Частни училища-информативна тема 2

• 63 926
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
Привет.От доста време не успявам да следя темата /не съм допрочела и старата/, но сега смятам да наваксам в опитите си за информиран избор на училище. Все още се колебаем между ЧУ идържавно училище най-вече по финансови причини,които умножаваме по две  Laughing

И за да не съм извън темата, бих искала да споделя набюдения на близка моя приятелка върху Френския лицей и най-малките класове /4-5 годишните/, което е по-скоро отрицателно, но разбира се е пречупено през личната й призма: децата на французи или от фернскоговорящи семейства са много малка част, което за нея е минус. Учителките й споделили, че най-малките ученици, които са деца на българи, се адаптират много трудно и дори им дожалявало за дечицата и от време на време им казвали по някоя мила дума на български, за да ги разберат. Като цяло самостятелността, на която се научават децата от малки и която е плюс за повечето родители, за нея се оказва минус /по-скоро е минус начинът на постигането й/, въпреки че детето й е едно от малкото, което расте в среда с французи. Освен това на нея пък й направили впечатление родителите на най-малките-описа ги като неработещи майки с много добра тунингована външност, които по-скоро гледат на лицея като на нещо екзотично. Друг минус според нея е начинът на заявяване на допълнителните дейности-заявяват се в началото на годината и не могат да се сменят след това, защото има определен брой места, които обикновено се запълват.

# 286
Запис и от мен... И аз още не съм прочела изцяло старата, но ще следя новините, че ме интересува.

# 287
  • Софето
Привет  Simple Smile интересуваме ме начално училище „Светлина”,  но не намерих никакви мнения, ако някой има ученик там, моля да сподели доволни/недоволни  Hug.

# 288
Преди няколко дни видях, че ЕСПА са се преместили на Околовръстното. Или това е втора сграда на ЕСПА?

# 289
  • София
Преди няколко дни видях, че ЕСПА са се преместили на Околовръстното. Или това е втора сграда на ЕСПА?
ОТ началото на учебната година са си там. Общината си взе сградата в Младост, ще я ремонтират и пак ще я правят детска градина

# 290
Да,  от началото на тази учебна година частно училище ЕСПА е в една сграда, непосредствено до Ботаническата градина, защото старата сграда - бивша детска градина - е върната на общината. Обаче разбрах, че в тази сграда до Ботаническата градина ЕСПА ще е временно, защото се очаква от 2015/2016 учебна година да е готова сградата на училището, която май се намирала близо до Горубляне.

# 291
А ЕСПА в момента добро училище ли е? Знам, че навремето е било много добро и въпросът е бил кое да се предпочете, ЕСПА или Света София. Само че четох, че после, поради лошо управление ли що ли, доста е западнало и вече отдавна не е от най-желаните. В момента как стои въпросът?
Не ми се отваря пак НВО-то, но по спомен мисля, че беше в ТОП 10, моля да ме извините, ако бъркам. Но ако е така, значи не е толкова западнало все пак?

# 292
А ЕСПА в момента добро училище ли е? Знам, че навремето е било много добро и въпросът е бил кое да се предпочете, ЕСПА или Света София. Само че четох, че после, поради лошо управление ли що ли, доста е западнало и вече отдавна не е от най-желаните. В момента как стои въпросът?
Не ми се отваря пак НВО-то, но по спомен мисля, че беше в ТОП 10, моля да ме извините, ако бъркам. Но ако е така, значи не е толкова западнало все пак?
Имало е някъде, мисля, две-три години след 2008 год., когато е имало отлив от ЕСПА и доколкото знам е било заради повишаване на такси, накакви депозити, които са се изисквали с мотива, че ще се строи нова сграда. Иначе в миналогодишната класация по резултати от НВО ЕСПА е на 5-то място, ако не се лъжа, което е добър показател за нивото. Знам, че е запазена концепцията за обучение - три нива, като второто надгражда задължителната общообразователна подготовка, а третото е за развиване на таланти. Имат добри изяви на математически състезания.

# 293
С безспорна репутация на най-добро частно училище се ползва "Св. София", което следва години наред утвърден образователен модел и една постоянна политика, отстоявана с правото да си подбират учениците. Затова успехите им не са случайни. ЕСПА явно възвръща постепенно старата си слава, но...нали знаете, че авторитет лесно се разсипва, а много трудно се гради. Конкуренцията между частните училища от година на година става по-ожесточена и затова всяко от тях търси начин да привлече родителите. Зависи кой какво търси, а иначе всички ЧУ си правят реклама. Най-добре е човек да проучи отвътре как стоят нещата.
Не са за препоръчване: "Дрита" - занижени критерии, оценки без покритие, "Светлина" - грандомански претенции, но...май нямат покритие, "Д-р Петър Берон" - смяна на мениджмънта и по резултати от НВО след 7-ми клас за една година са слезли с 10 места, което е повече от красноречиво, "Дорис Тенеди" - не се пишат оценки по-ниски от 5, за да не се "стресират" децата", "Ровел" - смяна на собствениците, отлив, ниски резултати.

# 294
  • София
Кой точно мениджмънт е сменен в Д-р Петър Берон - дъщеря ми е там /вярно, в ПУК/, но собственичката, която е и директор, е една и съща - или бъркам?

# 295
Собственичката е директор само от една година, а преди това е имало друг директор, който е ръководел училището още от неговото създаване.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 17:50 от Наблюсател

# 296
Добре е, че ЕСПА е само временно в тази сграда. Чудех се как е възможно да се направи училище на самото околовръстно, не е ли шумно при този непрекъснат трафик?

# 297
Собственичката е директор само от една година, а преди това е имало друг директор, който е ръководел училището още от неговото създаване.
Да, но за тази една година направи страшно много за училището.

# 298
  • София
Дали някой има информация за това дали и как се увеличават таксите от година на година в различните ЧУ? В повечето като че ли има практика всяка година таксите да се увеличават и понякога първоначалната такса в края на обучението е нараснала значително, което не е много коректно спрямо родителите. А има и училища, които от години държат едни и същи такси... Би било хубаво при избора на училище да се има в предвид и това...

# 299

Да, но за тази една година направи страшно много за училището.
[/quote]
Сигурно е важно сградата на едно училище да бъде изцяло подновена, което важи и за "Д-р Петър Берон", но... най-важното е обучението. Резултатите от НВО показват какво е нивото му и как се е променило то в сравнение с предишната учебна година. Освен това, доколкото знам, доста родители са преместили децата си, макар да са знаели за предстоящото обновяване на сградата. 

Общи условия

Активация на акаунт