Столче за кола-къде в колата се поставя?Дясно или ляво?

• 14 295
  • 56
  •   1
Отговори
# 45
Нашето е зад шофьора. Счита се, че най-опасното място е това до шофьора и след това мястото по средата на задната седалка.
По средата по принцип никой не трябва да седи. При рязко спиране човекът (столчето) летят напред и право в стъклото (да не дава Господ).

това не е така, летиш само ако си без колан.
А колко често се слагат колани на задната седалка?  Rolling Eyes Пък и седалките спират до известна степен летежната фаза.
Друг ми е въпросът. Много майки казват - слагам го по диагонал, защото му подавам неща. Това не е ли супер рисковано докато караш. Наясно съм, че често детето не чака и не му дреме дали караш или не. Ама да се пресягаш назад и да си отвличаш вниманието не е ли по-лошо, отколкото мъника да пореве малко до мястото, където може да спреш и да видиш какво става?

# 46
  • Варна
А колко често се слагат колани на задната седалка?  Rolling Eyes 
Е как няма да сложиш колани на столчето? Нали него коментираме в момента, едва ли някой просто го изпльосква на задната седалка. Между другото свекърва ми мислеше, че точно така се прави Joy
За другото си права, разбира се че е опасно в движение да се въртиш и да гледаш назад. Предполагам, че повечето майки поне го правят, докато колата е спряла.

# 47
  • София
Нашето е зад шофьора. Счита се, че най-опасното място е това до шофьора и след това мястото по средата на задната седалка.
По средата по принцип никой не трябва да седи. При рязко спиране човекът (столчето) летят напред и право в стъклото (да не дава Господ).

това не е така, летиш само ако си без колан.
А колко често се слагат колани на задната седалка?  Rolling Eyes Пък и седалките спират до известна степен летежната фаза.
Друг ми е въпросът. Много майки казват - слагам го по диагонал, защото му подавам неща. Това не е ли супер рисковано докато караш. Наясно съм, че често детето не чака и не му дреме дали караш или не. Ама да се пресягаш назад и да си отвличаш вниманието не е ли по-лошо, отколкото мъника да пореве малко до мястото, където може да спреш и да видиш какво става?
Аз винаги и задължително си слагам колан, когато пътувам, независимо от  това на коя седалка съм.
Но все пак говорим за  столчета за кола, те няма как да не са с колан/изофикс закрепени към колата и детето вътре да не е с колани... т.е. има де, но тогава няма разлика дали изобщо е със стол или без...даже вероятно по-добе да го няма стола.
Та, дете в стол, коректно монтиран, няма да излети от средното място през предния прозорец, а при странични удари е по-защитено.

За подаването, нямам опит, предполагам детето чака, сфетофар или мама да отбие и спре...другото е безасъдство, което не е рядко срещано по нашите пътища, за съжаление.

# 48
  • София
За най-безопасно се смята мястото зад шофьора.

Най-безопасното място е в средата на задната седалка Sunglasses

Така ли? Това наистина за пръв път го чувам. На сайтовете на производителите на детски столчета съветват столчето да се слага в средата само в краен случай.

В средата само ако е с триточков колан, иначе да, при страничен удар е най-безопасно. Иначе по диагонал на шофьора, отзад, максимално дълго с гръб към движението. (имаше разни статистики, че в градски условия по-често блъскат колите именно от страната на шофьора, заради неспазени предимства, минаване на червено и т.н., също  на дълъг път, ако се прави опит да се избегне катастрофа, обикновенно човек тръгва да излиза от пътя, а не да влиза в насрещното, така че пак  страната на шофьора е по-уязвима.), не случайно било и че резервоарите на повечето коли са от тази страна, не при шофьора.
Също това е страната, която в повечето случаи е до тротоара и по-лесно и безопасно става качването и слизането на детето от превозното средство.
Естествено при 2-3 деца, този избор  вече не стои. И естествено всичко зависи от конкретната ситуация.

Не съм чела статистики (но ще взема да го направя някой ден),но реших за себе си,че най-безопасно е да го сложа зад пасажерската седалка и стои там. Все съм си мислела,че там е по-безопасно .Изпреварванията се правят от ляво,ако нещо стане на светофар,пак по-голяма опастност има за лявата страна. 

Правило ми е впечатление,че при краш тестовете,които съм гледала за столчета седалката стои зад пасажера.

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 14:51 от taffi

# 49
  • София
Не съм забелязала при краш тестовете подобно нещо.
Ако теста е за кола, обикновенно има 2 столчета. Ако е за стол, то често са просто седалки, не кола , за централен удар я слагат произволно, а за страничен, я монтират на страната, на която ще е удара, според симулатора и постановката.

# 50
  • София
Няколко произволни:
http://www.youtube.com/watch?v=WlHbzrx7Mks
http://www.youtube.com/watch?v=qqdtdHmW338

Като имам повече време ще поровя дали има и такива със столче зад шофьора.

# 51
 Може да ме линчувате, но като съм сама с нея я возя на седалката до мен. Страх ме е да я слагам отзад, тъй като повръща постоянно и се дави и ако се задави ще реагирам много бавно.

# 52
  • София
http://www.youtube.com/watch?v=O5kd_mytDsw тук има разни варианти
http://www.youtube.com/watch?v=CWgnuTH6mqQ и тук
 и на други места.

Веселото - никой няма да те линчува, споко. Simple Smile Обаче какво наистина правиш, ако се задави, а си в движение? Мяташ волана?

# 53
  Все ще спра и ще я извадя бързо от столчето, а като е отзад е много по-сложно.

# 54
  • София
И това е така, отзад ще е по-бавно... дано не ви се случват в колата такива екшъни  Peace

# 55
 Дано, да пази Господ. Като израсте повръщането ще я местя на задната седалка. Имам и огледало на Be safe за обратно виждане, но ще го ползваме тогава.

# 56
  • До морето
Нашето е в средата. И двете коли са с триточкови колани, а столчето е с петточков. Най- сигурно ми се струва, най- удобно за мен. Съвсем не вярвам, че тук всички спират или чакат светофар, за да подадат вода/солета/играчка  Wink Та освен по- сигурно ми е и по- удобно, а и малкият е най- доволен, защото вижда всич-ко  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт