Частни училища-информативна тема 2

• 64 494
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
Не, не наивни е думата.

Темата е информативна за частното образование. Нека се придържаме към нея. Ако те интересуват други неща, защо не направиш отделна тема?

Темата за субсидирането на обучението на децата обучаващи се в частни училища вълнува /поне на теория/ болшинството родители избрали тази система. Поради тази причина не смятам, че мненията ми нямат връзка с настоящата тема.
Дискутирахме я поради питане тук, не смятам че има нужда от нова тема, поне не и в момента.
Извинявай, ако сме причинили неудобство с 2-3 неинформативни поста. Peace

# 61
Дани, таксите във Варна са горе-долу като в София - аз имам 2 деца, плащам наведнъж и за двете и ползвам 20% отстъпка за второто. Мисля, че около 6500 лв. е таксата за начално у-ще, която включва обучение и храна (закуска, обяд, следобедна закуска), обучението е от 8:30 до 16:30, транспорта е отделно. От 16:30 до 18:00 има различни школи и ателиета срещу заплащане. Спорт/танци - всеки ден, английски - 5 часа седмично в първи клас, 10 часа седмично от втори клас, руски език от трети клас. От пети клас нататък предлагат 2 варианта - до 15:00 и до 17:00 като таксата е по-ниска за прогимназията. Училището е от детска градина до гимназия, класовете/групите са по 15-18 деца, има доста чужденци - в класа на дъщеря ми има русначе, испанче, поляче, англичанче, грък, украинче +12 българчета Simple Smile.
Нямам лични впечатления от Френското училище, това което знам е, че децата от малки научават леко езика, познавам семейство, на което и двете братчета са там, двамата у дома си говорят на френски Simple Smile. Училището се намира в курортния комплекс, сред зеленина и чист въздух, реновираха стара сграда, имат хубав двор, знам, че има транспорт, таксите нямам идея в момента какви са.

# 62
  • София
Ето го доклада, всеки може да го разгледа и да си направи изводите.http://ec.europa.eu/education/documents/eatm/education-and-train … nitor-2013_en.pdf
И аз благодаря за линка. Къде диагонално, къде по-задълбочено изчетох документа.
Встрани от вестникарските заглавия, трябва да се отбележи, че съвсем не стоим толкова апокалиптично, колкото бихме могли да очакваме.
Цифрите за отпадащите от образователната система деца ме изненадаха приятно. Погледнете страница 25 за децата, които отпадат рано. Сега вижте на 27-ма разпределнието по полове - масово в повечето държави момчетата, които отпадат са повече от момичетата.
Неприятно е, че сме с един от най-ниските % за образование спрямо общите публични разходи. Явно за държавата има по-важни неща от децата. Не че ние не го знаем  Sick
И аз мисля, че темата за "парите следват детето" не е за тук. Тази тема е ИНФОРМАТИВНА. И не всички родители, които плащаме за частно образование смятаме, че държавата трябва да покрива част от разходите ни. Това е наш избор и сме го направили в градове, където децата имат достъп до много добри и отлични държавни училища. Не искам държавата да помага на моя семеен бюджет. Ние си носим отговорността как ще финансираме решенията си.
Искам публични пари да не се наливат в бездънни ями. Искам, който завърши 4-ти клас да може да чете, пише и смята. Искам по-малко ВУЗ-ове, но със сериозни изисквания.
Абе искам всеки да си носи отговорността и да си върши работата.

# 63
slavena, много ти благодаря!   bouquet Беше ми много интересно да изчета всичко.

# 64
Темата е страхотно полезна. Аз съм се ориентирала към Петър Берон за 1ви клас. Ако има отделна тема, или група на друго място, бих искала да се свържа с родители.
Интересува ме по колко дечица са в клас, от колко до колко са часовете и до каква степен спортът е заложен в програмата.

# 65
В класа на детето ми в "Петър Берон" са 10 деца, а в другата паралелка - 12. Часовете са от 8:30 до 16:30 часа. Всеки ден имат поне по 1 час спорт - физическо, футбол, танци. В петък освен това ходят на плуване. Чакаме с нетърпение да довършат и залата за йога.
За самото училище - новата сграда е наистина невероятна. Децата имат чувството, че са в ново училище и много се радват.

# 66
  • София
Много хубава информация е обобщена! Благодарности   bouquet

# 67
Здравейте,
Следя темата от около месец, защото имам 2 деца и търся училище за тях. За голямото дете (13 години) вече съм избрала 2 училища и съм горе-долу спокойна. За малкото ми дете (8 години) все още не мога да се ориентирам.

Вчера така се ентусиазирах, когато видях новата сграда на училище Петър Берон. Страшно ми хареса, а това училище го нямах в списъка с избрани в самото начало. НО, разтърсих се по интернет за собствениците на училището и намерих това newsm78 newsm78: http://www.mediapool.bg/sochen-za-zhertva-na-aleksei-petrov-prav … o-news188938.html Сега съм като попарена. Даже се отчаях малко... Аз ли съм много наивна или просто се филмирам? От друга страна пък наистина кой ще има толкова много пари, че да може да построи нови училищни сгради в София.

# 68
  • София
Brenda_, би ли споделила кои училища избра за голямото?   bouquet

# 69
  • София
Бренда, аз също се бях притеснила, когато прочетох преди записване на детето си тази информация. После размислих, че все пак училището е отдавна, а тези взаимоотношения - поне що се отнася до имота, са изяснени вече, и не виждам как могат да повлияят. А училището /по-точно сградата/ не е нова, просто правят голям ремонт - външен и вътрешен, почти приключва в момента, т.е. не са се появили сега някакви големи пари от някъде, които да се изсипят там.

# 70
  • София
А някой впечатления от училищата Св.Климент Охридски и Джани Родари има ли?

# 71
  • София
И за двете има писано доста в предишните теми.
ЗА първото мненията са положителни (аз имам непреки впечатления за тях и също ми се струва добро). Детето на Prizma го е посещавало. Ако не ѝ е станало досадно да повтаря едно и също, може би ще се включи.
За Джани Родари пък мненията са отрицателни, особено за директорката.

# 72
  • София
И за двете има писано доста в предишните теми.
ЗА първото мненията са положителни (аз имам непреки впечатления за тях и също ми се струва добро). Детето на Prizma го е посещавало. Ако не ѝ е станало досадно да повтаря едно и също, може би ще се включи.
Благодаря.Странно следя от известно време темата, но нещо не помня да са се обсъждали много много.Все около СВ.София се върти всичко.

# 73
А някой впечатления от училищата Св.Климент Охридски и Джани Родари има ли?
Тези училища са в двете противоположни крайности като критерии и са много добри в това, което предлагат, но въпросът е дали човек търси нещо подобно.

Всъщност мнения за училището няма, всички са само за детската градина и повечето от тях са изключително субективни и не касаят по никакъв начин учебния процес.

# 74
  • София
Тъкмо бях пуснала търсачката и изкарах 5-6 теми за училище "Джани Родари" и още поне десетина за "Св. Климент Охридски" и реших, че ако някой наистина го интересува ще пусне и сам търсачката. Има мнения за Джани Родари, може да не са много, но ги има, субективни - със сигурност е така.... мисля че всички мнения във форума са такива  Peace

Общи условия

Активация на акаунт