ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 7

• 50 449
  • 715
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря ви за бързата реакция, момичета! Тук намирам отговори на голяма част от неизвестните, които изникват всеки ден, откакто разбрах за ЕМ. Страхотни сте!  Hug

# 541
Днес отивам да потърся още две мнения във Варна. Моля да ми препоръчате доктори, които имат опит и са доказани, не просто като касапи, защото искам максимално да ми се запазят "чарковете". Ако във Варна не мога да намеря, готова съм да потърся лекар и в София.

# 542
  • Варна
zia, и аз съм от Варна, и съм минала през лапаро и лечение, ти при кой лекар си в момента?

# 543
zia, и аз съм от Варна, и съм минала през лапаро и лечение, ти при кой лекар си в момента?
При Корновски баща в Майчин дом.

# 544
  • Варна
Аз имам добри впечатления от Корновски младши, мен ме оперира д-р Капка Атанасова със д-р Якуп в Майчин дом. Честно казано не бих се оперирала в друга болница ако става въпрос за Варна. Иначе за мнение можеш да отидеш и при д-р Емин в "Радост", аз съм при него в момента за евентуално инвитро. Знам че Явор Корновки оперира в окръжна лапароскопски, моя позната беше там и беше доволна, не й взели почти никакви пари, а аз в майчин дом си платих всичко, ама мисля си струваше.

# 545
  • Варна
Аз пък не мога да не се изкажа против младият Корновски. И мен ме оперира коремно, което към днешна дата смятам за огромна грешка и ме остави почти без 1 яйчник. Беше 2007 год, тогава дори не ми предложиха лапаро, а аз като всяка друга девойка на 20 год. си нямах и идея какво точно става.
Абе във Варна нямаме специалисти. Иначе и аз ходя при д-р Емин към днешна дата. Но не знам дали той се занимава с операции и прочие.

# 546
Аз пък не мога да не се изкажа против младият Корновски. И мен ме оперира коремно, което към днешна дата смятам за огромна грешка и ме остави почти без 1 яйчник. Беше 2007 год, тогава дори не ми предложиха лапаро, а аз като всяка друга девойка на 20 год. си нямах и идея какво точно става.
Абе във Варна нямаме специалисти. Иначе и аз ходя при д-р Емин към днешна дата. Но не знам дали той се занимава с операции и прочие.
За младия Корновски съм чувала главно препоръки да НЕ се ходи при него. Днес се срещнах с д-р Славчев в Окръжна. Направи ми добро впечатление. Той каза това, което и аз си мислех и това, което всички тук ме посъветваха.... да не си играя с хормонално лечение без операция при наличие на две кисти. Този път ще разчитам на лапароскопоия и след това нормалното лечение за 6 месеца.... след това работа за бебче.  Макар все още да не знам дали е правилното решение, май ще избера все пак операцията.
Ако някой може да изкаже мнение за Славчев, моля да ги сподели.... пред кабинета му имаше много бременни девойки, явно за бъдещи мами е много добър, но за лечението???

# 547
  • Варна
Колко са ти големи кистите и от колко време ги имаш?
Лечение без лапаро е безсмислено за мен, но първо се увери, че наистина трябва лапаро, защото като гледам всички веднага прибягват до него и понякога хоп изненада - задържан фоликул.
За Славчев съм чувала само добри неща основно за раждане и секцио. Не знам как е с лапароскопиите.

# 548
  • Варна
Виж, аз пък Славчев го чувам за първи път, но най-важното е да приемеш лекаря си, известен или не ако имаш добро усещане към него и можеш да се довериш значи е твоя човек.
 Специално за лапаро и лечение:
 аз минах през лапаро и лечение, още не съм стигнала до инвитрото, но все си мисля че ако бях минала директно към инвитро без лечение може би нямаше да изгубя толкова време. Знам че при 3 и 4 степен ЕМ, препоръчват първо лечение и аз бях 3-а степен, та затова се подложих, но ето сега уж нищо ми няма вече 3 години ама и нищо не става. Това си е лично мое мнение в случая, но ако можех да върна времето, щях да направя едно инвитро веднага след лапарото. Нека се включат и другите с мнение, може и да бъркам, но така си мисля поне на този етап.

# 549
Виж, аз пък Славчев го чувам за първи път, но най-важното е да приемеш лекаря си, известен или не ако имаш добро усещане към него и можеш да се довериш значи е твоя човек.
 Специално за лапаро и лечение:
 аз минах през лапаро и лечение, още не съм стигнала до инвитрото, но все си мисля че ако бях минала директно към инвитро без лечение може би нямаше да изгубя толкова време. Знам че при 3 и 4 степен ЕМ, препоръчват първо лечение и аз бях 3-а степен, та затова се подложих, но ето сега уж нищо ми няма вече 3 години ама и нищо не става. Това си е лично мое мнение в случая, но ако можех да върна времето, щях да направя едно инвитро веднага след лапарото. Нека се включат и другите с мнение, може и да бъркам, но така си мисля поне на този етап.
Здравей, приемам мислите ти много присърце, но мисля, че докторът ти е постъпил правилно, защото на мен ми направиха лапаротомия и  след това не ми направиха лечение, а ме изписаха с предписание за правене на бебче без инвитро поради липсващи индикации за проблеми в тръбите. Е, година и половина по - късно съм с рецидив и без бебче. Ти от три години правиш стимулации и "кучката" ЕМ не се е върнала. Затова моли се, успокой се и вярвай, че следващия път ще се получи. Каквато и да е причината, тя определено не е в това, че са те лекували от ЕМ. Ако бяха стимулирали яйчниците след лапарото, вече като мен щеше да си сменяш лекаря и да търсиш лечение и бебе стъпка по стъпка.

# 550
Колко са ти големи кистите и от колко време ги имаш?
Лечение без лапаро е безсмислено за мен, но първо се увери, че наистина трябва лапаро, защото като гледам всички веднага прибягват до него и понякога хоп изненада - задържан фоликул.
За Славчев съм чувала само добри неща основно за раждане и секцио. Не знам как е с лапароскопиите.
За съжаление от предния път съм с доказана ЕМ, дори едната да е функционална, то за другата и двамата лекари се съмняват, че е ЕМ. Едната ми порасна 4 см. за 1 месец, а другата 2,6 за два. Не мисля да чакам, ако е ЕМда прави сраствания, нека докторът да огледа и дори само проба да вземе и да мина после само лечение да съм спокойна и да работим вече за бебе. Само с лапаро ще огледа и за огнища по тръбите, които може да ми пречат на опитите по естествен път вече година и половина.

# 551

[/quote]
 Затова моли се, успокой се и вярвай, че следващия път ще се получи. Каквато и да е причината, тя определено не е в това, че са те лекували от ЕМ. Ако бяха стимулирали яйчниците след лапарото, вече като мен щеше да си сменяш лекаря и да търсиш лечение и бебе стъпка по стъпка.
[/quote]

Zia ако с молене и вярване ставаха нещата, всички тук щяхме да сме бременни много отдавна. Подобен вид коментари са не само наивни, а дори обидни защото подценяват сериозността на ситуацията.

Твоята заблуда, както и на голяма част от момичетата които пишат тук, е че ендото се лекува. Нито операцията, нито така нареченото хормонално лечение лекуват нещо. Ако имаш желание да научиш повече по въпроса, върни се в старите ми мнения, пускала съм линкове към рисърч по въпроса.

Дидито е права да се съмнява че ако беше направила инвитро веднага след лапаро, може би е щяла да забременее. За съжаление няма да знае никога със сигурност. Това което със сигурност е пропуснала е да създаде ембриони с яйцата си когато е била 3 години по млада.

Към момичетата които опитват от години, предполагам сте тествали мъжки фактор, имунология, щитовина жлеза, и тези фактори са елиминирани? За съжаление в много случаи порблема не е само и единствено в ендометриозата.

# 552
Затова моли се, успокой се и вярвай, че следващия път ще се получи. Каквато и да е причината, тя определено не е в това, че са те лекували от ЕМ. Ако бяха стимулирали яйчниците след лапарото, вече като мен щеше да си сменяш лекаря и да търсиш лечение и бебе стъпка по стъпка.
[/quote]

Извинявай, ако коментарът е прозвучал наивно. Не съм наивна или набожна, но знам, че човешкото мислене може да навреди или да помогне на дадена цел. Наясно съм, че заболяването не се лекува и не забравяй, че аз съм с рецидив, точно на мен да ми се напомня е излишно. Казвам само, че понякога съдбата е "кучка" и на жени с проблеми позволява по естествен път "случайно" да се сдобият с рожба, а други се мъчим с години. Започнах опити на 26, не мисля, че съм закъсняла, но уви все още без резултат и една ЕМ, недоовладяна /умишлено не пиша излекувана, макар при някои жени след лечение никога не се връща/ заради решение на доктор.... ние не можем да знаем какво е  можело да бъде и според мен да се подхранват съмнения относно отминало време само повишава стреса, който е онзи скрит мотив, който може и да не позволява да се случват нещата не само при мен.

# 553
  • Варна

[/quote]
За съжаление от предния път съм с доказана ЕМ, дори едната да е функционална, то за другата и двамата лекари се съмняват, че е ЕМ. Едната ми порасна 4 см. за 1 месец, а другата 2,6 за два. Не мисля да чакам, ако е ЕМда прави сраствания, нека докторът да огледа и дори само проба да вземе и да мина после само лечение да съм спокойна и да работим вече за бебе. Само с лапаро ще огледа и за огнища по тръбите, които може да ми пречат на опитите по естествен път вече година и половина.
[/quote]

Двете на 2-та яйчника ли са или на единият? Аз от многото четене по въпроса стигнах до извода, че май е по-добре кисти под 4-5 см изобщо да не се пипат. Дори да ти направят лапаро нали не мислиш че просто ще отворят и ще те разглеждат? Най-малкото ше махнат кистите а после ще горят по въпросните места, което също малко или много се отразява на яйчниците. Бъди сигурна, че от коремната си операция е доста по-възможно да имаш сраствания, отколкото от ЕМ.
Напълно разбирам страховете ти, защото и аз уплашена от евентуалните последствия, които ми се изтъкваха, всеки един път лягах под ножа, но сега съжалявам. Може  и да греша. Може би пък ако не го бях направила да беше станало по-лошо , не знам. Но вътрешното ми усещане за нещата е такова. Или поне да е един път. При мен бяха 3, а ти като гледам отиваш към втори. А ако после пак имаш киста какво? Не че искам да те плаша или разубеждавам, но аз на 2-рият месец след края на лечението отново имах киста. Тук обаче има момичета, при които финала след лечението вече поотрасна  Mr. Green , така че нека вярваме в добрият завършек на нещата.
Каквото и да решиш успех. Hug

# 554
[/quote]

Двете на 2-та яйчника ли са или на единият? Аз от многото четене по въпроса стигнах до извода, че май е по-добре кисти под 4-5 см изобщо да не се пипат. Дори да ти направят лапаро нали не мислиш че просто ще отворят и ще те разглеждат? Най-малкото ше махнат кистите а после ще горят по въпросните места, което също малко или много се отразява на яйчниците. Бъди сигурна, че от коремната си операция е доста по-възможно да имаш сраствания, отколкото от ЕМ.
Напълно разбирам страховете ти, защото и аз уплашена от евентуалните последствия, които ми се изтъкваха, всеки един път лягах под ножа, но сега съжалявам. Може  и да греша. Може би пък ако не го бях направила да беше станало по-лошо , не знам. Но вътрешното ми усещане за нещата е такова. Или поне да е един път. При мен бяха 3, а ти като гледам отиваш към втори. А ако после пак имаш киста какво? Не че искам да те плаша или разубеждавам, но аз на 2-рият месец след края на лечението отново имах киста. Тук обаче има момичета, при които финала след лечението вече поотрасна  Mr. Green , така че нека вярваме в добрият завършек на нещата.
Каквото и да решиш успех. Hug
[/quote]
Да, този път са на двата яйчника и вероятно нямаше да лягам под ножа отново, ако не се бе върнала и болката, която твърде много ме изтощава. Прочетох негативните реакции при хормоналното лечение и не вярвам да остана работоспособна и с двата фактора. Достатъчно изчетох, за да се притеснявам от ЕМ и вероятността и да се преобразува в нещо злокачествено, особено, както рпи мен растат за отрицателно време. Чела съм за жени с по един яйчник или с някакви остатъци от един яйчник пак успяват с бебчето, но този път съмнението за ендометриоза са за неоперирания яйчник и искам поне този път да направя цялото лечение и веднага бебе. Това прави операция, 6 месеца лукрин, два докато се върне цикъл, при стимулирано бебеправене 2-3 месеца с цикъл и после около година и нещо носене и кърмене /според всички лекари - най доброто и резултатно лечение/. Иначе съм ужасена от скоростта, с която се върна, но това е положението

Общи условия

Активация на акаунт