Базедова болест - тема 4

• 96 267
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Бела, много е важно да попаднеш на доктор, от който да си доволна, с който да се чувстваш спокойна и който да ти обръща нужното внимание.
Успех с промяната в терапията и дано хашитоксикозата се овладее и си от процента щастливци влезли в ремисия.

Хашитоксикоза, тиреотоксикоза, базед, не знам си какво, листа ми е нашарен на мен. Доцент Пандев ми го беше украсил с една диагноза с 3-4 имена, включващи гореописаното. Laughing
Подходът е един и същ при лечението, но ни е нужно успокоение ( нищо, че уж сме спокойни), да премахнем стреса ( нищо, че уж не сме стресирани), да не таим емоции, чувства... Лесно е на приказки.

Рецепторните антитела ли са 5 сега? А са били над 20?

# 91
Да - абсолютно съм съгласна с това, което казваш -днес част от разговорът с доц. Тодорова беше на тази тема също -тя каза - Не си отказвай доза щастие - във всеки един момент -това лекува по-сигурно от хормоналната терапия в случая Hug
Тя ми каза, а и от това което и преди бях изчела по въпроса знаех, че лечението и на двете основни разновидности на хиперфункциониращата жлеза се подлагат на идентично лечение в началото. При Хашитоксикозата се налага включване на Лтироксин в някакъв момент...
ТСХ рецепторните ми антитела са 5.26 сега(над 20 - януари месец). ТАТ тогава ми е бил 770, сега декември ще видя къде е  Peace

# 92
Да, и аз така знам за хашитоксикозата, че налага включване на тирокс в един момент. Този момент при мен дойде в края на лечението ( дадох си по-късно сметка), но докторът направо ми спря терапията.
Но и поведението на заболяването при мен беше друго. Аз пих само 2 месеца повече тирозол и останалите 9 месеца бях само на поддържаща таблетка с хормони в норма, което е показател предвид времетраенето да ми бъде спряна терапията ( потвърдено от 3-ма доктори). Лека форма на заболяването.
Заболяването се върна при мен. Вероятно от стрес и притеснения, не знам... Или просто съм от ония проценти хора, които не успяват да влязат в ремисия, макар и с рецепторни антитела в норми.
Здраве да е, каквото стане - такова.
Иначе нетипично поведение е било за хашитоксикоза, защото съм нямала асансьорно движение на хормоните, но с рецидива имам.
Хашитоксикоза, тиреотоксикозис М Базедови ( причина за токсикозата - вероятна базедова болест, а беше вероятен автоимунен тиреоидит, предвид рецепторните антитела, които не бяха толкова високи). Но пък едното заболяване не дава имунитет срещу развитие на друго / имам си и нодозна струма/.
Изобщо, ендокринологията е сложна... добрите доктори - малко. Не случайно пишат, че трябва да са виртуози в поставяне на диагнози и предписване на лечение. Нещата явно може да се изменят във всеки един момент. Започва като едно заболяване, в хода на лечение става ясно за какво се касае и т.н.
Обърквам се от термини, от отговори на въпроси.

# 93
  • вече в собствен дом
Здравейте и от мене. Аз за сега приключих с пулс терапията за очите. Вляха ми 6 гр. солумедрол. Подобрение имам голямо, но не ми се оправиха напълно очите. Двойното виждане нагоре вляво ми остана за съжаление. Но пак съм благодарна , че и до толкова се оправих, защото бях наистина много зле. В монета зъм на половин метизол и 25 мг. л-тироксин. Антителата всички са ми отрицателни вече. В началото на месеца трябваше на си направя контролно ТСХ, но ми се появиха едни бактерии в урината и вече 2 седмици съм на антибиотици. Искам да ви питам дали знаете колко време след спирането на антибиотика мога да си изследвам ТСХ?Ако на някой му се е случвало моля да сподели.
Между другото искат ако ТСХ е в норма сега да ми спрат вече лекарствата. Да си призная ме е страх да не получа рецидив и да започне всичко отначало.

# 94
  • далече в провинцията
Здравейте Simple Smile аз вчера бях на преглед... док. каза че ако се стигне до трети епизод ми препоръчва операция, за първи път от толкова години заговорихме за операция.... Каза "Ей, тази гуша не намаля."  Големите гуши трудно се поддавали на лечение, кардиограмата е добре... Днес се чухме за резултатите FT3 и FT4 - и двата са в норма като първия е близо до долната граница, от 1.12. минавам на 1 т. Метизол ..... този път ще слушам и изпълнявам.

# 95
Laura B, предният ми доктор ми беше споменал, че след лечение на стомаха и грипни вируси е добре да изчакам около седмица след спиране на АБ.
Тая година карах някакъв вирус и пих АБ пролетта и питах новия доктор сега колко да чакам след АБ, той ми каза, че нямало принципно отношение към изследванията и 2-3 дена стигали.
На кой да вярвам не знам, но при всички случаи изчакам и аз няколко дена след спиране на лекарствата. Simple Smile
А за спиране на лечението, като минала през това веднъж, а ми предстои и втори път - напълно те разбирам.
При всички случаи трябва да се спре, не може вечно да се пият тези хапчета.
Повече кураж и да изпаднеш в трайна ремисия ти пожелавам и дано никога не последва рецидив. Hug Знам, че си несигурна, чувстваш че не си готова и че с хапчетата се чувстваш най-сигурно, но няма как... не може да продължава вечно, а и изследванията ти/ антителата/ са много добри показатели за това, че заболяването е утихнало.  bouquet

dora_ve, хайде и ти в отбора с ремисиите и да не се стига до епизод 3. Hug Дано си останат хормоните в нормите и да забравиш за заболяването в най-скоро време.

Много рядко пишете вече. Дано всички се чувстват добре и затова да не се сещат за темата. Hug

# 96
  • Варна
Здравейте,
Аз не пиша, защото имам тайната надежда, че съм добре  Flutter
Дори ми мина през ум, ако изчезне от аптеката тирозола, да ви предлагам моя, че имам цели 50 таблетки Wink.
Още 10 дни и пускам контролно ТСХ. Стискайте палци да е ОК.
Надявам се всички да сте добре и ви го пожелавам от сърце!

# 97
Весело посрещане на Коледа, момичета! Да сте здрави и щастливи, и скоро всички да се похвалим с ремисия на заболяването!  Hug

# 98
Весела Коледа и от мен! Нека ни е мирна, спорна и щастлива годината и както казва Merelenda да се хвалим само с ремисии  Hug Hug Hug Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 99
# 100
  • вече в собствен дом
Малко новини и от мене:
преди 1 месец ми спряха всички лекарства. Бях на 1/2 метизол и 25 мг. л-тироксин и с ТСХ 5,91, т.е. отново в хипо. Сега си направих изследвания - ТСХ 2,58, ФТ4- 15/ 12-22/ , т.е. добре. На 6.01 съм на лекар. На мене ми се струва, че много бързо ми е паднало ТСХ без лекарства и правя рецидив. Другия месец ще си покаже на изследванията.
А и аз не се чувствам добре. По принцип откакто съм се разболяла не се чувствам добре. Сърцето ми прескача и е много неприятно. Пия си пропранолола и това е. Явно така ще я карам.
Надявам се всички да сте добре и с хормони в норма!! Peace

# 101
Laura B, месец, два, е малко време за установяване на рецидив на заболяването и по принцип за изследвания след спиране на терапия. Нужни са 3 месеца, за да се установи дали се касае за рецидив и дали са в норма хормоните и си в ремисия.
Съвсем нормално е след спиране на терапията ТСХ да спадне рязко. Затова се дава този период от три месеца, за да се регулира и да се установи дали жлезата е поела нормалната функция или се касае за рецидив. Три месеца са достатъчни, за да се хване навреме започващ рецидив.
ТСХ първо рязко спада след спиране на лекарствата, после се покачва и до третия месец се установява в стойностите, с които се определя функцията на жлезата след спиране на терапията, и така се преценява дали си в ремисия или има рецидив на заболяването.

Хормоните ти за мен сега са в нормата и с много добри стойности. Дано се задържат в здравословните стойности и да си в ремисия. Hug

# 102
За много години! Живи и здрави!
Как сте момичета, не пишете?
Надявам се да сте добре  Simple Smile

# 103
Мереленда, хубаво е, че вдигна темата. Аз днес пусках контролни изследвания, след малко ще ги погледна, дано да са добри Confused

Мамка му, не са добри, много е паднало тсх-то, а предишните резултати беше над 1  Cry

TSH   S        0.174        µIU/ml     0,27 - 4,2   
Free Т4 (fT4)   S         11.55

# 104
Lemy, не се притеснявай предварително. Т4 не показва хиперфункция. Пред ТСХ няма две нули.
Един ТРАК ще изясни нещата.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт