6 годишните на предучилищна

• 38 546
  • 726
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
Джиз, по принцип е така, да - много е важен учителят, който в началото поне е един, а после...
Но дори пък за началото изобщо не е лесно да намериш такъв - Учител.

# 151
О, дори не винаги е един обаче. Ето, пак с голямата-първи клас-идеално. Втори клас класната вече търчеше по административни задачи, готвеше се за зам. директор, остави класа, в трети клас вече поизпуснат клас, аз я преместих и така...Оказва се, че звуковия модел в 1 клас е Най- Малкия Проблем...

# 152
Аз звуков модел не съм правила, но за сестра ми в 1ви клас, имаха. (6години разлика имаме).
Така че явно е имало години, в които това е било пропускано и не е правено.

# 153
  • София
 Запис и от мен в темата, като майка на 6 годишно момче, предучилищна група в детска градина.

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 19:12 от desy_net

# 154
  • у дома
Листчета със задачи по математика за упражнения  - по принцип са за 1 клас,вървят си по дати с преподавания материал...https://word.office.live.com/wv/WordView.aspx?FBsrc=https%3A%2F% … M-_uOQ&title=сборник+зад

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 20:41 от svetlaem

# 155
За звъковия модел и аз съм против . Не виждам смисъл изобщо да се изучава в 1-ви клас , много по-важно е да се наблегне на четенето , речниковия запас  , преразказването и писането . Повечето деца , по мои наблюдения , завършващи 1-ви клас четат ужасно , а във 2-ри клас започват разказвателните предмети и за де се разбере и преразкаже урока  трябва да могат да си го прочетат безпроблемно . Та за мен това е излишно , но се упражняваме със синчето  .  Друго нещо , което не ми допада , е че в 1-ви клас се учат числата само до 20 . Ние някога ги учехме до 100 . Не мисля , че биха се затруднили с пресмятането децата на двуцифрени числа , имат достатъчно време да го усвоят . А във втори клас започват и умножение и деление , при това успоредно и двете действия . И тогава вече става сложно .
Jizzlobber , въпреки горенаписаното съм много съгласна с теб . Аз тук може и да си споделям нехаресванията , но пред детето никога не говоря такива неща , напротив , представата , която му създавам за училище е много положителна и той с нетърпение очаква да стане първокласник . И нещо много важно , което е ключово - образователният процес е тристранен и в него по равно  участват родител , учител и ученик . Да не кажа и че родителят е този който всъщност трябва да дърпа юздите . Аз и всеки ден си уча с моето  по малко за да му е лесно догодина . Нямам очаквания друг човек да мисли за моето дете повече от мен , та за това докато мога ще насочвам , обучавам , настоявам и т.н.  Wink
svetlaem , благодаря за задачките , супер са . Още утре ще приложа някои от текстовите , такива не сме правили с детето , само събиране и изваждане до 10 .

# 156
Момичета, привет!  Hug
Днес видях тази тема и реших и аз да се включа, въпреки че в момента синът ми е в предучилищна в друга държава, но понеже е от бившия соцлагер, рускоговоряща и всъщност мисля, че обучението тук е много сходно с това в България. Преди няколко дни се зачетох в темата за тазгодишните първолаци и това, което те правят е същото, което той учи в момента, но...на руски език. Догодина вече ще си е първолак в родината и се надявам да има повече ползи отколкото пречки тазгодишното му обучение.
Сега ще попрочета какво сте писали назад за заниманията на вашите 6-годишни деца! Peace

# 157
  • Sofia
desy_net, marini, добре дошли сред нас!  Grinning

Абсолютно съгласна.
Аз съм се снабдила със стара математика. И понеже принципа на смятане е един и същ както с числата от 10 до 20, така и с останалите до 100, определено ще го ползваме в 1ви клас като помагало.
Ето този учебник имам, но това е задната корица:

Купила съм и тези книжки, много харесвам помагалата на двете авторки.

И това имам и е много хубаво.

# 158
Защо толкова Ви притеснява звуковия модел. Моите наблюдения с каката са, че децата се справят изключително лесно с тези модели. При нея те минаваха някак между другото и въобще не са били съществена част от обучението. За съжаление май четенето до голяма степен е нещо, което се очаква детето да научи в къщи. Определено за дребния съм решила да го науча да чете преди първи клас.   
По математика програмата е голяма каша според мен. В първи клас е елементарно, във втори им струпват сумати материал.  Да не говорим, че покрай математическите състезания много деца се готвят допълнително и нивото в класа става много различно.
Въобще образованието до четвърти клас се получава нещо като домашно образование с посещение в училище за социализация Laughing

# 159
  • Sofia
Защо толкова Ви притеснява звуковия модел.

Въобще образованието до четвърти клас се получава нещо като домашно образование с посещение в училище за социализация Laughing
Мен лично не ме точно притеснява, излишно го намирам, безмислено, та да му се отделя време.

Интересно го определи образованието до 4ти клас, така си е.  Laughing   
Аз и точно тамошната социалаизация бих искала да избегна, както вече съм казвала де. Wink

# 160
Пак много зависи. С голямата ми дъщеря аз нямам никакво участие в  учебния процес. Поддържала съм контакт с учителите все пак, но имам нулева намеса в ученето точно. ПО същия начин върви и малката сега. Нищо допълнително не давам вкъщи, не ползвам купищата помагала, единствено държа на контакт с учителя-как е минал деня както битово, така и учебно, разбира се. Аз не съм педагог и не мога да преподавам у дома допълнително.
Звуковият модел помага при научаване на четене и писане.

# 161
  • София (Възраждане)
Момичета, ще майсторите ли нещо коледно заедно с децата?
Аз имам един коледен календар, готов текстилен, моя приятелка го ши. Проблемът е с какво да го пълня, че да не е все лакомство, ако и да е дребно /джобчетата са мънички/ newsm78

Относно звуковите модели /за мен потянието като част от учебната програма в началното образование е съвсем ново, макар че съм филолог, но не съм педагог/, единственото изискване таме е да се отбелязват гласни и съгласни ли /така беше в интерактивната игра от линковете/ или има и други задачи по моделите?

# 162
Не, аз няма да майсторя нищо. Моите не си падат по ДБТ (домашен бит и техника от 1 клас като предмет, по наше време-труд и творчество) Mr. Green Всичко, що се изрязва, лепи, сглобява и прочее ненавиждат. Confused

# 163
  • Sofia
Моо, аз още не съм решила за коледня календар, но е много вероятно да правя/правим.  Thinking  Миналата година купих готов (с малки книжки беше и се оказа много добро решение) точно защото се чудех с какво да пълня джобчетата, но сега ако правим може би ще е такъв само да отмята/брои дните.
Отивам да си пекна две палачинки. Grinning

# 164
Здравейте Simple Smile

Реших и аз да се запиша в темата. Много е полезна  Peace
С някои майки сме се засичали в други теми преди години  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт