Базедова болест - тема 4

• 96 301
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, писах в другата тема но днес вече съм с диагноза и си копирам  предишния пост:
Здравейте при проблеми с щитовидната жлеза възможно ли е да се поддържа температура около 37,00/ 37,2 градуса постоянно. Имам почти постоянни изпотявания. Все още нямам диагноза, само са ми готови изследванията:

ТSH е 0,005 mIU/l( norma:0.27-4.2)

mat - 10.45 IU/ml ( норма по малко от 34)

Ft3 - 10.38 pmol/l (норма 3,1-6,8)

FT4 - 35.35 pmol/l (норма 12,00-22,00)

TSH рецепторни антитела 0,3 IU/l (норма по малко от 1,5 отр.)

Важно уточнение е, че прекарах пневмония в края на февруари и изпих 2 антибиотика, и сега реално не мога да разбера дали тази температура и изпотявания, които се подновиха, от около 12 дни не се дължат на неизлекуваната пневмония или са в резултат на показателите на щитовидната жлеза.

Днес лекарката ми каза базедова болест и ми предписа пропицил по схема. Не знам трябва ли да си направя преглед при кардиолог и при очен лекар или да изчакам. Изобщо ми е много объркано и досега не съм се сблъсквала с този проблем, затова Ви моля, ако имате някакви препоръки да споделите! Не знам какво е необходимо да се избягва( и като храна и като лекарства).

# 181
Здравей и тук  Simple Smile
За кардиолог и очен не мога да те посъветвам. По принцип, ендокринолозите преценяват дали да те изпратят на очен и кардиолог. Според случая и според симптомите. Предполагам ти е ускорен пулсът и ендокринологът е предписал бета блокер?

За лекарствата, ако не са предписани от доктор, аз лично чета листовките първо, на каквото и да е лекарство, пък било то и хомеопатично. Има противопоказни при хиперфункция на щитовидната, много са тези, с които аз се сблъсках, и не бих могла да изредя. За тези, които не пречат на заболяването - пия на 2 часа интервал от хапчетата за щитовидната жлеза.
Вече всяко посещение при доктор, какъвто и да е той, трябва да започва с отбелязването, че имаш базедова болест.
За храненето ще прочетеш различни мнения и ще са от едната крайност, до другата.
Храните и напитките, които най-много пречат в случая, при хиперактивна жлеза са: кофеинови напитки като: кафе, кока-кола, газирани и алкохолни напитки, мисля че и какао и шоколад. Все неща, които аз си позволявам. Само кока-колата и газираните напитки съм спряла.  Embarassed
Цигарите също много пречат. Хлябът се избягва, доколкото е възможно.
Храните, които са препоръчват са по-малко обработените храни: много пресни зеленчуци, по-малко плодове, риба, месо от домашни животни, яйца, мляко, сирене, сметана, извара, животинска мазнина, гъби, маслини, авокадо, зехтин.
На първа страница има доста неща събрани. Ако имаш желание може да поразгледаш.
Ако нещо не ти е ясно или имаш въпроси - питай.  Simple Smile

# 182
Ами изписа ми само пропицил 3*2т. и после по схема. Той задължително ли се приема на 8 часа? Като прочетох листовката се стреснах и естествено възникнаха други въпроси след прегледа, а не мисля, че е удачно да звъня на лекаря непрекъснато. Нищо не сме коментирали за изследвания, а само след около2 м. да отида на контрола. Как се справяте с изпотяванията и изобщо те отшумяват ли или са постоянна екстра? Бета блокер не са ми предписали и дори никой не ми направи ЕКГ.
Поздрави за сега, сигурно пак ще пиша, като се сетя нещо друго.

# 183
  • вече в собствен дом
Kaktus s usmivka, здравей и от мен.
Според мене си направи по-скоро изследвания. Не чакай 2 месеца, защото и като гледам , че ТРАК ти е отрицателен, може да не става дума за Базедова болест , а за Хашитоксикоза и можеш бързо да изпаднеш в хипофункция и то тежка, както бях и аз. Дозата на пропицила ти е висока и може и това да стане. Направи си изследвания след 1 месец и виж как се движат нещата. Разбира се, аз само си давам мнението, не съм лекар. Казвам го само от личен опит. Но нищо не ти пречи след 1 месец да си провериш ТСХ и ФТ4 .  Peace

# 184
Късмет, аз също започнах с 3х2 само, че тирозол и не съм гледала да има 8 часа между тях а ги пиех сутрин, обед и вечер. Ти защо реши, че трябва да ги пиеш на 8 часа?
Контролният ми преглед беше един месец след като започнах хапчетата и според резултата се определяше следващата доза. Общо взето в началото контролите ми бяха всеки месец приблизително.
За кардиолога, не си писала имаш ли проблем някакъв със сърцето - как са ти пулса и кръвното?
Хубаво е и ехография на жлезата да се направи.
Изпотяванията би трябвало да престанат когато хормоните ти влязат в норма.

