Лондон - 5

• 83 557
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Благодарение на тази прекрасна тема и всеотдайната помощ на всички в нея вече трети ден си прекарваме чудесно в Лондон!

Отседнали сме у приятели извън Лондон и всеки ден е приключение да стигнем до конкретна дестинация. Използваме изцяло метрото. Заредихме си ойстер карта още първия ден. За да влвзем в метрото, маркираме картата на входа. Децата до 10 г пътуват безплатно с придружител.
Детето много бързо схвана идеята на придвижването по различните линии и се забавлява да чертае маршрутите. Гледа да са с минимален брой прехвърляния и го прави успешно. Така че- нищо сложно няма в лондонското метро Simple Smile
Влизаме заедно през входа за детски колички, защото след маркиране на картата стоят по- дълго време отворени и успяваме спокойно да се промушим двамата. После следим коя линия трябва да хванем и да е с правилното направление. Навсякъде има табели и няма как да се обърка човек. Питахме няколко пъти и случайни хора за потвърждение дали сме на правилното място- всички са много любезни.
В първия ден успяхме да "овършеем" Nature museum и Science museum. И двата са безплатни, но необятни. Отделихме поне 4 часа за всеки, като не успяхме да видим всичко.
Очарована съм от парковете, които и в това време на годината са зелени и красиви - Green park, ST James park, Regents park...
Лондонското око дава интересно преживяване. Аз лично считам посещението в уестмистърското абатство за грешка- в него има толкова много английска история, за която ние не бяхме подготвени, че просто нямаше нужда да ходим на този етап от знанията си. Може би ако познаваме историята на личностите, погребани там, ще ни е по- интересно. Наслаждавахме се само на красотата на сградата.
Гледахме смяната на Hourse guards, забавно е. Конете са по-дисциплинирани от хората Simple Smile  20 минути стояха почти неподвижни!!!
Интересен за гледане и учене е Музеят на транспорта. За него си взехме талони 2 в 1 от автобуса Greenline. Не ги ползвахме, защото децата влизат безплатно, тъй че платих 15 паунда за билет само за мен.
Между всичките тези неща разгледахме и наснимахме Бъкингамския дворец, Трафалгар, Парламента, Биг Бен и др.
Зоологическата градина ни отне малко повече от 4 часа да я разгледаме обстойно, като не стигнахме само до жирафите и зебрите, защото нещо ремонтираха около тях. Уморихме се като кучета от обикаляне, но сме доволни.

# 616
  • Пловдив
Бих искала да попитам живеещите в Лондон,добър избор ли е този хотел:

http://www.booking.com/hotel/gb/holiday-inn-london-kensington-fo … 46937bc3ea7338bX7

Ще бъда благодарна и на други предложения!

# 617
  • Пловдив
Наблизо дали минават маршрути на  автобусите  за разглеждане на забележителноститеИзвинявайте за въпроса ,но още не съм изчела всичко от темата,а това може да е обсъждано.
На този етап съм се съсредоточила върху намирането на подходящ хотел.

# 618
Николица, има доста фирми за автобуси за забележителности, a някои от тях имат по няколко различни маршрута. Ако сте в този хотел, трябва да минава покрай National History Museum или Victoria and Albert museum, които не са много далече от Нолидей инн.

Сега погледнах Big Bus Company (blue tour) и The original tour (също Blue route) минават наблизо. Можеш да видиш подробни карти в сайтовете им. Предполагам и другите фирми имат маршрути в тази посока.

Бумеранг, ще открадна идеята за детето да чертае маршрутите. Simple Smile

# 619
  • Пловдив
Благодаря много за бързия отговор на  benson 10!Ще ми бъде от полза тази информация!

# 620
Много полезна информация съм получавала през годините от вас, момичета, моля ви и сега да ми помогнете!

Имам следния въпрос:
 Някой оставял ли е на гардероб голям салонен багаж (за Уиз 56/45/25см) в музея Виктория и Албърт ? В сайта им пише, че може да се остави куфар с такъв размер, но ме интересува дали някой го е правил.

При пористигането ни в Лондон смятаме да оставим багажа на Виктория коуч стейшън, да си крачим по  програмата за деня, а вечерта да си го вземем и беж към хотела. Но когато си тръгваме последния ден не е удобно да минаваме първо през Виктория и ни се иска да оставим чантите някъде около Природо-научния и Виктория и Албърт, да се разходим из Хайд парк и градините Кенсингтън , да разгледаме поне Виктория и Албърт и после да вземем шатъла за Лутън от Виктория.

# 621
Здравейте,

Предстои ни 5 дневна ваканция в Лондон в началото на май. Разбира се, ще прегледам информацията, която така любезно сте събрали в началото на темата, за да се подготвим по-добре.
Може ли, един въпрос, на който сигурно вече  е даван 100 пъти отговор, за което се извинявам, но все пак ще ми спести доста четене. Как най-лесно се стига от  летище Heathrow до центъра на града: с автобус, метро, влак?

