Христозов - приема в медицински център Дария.
Доктор Николай Райков - приема в медицински комплекс Плюс.
Има координати и на двамата на първа страница на темата.

Ако решиш да се консултираш с хирург, препоръчвам ти да го направиш с професор Румен Пандев в София. Можеш да си запишеш час в една от тези клиники, в които преглежда: http://thyroidbg.com/bg/lekari/rp  Това е може би най-добрата опция за консултация. Той е хирург ендокринолог. Ако не си за операция няма да я препоръча. Той прави операции чрез мини инванзивен метод (с малък разрез) в еднодневна хирургия на ИСУЛ София. В деня на операцията постъпваш в болница и на следващия ден те изписват. Пациентите са на крака и могат да се обслужват сами. Споделят момичетата от темата за операция на щитовидна жлеза, че след операция ги боли гърло като при настинка и имат схващане в раменете, но не е нещо непоносимо, все едно при настинка. Дава се болничен, най-често един месец. Не е добре да се натоварваш физически и психически, а да си почиваш. Можеш да се върнеш после на работа, а дори и по-рано, ако се чувстваш добре.

# 379
Благодаря ти много, Merelenda! Помогна ми да приема идеята за операцията. Може и да е по-добрия вариант. А хапчетата, които се приемат след операцията и заместват функцията на жлезата, вредни ли са?

# 380
Няма полезни лекарства. Зависи колко увредена тъкан ще отреже хирургът, а оттам и дали после ще се налага да се приемат лекарства. Хормоналните изследвания ще покажат след това. Може и да не се пият лекарства. Ако има недостиг на хормони се приемат хормонални лекарства - Елтироксин или Еутирокс. Хормоните не са безвредни, но в случая си набавяш нужния липсващ хормон и с тези лекарства може да се забременява, раждат се здрави деца, може да се кърми, докато с тиреостатиците това не се препоръчва. Има момичета, които са били в хиперфункция при бременност и раждане и всичко е минало успешно с ниски дози тиреостатик, но като застраховка се препоръчва операция за постигане на ремисия или за да се мине в хипофункция, защото в случая хормоните, които се пият са по-безвредни от тиреостатиците.

Всеки случай е много индивидуален. Ясно е, че всички искаме операция и след това да не приемаме лекарства, но се процедира според случая и увредената тъкан.
Пак е много индивидуално как ще се чувстваш след операция. Едни се чувстват много по-добре, други не. Остане ли малко жлеза, тя пак може да бъде хиперактивна. Както може да останеш на заместителна терапия до живот с хормони, така може и да нямаш нужда от никакви лекарства, така може и да се появи нов рецидив, ако има останала жлеза и не приемаш никакви лекарства. Случаите са различни, но според мен по-малкото зло е операция в случая, отколкото тиреостатично лечение. До нищо добро не водят тиреостатиците, а и вредят на сърце, черен дроб и други органи.
Ако искаш може да прочетеш мнения в темата за операция на щитовидната жлеза в същия раздел на форума. Момичетата са много отзивчиви и ще отговорят ако имаш въпроси относно операциите и състоянието след това.

# 381
Здравейте момичета,
От известно време имах сърцебиене и отидох на кардиолог. Той каза че със сигурност имам проблеми с щитовидната жлеза. Направих изследвания.
FT 3 - 28.10
FT 4 - 52.24
TSH 0.005
TSH Рецептори TRAC -  9,32
Доктор Начев ми предписа Метизол 3*2 таблетки . Пулсът ми е между 110 - 120 . Изморявам се даже като говоря. Кажете колко време продължава това сърцебиене. Направо се побърках. Тъй като доктора заминава на семинар не можа да ме прегледа на ехограф.

# 382
Бета блокер не предписа ли? Само метизол? С бета блокера щеше да се успокои по-скоро пулсът, а сега ще чакаш действието на метизола, че да се успокои жлезата, а с това да се понижи и пулсът.
Всеки различно се повлиява от лечението, някои хора още след първите 3-4 дена се чувстват ок, все едно не са болни, а на други им отнема повече време. Дори месец. Зависи колко бързо ще се повлияеш от лекарствата.

# 383
Не всичко стана много набързо. Каза това на първо време. Но се чувствам не много добре , сега вече се включи и паника и стана страшно. Мисля да отида пак до кардиолога , защото той каза че ако е проблем с железата ще ми даде нещо .

# 384
Отивай при каридиолога да ти даде нещо.  Peace
Успокоявай се, че всичко е от жлезата и с лекарствата сега ще се нормализират нещата.
Ако не можеш днес да отидеш при кардиолога за лекарства, пробвай с нещо по-леко, докато се вредиш за преглед: билкови таблетки с мента, глог и валериана или чай от маточина. При хиперфункция успокоява.

# 385
Благодаря !!!!! Целувки!!!!

# 386
  • далече в провинцията
Аз не съм писала отдавна но ... наложи се да направя аборт по медицински показания на 15 юли... трака ми беше добре всичко ок но .... отидох на преглед с настроение и излязох от кабинета разплакана /12тата седмица / "съжалявам бременността е приключила"  така ми каза доктора. "трябва да се направи аборт" и така ... ендокриноложката ми каза че неможе да е от базедовата, гинеколожката ми каза само че не е от 2 дни защото плодния сак се е деформирал вече. Малко сега се е раздвижила жлезата - пусках тсх началото на септември, от края на април съм без лекарства изчакваме до октомври за да видим дали жлезата ще се задържи в последните граници и така .

# 387
dora_ve, много съжалявам за случилото се. Думите ми едва ли биха донесли успокоение.
Надявам се хормоните да се стабилизират и да останат в нормата и скоро да се съвземеш, и да се чувстваш по-добре.  Hug

# 388
  • далече в провинцията
Имам един вътрешен страх да не се повтори пак ... толкова много изчетох из форумите
Другата седмица ще си пусна и двата хормона. Мислех си върху думите на док. че ако са в същите граници /0,231 TSH/  това било нормалното за мен  Confused Thinking и няма да пия повече лекарства ако ли не операция това препоръчва защото влизам в трети епизод

# 389
Аз съм в третия епизод. Като на кино сме - сериал  Laughing

Жлезата не я усещам, макар да съм в хипер, но нервите, оооо нервите  Rolling Eyes, стягания в сърцето, вдигане на кръвно, безсъния, главоболие и други екстри - с пълна пара.

Общи условия

Активация на акаунт