Синът ми бе пребит в училище...

• 32 587
  • 571
  •   1
Отговори
# 360
Но дa генерaлизирaш, че всички не си познaвaли децaтa, е нелепо.
Не е нелепо, защото много родители не могат да направят разлика между това, в което мислят, че превръщат детето чрез възпитанието, и това, което в действителност е.

Говорим за различни неща с теб.

# 361
Как ми попадна тази тема незнам,но искам само едно да кажа.
Докато родителите учат децата си така:"Ако те напсуват маме и ти напсувай" или "Ако те ритнат тати и ти ритни",винаги ще има такива случаи.Моите родители ме учеха навремето,че ако някой ме нагруби или удари не теябва да отвръщам,а да отида при тях или учителите си.
Говоря за такива като случая в темата.Толкова често чувам родители,които казват на децата си:"удари го/я мами да знае.........",че чак ми се повръща и се погнусявам,колко прости хора възпитават бъдещето поколение на България!!!

# 362
Марица, говорим за едно и също, но мненията ни са различни. Не мога да проумея как ще си нормален човек, ще знаеш, че детето ти проявява поведенчески проблеми, и няма да предприемеш нищо. Извинявай, но това е чисто и просто невъзможна комбинация.
Сантини, децата не искат да се излагат. Искат да си решат проблемите сами. Защото тук не го коментирахте този аспект, но ако отидеш и ревнеш на мама, че съученикът те е набил, значи си льольо. В случая на онази даскалица, дето привикала и заплашвала детето-жертва - да, намесата на родителите е окей. Но в повечето случаи - първо детето вече е льольо в очите на съучениците си (и да не ми развиете сега теорията, че това е без значение за него!). И второ - детето свиква, че мама и тати винаги ще идват да се разправят като същи бодигардове. И двете неща не са добре за един подрастващ.

# 363
  • София
Да, бе, льольо бил! Как пък, точно на трабълмейкърите, дето веднага пищят на родителите си, и последните нахлуват в училище, не им казва никой, че са льольовци, а и те не си го мислят! Който има гръб го използва и хич не му дреме, включително родителите на момчето от случката на авторката, аз също неведнъж съм била свидетел как точно зрънцата имат пълната подкрепа на родителите си, каквото и да са направили, а това им вдига самочувстввието още повече. Ако детето много държи да се оправя самичко срещу много или със системен тормоз, в повечето случаи губи. Възрастните го знаят много добре, затова винаги си търсят съюзници или силни покровители.  Рамбовците хич не са много. Peace

# 364
  • България Сливен
В Сливен преди дни имаше аналогичен случай. Счупен зъб, изключване на детето от училище, след оплакване на майката на пострадалото дете и самоубийство на виновният ученик. Не зная какво да кажа! Не ми се мисли как ще живее почернената майка и как ли се чувства майката, която е подала жалбата! Много, много е сложно и страшно поне за мен с тези деца!

# 365
Психиката, себеусещането, начина, по който реагира на агресията едно 14 годишно дете, вероятно е по различно от такова на по-малка възраст.
Докато за едно 8 годишно  момче е нормално да разкаже за подобна случка на учителите и родителите, на 14, може би, нещата стоят по различен начин?
Според вас само насилника ли се нуждае от консултация с детски специалист, но и детето върху, което е упражнено насилието?   

# 366

Според вас само насилника ли се нуждае от консултация с детски специалист, но и детето върху, което е упражнено насилието?  

Според мен темата е за виновния и никакви гледни точки към случая, освен извън 'виновен-невинен' ; 'наказан'  не са желани, излиза че защитаваш виновника и насаждаш вина у невинните. Типично за 14 годишните поведение.
В такъв случай май е по-логично просто да се изчака и да се види какво институциите правят и те ли се държат и реагират като 14 годишни, какви мерки ще вземат и дали изобщо.

От 1ва страница ме мъчи един риторичен въпрос - защо по дяв.лите в бг училища още има лавки. Това е като пункт за bullying. И аз когато бях дете около този търговски обект в училището имаше проблеми, я на някой му изпразнят джоба, я друг почерпи баш гамена... Е може ли за 40 години да не се промени това нещо ...

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 08:46 от 10 cent

# 367
  • София
Просто на 14 вече са достатъчно големи, за да съобразяват поне малко, че не е препоръчително да се държат като мъжки слонове в период на разгонването, колкото и да им бушуват хормоните.

# 368
Аз доколкото разбрах жертвата е висока 180 см и  не е останал длъжен. Изпонапсували са се, сбили са се здраво и избития зъб можеше и да е на другото момче.
Разбираемо е такова поведение от една страна, от друга не. Училището си е отделна джунгла, имат си правила и децата.

В моето училище имаше една другарка Бояджиева по физика,  която беше висока 1,15 м.  и като Мойсей ходеше по коридорите. Отваряше път за цял народ зад себе си. Не беше единствена , а и не съм учила в ТВУ. И в основното и в средното училище имаше достатъчен брой лица, които всяваха респект, да не кажа страх, който минимизираше такива прояви само до най-големите гамени.

# 369
  • Ямбол
....
От 1ва страница ме мъчи един риторичен въпрос - защо по дяв.лите в бг училища още има лавки. Това е като пункт за bullying. И аз когато бях дете около този търговски обект в училището имаше проблеми, я на някой му изпразнят джоба, я друг почерпи баш гамена... Е може ли за 40 години да не се промени това нещо ...
T.e. да разбираме ли че - има лавка -> има проблем, няма лавка -> няма проблем? И знаеш ли какво ще следва, ако няма? Ще излизат навън за безценната храна чипс, а тогава вече кой ще е отговорен?

Макар че в моето училище няма лавка, но и проблеми от такъв характер нямаме и не е като да нямаме 14 годишни.

На мен ми е любопитно какъв е вида на училището - проф. гимназия ли, СОУ ли, какво?

# 370
А защо трябва да излизат навън?
Аз честно казано  не бих искала детето ми да се шляе  по улиците , около училище независимо дали е в 1ви или 11 клас. При нас  училищата са затворени,  не могат просто да щипнат за по една баничка или до близкия дръг дилър.( не съм сто процента сигурна дали в горните класове могат, но ще питам още днес)  Имат стол, носят си храна  какво повече им трябва?

Лавката сама по себе си не е проблем ( освен, че им продават боклуци), но явно провокира проблеми, защо е нужна?

# 371
  • София
Това няма нищо общо с лавката. Ако не беше за чипса, можеше да е за някоя химикалка, телефон или каквото попадне. Каква е тази работа да дойде някой при теб и да ти каже "дай ми чипса/телефона/колата"! И големи, и малки бранят притежанията си от разни нашественици.

# 372
На Мишел в това училище ли учи синът и?

" ...Преди една седмица се случи инцидент. Сбиват се двама ученика - десетокласник избива зъбите на осмокласник. Това се случва в час по физкултура, в който час учителят липсва..."

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:1QYrUbmHriQ … ;client=firefox-a

# 373
Това няма нищо общо с лавката. Ако не беше за чипса, можеше да е за някоя химикалка, телефон или каквото попадне. Каква е тази работа да дойде някой при теб и да ти каже "дай ми чипса/телефона/колата"! И големи, и малки бранят притежанията си от разни нашественици.

Не знам, едно време големите проблеми ставаха в пушкома, не по чиновете за химикалки.
Явно доста е озверяла ситуацията м/увременно.

# 374
А защо трябва да излизат навън? Имат стол, носят си храна  какво повече им трябва?
Лавката е част от столовата. И не продават особено добри неща. На бг-училището му отне 15+ години, за да започне да продава хамбургери и още 5 да се сети, че хамбургерите вървят с кетчуп и майонеза и да предложи и сосове. Мен баничка с 40% мазнини не ме нахранва, пък и не е мнго евтина сама по себе си. В гимназията бях свикнала да ям 3-5 пакета солети дневно - хем съм нахранена, хем имам за всяко междучасие, хем излизаха колкото една баничка.
То затова децата скачат до най-близката лавка ИЗВЪН училището. Не е непременно заради джънк фууд, а просто за нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт