Частни училища-информативна тема 2

• 64 103
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
А ЕСПА в момента добро училище ли е? Знам, че навремето е било много добро и въпросът е бил кое да се предпочете, ЕСПА или Света София. Само че четох, че после, поради лошо управление ли що ли, доста е западнало и вече отдавна не е от най-желаните. В момента как стои въпросът?
Не ми се отваря пак НВО-то, но по спомен мисля, че беше в ТОП 10, моля да ме извините, ако бъркам. Но ако е така, значи не е толкова западнало все пак?
Имало е някъде, мисля, две-три години след 2008 год., когато е имало отлив от ЕСПА и доколкото знам е било заради повишаване на такси, накакви депозити, които са се изисквали с мотива, че ще се строи нова сграда. Иначе в миналогодишната класация по резултати от НВО ЕСПА е на 5-то място, ако не се лъжа, което е добър показател за нивото. Знам, че е запазена концепцията за обучение - три нива, като второто надгражда задължителната общообразователна подготовка, а третото е за развиване на таланти. Имат добри изяви на математически състезания.

Извинявам се, може ли да дадете линк към това твърдение. Аз се интересувам от ЕСПА, а също от цялостната класация на частните училища. В процес на търсене съм на подходящо частно училище за дъщеря ми.

# 301

Да, но за тази една година направи страшно много за училището.
Сигурно е важно сградата на едно училище да бъде изцяло подновена, което важи и за "Д-р Петър Берон", но... най-важното е обучението. Резултатите от НВО показват какво е нивото му и как се е променило то в сравнение с предишната учебна година. Освен това, доколкото знам, доста родители са преместили децата си, макар да са знаели за предстоящото обновяване на сградата. 
[/quote]
Може точно заради обновяването на сградата да са преместили децата. Ремонта не беше приключил със започването на учебната година, мисля, че продължават довършителните дейности/ не съм много сигурна, защото от месец не карам аз детето на училище/.
Лично мен, директорката ме впечатли, т.е. имаше принос при избора на конкретното училище.
В настоящият момент, има неща, които не ми допадат, и съм в размисъл  дали детето да остане в това училище или да го преместя.....но аз съм доста критичен и придирчив човек прнципно Wink

# 302
  • София
Добре де вие на 100% ли вярвате на тези НВО?
Защото от няколко места вече чувам, че резултатите на определени училища са манипулирани.
Не искам да изпадам в подробности, но за мене дали училището е в топ 5 примерно на НВО не ми е най-важното.

# 303
  • София
Въпреки вечните ЕЖК за манипулации и подсказване в разни училища, резултатите от матурите са едно от нещата, които показват какво е нивото на децата излизащи от конкретно училище. За мен матурите са важен показател. Не е единственото нещо, разбира се, което би определило изборът на училище, но определено не бих записала детето си в училище, което държи стабилно последни места на матури.

# 304
Въпреки вечните ЕЖК за манипулации и подсказване в разни училища, резултатите от матурите са едно от нещата, които показват какво е нивото на децата излизащи от конкретно училище. За мен матурите са важен показател. Не е единственото нещо, разбира се, което би определило изборът на училище, но определено не бих записала детето си в училище, което държи стабилно последни места на матури.

Точно така мисля и аз.

# 305
Сега открих класацията по данни от сайта на Danybon :

НВО след 4 клас за 2013 г. - ЕСПА на 6 място,
НВО след 7 клас за 2013 г. - ЕСПА е на 7 място.
За мен също резултатите от НВО  (за частните училища) са особено показателни за нивото на обучение в тях.

# 306
Дали някой има информация за това дали и как се увеличават таксите от година на година в различните ЧУ? В повечето като че ли има практика всяка година таксите да се увеличават и понякога първоначалната такса в края на обучението е нараснала значително, което не е много коректно спрямо родителите. А има и училища, които от години държат едни и същи такси... Би било хубаво при избора на училище да се има в предвид и това...

Тъй като имаме още 1 година до училище, все още не съм проучвала в тази насока, но имах следните разсъждения до момента, в който ти не зададе този въпрос-мислех си, че тъй като с частното училище се подписва договор, то този договор обхваща целият период на обучение на дететто и там следва да е фиксирана цена и как тя може да се променя /н.р. да има % лимит на година/, както и какъв % от тази цена би била таксата за 2ро,3то и т.н. дете от семейството-най-малкото за да може всеки родител да си направи бюджет и да знае в някакви граници колко ще струва обучението на детето му. Би следвало новите такси да се прилагат към започващите обучението си в съотвтното училище съответната година.

Ще се радвам ако споделите повече информация за договорите, които се сключват с училището-какво съдържат и дали са предмет на договаряне или се предоставят като даденост?

# 307
Между другото, някои ЧУ имат фейсбук страница и след като я харесате, можете да виждате снимки и събития в училището. ЕСПА, АК, ААУ, АЕА, Питагор и Петър Берон имат такива страници.

# 308
  • София
Дали знаете Питагор и ПЧМГ дали строят нова сграда и евентуално къде ще се намира тя?
Предварително благодаря   bouquet

# 309
  • София
Io_io, договор се подписва година за година, а не за целия период на обучение.

# 310
  • София

Тъй като имаме още 1 година до училище, все още не съм проучвала в тази насока, но имах следните разсъждения до момента, в който ти не зададе този въпрос-мислех си, че тъй като с частното училище се подписва договор, то този договор обхваща целият период на обучение на дететто....

Поне за училищата, за които аз имам информация, договорите са със срок на продължителност 1 учебна година, а не от 1-ви до х-ти клас. Peace

# 311
  • София
Дали знаете Питагор и ПЧМГ дали строят нова сграда и евентуално къде ще се намира тя?
Предварително благодаря   bouquet
Не, имат сключен договор за наем за 10 години за настоящата сграда и в момента, доколкото знам ще вземат още един етаж в нея. Поне това ми казаха от Питагор в края на миналата година.

# 312
Те договорите се подписват за 1 година, но като си харесал някое училище, никак не е без значение как ще ти варират разходите в годините занапред, ако не искаш да си местиш детето.

# 313
  • София
Те договорите се подписват за 1 година, но като си харесал някое училище, никак не е без значение как ще ти варират разходите в годините занапред, ако не искаш да си местиш детето.
Ами не е и затова повдигам въпроса. Хубаво би било да се сподели каква е тенденцията в различните ЧУ и има ли такива, в които промяна няма или е минимална?

# 314
Ами то май повечето през 2008 са вдигнали таксите почти двойно и оттогава досега не са ги пипали. Та за последните 5 години мисля, че или няма промяна, или ако някъде има, е съвсем несъществена. Но в България не може да се планира или гадае какво ще се случи занапред, защото всичко е възможно. Ако пак се случи бум в икономиката, което не се вижда изобщо как ще стане, може пак да се вдигнат, а ако си кретаме така в блатото, най-логичното е да няма промяна, но никой не може да каже всъщност какво ще стане - Ванга я няма вече.

Общи условия

Активация на акаунт