Синът ми бе пребит в училище...

• 32 741
  • 571
  •   1
Отговори
# 135
Ти, Лиляна, не отвръщаш ли? Виж предходната страница само.
....
Не отвръщам. Точно в последната страница Чанел ме нарече каква ли не, но не съм отвърнала с нито една обида. И тя млъкна. Понеже не ѝ се хванах на провокациите. Отвърнах, но със спокоен и неагресивен тон.
Какви провокации? Ти си мислиш, че си на учителски съвет. Аз говоря, а ти похъркваш и пресмяташ ваканциите, защото си адски преуморена. Скучно ми е всеки път, когато по средата на великолепен дебат ти се скриваш зад щанда. И между впрочем, нека всички в тази тема си свалят бижутата, ако искат да си тръгнат от тук със зъби.

# 136
  • UK
Във връзка с темата ...
Много ми е неприятно да чета, че вече и в БГ училища това с побоищата, посегателствата на едни ученици над други се случва твърде често ...
Какво става, защо в нашите години на учение, тези неща, не бяха така масови, какво им липсва на сегашната младеж, че си посягат и то с такава жестокост?!

# 137
  • София
Ама защо всичко ви е толкова черно и бяло?
Има си начини за противодействие, просто трябва да се обърне повече внимание на хулиганчетата и разни "дребни" прояви на физически и психически тормоз да бъдат санкционирани овреме, за да не се стига до ексцесии.
Така като ви слуша човек, сякаш по цял ден се търкаляте по улиците и раздавате юмруци наляво надясно на фона на цветисти псувни. Stop

# 138
  • Ямбол
Във връзка с темата ...
....
 какво им липсва на сегашната младеж, че си посягат и то с такава жестокост?!

Липсват им родителите. Липсват им социалните контакти. Липсват им местата, където да се изявяват.
Не на последно място - липсва им елементарно възпитание.
И трябва да допълня, че често липсва контрол.

# 139
  • София
Както и адекватно поведение от страна на персонала в училищата.  Peace
Мисля, че коментарите на майките, които живеят в чужбина, са достатъчно показателни за разликата между българските и чуждите училища (или поне в държавите, в които те живеят).

# 140
Не мисля така, българите си милеят за децата, за образованието им и от залъка си отделят да им осигуряват необходимите неща, забавления, че и намират време за тях и прекарват доста време семейно. И това за разлика от други много по "напреднали" държави. В нашите училища поне не се стреля с автомати, а от мен да знаете, кое да е държавно българско училище е в пъти по-добро от кое да е френско такова. (Че и от не малко частни.)

# 141
Във връзка с темата ...
....
 какво им липсва на сегашната младеж, че си посягат и то с такава жестокост?!

Липсват им родителите. Липсват им социалните контакти. Липсват им местата, където да се изявяват.
Не на последно място - липсва им елементарно възпитание.
Права си, несъмнено. Но липсват много и учителите, такива, каквито трябва да бъдат.
Те не желаят да поемат отговорност, не могат да градят екип, не могат да сплотяват, нямат тежест пред учениците си.

# 142

Мишел, не разбрах, ти ходи ли при въпросната учителка? При директорката? Бих ги насмела едно хубаво от-до!

Дори не ми се обади класната, за да не се набута. Оставила детето ми да се прибере само и после като й звъннах ми казва - "аз очаквах обаждането ви"...Да, насметох ги... и какво от това..пълни мухли..
Мишел, аз бих подала жалба в Регионалния инспекторат първо, второ наистина бих завела дело. Не може да се оставят нещата така. И като финал задължително бих преместила детето в друго училище. Не си представям да си на работа и дори да допускаш, че на детето ти може я зъб да му избият, я на главата си да падне, я да го ритнат в корема.....що за училищен ред е това и къде е контролът? И да, противопоставил се е, на тази възраст има наоколо други деца, момичета, те са чувствителни - как така ще му взимат нещо и той ще го даде с наведена глава. На момъкът, дето чупи зъби при отказ да му се даде чипс трябва много ясен урок да му се даде. Същевременно бих провела един много сериозен разговор с моето момче да не предприема никога агресия. Но детето ми трябва да усети в мен подкрепа да се боря с институции и конкретните виновници, иначе няма да ме послуша.

# 143
  • Най-сетне у дома
Не мисля така, българите си милеят за децата, за образованието им и от залъка си отделят да им осигуряват необходимите неща, забавления, че и намират време за тях и прекарват доста време семейно. И това за разлика от други много по "напреднали" държави. В нашите училища поне не се стреля с автомати, а от мен да знаете, кое да е държавно българско училище е в пъти по-добро от кое да е френско такова. (Че и от не малко частни.)

Сериозно? В колко френски училища и изпращала ученици? 

