Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 061
  • 281
  •   1
Отговори
# 150
  • Bristol
Въпрос към "европейките"Simple Smile
Има ли някъде табличка опростена колко се плаща на държавата? Не съм сигурна как се казва -предполагам графа данъци и здравно осигуряване е различно не е на едно. Всеки път слушам колко много удържат в европа, стана ми интересно колко реално се плаща като % от доход за здравно осигуряване?
Таксите влизат в един кюп. От там се гласуват бюджетите за здравеопазване, полиция, общини, образование и т. н. Всяка година бюджета е различен. Един сърч в гугъл "NHS budget" ти дава много публикации коя година колко пари са били отпуснати и как са били разпределени и усвоени от NHS.

# 151
Въпрос към "европейките"Simple Smile
Има ли някъде табличка опростена колко се плаща на държавата? Не съм сигурна как се казва -предполагам графа данъци и здравно осигуряване е различно не е на едно. Всеки път слушам колко много удържат в европа, стана ми интересно колко реално се плаща като % от доход за здравно осигуряване?
Таксите влизат в един кюп. От там се гласуват бюджетите за здравеопазване, полиция, общини, образование и т. н. Всяка година бюджета е различен. Един сърч в гугъл "NHS budget" ти дава много публикации коя година колко пари са били отпуснати и как са били разпределени и усвоени от NHS.

В публикациите на OECD има много показатели, които се следят. Включително и това, което те интересува. Имам служебен достъп до тях, но в момента съм си вкъщи, така че не мога да ги отворя. Ако отидеш на http://www.oecd.org/statistics/
ще намериш много информация.

# 152
  • Seattle-USA
значи германия 15.5+2.05х2 за две деца става 19.6% и може да иде до 25% и нагоре?Така показано кое точно поема държавата:) (риторичен въпрос). А за децата предполагам само от единият родител удържат? Просто % ме интересуваше...За едно средна класа работещо семеиство с две деца примерно. Бедните, студентите и над 55 години отделни категории-явно е по сложно. И всяка страна в европейския съюз си определя или има някакъв общ закон?
Скоро имаше една табличка в едно списание в САЩ, не помня точно кои страни цитираха от Европа, но ми направи впечатление-от една страна беше процедура, лекарство при едно и също качество и от другата страна САЩ, Франция, Канада. Трябва ли да споменавам къде беше пъти по скъпо:)Но ми се искаше да има % колко ти е на месечната заплата реалната цена на това здравно осигуряване. Не толкова просто сигурно да се отговори, но тук ще падне голямо реване докато свикнат че 25 % от дохода им ще отива за това, докато не се разболеят сериозно хората и не видят другата страна на медала:(

sophiemmaspencer, благодаря, ще го погледна.
Извинявам се, задавам сложен въпрос а ми се иска да има по опростен отговор:)

# 153
  • The QC to be!!!
значи германия 15.5+2.05х2 за две деца става 19.6% ...
Не... не е така. Пак да се опитам да поясня: 15.5% от които 7.6% са покрити от работодателя + тези 2.05% или 2.25%(бездетните) се плащат като вид застраховка за "старчески дом"... не е за дете; но ако нямаш деца плащаш 0.20% повече от тези дето имат деца. Тоест, реално, работника плаща (15.5 - 7.6) + 2.05 или 2.25. Това е горе долу минимума.

За лекарствата, някой са безплатни като се плаща ко-пей 5 или 10Е за доза, и след това рефил пак толкова. Но има толкова много лекарства не покриващи се, че не е за приказка, както и например месечните противозачатъчни не биват покривани от държавните фондове.

Нали ви писах, че такова нещо като безплатен обяд няма???!!! Да, представям си само какво ще е реване и мрънкане.

Последна редакция: ср, 30 окт 2013, 21:27 от Baby*

# 154
Във Франция процентите за здравно са почти същите (към 15%), но работодателят плаща 80% от тях.

Тук от няколко години направиха промяна - при ходене на лекар (кабинет) болният плаща 1 евро от джоба си (не му се връща от касата). Не знам дали това е спряло много хора да ходят де Simple Smile
Но общо взето има много разбрани лекари.
Сега чух шефът ми как се обади на личния си лекар по телефона и му каза, че иска да си пусне кръвни изследвания. Лекарят каза, че ще му остави при секретарката си рецепта да иде да си я вземе и да си ги направи.

# 155
  • Seattle-USA
Съжалявам,четох каквото исках да прочета че в Европа са безумно високи тези удръжки:) а реално не е чак толкова лошо колкото съм си мислела. Приблизително 10% е минимума за Германия, Франция по малко. Аз пак си гледам в мойта паничка и се опитвам да сравня. Сега си погледнах моята застраховка която е значитено добра, ако трябва да си я платя от джоба с две деца семейство излиза определено под 10%. Но ако заплатите са по нисички и пак си в средната класа ще излезе 20+%. Ако това ни очаква в близките години...не знам как ще го приемат дървените глави...
А по въпроса след като сте платили тези % на държавата, ако имате нещо сериозно като рак или лечение което надминава 1млн, докъде стигат разноските от вашия джоб?

# 156
сега гледах как се разпределят данъка, платен от един работещ в шведско
едно 12% отиват към здравната система
при доход от средно 2500 евро се плаща приблизително 600 от работещия и още горе-долу толкова от работодателя
т.е. 12% от 1200=144 евро на месец от един работещ

за преглед се плаща 15-20евро при личния
при специалист е 30, ако си без направление или 15-20 ако те изпрати личният (зависи си от общината най-вече)
има годишен лимит от 120 евро, над тази сума не плащаш нищо до края на годината

има частни клиники, които не са към системата
там цените са други и този лимит не важи

# 157
а да попитам хората в Америка, какво мислите за Obamacare. Не следя дебата от близо, чувам от тук и от там така че нямам ясна представа, но ми се струва че Obamacare може да помогне на много хора. Вчера вечерта превключих за малко на СНН и попаднах  на Пиерс Морган, които разговаряше с двама конгресмени-противници. Една русокоса жена, очевидно на страната на републиканците, кудкудякаше как сайта за записване не работил, все едно че е края на света. Другия конгресмен и обясняваше че сайта не е единствения начин за хората да се запишат и е само временен глич.

# 158
Да, сайтът не работи, но ще го оправят. Голяма работа.

Аз имам застраховка от работодателя си, която ме устройва, но това, което аз получавам от Обамакеър, е:

1) възможност да ида да си купя друга застраховка, ако не ми харесва планът от работата. Никой няма право да ми откаже, дори и да съм много болна.
2) застрахователните планове нямат максимум. Ако ще 50 милиона да натрупам в сметки, покритието не се прекратява.
3) безплатни противозачатъчни всеки месец.
4) някакво спокойствие, че ако си загубя работата, мога да намеря застраховка, която да ме покрие и може даже и субсидии да ми дадат; зависи колко съм обедняла.

# 159

А по въпроса след като сте платили тези % на държавата, ако имате нещо сериозно като рак или лечение което надминава 1млн, докъде стигат разноските от вашия джоб?
Няма лимит на разноските, просто системата функционира по съвсем различен начин. Дори обратното, има таван на доплащането от пациента.
Примерно ако плащаш по 10 евро на ден болничен престой в болница като придружител, годишната платена сума не може да е над 300 евро. Т.е. ако след 30я ден спираш да плащаш, логиката е че и без това си болен и с ограничени възможности за доходи. Изобщо системата е така направена, че да  те защитава повече когато си по болен. Сериозните медицински състояния са с абсолютно предимство и без доплащане.

# 160
  • Seattle-USA

Няма лимит на разноските, просто системата функционира по съвсем различен начин. Дори обратното, има таван на доплащането от пациента.
Примерно ако плащаш по 10 евро на ден болничен престой в болница като придружител, годишната платена сума не може да е над 300 евро. Т.е. ако след 30я ден спираш да плащаш, логиката е че и без това си болен и с ограничени възможности за доходи. Изобщо системата е така направена, че да  те защитава повече когато си по болен. Сериозните медицински състояния са с абсолютно предимство и без доплащане.
Tова е просто супер!

# 161
  • Down south
а да попитам хората в Америка, какво мислите за Obamacare. Не следя дебата от близо, чувам от тук и от там така че нямам ясна представа, но ми се струва че Obamacare може да помогне на много хора. Вчера вечерта превключих за малко на СНН и попаднах  на Пиерс Морган, които разговаряше с двама конгресмени-противници. Една русокоса жена, очевидно на страната на републиканците, кудкудякаше как сайта за записване не работил, все едно че е края на света. Другия конгресмен и обясняваше че сайта не е единствения начин за хората да се запишат и е само временен глич.
Да, сайта има проблеми. Това, което чувам са предимно негативни отзиви, свързани с цените и предлагането.
На теория звучи добре, не знам какво и как ще бъде практическото приложение.
Имам застраховка от компанията, в която работя, така че на този етап няма да имам преки наблюдения как ще проработи това нещо  newsm78

# 162
САЩ ми е пример за меркантилност и каква не трябва да бъде системата, ако не искаш да си с ''жилищен заем'' доживот.
regina di cuori , това, което си написала е някакво обобщение, ако запазим стила, означава ли, че в Западна Европа хората не купуват жилища, които да изплащат до края на живота си? За колко време ги изплащат?

# 163
  • Down south
САЩ ми е пример за меркантилност и каква не трябва да бъде системата, ако не искаш да си с ''жилищен заем'' доживот.
regina di cuori , това, което си написала е някакво обобщение, ако запазим стила, означава ли, че в Западна Европа хората не купуват жилища, които да изплащат до края на живота си? За колко време ги изплащат?
Какво ли има предвид дамата? Целите щати под един знаменател  newsm78
Може би жилищата в Европа са по-евтини и хората не се ангажират дотолкова със заеми за жилища?

# 164
Какво ли има предвид дамата? Целите щати под един знаменател  newsm78
Може би жилищата в Европа са по-евтини и хората не се ангажират дотолкова със заеми за жилища?

Жилищата в Европа не са по-евтини.  Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт