6 годишните на предучилищна

• 38 665
  • 726
  •   1
Отговори
# 390
Също памук, гирлянди могат да се увият или да се разплете стар пуловер, ако трябва да е за утре.

Може ли да обясните кога сричката не се разделя между две съгласни? Защо кле-тка, а не клет-ка?
Тат-ко, тор-та, ком-пот са ясни.

# 391
Скрит текст:
Ужасен е новият вид на форума!

Ох, ужас, форумът стана като рекламен каталог.  Sad Sad Sad Sad
Въобще не ми харесва, не знам къде да отговоря, между рекламите за вафли и какво ли не. Защо така го промениха?!

Утре ще бъде върнат старият изглед на тема за всички регистрирани (логнати) потребители, докато новият дизайн се преработи така, че да се разрешат поставените проблеми и същевременно да предлага възможността за развитие на новите функции, заложена в новия облик на сайта.

# 392
Защо кле-тка, а не клет-ка?

Според мен, е клет-ка, не кле-тка. Но може и да бъркам. Това го учиха децата в 3-4 клас. Беше свързано с корена на думата.

Фран, мерси много! Дано се оправи скоро изгледът на форума. От 2005 г. пиша по форуми, в този - от 2007, досега не бях виждала такава шарения и безпорядък.

Идея за сурвачки - могат да се нанижат сушени шипки, кайсии, сливи, също така орехи, пуканки; вълнени конци всякакви сме ползвали - има ги в магазините за прежди.
Ние нашите сурвачки ги омотавахме и с вълна, отгоре с червен конец, от други конци пък правех пискюли. Всяка година правехме сурвачки в предната детска и училище на децата, там много се държеше на традициите, дори имаха часове по етнография по програма. Слагали сме и нанизи от пайети, и златни парички (от мартеници), дори и портокалови кори.

# 393
Поправено е на кле-тка в едно от упражненията. Може би и вие сте го правили. Листите за буквата Т. Спомням си, че в темата за занимателните книжки пак някой беше питал, но май не стигнахме до отговор .
Нашите са правили диктовка на изречения вчера по БЕЛ. Моята е объркала две главни букви  Grinning

Скрит текст:
Успях да блокирам всичките реклами, бутонът долу за фейсбук,както и картинките на първа страница с една програмка.

# 394
Поправено е на кле-тка в едно от упражненията.

Явно е поправено грешно. Коренът е клет - значи кафез: клик

" клетка
ед.ч.      клет·ка
членувано   клет·ка·та
мн.ч.      клет·ки
членувано   клет·ки·те "

Дъщеря ми учи правилата за пренасяне на думите преди 1-2 години и си спомням, че коренът не можеше да се разделя. Ако искаш да пренесеш клетка, то трябва да стане така: клет-ка.

Виж сурвачка, може би ще е сурва-чка, защото коренът е сурва, а -чка е наставка, плюс окончание. Е, може и да бъркам, трябва да попитаме в темата за БЕЛ.  Peace

# 395
Две и повече съгласни между две гласни се  разделят - поне една съгласна трябва да остане с първата или втората гласна. Това казва българската граматика, относно пренасянето.

Според мен е поправено грешно.
Диктовки зор да правят в предучилищна, ама грешно ги учат.... Tired

ПП. Сурвачка трябва да е:
 сур-вач-ка/сур-вачка/сурвач-ка

# 396
А по принцип, как да научим детето да брои сричките:
Сложете юмрука си под брадата. Изговорете думата. Колкото пъти си отворите устата, толкова са сричките. В една дума има толкова срички, колкото са гласните.

# 397
Да. Чудесно онагледяване за малките, за да не объркат броя на гласните в една дума. Peace

# 398
А по принцип, как да научим детето да брои сричките:
Сложете юмрука си под брадата. Изговорете думата. Колкото пъти си отворите устата, толкова са сричките. В една дума има толкова срички, колкото са гласните.
Този метод ми го показа малката още миналата година. На мен ми беше много интересно.  Laughing

Нашите са правили диктовка на изречения вчера по БЕЛ. Моята е объркала две главни букви  Grinning

Уау, диктовка.  Все едно сте в първи клас.

# 399
Нашите са правили диктовка на изречения вчера по БЕЛ. Моята е объркала две главни букви  Grinning

Уау, диктовка.  Все едно сте в първи клас.

Ами горе-долу е така, децата ни със Слънч0 са в едно и също ЧУ. Аз и напред писах, в ПУК ще вземат 70-80% от материала за 1 клас. Диктовки имат по БЕЛ, а втория срок - и по английски.
Накрая ще имат и директорско оценяване.
Много сериозно учат, дано се задържи така нивото и в 1 клас. Може би малко ще падне, защото ще дойдат нови деца, не знам те как ще се впишат, сигурно ще им е много трудно в началото.
Днес ни е концертът в НДК, чакам с нетърпение довечера да видя какви изненади са ни приготвили - през цялото време пазиха всичко в тайна.  Simple Smile

# 400
  • София
Здравейте Hug.
Не съм влизала във форума от дълго време и сега като влязох бях леко смаяна от визията му Rolling Eyes.
При нас минаха тържествата. Имаха първо едно, на което присъствахме ние родителите, след това са имали тържество с Дядо Коледа, а същата вечер имаха и латино концерт, който беше много хубав, но в залата беше ужасно студено и през цялото време се опасявах да не се разболее, защото всички момиченца бяха с рокли с презрамки и с голи гърбове. Слава богу й се размина на госпожицата. Сега в неделя пък имат коледно тържество в хотел Хилтън от Алианса и понеже момичетата отново ще са в ефирни рокли се надявам залата да е добре отоплена.
По отношение на ученето, като че ли по намалиха темпото, в началото на уч. година бях писала, че са започнали сериозно да учат, но явно ентусиазмът на учителките е намалял, защото до момента са стигнали до цифрата 5. А по писане все още пишат само чертички, ченгелчета и лулички.
Относно сричкуването, госпожите прилагат долния метод и като, че ли е най - удачния за сега.

# 401
  • София
Марти,на мен това темпо  ми се вижда разумно за подготвителен клас.И на нашето тържество момичетата бяха по потник с една презрамка в неотоплена зала.Аз се разболях,но детето издържа.

# 402
Благодаря за идеите за сурвачките:)

# 403
  • София
Здравейте,

Записвам се при вас да следя темата, досега четях по малко.
Малкият ми син е на 6 години и малко и е на предучилищна в градината. Там карат нещата малко по - леко в сравнение с това, което чета тук, та Ивайло е по - назад от повечето деца тук определено. Може да чете вече (брат му за месец - два, малко по малко, го научил ... Mr. Green), но не гладко. Не пише ръкописно, а печатно, и то с грешки. Още пише огледални букви. Справя се почти без никакви грешки с разните занимателни типове тестове за ПУ (вкл публикуваните тук) - за мен това е достатъчно (и големият толкова можеше като тръгна в първи клас). Има много добра звукова памет - стихчетата ги учи за две прочитания и обикновено знае репликите на всички при групови тържества.

Иначе пише ключове сол и фа, както и ноти - вече доста добре, свири на пиано.
Доста е разсеян (точно като майка си) и доста бавен със самообслужването (може да се облича 30+ минути сутрин).

Аз още съм в размисли за училище, където да го запишем (в Младост сме, определно няма да е 81-во), ако не успее да влезе в НМУ. Мисля след ваканцията да мина през 144-то и евентуално 125-то, да видим имаме ли шансове някакви...

Сега му предстои безгрижна ваканция на село.
Толкова като за визитка, ще ви следя Simple Smile

# 404
  • София
rally, радвам се да те видя и тук Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт