ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 7

• 50 413
  • 715
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Абе момичета да ви питам за мнение, който има на идея разбира се, какво ще рече леко уплътнение на десен яйчник. Да се притеснявам ли че ЕМ се връща, или ? Десния ми по принцип е наполовина след лапарото, но до сега 2,5 год нямаше нищо по него. Аз чакам заповед за ин витро и взех вече да се притеснявам дали ще укретам до нея без кисти. И другото което док. ми каза е че с тая моята кратка ЛФ нямало как да стане по естествен начин без стимулация на яйчниците. Явно пак ЕМ се намесва и тук, щото аз си мислех че с малко Утрогестан нещата ще си дойдат на място, да ама не.

# 166
  • София
Гледам по напред сте обсъждали Калция по време на инжекциите.
На мен лапарото ми беше през октомври 2011 г., през декември започнах с инжекциите (6 на брой). През цялото време имах всички нежелани реакции - топли, студени вълни, болки в ставите, чупене на ноктите, косопад. Когато питах доктора да започна да пия калции, той каза, че няма проблем, но в листовката на лекарството(Золадекс) пишеше, че не е препоръчително да приемам калции. И така изчаках да ми свършат инжекциите и след това започнах да пия калции.

Според мен по добре изчакайте в приема на Калции по време на инжекциите. На мен след първата инжекция ми свърши цикъла. И отново цикъл имах юли 2012 г., който не беше много силен, но беше адски болезнен. След това забременях и от лентичката се вижда резултата. В момента съм на противозачатъчни за да избегнем появата на нови кисти, тъй като явно съм предразположена към тях....тъй като при първият цикъл след раждането имах задържан фоликул.
Много се надявам да не се налага цял живот да пия лекарства, но за момента смятам, че това е най доброто, тъй като искам да имам още деца ( поне още 2 дай Боже ).

# 167
ЛУФ се вижда на ехографски преглед - имах поне 2 цикъла, по време на които и БТ, и ову тестовете показваха овулация като по учебник, а прегледът след 10-ина дни показваше задържан фоликул. После ми откриха и ендометриозата и причината лъсна.

Mometo* всички тестове ли ти показваха положителен резултат. При мен положителен тест нямаше нито един. Чела съм, че при ЛУФ май всеки ден тестовете са положителни. Но явно при мен става въпрос за друг вид ановулаторен цикъл. И интересното е, че ми се случва след операцията и лечението. Вместо да се оправям, то обратното. А на теб нормализира ли ти се овуто след операцията.

Нещо започнах да рухвам психически. Всички около мен са щастливо женени с бебета, или бременни. При това забременяват за нула време. И масово ме питат Хайде, вие не мислите ли вече за бебе. И свекърва ми постоянно ми го натяква, въпреки че знае за естеството на здравословните ми проблеми. Даже и сънищата ми са свързани с коварната болест. Много е подтискащо.

Добре, че го има този форум, за да ни обединява и да можем да обсъждаме и споделяме болежките, проблемите и опита  си.

Последна редакция: сб, 09 ное 2013, 11:07 от ALMIRRA

# 168
Almirra - не, всичко си беше както трябва - двуфазовост на БТ, 1-2 положителни ову тестове, които съвпадаха с БТ - т.е. и двата показателя бяха категорични кога трябва да ми е била овулацията. Да, но накрая йок - задържан фоликул.
След операцията изобщо не съм следяла ову - първо бях 6 месеца на Золадекс, след това директно преминахме към два последователни ин-витро опита (аз съм с прекъснати тръби вследствие на запушване от ендометриозата).

# 169
  • Варна
Правя си една статистика на колко дни ми идва, горе-долу през последните месеци нещата изглеждат така 27-22-27-23-27-22... На два от тези 22 дневни цикъла сме засичали овулация на ехограф, на 7-8 ден някъде. Винаги са ми казвали, че лигавицата като размер е ок. Е чудя се защо като ми дойде ми е толкова оскъден цикъла, като уж лигавицата е нормална? Започва с зацапване от 2-3-4 дни /това не го броя за цикъл/, после тръгва за максимум 1-2 дни и то не някакво обилно и после пак 2-3-4 дни ми цапа. И вие ли сте така? Аз имах нормален цикъл, преди всички тези интервенции. Направо ме плаши това оскъдно кървене. Embarassed

# 170
Аз съм с обилен ! Никога не ми е бил оскъден. Знам, че ако има кафяво зацапване преди цикъл , може да се дължи на нисък прогестерон.

# 171
  • Варна
almirra, разбирам напълно за какво говориш и споделям усещанията ти. Аз също смятам че след лечението нещата се объркаха много повече, но вече пред свършен факт какво мога да направя. Онзи ден като ми каза док., че няма шанс да стане по естествен път се разочаровах много, защото аз се надявах или поне вярвах че лекарите би трябвало да действат с цел най-малко щети за организма на пациента си, а ми се струва че е точно обратното. Надявах се че след като толкова време чаках и се наблюдавах и отидох с конкретна информация за проблемите които възникват по време на цикъл ще ми се предложи едно наблюдение на цял цикъл, за да се види къде точно настъпва грешката, да се пробва поне първоначално с не толкова инвазивни методи, като дълъг протокол и високи дози щото сме с ендо. Четох за лекари които те наблюдават преди, по време и след овулация, за да разберат какво се случва и чак тогава вземат такива мерки. Явно им е по-лесно да те почнат с тежката артилерия, а от мен какво ще остане никой не го е грижа. В крайна сметка ние сме живи хора, трябва да работим и да си изкарваме парите за това пусто лечение, как става това като си все в депресия, че при теб не става или като си под хормонална атака.  Всички се правят че разбират, но никой не се поставя на твое място, като стане въпрос за отсъствие, болнични или някакви други компромиси. Грижата за човека не я виждам вече, виждам само едно печалбарство на наш гръб и от лекари и от работодатели. Всеки от своя страна взема каквото може от теб!
Много ми е черноглед поста за което се извинявам, но честно взе да ми писва! Не знам на кого да вярвам, не знам какво да предприема, само знам че това което искат не е добро за мен!

# 172
Момичета здравейте!
Тъй като на 29.10 ми биха първата инжекция Золадекс, очаквах на 30.10 цикъл, но той дойде на 06.11 и е супер болезнен и обилен, което до сега чак така не е било. Въпроса ми е- възможно ли е да има овулация този месец, или това е индивидуално, и ако има дали може да се забременее... А ако се стигне до забременяване, едната вече поставена инжекция ще бъде ли вредна за бебето?

Извинявам се за може би глупавите въпроси, но наистина ме интересуват тези неща.
Благодаря предварително!

# 173
  • Варна
Не е възможно. На всичките ти въпроси отговора е НЕ.

# 174
krasito 90- не бих опитвала да забременявам в този момент на поставена инжекция.

# 175
Здравейте момичета, опитах се да прочета колкото мога , но за съжаление не мога да изчета всичко. Моя проблем е малко по-различен от вашия или поне от това което успях да изчета не попаднах на подобен. Края на миналата година -декември напипах топче долу в ляво в близост до белега от секцио.Посетих трима хирурзи и тримата бяха на мнение, че трябва да се оперирам. През месец май най накрая събрах кураж и се оперирах.Резултатите от хистологията бяха  ендрометриоза в херниялен  сак. Казаха ми, че по време на секциото клетки от матката са навлезли в коремната  стена ,мал шанс беше отговорът на всички лекари. Посетих гинеколози които ми се струва, че не бяха срещали подобен проблем, но казаха че това не е типичен случай на ендрометриоза и няма нужда щом нямам болки при цикъл и същия е редовен да ми бият инжекциите. Всичко беше наред до началото на м.октомври когато почна една болка в дясно(от другата страна). Същата няма нищо общо с цикъла и е постоянна, ту е ниско долу, ту е горе на хълбока. Пуснаха ми изследвания гледаха ме на ехограф утре съм отново на ехо граф. До тук нищо, не могат да разберат от какво е болката. Въпросът ми е следния има ли някоя с подобен проблем и типична ли е такава болка за  ендрометриоза .Болката от нея само като при цикъл ли е и само около цикъл и овулация ли е.

# 176
didito, не ти е черноглед поста, даже е напълно реалистичен. За жалост Sad
Една част от съфорумките сме толкова млади (20+), а сме вече с "разбрицани" хормони. Извинявам се за израза, но в момента не се сещам друга дума с която да ги характеризирам...
Как ще я караме до менопауза не ми е ясно. Та до тогава имаме още 25 - 30 години...

br   Какво мисли твоя доктор за тези 22 дневни цикли. Това в рамките на нормалното ли е това. Аз също понякога имам оскъдни цилки, но без зацапване. Като казвам оскъдни, имам предвит 3 превръзки първи ден, 1 втори, още 1 за трети и ежедневна за четвърти ден. Което мисля, че е нормално. Стана ми любопитно също дали си имала толкова къси цикли и преди лечението.

# 177
raia_g Болката при ендометриоза е много относителен фактор. Някои жени имат болка започваща няколко дни преди и продължаваща до няколко дни след менструация, други имат постоянни болки в таза, трети по време на овулация, а четвърти /като мен/ нямат никакви болки и симптоми, въпреки наличие на кисти и множество ендометриозни огнища в тазовата кухина. При всички тази болест се проявява по различен начин и симптомите при всички са различни. Ето защо златния стандарт за доказване на болестта е единствено и само лапароскопия с последващ резултат от хистология. Но не бива да се притесняваш, дори и да ти се наложи операция, защото възстановяването е много бързо.

# 178
  • Варна
във връзка с късите цикли, откакто се лекувах от ЕМ и аз имам главно такива - 22,23,24 дни с късна овулация на 14-15-16 ден. Имам чуството че с лечението трайно се осакатих, ама айде ... може и да бъркам, не че пък имах кой знае какъв избор, защото при 3 степен трябва първо лечение.
 Относно симптомите за ЕМ, аз ги имах всички, но никой не каза какво е това докато не направих лапаро, понеже се окистих. Tired

# 179
ALMIRRA -Благодаря за бързия отговор,може би тази болка наистина е от ендрометриозата. Аз вече съм оперирана но не лапароскопски ,а чрез обикновена операция,защото беше топче и не знаеха какво е -хистологията го доказа,но решиха че няма нужда от последващо лечение. Ето че май пак се появява ,но с болка.Благодаря ти още веднъж

Общи условия

Активация на акаунт