Синът ми бе пребит в училище...

• 32 315
  • 571
  •   1
Отговори
# 30
Равнопоставен бой?

Някой решил, че иска да ми вземе чипса, ще ме нападне, аз ще се защитя и после хората ще кажат, че е било равнопоставен бой?

... такива неща се случват в тази възраст.

Да, случват се - в гетата и махалите, не в цивилизацията.

Close

# 31
Наистина ли вярвате, че пострадалото дете е споделило пълната истина с родителите си? колкото и те да са убедени, че отрочето е искрено, не вярвам да е така.

Момчетата се бият, не е шокиращ прецедент. Не се случва в гетата и махалите, а навсякъде. Къде живеете, в какви училища сте учили?

Родителите на побойника са се оказали разбрани хора. Дано да спазят обещаното.

# 32
Равнопоставен е боя, когато участниците са равнопоставени - еднакъв брой, близка възраст. За това кой е виновен не виждам да има съмнение и родителите на другото момче също го признават, явно и момчето го е признало пред тях.

Тези неща се случват, по-често между момчета, но не само, и далеч не само в гетата и махалите (където явно децата са коренно различни от децата в "цивилизацията"  Rolling Eyes ). Завършила съм една от елитните софийски гимназии и имах по-буйни съученици. Разумни, възпитани семейства. Един го изключиха за по-голямо провинение от описаното тук, друг за подобно се размина с извинение. Това, че не са заведени дела срещу тях не значи, че не са си научили урока, нито че са станали по-малко хора - успели мъже са сега.

Смешно е да сравняваме какво сме били лично ние и какво е нечие чуждо дете. Аз бях супер кротко дете, това не значи, че някой друг пубертета не го е ударил по-здраво. Не значи и че родителите му са небрежни.

~Мишел~ е изцяло в правото си да изисква родителите на другото момче да покрият разноските по лечението, да изисква извинение от детето и дори, дори да иска да изключат момчето или родителите да го преместят. Да се търси наказателна отговорност, да се водят дела, да се намесва полицията е напълно ненужно, обаче. Особено като се имат предвид обстоятелствата. Ще е мъка и за двете семейства и повече от прекалено за случката.

Последна редакция: чт, 24 окт 2013, 04:06 от wildBee

# 33
Мишел, търси си правото на детето в съда,не оставяй инцидента без последствия.
Кой каквото е надробил това да си куса...

# 34
Саниани, лесно се насъсква като не става дума за твоето дете и твоите пари, нали?  Laughing

Дори да се започне дело, не виждам кой съд би отсъдил повече от покриване на лечението, което вече е уредено. Но пък съм сигурна, че би се намерил адвокат да вземе парите за едно евентуално дело.

Колкото повече я мисля тази тема, толкова по-смешно ми става - съд за бой между две момчета 7-8 клас в училищната лавка  Rolling Eyes, търсене на права, раздаване на правосъдие... Какво се очаква съда да направи, да го прати в затвор ли?

# 35
Саниани, лесно се насъсква като не става дума за твоето дете и твоите пари, нали?  Laughing

Дори да се започне дело, не виждам кой съд би отсъдил повече от покриване на лечението, което вече е уредено. Но пък съм сигурна, че би се намерил адвокат да вземе парите за едно евентуално дело.

Колкото повече я мисля тази тема, толкова по-смешно ми става - съд за бой между две момчета 7-8 клас в училищната лавка  Rolling Eyes, търсене на права, раздаване на правосъдие... Какво се очаква съда да направи, да го прати в затвор ли?

Shocked
Ако въпросът беше в пари за обезщетение, нямаше да има тема. За това, какви би присъдил съда, не бери грижа, има си правила и когато трябва той присъжда не само разходи по лечение.
Дано ти бъде все така смешно, когато и вие участвате в подобна ситуация.

Мишел, в доста училища такива неща, за жалост, се покриват. Когато се снабдите с медицинските документи си потърсете адвокат, сами няма да си движите делото. След като сте подали жалба в РПУ, следва да придвижат същата и до Педагогическа стая /проверете, щото и там не винаги се работи/ и с побойника да се поработи от специалисти. Има си и местни комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Те са затова. По училищата главите са яко заврени от години из пясъците и бетонирани в асфалтовите площадки.
Някой пита навремето кой ни бил разтървал. В моите училища са се намесвали учители, но аз помня епизодични случаи, които са бивали следвани и от наказания.
Най- много ме шокира това, че не е направено опит да се потърси медицинска помощ, а реакцията е била поканата да се остане в клас... със счупения зъб.

# 36
  • В тъмната гора.
Момчето не са го "пребили", а са го "набили" и то в съвсем равнопоставен бой, за който и той има доста голям принос... такива неща се случват в тази възраст. При положение, че родителите на другата страна са реагирали толкова бързо и адекватно ми се вижда твърде пресилено да се подават жалби в полиция и да се търси съдебна отговорност. Особено като се има предвид, че авторката можеше да е на мястото на родителите на "спечелилия" боя.

~Мишел~ разбирам защо е толкова шокирана, но останалите призоваващи за съд - сериозно ли ви е толкова лесно да искате криминално дело срещу 14 годишно дете? После се чудите защо децата озверявали...

Снощи дълго дискутирахме със съпруга ми и стигнахме до извода, че родителите на бияча са ходили при адвокат и след като са разбрали какви са последствията са се домъкнали у нас. По-рано през деня пред полицията бащата на побойника се е видял със съпруга ми и даже не го е отразил, дори не е дръзнал да се извини.
Боят далеч не е бил равноправен, защото бияча искайки чипса е търсил повод да се заяде. Майка му ми каза, че всяка сутрин го обезпечават подобаващо и не може да проумее защо детето й е постъпило така. Ако нейния син е пубертет и налита на бой, моя сигурно не е, та дори с думи да не защити достойнството си. И още боят не е бил равноправен, защото бияча дори не е докоснат, а синът ми е наритан, с подута челюст, липсващ зъб и друг, който също е за вадене. Зъболекарката вече няколко пъти е подготвяла експертизи и ни каза, че съобразно снимките на челюстта и прегледа, който му направи това се води средна телесна повреда. Едно е да си напсуван, друго е са те боксирали в лицето..нали. Научила съм сина си никога да не стига до физическа саморазправа, защото така може да повреди отсрещния, че да се стигне до непоправими последици и за двамата. Досега винаги се е съобразявал с това, няма нито едно оплакване от него. И още..боят не е бил равноправен, защото при последния удар в челюстта, побойника уж се оттеглил, а после от разстояние два-три метра се е засилил и тогава нанесъл удара си. Аз лично не виждам нищо равноправно в това. А ми е чудно някои хора как така се изказват толкова "компетентно", чели-недочели и разбрали-недоразбрали.
И мен не ме удовлетворява само поемането на лечението на сина ми. Едно, защото това не е добър пример за него,....другото е, че не побойника ще е с изкуствени предни зъби цял живот, а синът ми. Не може просто да се оттърве като тате му плати поредното забавление. Да..поредното забавление, защото това не му е първо провинение.

# 37
  • В тъмната гора.
Ако може някой да ми каже, защо от закрила на детето напират да се видят със сина ми? Зам. директорката на училището се обади да каже, че от агенцията искали да разпитат детето.
Това да не е някакво измиване на ръце от страна на училищното ръководство!?

# 38
Обект на насилие е, все пак. Така или иначе трябва да проведете срещата. Консултирайте се с адвокат.

Последна редакция: чт, 24 окт 2013, 08:51 от Judy

# 39
Случката е тъжна, а още по тъжно е, че:
Все още има хора, за които рекетът в училище е допустим. (Нали мутренските времена уж отминаха? Днес в училище, утре извън училище.)
Боят между 14-годишни в училищно време се смята за "нещо нормално, не е прецедент". Крайно време е да започне да се смята за прецедент.
Учители/директори си заравят главата в пясъка. Едно време (не съм толкова древна, но така са ми разказвали) е можело да получиш наказание за провинение дори в свободното си време, извън територията на училище).

На 14 години, а вече рекетьор и побойник. Ето такива стават престъпници. Днес рекетира учениците за чипс, утре ще започне да рекетира на едро. А представи си що за човек ще удари с такава сила, че да избие зъб - това е само човек, който няма никакво уважение към живота.

Трябва да се предприемат мерки СЕГА (ако не е прекалено късно).
На 14 години ще се размине с ТВУ, но след още 4 години ще е на възраст за затвор.

# 40
  • на брега на морето
Мишел, ако е допустимо и възможно при разговора със Закрила на детето нека присъства ваш адвокат.

# 41
  • Ямбол
.....
 За родителите на побойника - бих се съгласила на споразумение да покрият лечението, без да прибягваме до съд. Струва ли си да се мъкнете по дела и вие?
Потърсете адвокат  Peace
И така до следващата жертва?
Аз пък мисля, че не е нужно да се пази чисто съдебното досие на този, а напротив, да се сложи първото петно.

Последна редакция: чт, 24 окт 2013, 08:56 от Лилянa

# 42
.....
 За родителите на побойника - бих се съгласила на споразумение да покрият лечението, без да прибягваме до съд. Струва ли си да се мъкнете по дела и вие?
Потърсете адвокат  Peace
И така до следващата жертва?
Аз пък мисля, че не е нужно да се пази чисто съдебното досие на този, а напротив, да се сложи първото петно.
И аз намирам, че при всяка подобна ситуация следва да се действа от съответните органи, дори не с цел нечие опетняване, а с цел обществена и лична превенция. В противен случай обществото ни си остава там, където си е- в световната обществена клоака, в турския кенеф /надявам се, че никой няма да намери друг смисъл в последното определение и да търси обиден национализъм в тях- няма такова нещо, длъжна съм да се застраховам, тук четат всякакви хора/.

# 43
  • Ямбол
Ако може някой да ми каже, защо от закрила на детето напират да се видят със сина ми? Зам. директорката на училището се обади да каже, че от агенцията искали да разпитат детето.
Това да не е някакво измиване на ръце от страна на училищното ръководство!?
Полицаите са ги уведомили, длъжни са.

# 44
Стискам ви палци, Мишел! И на всяка цена помислете за друго училище, ако има възможност!!!

Общи условия

Активация на акаунт