# 622
Бях в Лондон през декември на път за САЩ и искам да се похваля с избора си на хостел (не е хотел, така че може би не е препоръчителен за семейства, но ако просто Ви трябва евтино място, където да пренощувате, е отличен избор). Казва се St Christopher's Village London Bridge и за около 25 паунда успях не просто да се изкъпя и да пренощувам, но и да се нахраня - закуската е безплатна, а вечерята е с 50% отстъпка, ако си гост на хостела.
Намира се на много хубаво място - може би 30 мин пеша от Tower of London и на 5 минути от спирката London Bridge. Ако сте с метрото, е точно до спирка Borough.
Има опция да бъдете 4-ма или дори само 2-ма човека в стая, но тогава ще бъде малко по-скъпо.
А, и на рецепцията има брошурки с различни безплатни пешеходни обиколки на Лондон, към които може да се присъедините, ако имате желание.

# 623
Здравейте, върнахме се снощи от Лондон и бързам да споделя впечатления.
първи ден:
Пристигнахме на летище Лутан, от там с автобус и метро до хотела. Хотела беше точно срещу природо научния музей в Кенсингтън. Добра локация, 3 линии на метрото се пресичаха там и с това се изчерпва доброто за хотела. Стаята прекалено тясна 2,50м на 4м, леглото като по-широко единично, закуска нямаше и това за 1000 лв за 5 нощувки, Еден плаза се казва все пак. Вечеряхме в някакво португалско ресторантче нещо като хамбургери с диви гъби и сирене.
втори ден
Сутринта разходка до двореца Кенсингтън, градините, искахме да пием кафе в оранжерията, но не беше още отворено, отваря в 10. От там към National portrait gallery, хареса ми много, безплатна е за посетители. След това отидохме в църквата срещу нея, където на приземния етаж си направихме натривка с восък върху месингово изображение на келтски символ /4,5 паунда/, интересно беше много и нещо което не съм правила досега, даже не бях и чувала. За по-некадърните продават и готови, в края на краищата си купихме готово направено от професионалист Grinning, чудесен сувенир според мен. От там право в Националната галерия, където видяхме 2 от версиите на "Слънчогледите" на Ван Гог. И пристъпихме към следващото преживяване. Английска чаена церемония Afternoon tea http://www.stjameshotelandclub.com/afternoon-tea. Обстановката беше много изискана, за там трябва подходящо облекло. Сервират се 4 5 вида сандвичи, пресни, много вкусни, малки кроасанчета /не е точно кроасани, има друга дума, но не се сещам/ с няколко вида сладка, невероятни сладкиши и многобройно разнообразие от чай. Е, разбира се платихме безумната цена от 70 паунда за това, но пък това е изживяване веднъж в живота. Много доволни останахме. Починахме малко и от там на Новело, гледахме мюзикъла Мамма мия. Приятен, лек с невероятен финал, в продължение на половин час пуликата беше на крака и танцуваше.
трети ден
Задължителната програма започна със смяната на Кралската конна гвардия, не бях особено впечатлена, ако имате път в района по това време, може да я видите, нямаше много хора и блъсканица. От там Бъкингам, Абатството /много ми хареса отвън само го разгледахме/, Църквичката до Абатството, където случихме органов концерт, много приятно, от там Биг Бен, Парламента, Окото. Срещу окото ядох най-вкусната гофрета, гарнирана със сметана, банани и огромни ягоди. После хванахме корабче по Темза, беше широко, чисто, приятно топло и стигнахме до Лондон Тауър, където влязохме да го разгледаме, останах много впечатлена от филмчето което прожектираха за коронясването на Елизабет и от Краските съкровища разбира се. Купихме си умалено копие на короната на крал Едуард за спомен /малко кич според мъжа ми, но на мен ми хареса да имам нещо кралско у дома/. Починахме и оттам на вечеря. Бяхме избрали и предварително резервирали ресторанта Барекю на Джейми Оливър http://www.barbecoa.com/butchery /беше препоръчано от една съфорумка/. П някаква случайност бяхме настанени на най-хубавата маса, от където през огромните стъкла се виждаше купола на Сейн Пол. Менюто е буквално от 6 позиции стекове, толкова сосове и гарнитури, но е много вкусно, порциите са огромни, препоръчвам свинския котлет. Хапнахме солидно и изпихме много вино, като буквално излязохме преяли и пияни. Недостатъците според мен са това, че е доста шумно и скъпо /120 паунда за двама/. И защото е петък вечер се доокрасихме с коктейл в намиращ се наблизо супер модерен японски бар. Моят беше уиски с манго и потопена канелена пръчица.
ден четвърти
Бритиш музеум. Изкарахме там около 3 часа. Видяхме Египет, Мексико, Азия /Индия, Китай/ и Африка. От там вече приключихме със задължителната програма и следваше обиколка по магазини и Сохо и разбира се Harrods /където аз се тръшнах за една чанта, ама не ми я купиха  Simple Smile/
За вечерта избрахме английски пъб, не бях очарована нито от бирата, нито от фиш енд чипс, но имаше купонджийска атмосфера.
ден пети
Най-прекрасния ми ден в Лондон. Колебаехме се между Кралските ботанически градини в Кю и Двореца "Хемптън", в края на краищата избрахме градините, че има метро до там. Но просто не очаквах това, което видях. Разположени са на огромна площ паркове, в които има направени средиземноморски оазис, японска пагода, следват бамбукови горички, езерце с фазани и пауни, от там гори от родадендрони, азалии, магнолии. Всички беше нацъфтяло, времето беше чудесно, имаше свежест и ухание навсякъде. За обяд си взехме 2 хот дога и бирички и ядохме на поляната, може да си носиш храна както много хора правеха. Навсякъде цветя, цветя, цветя. Имаше огромни оранжерии, в едната от които имаше орхидеи, а в друга палми. В една майлка оранжерия има огромни водни лилии, които издържат до 45 кг, но отваря на 5 април, че не можахме да ги видим. В градините има влакче, което можеш да вземеш /4,5 паунда на човек/, но спокойно и много приятно е да ги обиколиш пеша, макар че изглеждат огромни, изкарахме там 5 незабравими часа. Вечерта в индийско ресторантче, мъжа ми много искаше да пробва, ама се наложи да си купим вино и мезета после да си оправяме вкуса  Joy
Ами това е, доста се поувлякох.

# 624
Здравейте! И нашето 4-дневно пътешествие до Лондон приключи (успешно!). Групата ни беше от четирима: аз и съпругата ми, и майка ми и баща ми (на по 74 г., но за миг не се оплакаха, че са изморени).
Първо, обещал съм да дам отзиви за хотела, най-вече на Mariaroni, на която дължим намирането на въпросния хотел: Premier Inn London Croydon Town Centre
http://www.premierinn.com/en/checkHotel/CROPHI/london-croydon-town-centre
Отличен хотел, удобна локация, богата закуска, препоръчвам горещо и заради ниската си цена. Много важно за нас беше, че хотелът има стая за багажи и при ранното ни пристигане от Лутън си оставихме багажите в хотела, а се настанихме към 9 вечерта. Понеже  Уиз летят в 21.30 ч към София,  последния ден пак си оставихме багажът в хотела, и си спестихме разкарването на чанти 5-6 часа по туристическите места. Да отбележа, че едни приятели отседнаха в друга голяма верига хотели (Travelodge), и там тази услуга(задължителна според мен) не се предлага.
Препоръчваният от мен хотел се намира в East Croydon, на 5 минути от гарата или на 2 минути по новата алея от страничния вход на гарата. Вижда се от гарата, наблизо има 2 супермаркета, единият работи до полунощ. От гарата East Croydon до гара London Bridge пътят е точно 15 минути, до гара Виктория(централната) – 18 мин. Влаковете са през най-много 15 минути, буквално не сме чакали на гарата. Вземахме си дневни карти за пътуване до и в Лондон за всички видове транспорт на стойност 8,95 лири. Това ни устройваше, защото понякога за отмора се качвахме на двуетажните автобуси да се повозим напосоки, като виждахме метростанция- слизахме, с дневните карти не мислиш за пари и спестяване от транспорт.
С тези дневни карти може да се ползва намаление от 50% за атракции и музеи. Ние ползвахме за London Eye.
Другото интересно по отношение на хотела, е, че от летище Лутън хванахме директно влак до хотела, час и 20 минути, двупосочният билет ни излезе 16 лири на човек, но бяхме 4-ма и се ползва намаления за група. Билетите бяха без конкретен час и това ни спести неудобства да се съобразяваме с часовника. Влаковете са на 15 минути, което за междуградска линия си е безценно. Има една особеност, че от летището има шатъл автобус до гарата на летището Luton Air Parkway и  пътят е 5 мин.
Още за хотела: буквално е чисто нов, мирише още на боя, въпреки , че е отворен през август. Чекирах се онлайн, т.е. предварително бях въвел имената и данните на 4-мата от групата ни. На един автомат пред рецепцията само се вевеждат имената на резервиралият човек и машината изкарва листче с  номера на стаята и по 2 магнитни карти на стая, с които се отключват вратите на етажите, на стаята, а и се задейства асансьорът.  Стаите не бяха от най-малките, баните са със вана, прозорците не се отварят, има централна климатизация. Закуската беше много обилна, традиционната английска, имаше пресни плодове и плодово мляко и еспресо кафе. Първата вечер се опитахме да вечеряме в ресторанта на хотела, но както си пишеше в отзивите за хотела, че се чака много,  така и стана: след 20-тата минута чакане да ни вземат поръчката, си излязохме. Но все пак запазихме отличното си впечатление от хотела. Препоръчвам го с чиста съвест, и най-важното - цените започват от 29 лири на стая за двама, но ако резервираш 2-3 месеца по рано. След това се качват всеки ден. На нас ни излезе 127 паунда стаята за 3 нощувки, закуските си ги доплатихме 8,25 на ден. Отплеснах се много за хотела, но искам да съм полезен!
Да споделя нещо и за обиколките ни в Лондон. Използвахме комбиниран билет за туристически автобус Golden Tours за 1 ден и 1 ден безплатен; посещение на небостъргача The Shard и круиз по Темза за общо 41 лири. Много ни хареса както гледката от 72 етаж, така също и посещението на самата сграда - емблема. Както и London Eye, но и двете атракции си носят отделен чар, не са взаимнозаменяеми. Изкефихме се и на лифта Emirates Air Line. Посетихме Националната галерия, научния музей, природо-историческия, British Museum. На нас със съпругата не ни беше особено интересно в посочените обекти, като базата ни на сравнение са музеите в Рим, Венеция, Париж, Барселона. Например научният музей в Барселона е в пъти по-интересен и богат от този в Лондон.
Изкарахме чудесно в Лондон, но не бих отишъл втори път,преди да съм повторил Париж и потретил Рим!

# 625
Първо, обещал съм да дам отзиви за хотела, най-вече на Mariaroni, на която дължим намирането на въпросния хотел: Premier Inn London Croydon Town Centre
http://www.premierinn.com/en/checkHotel/CROPHI/london-croydon-town-centre
Отличен хотел, удобна локация, богата закуска, препоръчвам горещо и заради ниската си цена.

Здравей Emonm,

Пратих ти на лична едно съобщение, защото в началото на май отиваме точно в този хотел! Какво съвпадение! Имам много въпроси, моля, за съдействие   bouquet

Поздрави

# 626
Много полезна информация съм получавала през годините от вас, момичета, моля ви и сега да ми помогнете!

Имам следния въпрос:
 Някой оставял ли е на гардероб голям салонен багаж (за Уиз 56/45/25см) в музея Виктория и Албърт ? В сайта им пише, че може да се остави куфар с такъв размер, но ме интересува дали някой го е правил.

При пористигането ни в Лондон смятаме да оставим багажа на Виктория коуч стейшън, да си крачим по  програмата за деня, а вечерта да си го вземем и беж към хотела. Но когато си тръгваме последния ден не е удобно да минаваме първо през Виктория и ни се иска да оставим чантите някъде около Природо-научния и Виктория и Албърт, да се разходим из Хайд парк и градините Кенсингтън , да разгледаме поне Виктория и Албърт и после да вземем шатъла за Лутън от Виктория.

Ние такъв багаж останихме без проблем в Научния музей (срещу Виктория и Албърт е) срещу скромна такса (ако поразтърса в постовете си ще кажа и колко). Разхождахме се в района и преди да тръгнем за летището се върнахме в музея да си го вземем.

# 627
  • София
Здравейте! Може ли някой да ми препоръча прилична такси компания, освен поместената на първа страница? Ще пътуваме за Великден трима възрастни и две деца и поради ранното кацане на Уиз и ранното излитане на Изи джет много не ми се ще да мъкнем недоспали деца и багаж по транспорта. Благодаря предварително!

# 628
Някой оставял ли е на гардероб голям салонен багаж (за Уиз 56/45/25см) в музея Виктория и Албърт ?

Ние такъв багаж останихме без проблем в Научния музей (срещу Виктория и Албърт е) срещу скромна такса (ако поразтърса в постовете си ще кажа и колко). Разхождахме се в района и преди да тръгнем за летището се върнахме в музея да си го вземем.

И в Научния музей би ни било удобно. Ще съм благодарна за информация и по цената!
Поздрави!

# 629

И в Научния музей би ни било удобно. Ще съм благодарна за информация и по цената!
Поздрави!

[/quote]Цената е 1 п. за яке, 2 п. за малък багаж и 4 п. за голям(куфар).
http://www.sciencemuseum.org.uk/visitmuseum/prices.aspx
Cloakroom
coats, jackets, other clothing, umbrellas, folded prams/buggies, scooters (per item)
£1.00*
small bags (per item)
£2.00*
suitcases, unfolded prams/buggies (per item)
£4.00*

Общи условия

Активация на акаунт