За навика да ни е зле

• 9 842
  • 206
  •   1
Отговори
# 75
Има и една категория хора,които никога няма да се оплачат ако ще земята под тях да се продъни .
Това са горди хора .Те могат и пневмония да имат  ,но няма дори да го споменът ,а другия отсреща ще се оплаква от хремата си.

# 76
  • София
Това, че някой друг няма ръка не ме грее хич и не прави моите проблеми и терзания безсмислени или по-малко болезнени.

# 77
Никой не знае какво и дали го е подминало Naughty.И точно затова е добре да се научим да се радваме на това, което имаме в този живот, защото може да не е вечно!

Това, че някой друг няма ръка не ме грее хич и не прави моите проблеми и терзания безсмислени или по-малко болезнени.
Естествено, че е така.Не е трудно обаче да си представим за секунда АКО ни се случи това, дали сегашните ни проблеми ще са проблеми?И още нещо-всеки има право да изстрадва своите си проблеми както си реши.Темата е за навика да ни е зле.Повечето коментари в нея доказват, че наистина българите държим да доказваме колко ни е зле Peace

Последна редакция: сб, 19 окт 2013, 10:13 от miracle_today

# 78
Доста се оплакват и авантаджиите, да ги съжаляват и да им дадат нещо.  Laughing

Хехе
Това веднага ме подсети за един познат
Изкарва страшно много пари, но все се оплаква колко е зле само и само да му плащаме пиенето и яденето, когато се видим

# 79

Ами обясни му, че фризьорката не ти е направила хубава прическа.

# 80
  • София
а защо трябва изобщо да обяснявам на някого нещо? Може да се оплача от фризьорката, ако към момента това е от критично значение, но ти няма как да го знаеш.

Миракъл, има други неща, които са ми се случили и са пак страшни, та няма нужда да си мисля за "ако".

# 81
Мизерията няма нищо общо тук. Казах ви вече, че в Афганистан и Судан са по-щастливи (по собствената си перцепция). Друго е, имаше някои точни попадения нагоре в коментарите.

Абсолютно!
Аз имам лични наблюдения - голяма част от населението в Южна Африка живее много бедно, но като го погледнеш на улицата, ухилен от едното ухо до другото, сладур!

Навремето доста се бях вдъхновила от филма "The Secret". В него казват, че когато мислиш и говориш позитивно, привличаш хубави неща в живота си, и обратното.
Почти всяко нещо (с изключение на проблемите със здравето) може да се погледне от добрата и лошата му страна. Когато се фокусираш върху хубавата страна на нещата, се чувстваш по-добре.
Естествено, това не е изпълнимо в 100% от времето, но има разлика между това дали минаваш през тежък период или просто си едно безкрайно мрънкало.

Майка ми е много негативна. Все "живота тежък, живота труден". Веднъж като бях тийнеджър ме беше докарала до рев и я питах "Като е толкова тежък живота, защо изобщо си раждала деца, да се мъчат?" За баща си пък по-добре и дума да не отварям.
Добре че живота ни среща и с други хора.  Laughing Имах една учителка, която написа в ученическия ми лексикон "Всеки е ковач на собствената си съдба" - не пазя тетрадката, но помня написаното. Научих, че живота ми ще е такъв, какъвто аз си го направя и избирам да ми е добре.

Болна тема ми е, но и ми е много интересна. Защо на някои хора им е такъ манталитета?
За препазване от уроки? Вярно е, че когато някой ни завижда, изпраща негативна енергия към нас, което е доста неприятно. Не знаеш кой за какво ще ти завиди. На мен лично ми се е случвало да ми завидят за нещо, което нямам.

Друга причина за "навика все да ни е зле" - дали не е свързано с  блаженствата?

Цитат
За блаженствата

Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.
Блажени плачещите, защото те ще се утешат.
Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.
Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.
Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. (Мат. 5:3)

Т.е. праведни са страдащите, а ако живееш щастливо на земята, значи нещо не ти е чиста работата.  Thinking

# 82
Миракъл, има други неща, които са ми се случили и са пак страшни, та няма нужда да си мисля за "ако".
Ако беше така, не би изрекла това-
След преживяване на истинска трагедия човек се научава да оценява това, което има, и е по-състрадателен към другите Peace.

