За навика да ни е зле

• 9 842
  • 206
  •   1
Отговори
# 60
За завистта...хората за едно и също нещо ли си завиждат? Еднакви хвалби ли предизвикват завист? И то такава, че да се оплакваш като предпазна мярка.

# 61
Доста се оплакват и авантаджиите, да ги съжаляват и да им дадат нещо.  Laughing

# 62
  • София
Няма значение за какво е хвалбата - важното е, че е хвалба, а тя твърде често поражда завист. Явно почти всеки си мисли, че той е най-зле и най-ощетен, а другият, дето сии мълчи или се хвали, е получил всичко наготово или незаслужено. В нашата култура е нормално и дори препоръчително да се оплачеш като предпазна  мярка. Има го и друготоо - похвалиш се, и ако нещо не обърка или имаш проблеми, сякаш лешояди се появяват с мисълта "хак да ти е, като се хвалиш". Депресиращо е, трудно се живее в такава обстановка и трудно се върви напред.

# 63
Има и друга възможност, да се хвали човек, за който се смята, че е зле поради обстоятелствата в живота му. Той, предполагам, предизвиква насмешка, нещо като: видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак. Laughing Излиза, че навика да ни е зле е всъщност хубаво нещо....Thinking

# 64
Ако бях Лизет щях да ви питам: "Какви са тези мизернически теории?".  Mr. Green Оня щял да си помисли, другият щял да предизвика ... егати излишният разход на енергия.  Tired

# 65
  • София
Ми, то, като все по-мизерни стават хората, все повече важат и мизерните теории! Достатъчно е комшиите от блока, дето с тях си живял от детските си години да дебнат дали ще се похвалиш и кога ще се издъниш, че и с колегите е същата работа, с роднини, приятели...

# 66
Мизерията няма нищо общо тук. Казах ви вече, че в Афганистан и Судан са по-щастливи (по собствената си перцепция). Друго е, имаше някои точни попадения нагоре в коментарите.

# 67
Много съм щастлив. Имам любов, която ме радва всеки ден, работа, която ме удовлетворява и няколко истински приятели. Нищо повече не ми трябва. Simple Smile

Не съдя хората, които се оплакват. Някои наистина имат обективна причина, при други - причината си я виждат само те. Но и в двата случая, избягвам да съдя, когато става въпрос за чужд живот, емоции, чувства, разсъждения и др.

# 68
Иначе - на мъжа ми брат му и неговата жена са такива вампири . Все на тях нещо не им е наред , все не са дооценени , целият свят им пречи , парите не им стигат ...
като се видя с тях и после наистина ми се проваля всичко , което съм планирала ... Отвратителна енергия имат тези хора ...
На баща ми роднините са такива. Плюс това все тяхната работа е най-тежката.  Thinking Ама хич не ми дреме каква енергия имат. Да си я имат.  Peace

# 69
Мизерията няма нищо общо тук. Казах ви вече, че в Афганистан и Судан са по-щастливи (по собствената си перцепция). Друго е, имаше някои точни попадения нагоре в коментарите.
Закачам се за този коментар, макар че както и в първия пост,  така и в други след него, се промъква идеята как едва ли не трябва да си щастлив заради това, че имаш пържола в чинията или работа. Философски погледнато може би на някой, който седи и се опитва да намери причина защо да е щастлив би му било полезно.
За мен лично като родена в по добрата четвърт на света и без по никакъв начин да го приписвам за моя заслуга няма как това да ме направи щастлива. Родена съм на място с течаща вода и ток, никога не съм гладувала, не знам какво е да се война около мен и т.н. Освен като ментално упражнение не виждам по какъв начин  би ми доставило щастие. За повечето хора в развитите страни според мен то е свързано с по високите нива на пирамидата- семейно щастие, лично развитие, вкл. работа и т.н. Та в този дух - да, напълно е възможно някой с добре платена работа да се чувства нещастен от нея, в крайна сметка работата е нещо повече от полученото в края на месеца.
И изобщо не бих се опитвала да рационализирам чуждата перцепция за добро и лошо, за щастие и нещастие. Ако нечие чуждо оплакване или хвалене ви товари - ок, не го слушайте, ама да му обяснявате защо трябва да е щастлив понеже печели добре или че не трябва да е нещстен въпреки че на света имало и по големи нещастия отколкото са го сполетели него ми е малко грозно.

# 70
Рокси го е написала ясно. Няма какво да я преразказвам.
Идеята човек да се оплаче не винаги е свързана с вампирство и прочее глупости. В живота си човек среща и трудности, изнервен е, нещо не е доволен и е съвсем естествено да сподели. Няма как все да сме добре, нещата се редуват. И когато сподели нещо такова с човек, който в момента е ок-се получава неразбиране.

# 71
Дам, някои не можем да се радваме на малките неща, защото сме създадени за велики дела.  Sunglasses

# 72
Много елементарно подскачане.

# 73
Закачам се за този коментар, макар че както и в първия пост,  така и в други след него, се промъква идеята как едва ли не трябва да си щастлив заради това, че имаш пържола в чинията или работа. Философски погледнато може би на някой, който седи и се опитва да намери причина защо да е щастлив би му било полезно.
     Малко трезв поглед върху собствения ни живот всъщност не е излишен.Аз например съм изтрезнявала, виждайки един човечец без ръка от рамото надолу.Беше преметнал дръжката на пазарската торба на рамо над липсващата ръка и бодро пресичаше улица.А аз се чувствах нещастна заради някаква глупост.Ето, разказвам го и не се сещам защо съм страдала.Било е толкова незначително, че не го помня.Е, къде е тогава смисъла в придаването на важност и оплакването за разни незначителни неща?

# 74
А има и една категория хора, които ходят да четат в подфорумите, свързани със загуба, за да си казват същото-аууу, че то моето нищо не е, я гледай  на други какво им се е случило, я аз да стана веднага щастлива, защото мен ме е подминало. Tired Sick
Не си ти човека, който определя за кой кое е важно и за кой  е незначително нещо обаче.
Смисъл има във всичко. Когато ми е трудно, тежко, заради нещо, то съзнанието ми търси начин да се отърси, освободи. Обикновено това се случва със споделяне, с изговаряне на глас на проблема. Това, че някой е останал без ръка не е причина аз да неглижирам своя собствен проблем и да стана весела и ведра. А ако имам проблем, обаче нямам "късмета" да срещна човек без ръка и чуждото нещастие мигом да ме приспи и успокои, че аз съм си наред?

Общи условия

Активация на акаунт