Синът ми бе пребит в училище...

• 32 340
  • 571
  •   1
Отговори
# 540
  • София
ти добре ли си, бонбонбон! Какво изсипване на фрикасе в столовата, какви пари! Много американски филми за гимназии гледаш. Не разбирам защо си се надъхала така. Допускането на системен тормоз е вина на възрастните - учители/директор и родители, защото не се намесват. Първото нещо, на което трябва да бъдат научени децата, и то от родителите си, още при започването на училище е, винаги, винаги, винаги да споделят, когато имат проблеми със съученици, да не се страхуват или срамуват да си кажат, и че работа на родителите е да се намесят. Както се вижда и от случая на авторката, веднъж стане ли сбиването, върви, че доказвай кой е прав и кой е крив, защото и двамата са взели дейно участие, независимо от "той започна пръв". С училищните побойници може да се справи или системата, или по-големи побойници. Останалото е поемане на излишен риск.
Хубаво, ние сме "типични български мишки"! А ти какво си, чужбински УЪВ ли?

# 541
  • Ямбол
...
Хубаво, ние сме "типични български мишки"! А ти какво си, чужбински УЪВ ли?
Страничен наблюдател, на който морето е до колене.
Като се сдобие с дете, пак да дойде да обяснява, как е хубаво да се биеш.

# 542
Ох, колко ме забавлява Бонбон  Grinning.
Има една мама във форума с много сладък подпис - "Преди имах поне 4 теории как се гледат деца, сега имам четири деца и нито една теория".
Чудя ви се на вас, че и се връзвате. И напред мисля че писах, синът ми има черен колан, но е най-неагресивното дете и слава богу. Аз не искам той да мойе да се бие, аз искам от него да мойе да прецени ситуацията и да се оттегли.
Аз самата съм оцеляла и без да мога да се бия, не съм се чувствала зле, ако ми се е наложило да се оттегля:-). Самочувствие се гради по много различни начини и аз искам синът ми да го има не защото може да се бие.

# 543
Страничен наблюдател, на който морето е до колене.
Като се сдобие с дете, пак да дойде да обяснява, как е хубаво да се биеш.
Душо златна, от месеци те гледам как се пениш всеки път, когато някой засегне учителите. В същото време стигне ли се до въпрос ТИ лично какво си направила за дете в проблемен момент, ти настръхва оперението, че не си длъжна да обясняваш. Чудя се вашата порода не изпитвате ли неудобство, че коридорите стават място за спаринг, докато вие бързате към учителската, за да си направите кафенце на служебната машина?

Andariel,
Ти сериозно ли мислиш, че неприкосновеността се подразбира? При тези зачестили новини за ученици, които обиждат и посягат на учители... Завърших гимназия 2005, тогава още бяха "само" на псувни на майка. Сега се мятат ножове, размахват се юмруци, заплахи и пр. Как да повярвам, че едно съвсем обикновено дете има шанс, ако местният бабаит го нарочи, щом и учителите нямат авторитет? Да не говорим, че хилядарката субсидия е по-ценна и ръководството прави всичко по силите си хем да задържи побойника, хем засегнатите да си трайкат. Помниш ли преди месец една тема тук, пак за един такъв хубостник, който събрал дружинка момчета и нападнали момиче, защото му се дразнели.

Повярвай ми, много ми се иска съветът ти да работеше, но за съжаление не виждам да работи. При това положение - по-добре да подсигуря моето. Ти си имаш начин, аз също. Peace За мен проблемът е, че учителите НЕ реагират.

Аз не искам той да мойе да се бие, аз искам от него да мойе да прецени ситуацията и да се оттегли.

Аз самата съм оцеляла и без да мога да се бия, не съм се чувствала зле, ако ми се е наложило да се оттегля:-). Самочувствие се гради по много различни начини и аз искам синът ми да го има не защото може да се бие.
Освен самочувствие, трябва да се изгради и сигурност, че няма някакъв никаквец да те нападне. Има един лаф - "избийте баламите, тарикатите сами ще умрат". Оставете побойниците без мишени и ще се кротнат Wink
И аз съм расла без да мога да се бия., само че тогава нямаше толкова изпуснати деца.

Последна редакция: вт, 24 дек 2013, 12:54 от бонбонбон

# 544
  • София
Връзвам й се, защото тя е, така да се каже, представител на мисленето на доста хора, включително и родители. Предполагам, че е наслество от мутренските времена, а бонбонбон, ако наистина е на 27, е баш израснала точно в този период.

Да, проблемът е в реакцията на учителите и директорите (всъщност, последният е най-важен, защото той е големият началник). В някои училища подобни проблеми са ежедневие, както има и драстични случаи. Не може човек, ей така, по подразбиране да приема, че детето му непременно ще е в среда с крайно агресивни ученици, и да вземе да го подготвя да се бие. Това е нездраво възпитание и влияние върху детето, защото по подразбиране го поставя в ролята на потенциална жертва или потенциален насилник. Ако детето тръгва на училище с идеята, че трябва да е нащрек, то за училище ли говорим или за затвор? Защото твоето описание повече ми напомня на документалните филми за затворите - там трябва да можеш да се биеш, ако искаш да оцелееш.

Последна редакция: вт, 24 дек 2013, 12:57 от Andariel

# 545
  • Ямбол
....В същото време стигне ли се до въпрос ТИ лично какво си направила за дете в проблемен момент, ти настръхва оперението, че не си длъжна да обясняваш. ....
Кога това? Нали знаеш, че ако не подкрепиш думите си, излиза, че си измисляш. А аз в момента твърдя, че най-нагло лъжеш, защото никога не съм отговаряла на болднатото по този начин.

Още не са ми вменили охрана в характеристиката на учителя, затова обаче полицията изисква такава от външна фирма. Полицията и МОН да се разберат, кой охранява мамините златни по време на свободното им от часове време на територията на училището.

# 546
  • София
Побойниците винаги ще си намират мишени.

# 547
Връзвам й се, защото тя е, така да се каже, представител на мисленето на доста хора, включително и родители. Предполагам, че е наслество от мутренските времена, а бонбонбон, ако наистина е на 27, е баш израснала точно в този период.
Моля, моля, да не ставаме излишно груби... Съмнявам се, че по онова време си си въртяла миниполичката около очилатия муньо на класа  Peace

П.П. Редактирала си се и пак не си дочела. Мярката с бойното изкуство може да се приложи СЛЕД неприятна случка. Преди това - за който иска. Въпреки че според мен е точно след дъжд качулка, при положение, че за едно сносно ниво на самозащита отиват 2-3 години, пък и вече са научили, че битият не е защитен от никого.

# 548
  • Ямбол
....
Моля, моля, да не ставаме излишно груби... Съмнявам се, че по онова време си си въртяла миниполичката около очилатия муньо на класа  Peace
Имаш ужасно сбъркано мислене. Защо е необходимо муньото да е очилат? Това подсилва муньовщината ли? Или твоето мислене само до там го докарва?

# 549
  • София
Допускането на системен тормоз е вина на възрастните - учители/директор и родители, защото не се намесват. Първото нещо, на което трябва да бъдат научени децата, и то от родителите си, още при започването на училище е, винаги, винаги, винаги да споделят, когато имат проблеми със съученици, да не се страхуват или срамуват да си кажат, и че работа на родителите е да се намесят.
Факт е, че във всяко училище, във всеки град, във всяка държава има и ще има тормоз. Формите са различни в зависимост от средата. Факт е, че в Бг няма никаква превенция и политика в тази посока. Явно сме сравнително миролюбив народ и големи ексцесии няма.
Животът има много хубави стари, но има и много страни, характерни за джунглата, независимо дали си боксьор, художник или чиновник. По-лесно се справят по-силните физически и психически. Няма как да си стабилен психически и да правиш вярна преценка, включително кога да се оттеглиш, кога да се биеш, ако не можеш да изтичаш 100 метра на един дъх на 17 години.
Темата не е за страшния свят на Багата и компания. Разговорът е за това как да отгледаме деца, които внушават респект и не са лесен обект на агресия.
Неумение да се поддържа фокус на разговора е, когато се говори за необходимостта да отглеждаме силни деца (и момчета и момичета) да се дават примери от живота на мутрите или МОН и МВР, които щели да поддържат реда в междучасията  Joy Joy Joy
Нищичко не променя факта, че силните и физически и психически хора много по-рядко стават обект на какъвто и да е вид агресия.

# 550
....В същото време стигне ли се до въпрос ТИ лично какво си направила за дете в проблемен момент, ти настръхва оперението, че не си длъжна да обясняваш. ....
Кога това? Нали знаеш, че ако не подкрепиш думите си, излиза, че си измисляш. А аз в момента твърдя, че най-нагло лъжеш, защото никога не съм отговаряла на болднатото по този начин.

Още не са ми вменили охрана в характеристиката на учителя, затова обаче полицията изисква такава от външна фирма. Полицията и МОН да се разберат, кой охранява мамините златни по време на свободното им от часове време на територията на училището.
Ето, пак ти настръхна оперението и пак "забрави" да кажеш как си помогнала. Много си заета да се караш на непослушните съфорумки Mr. Green Чакай да прегледам темата дали си се обадила какво ТИ си правила в подобни случаи... Сега ще се окаже, че си в училище на ангели небесни и не сте имали подобни изпълнения.

Между другото, ето част от длъжностна характеристика на учител от Одит.инфо.
Цитат
  Учителят носи отговорност за опазване здравето и живота на учениците по време на учебния процес. Той е длъжен да следи за здравословното състояние на учениците и за спазването на санитарно-хигиенните норми по време на учебните занятия. Длъжен е да инструктира учениците относно правилата за работа с материали и съоръжения, които могат да доведат до заплаха на здравето и живота им, както и да следи за правилната експлоатация.

По опазване на фирмената тайна и поверителната информация:
4. При изпълнение на своите задължения служителят е длъжен да не разпространява информация от личен характер, която би могла да накърни личното достойнство на ученик, учител, ръководител, или друг служител на училището. Да бъде лоялен към работодателя, като не злоупотребява с неговото доверие и не разпространява поверителни за него сведения, както и да пази доброто име на работодателя.

За резултатите от трудовата дейност.
5. При изпълнение на задълженията си, служителят носи отговорност за:
- спазването на вътрешния ред в учебното заведение;
- възпитателната работа с учениците;
- спазване на учебните планове и програми при провеждане на учебния процес;
- спазване на трудовата дисциплина.

Охранителите охраняват материалната база и имат контролно-пропускателна функция. Отговорност за учениците носиш ТИ.

# 551
  • Ямбол
....
Цитат
  Учителят носи отговорност за опазване здравето и живота на учениците по време на учебния процес. Той е длъжен да следи за здравословното състояние на учениците и за спазването на санитарно-хигиенните норми по време на учебните занятия. ....
В междучасието дали ще пия кафе или ще си тръгна, е моя работа, освен, ако за деня не съм в графика за дежурства по коридорите. Но този график е изготвен за нашето училище за нашия вътрешен ред.

# 552
Бъди така любезна да спреш да си прикриваш личната некомпетентност, като смесваш работата си с форума. Тук не си авторитет, а поредната даскалица, бранеща диференциалното си заплащане.
Дай, моля те, малко доказателства за личните си педагогически успехи! 37 страници тема и ти нямаш НИТО ЕДНО мнение в нея, което да показва, че някога в професионалния си опит си решавала такива проблеми. Камо ли да пишеш как точно си ги решила... За сметка на това периодично поплюваш, зависи кой те излови на фаза.
Да ти напомня, че междучасието е кратка почивка, а не неработно време. В междучасието също си на работа с всички произтичащи от това отговорности, включително да си зарежеш току-що направеното кафе, ако стане нужда. Wink

# 553
Мишел, весела Коледа желая на семейството ти. Виждам, че търсиш подкрепа. В тази тема дадох една съвсем малка част от присъди и решения по сходни на твоя казуси. Реално те са много. Справедливост има, но правило № 1 е да я търсим и ние и да сме активни.
Още веднъж- успех в начинанието. Той е важен не само персонално за теб и детето ти, но и за обществото ни като цяло.

# 554
  • Ямбол
Бъди така любезна да спреш да си прикриваш личната некомпетентност, като смесваш работата си с форума. Тук не си авторитет, а поредната даскалица, бранеща диференциалното си заплащане.
Дай, моля те, малко доказателства за личните си педагогически успехи! 37 страници тема и ти нямаш НИТО ЕДНО мнение в нея, което да показва, че някога в професионалния си опит си решавала такива проблеми. Камо ли да пишеш как точно си ги решила... За сметка на това периодично поплюваш, зависи кой те излови на фаза.
Да ти напомня, че междучасието е кратка почивка, а не неработно време. В междучасието също си на работа с всички произтичащи от това отговорности, включително да си зарежеш току-що направеното кафе, ако стане нужда. Wink
Ти накрая ще се разбереш ли със себе си какво точно искаш от мен?
Хем не искаш да смесвам форума с професията си, хем искаш примери от професионалния ми опит.
Само да ти подшушна да не се излагаш другаде, ние нямаме диференциално, а диференцирано заплащане.
Какви доказателства искаш?
Нещо не те слуша главата. Как мога да ти докажа тук във форума нещо мое, като опит и практика?
И не, в междучасието не съм длъжна да охранявам, поне никой не ме задължава.

Предлагам да се върнеш към темата, която не е за мен, а за конкретна случка.

Общи условия

Активация на акаунт