Ето едно филмче на тема "негативно мислене и липса на успеваемост"-
http://vbox7.com/play:14569def97

# 83
  • София
много хубав отговор дава юлиян генов в книгата си ''защо толкова малко успяваме''
http://www.helikon.bg/books/50/-%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%82% … %B5%3F_31383.html
Книгата на Ю. Генов излезе 3 години след като на български излезе това: http://www.helikon.bg/books/110/-%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83% … %D0%B0_31233.html
Докато четях книгата на Генов не можах да се отърва от усещането за заемки и дежа вю. Дано аз да бъркам.
Така или иначе горещо препоръчвам книгата от линка да бъде проченето преди тази на Генов, човек започва да гледа по-рационално на другите и да не приема нещата лично. Тезите са ясни и подкрепени с цифри. Незаменимо четиво за работещите в големи организации, мултикултурна среда или интересуващи се от организационно поведение.
Априлски сняг, извинявай за вметката, ти даваш много подходящо четиво, просто исках да дам още един аспект  Hug

# 84
Българина като цяло обича да се оплаква и да прави драми и от най малкото Simple Smile Дори от седящи в количките за пазаруване деца  Mr. Green

# 85
Закачам се за този коментар, макар че както и в първия пост,  така и в други след него, се промъква идеята как едва ли не трябва да си щастлив заради това, че имаш пържола в чинията или работа. Философски погледнато може би на някой, който седи и се опитва да намери причина защо да е щастлив би му било полезно.
За мен лично като родена в по добрата четвърт на света и без по никакъв начин да го приписвам за моя заслуга няма как това да ме направи щастлива. Родена съм на място с течаща вода и ток, никога не съм гладувала, не знам какво е да се война около мен и т.н. Освен като ментално упражнение не виждам по какъв начин  би ми доставило щастие. За повечето хора в развитите страни според мен то е свързано с по високите нива на пирамидата- семейно щастие, лично развитие, вкл. работа и т.н. Та в този дух - да, напълно е възможно някой с добре платена работа да се чувства нещастен от нея, в крайна сметка работата е нещо повече от полученото в края на месеца.
И изобщо не бих се опитвала да рационализирам чуждата перцепция за добро и лошо, за щастие и нещастие. Ако нечие чуждо оплакване или хвалене ви товари - ок, не го слушайте, ама да му обяснявате защо трябва да е щастлив понеже печели добре или че не трябва да е нещстен въпреки че на света имало и по големи нещастия отколкото са го сполетели него ми е малко грозно.

Точно така!

# 86
Завистта няма общо с похвалите, просто си има завистници и на тях, каквото и да им кажеш, все ще намерят повод за завист. Например здравият брат завижда на болния заради стоте лева инвалидна пенсия и жената, на която мъжът й е жив, завижда на съседката заради вдовишката пенсия.

# 87
  • Пловдив
Днес слушах по радиото един човек, 75 годишен и го питат какво е правил в живота си и той "Ами цял живот съм работил " ( сглобявал някакви кабинки), после го питаха дали е имал хубави моменти в живота , какви са и той "ами в момента не се сещам", водещият каза "сигурно лошите повече помните..." и човекът отговори "Да, загубата на родителите е най-лошото нещо". .. водещият "Но все пак.." и той " все пак животът е много хубав".  Confused

Стана ми много мъчно, да не можеш от воле да кажеш 2-3 хубави неща , които са ти се случили в живота ...  какво да се оплаквам аз, накъдето да се обърна в миналото все имам какво хубаво да посоча. Какво ли не!
Е, щом загубата на родителите е най-лошото нещо в живота му, да не го мислим - живял е съвсем нормален, добър живот.

# 88
Повечето хора не са красноречиви, отделно се панират пред камера/микрофон, този човек вероятно за пръв път в 75-те си години е правил публично изказване.
С тези неща наум аз не бих определила позицията на дядото като мрънкане, а точно обратното -
"животът все пак е много хубав." А загубата на родители си е истински тъжно събитие, за разлика от 99.99% от нещата, за които опяваме ежедневно.

В научнопопулярното сп. GEO, което излиза и на български, има нещо страхотно на последната страница - кратко интервю с прости въпроси с напълно обикновени и наглед безинтересни хора от всички краища на света. Казва се "1 от 7 милиарда". Там има такива инсайти, такива невероятни реплики...

# 89
Българина като цяло обича да се оплаква и да прави драми и от най малкото Simple Smile Дори от седящи в количките за пазаруване деца  Mr. Green

Според мен това не е влиза в тази тема. По-скоро за дребнавите неща. За навика да сме дребнави. Раздразнителни. Впечатлителни, от всичко.
Но може и аз да не съм разбрала съвсем темата, де.

Срещала съм хора, които буквално физиономията им се е изменила, физически, от това постоянно да поддържат имиджа - зле ми е. Но т.нар. киселици. Устните им са постоянно в една форма, отегчена. От всичко им е зле, от колеги, от времето, от работата, боли ги глава, имат много за учене, много натоварени. Общото м/у тях е, че са постоянно без енергия, някак. Но си намират сродни души.

Майка ми, например, също има склонност да драматизира от време на време. Мен понякога много ме боли кръст и й се оплаквам, за момента, знам, че ше ми мине, но го споделям и тя казва "е, а аз какво да кажа, като съм оперирана", много ме дразни. Демек на нея перманентно и е зле, дори и да не я боли към момента, привилегия има в "чувстването зле" Simple Smile Карам й се.

Общи условия

Активация на акаунт