Правеше ли казармата от мъжете повече мъже?

• 80 088
  • 706
  •   1
Отговори
# 165
Щом се забравя, значи не е чак такъв тормоз.  newsm78
Повечето ми познати мъже са карали казарма и всички имат прекрасни спомени. Никой не ми изглежда изтормозен.

Не всеки ще признае. А и това, че при няколко човека не е било, не означава, че за другите е същото. Въпрос на късмет.

# 166
Човече, ти имаш ли близък, пострадал от извращенията в казармата? Статията я погледнах сега отгоре-отгоре и изкараха, че всеки е пострадал физически или е превъртял. Не казвам, че не е имало гнусотии, но пък чак толкова много пострадали - все щеше да се чуе.
П.П. Като гледам, и мъжете имат същите романтични представи за същата казарма. Та не знам  newsm78
И кой от мъжете ще си признае, а? Сега има една малка подробност, около наборната служба. След освобождението, когато момчетата са отивали в казармата са се сблъсквали с новостите в живота, там козарчетата и селянчетата за пръв път са виждали чаршафи, техника.... Била е нещо като училище. През соца, беше ... тъпня. Нещо като музей. Можеше да се научиш само как да прекараш другите с отпуските (щото то не е луканка, че да се раздели, а по нормативи само една малка част може да е в отпуск), научаваш, че който открадне пръв е на печалба (щото откраднатото се възстановява/купува от всички), научаваш се как да прехвърлиш работата на друг или да я свършиш калпаво, колкото да отбиеш номера... Нямаше нищо ново, което да видиш за пръв път, освен тъп (буквално и преносно) началник или тип селски тарикат. Абе подготвяли са  хората за соц хомота — жителство, задължително ходене на работа, тъпи началници връзкари и парашутисти с партийни книжки, нямането на стоки по магазините (освен основни и втръснали), калпавите неща, които трябва да  оправяш постоянно....  Аре да си спестим УВО-то и да направим нещо по-свястно с тези години от живота си.

# 167
гост22  Peace
Аз още в началото писах - добър курс за това как да се скатават, който се ползва после много успешно и в семейството  Mr. Green
Военното обучение е било м/у другото, важното е да се мете, мие, плеви и т.н. И после ми дават за пример швейцарската армия  Joy

# 168
Аре да си спестим УВО-то и да направим нещо по-свястно с тези години от живота си.

Точно.
 Чак пък прекрасни спомени да има някой осемнадесетгодишен младеж, че две години е бил заврян на майната си, доста ми е чудно. Впрочем, може, зависи как му се е стекъл живота после, може и това да му е било най-хубавото време.
 Повечето си изтърпяваха срока като нещо задължително, който може отиваше да учи, та да отложи и така.

# 169
Човече, ти имаш ли близък, пострадал от извращенията в казармата? Статията я погледнах сега отгоре-отгоре и изкараха, че всеки е пострадал физически или е превъртял. Не казвам, че не е имало гнусотии, но пък чак толкова много пострадали - все щеше да се чуе.
П.П. Като гледам, и мъжете имат същите романтични представи за същата казарма. Та не знам  newsm78
И кой от мъжете ще си признае, а? Сега има една малка подробност, около наборната служба. След освобождението, когато момчетата са отивали в казармата са се сблъсквали с новостите в живота, там козарчетата и селянчетата за пръв път са виждали чаршафи, техника.... Била е нещо като училище. През соца, беше ... тъпня. Нещо като музей. Можеше да се научиш само как да прекараш другите с отпуските (щото то не е луканка, че да се раздели, а по нормативи само една малка част може да е в отпуск), научаваш, че който открадне пръв е на печалба (щото откраднатото се възстановява/купува от всички), научаваш се как да прехвърлиш работата на друг или да я свършиш калпаво, колкото да отбиеш номера... Нямаше нищо ново, което да видиш за пръв път, освен тъп (буквално и преносно) началник или тип селски тарикат. Абе подготвяли са  хората за соц хомота — жителство, задължително ходене на работа, тъпи началници връзкари и парашутисти с партийни книжки, нямането на стоки по магазините (освен основни и втръснали), калпавите неща, които трябва да  оправяш постоянно....  Аре да си спестим УВО-то и да направим нещо по-свястно с тези години от живота си.
Батка, аз бих се съгласила веднага с теб, обаче, мама му стара, как все другите са по-тъпите, пък ти или той са най-умните, а? Как? Добре са те научили в казармата да се смяташ за нещо повече от другите  Mr. Green

# 170
  Еми е така, хората не са еднакви, колкото и да ги подравняват в казармения тип общности. Има си хора за всичко, и за армията включително.

# 171
Батка, аз бих се съгласила веднага с теб, обаче, мама му стара, как все другите са по-тъпите, пък ти или той са най-умните, а? Как? Добре са те научили в казармата да се смяташ за нещо повече от другите  Mr. Green

Нали казармата уж учеше да мислиш не само за себе си. Това как да го разбирам лоши резултати или просто градски легенди  Simple Smile

# 172
...
 Добре са те научили в казармата да се смяташ за нещо повече от другите  Mr. Green
Пълни глупости. В казармата (тази от соца) не те учат на нищо, а просто ти тренират "тъмната половина".  Дали някой е повече от другите около него, се вижда по резултатите му в цивилният живот преди и след казармата. В казармата, тези резултати се занижаваха като цяло, за да изглеждат добре нещата — ако има фрапираща разлика, този на опашката трябваше да "наваксва", а ако не успее, се наказваха всички... т.е. и първите (е, те получаваха и награди, но само по някога, а общото наказание се изтърпяваше от всички).  Всъщност се обучаваше колектив, а не екип.

# 173
гост22  Peace
Аз още в началото писах - добър курс за това как да се скатават, който се ползва после много успешно и в семейството  Mr. Green
Военното обучение е било м/у другото, важното е да се мете, мие, плеви и т.н. И после ми дават за пример швейцарската армия  Joy
Не си ме разбрала. Майната му на метенето на безкраен плац и маршировката — шегувки разни. Учеха те на двуличие — делите луканката, обаче като се стигне до отпуски, до наряди по коледа и нова година, командировки и дежурства... ела да видиш  "пре**и другарче", връзкарство и мръсни номера. И после ще разправят, че тези дето делели луканката и ядели на една маса не били егоисти... стой та гледай (а аз съм го видял на живо, и на различни нива, не само при войниците).  ooooh!

# 174
Съвсем правилно съм те разбрала, просто добавих и още неща, които съпътстват тези  Simple Smile

# 175
Уважаеми противници на казармата, не забравяйте, че медалът винаги има две страни - и при мен загина едно момче, което изтърва граната в окопа, и загина друг при катастрофа с камион в центъра на Плевен, и аз съм носил нощно шкафче до плаца /500 м/, защото някой не си сгъна дрехите "по устав", но пък понаучих някои технически нещица, да не говорим, че най-малкото никога след казармата не съм излизал неизгладен лично от мен или да нося мръсни обувки, и завинаги разбрах, че светът не се въти около мен. Също така по повод "сезонните работници" - сега да виждате такива реколти както едно време!? А да си спомняте при наводненията и при затрупаните от сняг села не помогнаха ли те? Пак ще се повторя - истинският мъж излиза от казармата пич, а маминото синче - лайно! Не е моя мисъл... Моята обаче е, че е винаги смешно и алогично жени да говорят за казарма!

# 176
Уважаеми противници на казармата, не забравяйте, че медалът винаги има две страни - и при мен загина едно момче, което изтърва граната в окопа, и загина друг при катастрофа с камион в центъра на Плевен, и аз съм носил нощно шкафче до плаца /500 м/, защото някой не си сгъна дрехите "по устав", но пък понаучих някои технически нещица, да не говорим, че най-малкото никога след казармата не съм излизал неизгладен лично от мен или да нося мръсни обувки, и завинаги разбрах, че светът не се въти около мен. Също така по повод "сезонните работници" - сега да виждате такива реколти както едно време!? А да си спомняте при наводненията и при затрупаните от сняг села не помогнаха ли те? Пак ще се повторя - истинският мъж излиза от казармата пич, а маминото синче - лайно! Не е моя мисъл... Моята обаче е, че е винаги смешно и алогично жени да говорят за казарма!
  202uu Особено за маминото синче и за истинския мъж.

# 177
И аз съм съгласна.Днешните българи са такива егоисти и мамини деца - разстърването от казармата много липсва.

# 178
Просто има една категория момченца, заради които ми се иска да има казарма.

# 179
Просто има една категория момченца, заради които ми се иска да има казарма.
Да ти кажа - по моето време служеше и синът на Луканов. Факт е, че казваха, че не се е надувал и се е стремял да е с всички, но беше в най-приятната за служба рота, доста голяма част прекарал в отпуски, винаги го вземала черна Волга или почти винаги и просто съм сигурен, че изобщо е нямал съзнанието, че е в казарма. Така че за избраните от теб трябва нещо друго.....

Общи условия

Активация на акаунт