# 144
Днес цял ден съм ни жива, ни умряла. Снова из лекарски и заболекарски кабинети, а мъжа ми подаде жалба в полицията. Естествено първо отидох в училище и от отношението на учители и ръководство се потресох в истинския смисъл на думата. Класната ни разбрала за инцидента и въпреки избития зъб, и кървите по сина ми, го приканила да влиза в час...та се наложило той да поиска да бъде освободен, за да се преоблече. Оправданието е " има правила и процедури". Дори не попитаха дали детето се чувства добре. Станаха делови и взеха да се интересуват дали пък не може да избягат от отговорност. В пълен потрес съм....
Скарването е почнало при лавката на училището, където побойника поискал от сина ми токущо купения чипс. Детето ми естествено отказало да му даде, все пак те нито са в една компания, нито са общували, нито се познават. Онзи го напсувал и го ритнал. Моят не останал длъжен и също го напсувал, след което отново изял един ритник. Започнали да се гонят, при което онзи се засилил и го ударил в ченето, зъбът на сина ми изхвърчал и така не го и намерихме, за да му се сложи отново. Шурнала кръв и боят престанал.
Докато се разправяхме класната не престана да повтаря, "да, но и твоя син е говорил неприлично"....от говорене до избиване на зъби все пак има много голяма разлика. Стана ми отвратително, заради подлото държане на учителите. Моето дете да не е жертвен агнец.
Тази вечер у нас дойдоха родителите на побойника, нормални и много притеснени хора. Молят да не завеждаме дело, че те поемат всички разноски по лечението и възстановяването на детето ми. Разбирам ги и тях, но някак на мен само толкова не ми е достатъчно, не е справедливо. Твърде леко ще се оттърве детето им и няма дори поука да си вземе от демонстрираното поведение.
Нямам си и на идея, ако заведем дело какъв може да е краят му? Побойникът е малолетен, на 14 години...Не мога да ги дишам учителите и ръководството на училището, как да действам спрямо тях?

Нямам време да чета цялата тема, но на въпросите ти:
Синът ми(22г) беше нападнат на улицата от рецидивист(31г), осъждан, посред бял ден. Беше му счупил очилата и му насинил лицето, без да бъде предизвикан с нищо друго, освен с това, че синът ми минал по някакви плочки, където не трябвало да се минава. Полицията го залови веднага извадиха му досието. Снеха му показания и го предупредиха. Полицият ни каза, че можем да заведем собствено дело, но ни предупреди, че най-многото е, че ще го накараме да плати очилата евентуално. Консултирахме се с адвокат и получихме същото предупреждение. Отказахме се от дело, защото щеше да ни струва повече, отколкото ще получим както в финансов, така и в морален план. Както се изрази следователят по случая: звучи зле, но битият си е бит, е@ания, е.... и това е!
Съветът ми: оставете бащата да плати поне зъболечението, че е бая скъпо, подайте оплакване, но не очаквайте повече от това да го предупредят.
Училището, естествено, ще си измие ръцете, да не очаквате да вземат мерки, тях не ги интересува никога.

# 145
  • София
И много е интересен целият хор как пее дружно. Разбрахме какво бихте направили, ако набият така детето ви, обаче е по-интересно, ако се окаже, че гаменчето е вашето, какви ли ще са реакциите?  Thinking
Да не се окаже, че пак учителите ще са ви виновни или пък като въпросните родители ще се опитате да заобиколите правилата и наказанията, защото са прекалено строги за вашето гардже? Сега, то ясно, че на вас не може да ви се случи, не и вашето дете...

# 146
Във връзка с темата ...
Много ми е неприятно да чета, че вече и в БГ училища това с побоищата, посегателствата на едни ученици над други се случва твърде често ...
Какво става, защо в нашите години на учение, тези неща, не бяха така масови, какво им липсва на сегашната младеж, че си посягат и то с такава жестокост?!

Кога не бяха масови - преди 89-та ли? Защото училищата през 90-те, дори елитните, изобилстваха от такива случаи, но не се шумеше така, както сега.

# 147
  • Най-сетне у дома
И много е интересен целия хор как пее дружно. Разбрахме какво бихте направили, ако набият така детето ви, обаче е по-интересно, ако се окаже, че гаменчето е вашето, какви ли ще са реакциите?  Thinking
Да не се окаже, че пак учителите ще са ви виновни или пък като въпросните родители ще се опитате да заобиколите правилата и наказанията, защото са прекалено строги за вашето гардже? Сега, то ясно, че на вас не може да ви се случи, не и вашето дете...

Може да се случи на всеки. Индивидуална терапия за детето и семейно консултиране също. Много дълго. И някакъв вид труд за детето. Така бих реагирала, ако на сина ми му хрумне да чупи зъби.

# 148
Как не ви писна да обобщавате на калпак? Учителите такива, родителите онакива, децата нам си кви, обществото ....
Фактът е, че има хулигани из училищата, които се бият за най-малкото нещо. И, не не трябва просто така да бъде оставен ученик със счупен зъб и да се каже "сам си е виновен".

# 149
Не съм изпращала ученици, но аз съм учила в едно средно държавно и в две висши.
Държавните училища във Франция са място, в което цари расова, етническа и религиозна ОМРАЗА 24/7. Но и това да го оставим на страна - английския е на ниво под нулата, (французите по принцип са алергични към чужди езици), а по останалите предмети се стеле една плоскодънна, конформистка средностатистическа посредственост. А децата, отрано се профилират и са разделени на паралелки, да ги наречем Умни, Средна Хубост и Литератори...
И това е само най-фрапиращото.

Общи условия

Активация на акаунт