Лаура, мен прехвалената Тодорова искаше да ме остави на тази доза 6 месеца и тогава да и се обадя, представяш ли си..... А ТСХ-то ми скочи на 2 и нещо още на втория месец Tired

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 16:23 от Lemy

# 185
Моето на втория месец беше 15  hahaha И то на 4 таблетки тирозол.

# 186
Моето на втория месец беше 15  hahaha И то месец и половина на 4 таблетки тирозол и после на 3 таблетки.
Исках да се коригирам, тя каква стана. С тия новости не виждам къде е редакцията и съм дала цитат.  Tired

# 187
Моето на втория месец беше 15  hahaha И то на 4 таблетки тирозол.

Леле
Ти сигурно не си ходела по земята а над нея.......Crazy
Макар, че съм чела при хашимотките и още по-големи цифри.

# 188
  • вече в собствен дом
А моето ТСХ беше 30 - месец и половина след лечение с метизол, и то бях на ниска доза.

# 189
А моето ТСХ беше 30 - месец и половина след лечение с метизол, и то бях на ниска доза.
Ау
На какво се дължи този скок?

# 190
  • вече в собствен дом
Ау
На какво се дължи този скок?
Най-вероятно на Хашимото, знам ли. Аз щом почнех метизол и изпадах в хипо, щом го спирах- в хипер. И така 9 месеца от лечението си изкарах на комбинирано лечение-метизол с л-тироксин. И пак бях в хипо и постоянно ми увеличаваха л-тироксина. Направо ме побърка тази болест.

# 191
Моето на втория месец беше 15  hahaha И то на 4 таблетки тирозол.

Леле
Ти сигурно не си ходела по земята а над нея.......Crazy
Макар, че съм чела при хашимотките и още по-големи цифри.
Въздух не ми стигаше.
Обаче по-интересно ми е след рецидива, дето 5 месеца не мърдаше ТСХ с 4 т тирозол, и 30 дена след последната контрола скочи от 0,008 на 29,65. Ей тогава се чувствах супер. Нищо не бях усетила.  Joy

# 192
Когато бях на 6-те тирозола на ден толкова ми беше спокойно и такъв непукизъм ме беше обзел, всичко ми беше в розово....предполагам от хапчетата  hahaha
А, забравих и бетаблокерите, за това хич не ми е искаше да ги спирам.

Последна редакция: ср, 26 мар 2014, 07:36 от Lemy

# 193
Здравейте, влизам да споделя, че още на първия ден започна сърбеж по цялото тяло от пропицила. Чудя се да пия ли ксизал или да чакам да видя дали ще се появи и обрив?

# 194
Късмет, аз също започнах с 3х2 само, че тирозол и не съм гледала да има 8 часа между тях а ги пиех сутрин, обед и вечер. Ти защо реши, че трябва да ги пиеш на 8 часа?
Контролният ми преглед беше един месец след като започнах хапчетата и според резултата се определяше следващата доза. Общо взето в началото контролите ми бяха всеки месец приблизително.
За кардиолога, не си писала имаш ли проблем някакъв със сърцето - как са ти пулса и кръвното?
Хубаво е и ехография на жлезата да се направи.
Изпотяванията би трябвало да престанат когато хормоните ти влязат в норма.
Къде съм бляла, и защо кактус ми се е видял късмет  hahaha
Kaktus s usmivka, горният пост съм го писала за теб.

За сърбежите, виж в листовката на Пропицил:

Нежелани реакции

Чести: реакции на свръхчувствителност
Чести са алергичните кожни реакции (сърбеж, копривна треска). Обикновено тези прояви не протичат тежко и често отзвучават при продължаване на лечението (виж също Нарушения на кожата и подкожните тъкани).

Иначе не зная, аз бях на тирозол, не съм имала сърбежи.

Общи условия

Активация на акаунт