Септемврийче вече гука, мама пък съвсем изкука!

• 34 930
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Else, аз решението съм го взела, кърмим се 3 пъти от 12-6 часа и това е, ако някой има претенции като педиатърката, да дойде и да и дава вода или глюкоза през ноща да види кво реване пада. Тя яде по 90 мл на ядене кърма, прави 4 часа пауза нощно време и по 3 през деня, мисля че е добре?

Anni0422,
Ако бебка е здрава, тугора на кожата е добър, наддава добре, пишка и ака редовно явно това е начина на хранене, който отговаря на нейните нужди и ти се съобразяваш с това  Hug

# 106
Въпрос към ЛЛК
Преди десетина дни кърмата ми рязко намаля много.Предните два дни бебо реши да суче на около час, но вечерта на втория ден, след хранене гърдите си останаха празни.  Първите дни се борихме с бебо да суче, но след няколко засинявания чак  Sad започнах да цедя и да му давам от шише, няколко пъти се случва да му давам и АМ като не изцедя навреме
В началото цедях около 50 мл общо,но постепенно зпочнах да цедя по около 100 мл и му стигат, но не е всеки път
Като го сложа на гърда започва да се изнервя, да крещи и нищо не може да изсуче, въпрек, че го мъча доста време
Вчера успях да го нахраня и от двете гърди, изсука ги и после кърма имах чак след около 4-5 часа
Не знам дали съм обяснила добре или е много объркано, и аз съм обърана и нз какво да правя и как да го храня,искам да направя всичко възможно да го кърмя
На всичкото отгоре сега ще лекувам и мастит, че се запуших

Здравей nenimira,
Има ли промяна в ситуацията при вас?

Мисля, че обяснението на Шаманката в предната тема би могло да ти помогне да разбереш как точно се произвежда кърмата в организма ни, как да стимулираш лактацията си и да кърмиш бебето си  Peace

# 107

Въпрос към консултантите по кърмене:
Момченцето ми е на 40 дни, само на кърма сме, но суче много лакомо и стиска силно,
преди няколко дни ми направи раничка като дупчица под едното зърно и не може да заздравее,
тъкмо се затвори, понеже давам по-често другата гърда, и после той като засуче от нея-пак същото.
Пробвах само да я цедя, като дойде нейния ред, но пак се отваря и предпочитам да му давам той
да суче. Мажа и с гармастан и въздушни бани правя, но уви... Освен това като суче към края започва да се протяга и силно опъва и двете гърди и стават още по-болезнени, а до сега нямах болка при кърмене, и позите сменям- пак същото. Въпросът ми е - как да облекча кърменето и да не изпитвам болка? Благодаря предварително!

Здравей Nova26,
Има ли подобрение в състоянието на зърното? Свързваш ли с нещо появата на това дърпане на гърдата? Опитвала ли си в момента, в който забележиш, че има намерение да дърпа да го откачиш от гърдата и да предложиш другата? Ако си опитвала каква е неговата реакция?

При вече разранени зърна майките споделят, че чувстват облекчение, ако на всяко кърмене използват различна поза. Така бебчето суче на различно място и това би могло да намали в известна степен болката. Стимулиране потичането на кърма чрез изцеждане преди бебето да бъде поставено на гърдата би могло да намали болката. За да бъде по-малка болката може да се предложи първо по-малко болезнената или травмирана гърда и и след като я изсуче - да предложиш и втората гърда.

Много жени чувстват облекчение когато цедят на ръка, а не с помпа. Понякога помпите допълнително травмират гърдите. Мога да ти предложа това видео, в което се показва как може да се цеди на ръка. Цеденето е показано в стъпки с подробно обясняване и започва когато таймера отчете 5:23 (таймерът на видеото отброява колко минути остават до края на клипа). Във видеото съсщо така е показано и как изцеденото мляко може да се предложи с лъжичка на бебето.

Ако болката при кърмене е прекалено силна някои майки предпочитат да не кърмят за няколко дена, а да изцеждат и да предлагат изцеденото мляко по алтернативен начин - с чашка, с лъжичка, спринцовка без игла, дозатор, капкомер или друго различно от шише с беберон. Причината е, че някои новородени е възможно да се объркат от различните начини на сучене от гърда и пиене от шише.

След кърмене зърното може да бъде потопено за 1 минута в топъл физиологичен разтвор. Поради състава си разтвора не би трябвало да предизвика дискомфорт. След това зърното се подсушава с мека кърпа. Много майки изцеждат капчици кърма, които намазват върху зърното и ареолата и оставят да изсъхнат на въздух.  За да се насърчи "влажното зарастване на раните" (това се отнася за поддържане на вътрешната влага на кожата, а не запазване на външната страна на кожата мокра) може да се намаже с пречистен ланолин (в аптеките се предлагат различни марки), мек парафин, вазелин или хидрогел, който е съвместим с кърменето. В случаите когато има съмнение за инфекция е добре да се консултира с лекар. За да избегнат търкане в дрехите и допълнително травмиране, някои майки използват гръдни щитове, чиято основа е достатъчно широка за да обхване и част от ареолата, а не само зърното.

Надявам се информацията да ти помогне да се справиш с проблема.

# 108
Въпрос към ЛЛЛ от 4 дни детето ми е с червено гърло и сополки мажа устата с гел за гърлото и в носа капвам капки както и нормалното промивам с физиологичен разтвор, също така давам и калции течен по 2 мг по 2 пъти на ден от вторият ден на това лечение детето ми отказва гърда пищи дере се и не иска да лапне да не говорим да суче , а от шишето пие и кърма и АМ /ние сме на двойно хранене не ми стига кърмата/ пробвах да си измия гърдата пробвах и да не я мия пробвах пози прбовах да я държа гладна, но не помага вече се отчайвам че и малкото кърма, която имам без стимулация от бебето ще изчезне какво ще ме посъветвате това с помпата си не е работа, а и не изцездам толкова колкото в действителност има. Детето ми е на 44 дни първо беше само на кърма, от 16-я ден се дохранваме с Ам, но на всяко ядене давам гърда и сучеше наистина не сучеше силно и много, но вссе пак сучеше до преди 3 дни.

Здравей g_12_09,
Надявам се Ема вече да е по-добре.
По време на сукане в устата си бебетата създават вакум за да могат да получат мляко. Когато гърлото е зачервено и болезнено създаването на този вакум увеличава болката за бебето и прави кърменето неприятно. Когато състоянието на гърлото се подобри би могла да предложиш отново гърдата и да проследиш реакцията на бебка.

За стимулиране на гърдите някои майки изцеждат за по 5-10 минути всяка гърда след кърмене дори и при това изцеждане от гърдата да не тече кърма. Други изцеждат между храненията за 10-20 минути. Друг вариант, който майките ползват е при същата периодичност, но всяка гърдата се затопля и се прави масаж, след което 7 минути се изцежда, след това отново затопляне-масаж, 5 минути се изцежда, затопляне-масаж, 3 минути изцеждане. За спестяване на време гърдите могат да се изцеждат едновременно. Има изследвания, които показват, че масажа по време на изцеждане улеснява и е възможно да се изцеди повече кърма.

# 109
Може и наистина да е някакъв период.. знам ли и аз. Обаче одеве й дадох замразена кърма, както казах я изпи на няколко пъти.. за около 30 мин. и си спа 2-3 часа, след това, понеже не съм се цедила от прескачането на едното ядене, й дадох да суче, сука 5-10 мин от по-твърдата гърда и си заспа без проблем, сега ето ще станат 3 часа. Или след обяд-вечер яде по-малко или наистина ми е намаляла кърмата. Не знам какво да правя. Би трябвало вечер да е по-нервна, ако има колики, а при нас е обратното. Ще помоля за съвет от ЛЛЛ и за това оцветявам почти всичко в червено. Благодаря предварително   bouquet

Здравей .::Перличка::.,
Как е организирано кърменето на бебето в момента - колко хранения има бебето за 24 часа?; на поискване ли се храни или на режим?; една или две гърди предлагаш на хранене?; на колко часа средно суче бебето?; кърмиш ли го нощем?; даваш ли биберон-залъгалка?; приема ли нещо различно от кърма (адаптирано мляко, вода, сок,чай и др.) – какво, как го даваш и в какво количество за 24 часа?; как пишка и ака бебето, колко често пълни пелените за едно денонощие? Също така искам да попитам какво е рожденото тегло на бебето, най-ниското измерено тегло и как наддава към момента?

# 110
Въпрос към ЛЛЛ: Моето бебе иска постоянно да е на гърда  Sad Много често заспива и не знам дали се е нахранил. Ако пък не заспи докато суче, много пъти повръща, което ме навежда на мисълта, че преяжда. Дали да не започна да се изцеждам и да минем само на шише, за да контролирам колко яде?

Здравей So^Amazing,
Как е организирано кърменето на Валентин в момента - колко хранения има за 24 часа?; на поискване ли се храни или на режим?; една или две гърди предлагаш на хранене?; на колко часа средно суче?; кърмиш ли я нощем?; даваш ли биберон-залъгалка?; приема ли нещо различно от кърма (адаптирано мляко, вода, медикаменти и др.) – какво, как го даваш и в какво количество за 24 часа?; как пишка и ака, колко често пълни пелените за едно денонощие? Също така искам да попитам какво е рожденото тегло на бебето, най-ниското измерено тегло и как наддава към момента? В кой момент виждаш цвета на кърмата - в началото на кърменето, в средата или края?

Честото и ефективно изпразване на гърдата стимулира лактацията и няма по-ефективна помпа от бебето в повечето случаи. Дали си опитвала след като бебо спре да суче активно на гърдата да приложиш компресия? След като спре да гълта с компресията да предложиш втората гърда и с нея да приложиш същото. Смяната на гърдите в рамките на едно кърмене може да се направи 2-3 пъти тъй като организма започва да произвежда кърма след като гърдата се изпразни.

Тези две статии могат също да ти помогнат - Как се хранят бебетата и Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко?

# 111
elena_d и при мен се получава нещо такова - бутам количката с едната ръка и нося ревящото бебе в другата.
А както  Lulu25 спомена.. с такъв мерак я избирах тази количка  Rolling Eyes Когато я купих нямах търпение да сложа беб в нея и да си скитаме, а то се оказа мисия невъзможна Sad

Добре, че имам слинг. Моето диване също не стои в количка. Днес като се разпищя, събра всички погледи. Пъхнах го в слинга - пак рев и ме гледаха много смаяно всички как бутам празна количка и с гръмогласен вързоп на гърдите. ooooh! След няколко минути заспа. Но определно със слинга ми е много удобно и са ми свободни ръцете.

Anni0422, когато ядат гълтат и въздух.

piet, нашият обрив е с бяло връхче. Педиатърката каза, че е от претопляне. Сега спи отвит или много леко завит и е облечен само по гащеризонче на 22 градуса. Да видим ще има ли резултат  Mr. Green Ако ли не-ще ставаме моржове.

Scorpi_D,
с тези тежки колики и аз имам твоите надежди  Praynig

# 112

Добре, че имам слинг. Моето диване също не стои в количка. Днес като се разпищя, събра всички погледи. Пъхнах го в слинга - пак рев и ме гледаха много смаяно всички как бутам празна количка и с гръмогласен вързоп на гърдите. ooooh! След няколко минути заспа. Но определно със слинга ми е много удобно и са ми свободни ръцете.

Същото положение и при нас днес. Аз  не че много ползвам количка, но днес реших в парка с количка да сме, за да се видя с една приятелка. Направихме на бегом една обиколка, в която той примигваше със сбърчена физиономия готов всеки момент да ревне, но парка Заимов в 6 вечерта е такава лудница, че не е за малко бебе. Разбуди се и реев... добре, че имах слинг - мушнах  го вътре, цокна си доволно, даже и в движение и си заспа, та и ние с поговорихме на спокойствие.
(да вметна обаче че и в слинга не стои просто така, а си иска движение  полюшване)

# 113
  • До морето :)
Ох, имам да пиша, но ме мързи. Всички вкъщи заспаха в 21:30. Аз мисля да се насладя на спокойствието и да изгледам някой сериал.

# 114
Честит ми блистер Sad((  И аз като Diadra356 съм от всяка "екстра" на кърменето да опитам. Това е доказателство, че не винаге положителното мислене помага  Close Защото си мислех, че кърменето се случва така : 1,Вадиш цица 2,Даваш я на детето 3,То суче 4,Пуска цицата доволно и нахранено 5,Прибираш цицата.  А дано, ама надали hahaha hahaha hahaha

Else, права си за зърното. Има блистер, обаче е странично на самото зърно, не отпред. И не ме боли, явно бебето не го натиска. Аз като натисна, тогава боли.Започвам процедурите с физ.разтвор.Причината е, че лекувам носа на малката и не ме изцежда,

# 115
Честит ми блистер Sad((  И аз като Diadra356 съм от всяка "екстра" на кърменето да опитам. Това е доказателство, че не винаге положителното мислене помага  Close Защото си мислех, че кърменето се случва така : 1,Вадиш цица 2,Даваш я на детето 3,То суче 4,Пуска цицата доволно и нахранено 5,Прибираш цицата.  А дано, ама надали hahaha hahaha hahaha

Преди да родя първото и аз така си мслех. След месец-два гледане вече смятах, че раждането нищо не е като мъка и усилие в сравнение с кърменето Simple Smile Мога само да те успокоя, че с второто ще ти се слуват по-лесничко нещата Simple Smile

# 116

Преди да родя първото и аз така си мслех. След месец-два гледане вече смятах, че раждането нищо не е като мъка и усилие в сравнение с кърменето Simple Smile Мога само да те успокоя, че с второто ще ти се слуват по-лесничко нещата Simple Smile
А при нас е точно така, аз и затова съм без кръст вече. Само цокаме като луди и да се оплаши на сън и да е на кеф иска да си цока ooooh! даже не и стига едната гарда иска и втората понякога, абе ние сме за цирка, днес ме на имунизация, стискайте палци да не реве и сме с първата рокля, ще кача снимки после, много е забавна  baby_neutral

# 117
  • София

Напълно подкрепям Peace
С първото дете докато се установи едно нормално кърмене минава доста време. И аз преминах през запушени канали, препълване, буци, температура....., кърмаческа стачка. Последното не е изключено и сега да ме сполети, в очакване съм, но останалите проблеми този път ги няма. Търпение и спокойствие и всичко ще си дойде на мястото Peace

Момичета, тези които минахте през вторите ваксини, споделете имаше ли реакции при бебетата?
Имаме още 2 седмици до тях, но все са ми в главата Tired

# 118
 Привет момичета!
 Когато бях на ехография заради галастоцелето, лекарката каза, че кърменето е по-трудно от раждането и се оказа права.
 В неделя ходихме на църква на чиста молитва.
 Бебка още е със сополи. В момента й давам Унифлокс, намаляха, но има още. Днес смятам да я заведа на ортопед.

# 119
Здравейте Else,

Още от болницата храня малкия на поискване и все още имаме по 10 хранения за 24 часа, случвало се е и по 12 хранения и то не рядко. На едното хранене предлагам едната гърда, а на следващото - другата. Суче на 2 часа и половина, но се е случвало и на 2 часа, като нощем имаме 2 кърмения. Вече сме на месец и една седмица и все още става нощем на 2,5 часа да суче. Никога до сега не сме имали по-голяма пауза, само вднъж 3,5 часа. Биберон- залъгалка предлагам , но той не иска; вода също не иска да пие, предлагала съм. Само на кърма е, не съм давала АМ до сега. Имаме около 9 пълни памперса за денонощие, като 5 са наакани.  Роди се 3550 гр, а ни изписаха 3350 гр, като за един месец е наддал 1170 гр - сега е 4500 гр. Цвета на кърмата виждам още в началото.
Все още постоянно търси гърда, и ако се доближи до гола кожа - ръката ми или шията , започва да се опитва да засуче , и като не става се дразни. Излизането ни е мираж, защото иска постоянно на гърда.

Благодаря за клипчето. Не съм опитвала т.нар компресия , да си призная не бях чувала до сега  Embarassed Смяна на гърдите прилагам много рядко, защото , ако реша да сменя гърдите той се дразни, че го прекъсвам и после не иска да засуче от другата. Но определено ще пробвам този метод, за който ме съветвате.
Статиите също са ми от полза- благодаря !   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт