Математици стоят готови за помощ по задачи нови

• 76 006
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
Хихибг, така решава асистента, така тръгнах да решавам и аз  Peace Пратих на Дидева примерна решена задача, не знам от къде се получава разминаването... Формулата за връх на параболата изобщо не ползваме при решаване.

# 211
  • София
Клю, една квадратна функция има само един екстремум, който е минимум или максимум, в зависимост от това как е обърната параболата (нагоре или надолу) и се достига във върха на параболата. Най-естественият начин, който се учи още в 10 клас е, като сметнеш върха на параболата

xv=-b/2a=2=>minf(x)=f(2)=22-4.2+3=-1[/color]

Ако искаш да действаш с втора производна, което е излишно, но все пак, понеже питаш:

f'(x)=2x-4=>2x-4=0=>x=2

f"(x)=2=>f"(2)=2>0=>x
min=2=>minf(x)=-1[/color]

Втората производна е константата 2 и тя винаги е положителна, независимо с какво х заместваш.

Внимавай как решаваш линейно уравнение. Едно линейно уравнение не може да има два различни корена.
Wink

# 212
  • София
Момичета, може ли помощ по една задача, въпроса ми е как разбирате условието. Задачата е следната

"Квадрат и равностранен триъгълник имат равни страни, а сборът им е 84 см. Да се намерят обиколките на двете фигури."

Аз разбрах задачата, че трябва да се счита "страната на квадрата+страната на триъгълника=84см." Но детето тръгна да я решава, че 7 пъти страната (сбора от страните на триъгълника и квадрата) е 84см.

Как е според вас?

# 213
..., а сборът ИМ е 84 см.

Според мен, сборът на седемте страни е равен на 84 см.

# 214
  • На черешата
  Здравейте момичета, имам нужда от помощ за следната задача :  16/3*(-2.3)+16/3*(-5.3)=?
  Учебника твърди, че отговора е -16 , но аз нещо не съм съгласна.  newsm78

# 215
  • Вече на светло в София
Момичета, може ли помощ по една задача, въпроса ми е как разбирате условието. Задачата е следната

"Квадрат и равностранен триъгълник имат равни страни, а сборът им е 84 см. Да се намерят обиколките на двете фигури."

Аз разбрах задачата, че трябва да се счита "страната на квадрата+страната на триъгълника=84см." Но детето тръгна да я решава, че 7 пъти страната (сбора от страните на триъгълника и квадрата) е 84см.

Как е според вас?
детето е право Grinning

# 216
  • София

Как е според вас?
детето е право Grinning
Според мен не е съвсем еднозначно. Аз лично бих го приела като теб. т.е. че 84 е сборът от страните /не 7-те, а по една от триъгълника и от правоъгълника/.
А имаш ли официален отговор?

# 217
  • София
Нямам отговор за задачата и според мен не е написано ясно. Тя ни е от някакво листче за домашно от курса по математика. Много ми се искаше да бях обяснила на детето как понякога задачите не са ясни, може и така, и така да се приеме, че трябва да се пита или търси докато се намери еднозначно условие. Един вид тази задача можеше да окаже влияние в друга посока на мислене и търсене. Но нищо не стана, детето не можа да схване моите допускания и я прескочихме набързо.

# 218
  • София
Нямам отговор за задачата и според мен не е написано ясно. Тя ни е от някакво листче за домашно от курса по математика.
Ами екстра. Да попита преподавателя си дали задачата е еднозначна.

# 219

Как е според вас?

Равни страни според мен е всички страни. Ако примерът беше нещо от сорта на "две фигури имат по една равна страна и сборът им е... ", тогава по-скоро бих разбрала, че сборът от двете равни страни е ... Но, наистина, не е съвсем ясно условието.

# 220
  Здравейте момичета, имам нужда от помощ за следната задача :  16/3*(-2.3)+16/3*(-5.3)=?
  Учебника твърди, че отговора е -16 , но аз нещо не съм съгласна.  newsm78
Торнадо не мога да разбера от условието ти какво е '*' (преполагам че е умножение) и какво е '.' (десетична запетая или?)

# 221
Момичета от седмокласната тема   bouquet
ще може ли малко помощ за 10 зад от ПИ Русе -23,11,2013-

Аз нещо много сложно го извъртях и се замотах Wink Чрез съотношението представих АОВ като 2/5 ВОС, а ДОС 1/5 ВОС и сборът им 1/5х+х+2/5х=180 ; от тук ъгълВОС 225/2 и ъгъл АОВ =2/5*225/2= 45

би трябвало да са по- прости нещата Wink

# 222
  • София
AOC (AOB+BOC) : BOC = 7:5 => AOB:BOC = 2:5
BOD (BOC+COD) : BOC = 6:5 => COD: BOC = 1:5
=> AOB:BOC:COD = 2:5:1 =>
AOB = 2/8*AOD = 1/4*1800 = 450

# 223
  • Варна
Идея за решаване на тази задачка от 3 - класник?

"В колко трицифрени числа се среща поне веднъж цифрата 7?

# 224
Идея за решаване на тази задачка от 3 - класник?

"В колко трицифрени числа се среща поне веднъж цифрата 7?

Ако детето е учило „преброяване на възможности”, най-бързо става така:

Броят на всички трицифрени числа е 999-99=900.

Броят на трицифрените числа, в които НЯМА нито една цифра 7 ще пресметнем по следния начин: имаме 8 възможности за цифра на стотиците (без 0 и 7); 9 - за цифра на десетиците (без 7) и 9 – за цифра на единиците (без 7). Следователно числата, в които НЯМА цифра 7 са 8.9.9=648.

Броят на трицифрените числа, в които има поне една цифра 7 е 900-648=252.

Без „преброяване на възможности” става така:

Първо ще преброим числата от 1 до 99, в които има цифра 7, което ще ни помогне при броенето на трицифрените такива. От 1 до 99 имаме 19 числа, които съдържат цифра 7: 7, 17, . . . , 67, 70, 71, . . . , 79, 87, 97 – преброяваме ги директно.

Следователно от 100 до 199 имаме също 19 числа, които съдържат цифра 7, от 200 до 299 още 19 и т.н. за всяка цифра на стотиците 3, 4, 5, 6, 8 и 9 по още 19. Общо 8.19=152.

Добавяме и стоте числа от 700 до 799 и получаваме 152+100=252.

Последна редакция: пн, 25 ное 2013, 12:54 от Ant12

Общи условия

Активация на акаунт