Синът ми бе пребит в училище...

• 32 315
  • 571
  •   1
Отговори
# 15
Аз предполагам какво е отвратило Мишел, в предишното училище на сина ми имаше подобен случай, не един, но за един знам от първо лице, защото сина ми и съучениците му бяха неволни свидетели.
Децата разбраха недвусмислено, че не те са важните там, а някаква жалка, измислена и строго охранявана привидна фасада на училището.
С дружни усилия родителите на побойника, учители и зам.директор успяха някак да убедят родителите на пострадалото дете да не вдигат шум и случаят се потули, побойникът получи забележка.

ПП. Охраната охранява входа, за реда в училището следят дежурни учители, бюфетът/столът/лавката сигурно са друга губерния, ничия територия, чиста работа.

# 16
Добре де, вие като ходихте на училище кой разтърваше побойниците? Разликата е, че тогава имаше наказания, а сега няма, защото е много важно да се пази доброто име, делегираните бюджети и т.н. В крайна сметка семейството на Мишел е подало жалба в полицията.

# 17
  • София
. Класната ни разбрала за инцидента и въпреки избития зъб, и кървите по сина ми, го приканила да влиза в час...

Изключително неприятна ситуация и определено трябва да направите нещо по въпроса! Изключително много ме възмущава и реакцията на класната ръководителка. Когато бях ученичка отивайки към училище ме обраха - откраднаха ми телефона - не ученици, а някакви 20-тина годишни видимо наркомани. Нямах кръв и по нищо видимо не личеше, че съм удряна, и когато класната ми ме засече в коридора, заедно с моя съученичка, а часът беше започнал, първоначално ни се скара защо не сме в час, НО когато разбра за какво става въпрос, жената пребледня и веднага ни заведе при директорката, за да се звъни в полицията. Направо не мога да си представя как учител ще види дете, което е цялото в кръв и ще му каже влизай в час, ама то така трябва  #Cussing out Не само побойника трябва да е наказан и учителката също!!!

# 18
Чек, казах, че става дума за авторитет. Майка ми има авторитета да спре такива ... случки. Лесно е да се търси баланс и справедливост, когато случката е приключила и не си ти тоя, който е изял боя.

# 19
  • София
Чек, казах, че става дума за авторитет. Майка ми има авторитета да спре такива ... случки. Лесно е да се търси баланс и справедливост, когато случката е приключила и не си ти тоя, който е изял боя.

Добре, но майка ти, ако правилно разбирам е учител, предполагам няма да накара дете, което е видимо пострадало - има кръв по себе си, няма да го накара да влезе в час, нали?

# 20
  • London
Оф по мое време не много отдавна редовно ставаха боища. Дори обичайното беше да идват тумби от др. училища да се саморазправят с ученици от нашето и наставаха ужасни мелета. Обичайното занимание на пенсионера водещ се за охрана бе да се крие някъде из коридорите като стане напечено. Но аз все си мисля, че не би мирно седяло не би чудо видяло. Тия, които бяха в скандали и боища си бяха все едни и същи. Кротките деца не попадаха в подобни ситуации, но пък съгласете се, че в един период момчето иска да е мъж. Не може само да те обиждат, а ти да мълчиш и да се гушиш. Някой гледал ли е филма ''КЛАС'', естонския? Е там достатъчно се демонстрира за какво става на въпрос и как самото училище от убежище се превръща в ад за някои ученици. Каквато и обида да е изрекло момчето не е инициатора на този бой и най-малкото учителя е трябвало да бъде по адекватен в действията си. Все пак говорим за средна телесна повреда , не за погалване с перо или някой шамар. Онзи ученик при всички случаи утре ще нарочи др. дете, ако сега не получи подобаващо наказание. За мен би трябвало най-малкото да бъде с последно предупреждение, ако не и изключен.

При нас директора щом разбереше за подобни действия привикваше виновните в директорския кабинет и оттам се чуваше само ох, не, олелел. hahaha Спукваше ги от бой, но без да оставя видими следи. Хич не им се церемонеше и ефект имаше. Сега откакто няма топки в училище и здрава пръчка е настанала пълна анархия. ooooh!

# 21
Добре де, вие като ходихте на училище кой разтърваше побойниците? Разликата е, че тогава имаше наказания, а сега няма, защото е много важно да се пази доброто име, делегираните бюджети и т.н. В крайна сметка семейството на Мишел е подало жалба в полицията.

Не е и само до наказанията. И сега за такова провинение е предвидено наказание.
Аз вече години наред не вдявам защо се покриват побойниците? newsm78
Като се разчуе, че някой побойник е изключен, това няма ли да вдигне имиджа на въпросното училище, което не търпи побойници?
Те това не разбирам, защо се потулват тези случки, търсят се оправдания, често се вменява вина на жертвите, само и само да не се разчуе, сакън, да не се накаже официално някой гамен.

# 22

Добре, но майка ти, ако правилно разбирам е учител, предполагам няма да накара дете, което е видимо пострадало - има кръв по себе си, няма да го накара да влезе в час, нали?
Не, разбира се!

# 23
  • София

Не, разбира се!

Именно това, че детето е допуснато, поправка, накарано да влезне в час, при тези обстоятелства ме възмути!

# 24
Много мъчно ми стана от тая история.

Децата се бият в училище, учителите не са видели, нито са се намесили да ги разтърват, нито са оказали първа помощ на пострадалия. Пребитото дете накарано да влезе в час, децата не са извикани в дирекцията да дадат обяснение?

~Мишел~, едно време за такова провинение непълнолетно лице можеше да се окаже в ТВУ.
Сега не знам как е.
Каквото и да предприемете, надявам се да получите възмездие.

Синът ти не е "пребит", а е пострадал в побой, в който е участвал пълноправно. Победил е по-силният, но можеше и другото момче за пострада - тогава каква ли щеше да е темата?

Това е законът на джунглата.
България в джунглата ли е или Европейска страна?  Confused

# 25
Много съжалявам за случилото се...
Става страшно в училищата...Обхваща ме ужас...Ето върнал се Боевски.....За каква справедливост и ценностна система може да се говори?
Дано всичко завърши по най-добрия за семейството ви начин! Praynig

# 26
Оправданието е " има правила и процедури". Дори не попитаха дали детето се чувства добре. Станаха делови и взеха да се интересуват дали пък не може да избягат от отговорност.

Учител съм. Много си обичам професията, но точно цитираното ме изправя всеки ден на нокти в училище. Все повече хора в българското училище заприличват на административни плъхове, ровейки фанатизирано в точката и алинеята, вместо преди всичко да бъдат Хора, не случайно наблягам на главната буква. Точно ние, които трябва да разкрием на подрастващите що е човещина и основни човешки ценности, пренебрегваме изконното, забивайки нос във формалности и процедури, случайно ръководството, което в повечето случаи се изживява като султан сред рая, да не ни трие сол на главата и да не ни изстине случайно топлото местенце. Много е жалко, виждам го за съжаление ежедневно. Съжалявам много за пострадалото момче. Не се отказвайте и гонете правата си до дупка. Училището и директорите не са Господ, колкото и да не им е приятно, има и хора над тях. Бързо и пълно възстановяване пожелавам. Това е най-важно.

# 27
Първо говорете строго с колектива на училището - директор, класна, обвинявайки ги за непрофесионалното държание.  Може да се подаде жалба до инспектората по образование срещу учителката и директора за неадекватната реакция, за арогантното отношение и за нескопосаното управление, което допуска подобни инциденти.
 Обаче след такива действия животът на ученика става ад. Учителите са доста задружна и отмъстителна клика, способна да съсипе психиката на малчугана за отмъщение.

За родителите на побойника - бих се съгласила на споразумение да покрият лечението, без да прибягваме до съд. Струва ли си да се мъкнете по дела и вие?
Потърсете адвокат  Peace

Последна редакция: чт, 24 окт 2013, 02:02 от Moli88

# 28
Въпреки че преди 6 години приключих с учебната среда имам брат, който завърши тази година. Нямам голям житейски опит, но смятам, че е редно да потърсите правата си. Да, родителите на биещия са ви "дошли на крака", но с подобен опит само ще покажете на детето, че от среден род случки може да се излезе с дума и "подкуп" (един вид). Когато брат ми имаше проблеми, никога не му казах - набий го, заплаши го че имаш големи приятели и тн. Децата са попивателни гъби и е редно към тях да се отнасят така както към възрастен. Т.е. ако мен ме бяха набили пред Фантастико как бих постъпила. Да и аз не бих останала длъжна, и да даже и на магарешката ми възраст ще ме порицаят защо съм го препсувала. Но човека е сложно животно и в сложни ситуации реагира първосигнално. Това, че мама и тате не са ме научили да псувам, не значи че приятелите ми не са го направили и не винаги значи, че е грешно. Обяснете му как трябва да постъпи друг път в подобно ситуация, надали ви е лесно в момента. Учителите все още носят отговорност за учениците и ако в дневника няма "записано отсъствие", на чина да се убодеш на тях трябва да им пука. Така че, ако и на учителя и на училището им пука ще обърнат внимание. В моето училище след извънкласно сбиване, извън територията на училището с решение на съвета на учителите преместиха побойника за 2 срока. И имаше огромна полза.

# 29
Момчето не са го "пребили", а са го "набили" и то в съвсем равнопоставен бой, за който и той има доста голям принос... такива неща се случват в тази възраст. При положение, че родителите на другата страна са реагирали толкова бързо и адекватно ми се вижда твърде пресилено да се подават жалби в полиция и да се търси съдебна отговорност. Особено като се има предвид, че авторката можеше да е на мястото на родителите на "спечелилия" боя.

~Мишел~ разбирам защо е толкова шокирана, но останалите призоваващи за съд - сериозно ли ви е толкова лесно да искате криминално дело срещу 14 годишно дете? После се чудите защо децата озверявали...

Общи условия

Активация на акаунт