Математици стоят готови за помощ по задачи нови

• 74 077
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Учила си я, но си я забравила:) По принцип тази теорема така се загнездва в съзнанието на учениците, че в 9 клас и след това направо им забранявам да я ползват:) Искам да работят с тригонометрия. Давам пример. Имаме правоъгълен триъгълник с <А=30; <С=90, ВС=3. АС=?

И те започват така: АВ=2ВС (прословутата теорема)=>АВ=6. После Питагорова т-ма=>АС=3V3 ( 3 корен от 3)

А може само с един котангенс нещата да заспят. В този смисъл им забранявам да я ползват, за да се научат да боравят с тригонометричните функции Wink

# 721
  • дядовата ръкавичка
ganis, много благодаря   Hug

# 722
  • София
ganis, много благодаря   Hug
"Нашокай му канчето" на детенце и да се стяга Simple Smile

# 723
  • дядовата ръкавичка
Ахъм, това bash го чака

# 724
    .    .    .    .    .
    .    .    .    .    .
Колко триъгълника с върхове в дадените точки могат да се преброят?
Задачата е за четвърти клас. Посочен е отг. 100. Получава се като умножим броя на отсечките, които образуват точките от горния ред (10) * 5 (точките от долния ред) получаваме 50, умножаваме по 2 (за отсечките от долния ред) и получаваме отг. 100.
Проблемът ми е, че в сборника, който имаме се дава друг метод и стигаме до различен отг: можем да изберем три точки за върхове на триъгълник 10*9*8 = 720 тройки; за да елиминираме повтарящите се триъгълници делим на 3*2*1 и получаваме 120 групи от три точки; сега вадим тройките, които са на една права и не могат да образуват триъгълник: 120 - 6 = 114 триъгълника. Аз ли греша някъде?  Опитахме и с други подобни задачи и пак получаваме разлика в отг.

# 725
    .    .    .    .    .
    .    .    .    .    .
Колко триъгълника с върхове в дадените точки могат да се преброят?
Задачата е за четвърти клас. Посочен е отг. 100. Получава се като умножим броя на отсечките, които образуват точките от горния ред (10) * 5 (точките от долния ред) получаваме 50, умножаваме по 2 (за отсечките от долния ред) и получаваме отг. 100.
Проблемът ми е, че в сборника, който имаме се дава друг метод и стигаме до различен отг: можем да изберем три точки за върхове на триъгълник 10*9*8 = 720 тройки; за да елиминираме повтарящите се триъгълници делим на 3*2*1 и получаваме 120 групи от три точки; сега вадим тройките, които са на една права и не могат да образуват триъгълник: 120 - 6 = 114 триъгълника. Аз ли греша някъде?  Опитахме и с други подобни задачи и пак получаваме разлика в отг.

тройките които са на една права не са 6 а са 10 за горния и 10 за долния ред.И като извадиш от 120 -20 =100 ,което е и дадения отговор.

# 726
Оф....разбира се! хиляди благодарности Simple Smile

# 727
Задача 3-та, областен кръг на олимпиадата, 8 клас.

Намерете всички двойки цели числа x и y, за които x^2 + 4y^2 = 2014y .

Въобще някакви двойки има ли?  newsm78

Благодаря предварително!  Simple Smile

# 728
  • София

x=0, y=0

x=266, y=38

x=-266, y=38

# 729
Не мога да схвана една задача от ВМС - http://i160.photobucket.com/albums/t196/pettya/Other/untitled333_zps16fcb5dc.jpg
Отговорът е Г- 9 пътя, но не мога да ги изкарам 9. Да не би да има някаква уловка? Еленчето скача ли, нормално ли си върви, на зиг-заг ли...?

# 730
  • София
Еленчето се движи по линиите. Ако на всички точки има написани букви или цифри мога да изредя пътищата, иначе ми е невъзможно, освен ако не си до мен за да ти ги посочвам с пръстче  Simple Smile

# 731
Еленчето се движи по линиите. Ако на всички точки има написани букви или цифри мога да изредя пътищата, иначе ми е невъзможно, освен ако не си до мен за да ти ги посочвам с пръстче  Simple Smile
Добре, благодаря ти! Сега ще се пробвам с букви или цифри.

# 732
Набързо Simple Smile

Еленчето

Onna-bugeisha  ще провери  Peace

# 733
Набързо Simple Smile

Еленчето

Onna-bugeisha  ще провери  Peace
Е-е-е, браво! Сега осъзнах глупостта си! Аз реших, че всеки път трябва да мине по различен път, без да минава през точка, през която е минал и предишните пъти.

# 734
  • София
Бързо въпросче, със задача за първи клас  Simple Smile
По колко начина може да се представи числото 11 като сбор от три различни събираеми?
Може ли да се ползва нулата според вас?

Общи условия

Активация на акаунт