Синът ми бе пребит в училище...

• 32 315
  • 571
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Мишел, едно завеждане на дело ще ви вкара в доста разноски и вероятно присъденото обезщетение няма да ги покрие. Но си струва, защото ще даде добър урок на насилника.
Иначе ще му се размине с малко говорене, той ще се прави, че слуша с наведена глава и ... толкова.

# 46
Т.е. търсиш си виновен? И кой да е? Кой да е? Ми що да не са учителите. Те за всичко са виновни.

За какво е темата?
Не сте виновни. А в по-голямата си част сте издухани и като партийни величия не пускате кокала и като сте се намърдали в мекия учителски стол, няма отърване от вас. Докато не удари часът за пенсия, няма кой да ви разруши кроткото учителствуване. Кротко, но пагубно като варненско свлачище. Над вратата на учителската стая трябва да пише: Надежда всяка тука оставете.

Апропо, ти по едно време беше зарязала тази иначе прекрасна професия и беше станала продавачка. И тогава си спомням, че доста презрително се изказваше за професията си и за колегите си- духовните будители. Извини ме за перфектната ми памет.

# 47
Случката е тъжна, а още по тъжно е, че:
Все още има хора, за които рекетът в училище е допустим. (Нали мутренските времена уж отминаха? Днес в училище, утре извън училище.)
Боят между 14-годишни в училищно време се смята за "нещо нормално, не е прецедент". Крайно време е да започне да се смята за прецедент.
Учители/директори си заравят главата в пясъка. Едно време (не съм толкова древна, но така са ми разказвали) е можело да получиш наказание за провинение дори в свободното си време, извън територията на училище).

На 14 години, а вече рекетьор и побойник. Ето такива стават престъпници. Днес рекетира учениците за чипс, утре ще започне да рекетира на едро. А представи си що за човек ще удари с такава сила, че да избие зъб - това е само човек, който няма никакво уважение към живота.

Трябва да се предприемат мерки СЕГА (ако не е прекалено късно).
На 14 години ще се размине с ТВУ, но след още 4 години ще е на възраст за затвор.

Peace

А колкото до подчертаното, как иначе? Масова реакция на родителите на биещи деца е "еми деца са, нормално е да се бият", независимо от възрастта, наричат се палавки, темпераментни, лидери... И то с голяма доза гордост, както съм забелязала.
А специално в този форум не веднъж и два пъти съм се изумявала как лесно се обявяват за бавноразвиващи се децата на жени, споделили, че техните деца не го правят  Tired

# 48
  • Варна
За тази история, Роман Полански вече има и филм http://www.imdb.com/title/tt1692486/

# 49
Мишел, едно завеждане на дело ще ви вкара в доста разноски и вероятно присъденото обезщетение няма да ги покрие. Но си струва, защото ще даде добър урок на насилника.
Иначе ще му се размине с малко говорене, той ще се прави, че слуша с наведена глава и ... толкова.

Не пишете неверни неща. По делото разноските се заплащат от страната, изгубила спора. Освен обезщетения се присъждат и разноски, все пак. Длъжна съм да го напомня, т.к. очевидно за някои хора не е ясно. Не го пиша, за да се заям, а за да е ясно.

Що се отнася до родителската реакция тип "Ми нормално е. Деца са. Бият се." ще опитам накратко да разкажа, как веднъж споделих пред родител за проблеми в класа на сина ми относно недопустим тормоз и липса на каквато и да било адекватна намеса от страна на училищните власти, при което този родител отвърна същото.
Две години по- късно същият продра земята да търси възмездие само затова, че детето му било обидено вербално.
Та до тук с позициите на външия за проблема кибик. И със смеха на един потребител на предходната страница.

Последна редакция: чт, 24 окт 2013, 09:21 от Judy

# 50
.....
 За родителите на побойника - бих се съгласила на споразумение да покрият лечението, без да прибягваме до съд. Струва ли си да се мъкнете по дела и вие?
Потърсете адвокат  Peace
И така до следващата жертва?
Аз пък мисля, че не е нужно да се пази чисто съдебното досие на този, а напротив, да се сложи първото петно.

Абсолютно подкрепям! Писах на жената на лични, но ще пиша и тук. Как е възможно според някои ситуацията да е равнопоставена?! Отишъл нахалникът, опитал се да си присвои чужда вещ, след като му отказали нападнал и почнал да раздава шутове и ритници! Избил зъб, разкървавил момчето - на него нищо му няма, но видите ли двамата били равнопоставени в боя??! Боже мой! Категорично родителите на пребитото дете не трябва да оставят нещата просто с едно извинение и покриване на медицински разноски и не просто от мъст, а за назидание. Не може, не трябва подобно поведение да бъде норма за българското училище. Не само заради сина си, но и заради другите деца. Подобни случаи станаха ежедневие и това ще продължава, докато не се вземат под внимание и няма сериозни санкции за агресорите. Побойникът да си понесе последствията, достатъчно е голям за да се научи най-накрая да носи отговорност за постъпките си.

# 51
Не мога да дам съвет на авторката дали да води дело, но мога да кажа друго.
Учителите имат ЗАДЪЛЖЕНИЕ да дават дежурства по време на междучасията, тоест все някои възрастен е трябвало да бъде наоколо и да ги разтърве.
От друга страна, в училището няма ли педагогически съветник/ училищен психолог?
Всички такива случки са в неговата компетенция.
С две думи- училището няма как да вдигне ръце и да не поеме отговорност.

# 52
  • Ямбол
....
Апропо, ти по едно време беше зарязала тази иначе прекрасна професия и беше станала продавачка. И тогава си спомням, че доста презрително се изказваше за професията си и за колегите си- духовните будители. Извини ме за перфектната ми памет.[/b]
Първата част на този пост ще я подмина. Все пак всеки има право да бъде заблуден и да се излага както си иска.
Обаче за цитираното наистина си много зле с паметта си. Продавачка съм в свободното си време в семейния ни магазин, така че не съм си зарязала професията заради това. А да, бях за малко(3 години) на две други места, не като продавачка, а пак по професия, която имам. Но никога не съм била презрителна към професията ми на учител. Може да съм се почувствала разочарована от Орешарски и Вълчев и техния цирк, който спретнаха на наш гръб и затова да съм се махнала, но не съм говорила никога срещу.

Нмях намерение да отклонявам темата както цитираната потребителка, но в поста ѝ има откровена клевета, която няма как да не опровергая.

# 53
  • на село
Признавам, че прочетох само първа страница. Умишлено прескочих празните разсъждения на хора, които не са се сблъсквали лице в лице с агресията, упражнена върху тяхно дете.

Нашият случай беше доста по-лек, но със все същите участници - безхаберна класна, която не пропуснала да коментира с присмех!!! и четири мамини синченца, решили, че свободата на поведението им е безгранична и ненаказуема, както и също толкова безхаберни родители. Е, не са намерили църква да се кръстят. Направих каквото трябва и постигнах обсъждане на поведението на класната и учениците на съвет, а също и детето ми получи собственоръчно написано извинение от четирите момчета.

Моят съвет - съди ги до дупка.

# 54
Сега ще се върна да дочета темата, но няма начин да не изкоментирам лафовете за това, че и детето на Мишел отговорило, че на такива прояви трябвало да си замълчи и да си даде чипсчето... Извинете... не всеки иска детето му да стане поредното смачкано психически дете, което си дава храната, парите и каквото още се сетите на въпросните насилници  Stop Разбира се, че ще отговори - опитват се да му вземат нещо, което е негово. Да, има деца възпитани от родителите си в покорство, само и само да не си създадт проблеми. Проблемите идват после в живота, защото те остават същите - подчиняващи се, страхливи и смачкани. Така че аз не смятам, че детето е направило нещо лошо като се е опитало да се защити - на агресията за съжаление трябва да се отговори с агресия.

От мен два съвета:

1. Запишете детето на боен спорт - там първо ще го научат да си контролира агресията, т.е. никога да не я проявява без необходимост, да не е той инициаторът, но да има смелостта и техниката да се защити. Това ще му е от полза сега, а и като порасне. Мога да дам пример с мъжа ми, който е тренирал няколко вида боен спор, сега се занимава с един само, но винаги има увереността, че може да се защити, а също и мен. Има достатъчно агресори по улиците например, които само като видят, че не са попаднали на човека свиват перките и дим да ги няма. Колко жени по светофарите е отървавал, само защото е жена и не тръгнала достатъчно бързо един се опита да я измъкне през прозореца (бяхме свидетели на цялата случка) - накрая почти ревна, молейки я за извинение - а ако нямаше кой да го спре и тя ли щеше да е с избити зъби, защото никой не се намеси!!!.... и т.н., и т.н.

2. Поговорете пак с родителите как смятат да накажат сина си, ако ви се сторят искрени, оставете делото - не за друго, но ако това е единична проява на това дете, т.е. не е насилника в училище, майната му, строго наказание от неговите родители и плащане на лечението от тяхна страна за вашето дете според мен е достатъчно. Но ако смятат просто да му забършат задника... бих завела дело, а също ако и това не му е единствената проява.

# 55
  • София

Не пишете неверни неща. По делото разноските се заплащат от страната, изгубила спора. Освен обезщетения се присъждат и разноски, все пак. Длъжна съм да го напомня, т.к. очевидно за някои хора не е ясно. Не го пиша, за да се заям, а за да е ясно.
Да, но не съвсем. Ще им признаят експертизите, назначени от съда, но няма да им признаят разходите, направени покрай изваждането на тези експертизи. Ще им признаят адвокатския хонорар, но само в случай, че 1) адвокатът е вписал цялата сума; 2) съдът им присъди цялото поискано обезщетение.
Има си и други  подробности, познати само на участниците в процеса.

# 56

Да, но не съвсем. Ще им признаят експертизите, назначени от съда, но няма да им признаят разходите, направени покрай изваждането на тези експертизи. Ще им признаят адвокатския хонорар, но само в случай, че 1) адвокатът е вписал цялата сума; 2) съдът им присъди цялото поискано обезщетение.
Има си и други  подробности, познати само на участниците в процеса.

Присъжда се всичко, за което има документ, за ВСИЧКИ разноски. Какво ще си впише адвокатът си е въпрос на споразумение между страните.
Цялото, половината обезщетение...- каквото присъди. Не това е целта в случая. За присъждането- все ще присъди нещо. Има си и практика какви суми присъжда всеки съд и за какво. Тук не е мястото да се обсъжда това. Жената ще си намери адвокат, който ще й каже.

# 57
Сега ще се върна да дочета темата, но няма начин да не изкоментирам лафовете за това, че и детето на Мишел отговорило, че на такива прояви трябвало да си замълчи и да си даде чипсчето...

Мъ℘♥Мяɣ, аз никъде не видях някой да пише подобно нещо, къде го прочете ти?

# 58
Реакцията от училището, която всъщност буди най-голямо недоволство в темата, всъщност си е класика за някои училища. Това е редът, по който се "действа" при инцидент.
Детето се вкарва обратно в час, като на всички се обяснява, че нищо кой знае какво не е станало, дори родителите не се уведомяват, ами са на изчакване, разчитат никой да не се оплаче, умишлено се омаловажават инцидентите, деца, че и родители се манипулират, често може да се чуе, че потърпевшият всъщност си го е изпросил, заслужил и подобни, веднага се намира някой учител, който да сподели, че потърпевшото дете изобщо не е кротко и хрисимо, както и други такива работи. Стройна система.
Това, че нещо се случва ежедневно някъде обаче не го прави нормално.
Не е нормално деца да се бият и да бъдат бити в училище.

# 59
  • софия
Сега ще се върна да дочета темата, но няма начин да не изкоментирам лафовете за това, че и детето на Мишел отговорило, че на такива прояви трябвало да си замълчи и да си даде чипсчето...

Мъ℘♥Мяɣ, аз никъде не видях някой да пише подобно нещо, къде го прочете ти?

Не съм Мъ℘♥Мяɣ, но споделям написаното от нея и прочетох:
Скрит текст:
Синът ти не е "пребит", а е пострадал в побой, в който е участвал пълноправно. Победил е по-силният, но можеше и другото момче за пострада - тогава каква ли щеше да е темата?

Не оправдавам агресията, защото когато има жертва, на практика няма значение кой и защо е започнал. Проблемът е в отговора на агресията. Не трябва да се отговаря на провокациите, иначе този ад никога няма да свърши. И псувните и гонениците не са начина това да се случи.

Родителите на провокатора са постъпили достойно. Може пък детето им да не е толкова "изпуснато", щом постъпват така, има ли свидетели на случката и наистина ли се е развила ТОЧНО така, както е преразказана?

А това, че "не можеш да дишаш" учителите, и ще използваш пострадалото си дете, за да им докажеш неприязънта си, е толкова жалко, че дори не мога да го коментирам  ooooh!

Скрит текст:
Момчето не са го "пребили", а са го "набили" и то в съвсем равнопоставен бой, за който и той има доста голям принос... такива неща се случват в тази възраст. При положение, че родителите на другата страна са реагирали толкова бързо и адекватно ми се вижда твърде пресилено да се подават жалби в полиция и да се търси съдебна отговорност. Особено като се има предвид, че авторката можеше да е на мястото на родителите на "спечелилия" боя.

~Мишел~ разбирам защо е толкова шокирана, но останалите призоваващи за съд - сериозно ли ви е толкова лесно да искате криминално дело срещу 14 годишно дете? После се чудите защо децата озверявали...

Шокирана съм, че родител може да мисли по този начин. Ама то за това, каквито родителите, такива и децата. Не е голям проблем - ще отидат, ще обършат гъ..за на синчето и утре то ще отиде и ще пребие следващото дете за по-хубав модел телефон, напр. Кво толкова? Така се случва ooooh! Достойно поведение на отговорни родители. Нормално е да се претрепват в определена възраст и да искат да взимат чуждото.

А децата, които искат да отстояват позициите и притежанията си, няма да изразяват емоции и почти с благодарност ще дават и правят всичко, само и само да не се отговаряло на агресията с агресия Shocked Проблемът е в отговора, а не в самата агресия, явно.

Поведението на учителите изобщо не искам да коментирам. Да пази Господ! Следващият път това може да е тяхното дете/внук.

Мишел, желая бързо възстановяване на детето и вас и сили да направите това, което е редно.

Общи условия

Активация на акаунт