Идеи за стартиране и развитие на бизнес 21

• 110 402
  • 850
  •   1
Отговори
# 405
Aisha последното ти изречение направо ме уби

# 406
  • София
Stone flower, това е реалността в училищата.
Иначе от машината няма да тече, но ще капе. Все е нещо допълнително.

# 407
Естествено,че пишем състав,производител..цена и т.н.,но съм имала куриоза да влезне да пробва рокля и от пробната да поръча на интернет магазина им,което е много гадничко.Почти всички производители си имат интернет магазини с по-5-6лв в/у едровата цена,което да ме прощават е неколегиално,но си е факт.Няма магазин,който може да се справи с такава цена Naughty
"Гадничко" е доста мек израз за подобна практика у тези, от които си взимаш стоката. Ако са с някой лев над едровата пак е добре - има складове, които са си обявили в интернет цените - там няма такова животно като цена на дребно. Тъжното е, че просперират, а пък и няма един ред по закони и нормативи, който да уреди една ДОБРА минимална разлика от 20-30% между цената на едро и дребно.
Че то си има бе. За да не е дъмпинг, мисля че трябваше да има 5% надценка. От там нагоре е работа на търговеца да си го заработи. Само не ми стана ясно, като как смяташ да оцелеят магазините с такава задължителна разлика? Аз си представям, че повечето ще отидат при гаражните кафенета с "втората цедка", дето вече ги няма, но има в пъти повече и на по-удобни места кафеавтомати, които правят прилично кафе на прилични цени.  Mr. Green Та внимавай какво си пожелаваш...

# 408
А, виж, това не го знаех. Но пак е супер нелогично - имаш 10% плосък данък, около 25% осигуровки, а ти говориш за 5% надценка... Осигуровките поне имат горен праг.

# 409
А, виж, това не го знаех. Но пак е супер нелогично - имаш 10% плосък данък, около 25% осигуровки, а ти говориш за 5% надценка... Осигуровките поне имат горен праг.
Напълно логично е, ако се бориш срещу дъмпинг — колкото и да "спестиш" от транспорт, колкото и да са ти резервите и т.н., тези 5% задължителна надценка са достатъчни, конкурентите да си платят транспорта и да ти обезсилят "промоциите" — няма да печелят, но и няма да им откраднеш клиентите, което всъщност обезсмисля дъмпинга. Същото важи и при  производителите (освен ако не докопат по-ефективна технология).

# 410
Аз нещо не мога да включа или говорим за различни неща. Не говоря за конкуренция в рамките на търговията на дребно - там цакане и номерца са очаквани. Проблемът е, че трябва да се цакам и да си правя номерца с тези, от които си взимам стоката на едро, а тях никой не ги задължава да продават на дребно на достатъчно по-висока цена, че да не ме закопаят.

# 411
Аз нещо не мога да включа или говорим за различни неща. Не говоря за конкуренция в рамките на търговията на дребно - там цакане и номерца са очаквани. Проблемът е, че трябва да се цакам и да си правя номерца с тези, от които си взимам стоката на едро, а тях никой не ги задължава да продават на дребно на достатъчно по-висока цена, че да не ме закопаят.
Аз те разбрах,май само на едната колегиалност трябва да се надяваме.Пробвала съм вариан да работя с някой ако не дава на др.в моя град от стоката си в случая Несебър и Созопол.Някой са коректни други не....но в крайна сметка,който ми се е доверил е разбрал,че насищането на пазара с една и съща стока не води до печалба,а напротив.

# 412
Коментирам идеята ти, за 20-30% надценка за "на дребно" със закон. Дъмпинга (също част от дребните номерца между съседите)  се преборва с 5те % задължителна надценка, но за останалото до 30% (ако стане със закон както го искаш), производителите ще си отворят фирмени магазини или ще направят някаква форма на сдружени обекти (вериги пак само на производители) и  магазините-търговци ще почнат да фалират. Все пак, така и така ще давам 30% надценка, що да не си взема "моето" и да контролирам пазара, вместо главоболията с дистрибутори? Или да си направя "собствен дистрибутор", който да прибира надценката, а на останалите пак ще има малък процент отгоре (както е в момента).  
Всъщност, може да си постигнеш надценката от оборот, ама трябва да се сдружават магазини/чета, които са далече едно от друго ( не са конкуренти по територия), обаче това е на 180° спрямо българският манталитет...  Mr. Green

# 413
Аз те разбрах,май само на едната колегиалност трябва да се надяваме.Пробвала съм вариан да работя с някой ако не дава на др.в моя град от стоката си в случая Несебър и Созопол.Някой са коректни други не....но в крайна сметка,който ми се е доверил е разбрал,че насищането на пазара с една и съща стока не води до печалба,а напротив.
Това е така, обаче производителите се страхуват от другата крайност — неконтролируем дистрибутор с убийствена надценка, която прави техният продукт непродаваем, а те разчитат на оборот (заради самото производство, което става евтино, само ако е в яки количества). И като им писне да слушат приказки как "хората не купуват" щот кризата, студа, жегата, политиката..., и ... вземат че "удавят пазара" със стока и дистрибутори на килограм... класика  Wink

Последна редакция: нд, 15 дек 2013, 22:06 от гост22

# 414
Гост, това, което имам предвид, касае само и единствено търговците на едро Simple Smile Пак ще опитам да обясня - ако търговец на едро/производител реши да продава на дребно - разликата да е +30% от цената, на която продава на едро. А дребните риби, дето се издържат с неговата продукция, да се конкурират помежду си, но НЕ и с него. Няма никакъв разумен и печеливш начин търговец/дистрибутор да подбие цената на производител.
Щом толкова се страхуват, решението е точно едно - спират всякакви занимавки с дистрибутори и си продават нещата сами. А не, както сега, гъделичкат пазара, за да се хвалят с широка ниша, а всъщност го набиват на хората, които популяризират стоката им.

# 415
Гост, това, което имам предвид, касае само и единствено търговците на едро Simple Smile Пак ще опитам да обясня - ако търговец на едро/производител реши да продава на дребно - разликата да е +30% от цената, на която продава на едро. А дребните риби, дето се издържат с неговата продукция, да се конкурират помежду си, но НЕ и с него. Няма никакъв разумен и печеливш начин търговец/дистрибутор да подбие цената на производител.
Щом толкова се страхуват, решението е точно едно - спират всякакви занимавки с дистрибутори и си продават нещата сами. А не, както сега, гъделичкат пазара, за да се хвалят с широка ниша, а всъщност го набиват на хората, които популяризират стоката им.
Абе хора, защо искате закон, дето да праща агнето в устата на вълка? Mr. Green Май забрави едно недалечно минало, когато пристигаше кораб с кафе, но... всичко се продаваше "на дребно" по никакви цени (и почти никакви данъци), а после незнайно как, същото кафе се появяваше в реалните магазини на дребно, но на висока цена и отново с минимална печалба за истинските "на дребно". Просто в случая ще има лека промяна в схемата: първият "на дребно"  вече няма да е безименен, но пак ще обира каймака от 30%, а останалите след него (реалните търговци на дребно) ще се гърчат повече от сега, щото след тези 30% идват промоциите на веригите... По-големите производители, може да го направят и с износ на минимални цени, а после вносителите... е те  си имат вериги за "на дребно" и ще заобиколят тези 30% задължителна надценка. А вие, по-малките производители и търговци къде ще бъдете? Ще си разменяте една стока с 30% надценка и ще се чудите що не вървят нещата.

Замисли ме, защо се връзвате на такива дето ви ползват само да им популяризирате стоката? Нещо договор за бъдещи количества с "по-така" отстъпка щото сте "от първите дето ви помогнаха", нещо за отстъпка за време*оборот, и ако нямате такова нещо защо го нямате? Нещо стоката им да я "завържете" за вашият обект с някаква промоция или натрупване за клиентите, че точно тази стока да я търсят само при вас, и да я отминават в другите обекти, нещо като да откажете да пласирате стока дето я има и при съседите (така де, надали се оплаквате от  "задължителните" артикули).

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 21:52 от гост22

# 416
  • в сърцето на държавата
Здравейте   момичета,
ще бъда много благодарна ако някой ми помогне-какви са изискванията и разрешителни трябва ли за производство на декоративни и др.свещи???

# 417
Здравейте   момичета,
ще бъда много благодарна ако някой ми помогне-какви са изискванията и разрешителни трябва ли за производство на декоративни и др.свещи???

Може би ако позвъниш тук, ще ти обяснят какво трябва и какви са минималните изисквания за помещенията и безопасност на персонала. Най-малкото ще добиеш представа за евентуалните конкуренти и стартовите им ресурси. Абе що не питаш тези, дето ти продават парафина? Обикновено доставчиците на основните материали имат идея кое от къде и как — поне на мен са ми помагали много, за да не ги забравя когато поръчвам (ама съм в друга област).  Peace

# 418
  • в сърцето на държавата
звъня...ама продава бизнеса за много пари и нищо не казва...

# 419
звъня...ама продава бизнеса за много пари и нищо не казва...
Тяхна си работа, това дето го мислиш леене ли иска или става с дообработка на заготовки. Някой дето има работилницата (и е далече от твоя пазар, както и ти от неговия за да не си пречите) да ти излива заготовките, а ти нататък с доработването и марката. Може дори да му ползваш отстъпката за материала, а да плащаш само труда, което да му запълни "свободното" време, защото и то "е пари" (ама пропуснати, а наема и заплатите си вървят). "Стрелям в тъмното" де, защото аз самият съм предвидил и вариант с изработка на заготовки (не за свещи де), за уплътняване на работното време и поради още две-три причини.  Peace

Последна редакция: вт, 17 дек 2013, 12:54 от гост22

Общи условия

Активация на акаунт