Частни училища-информативна тема 2

• 64 537
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
Да, има много теми и точно защото съм ги чела до една, затова казвам, че не съдържат нито една полезна дума информация, на базата на която човек да може да си направи извод.
"Някой знае ли нещо?"
"Не, аз нищо не знам, ама може някой друг да се включи".
"Аз не знам, ама на леля ми комшийката и има познато дете, което е ходило в детската градина и т.н."
"Аз съм виждала директорката и не я харесвам".
"Аз съм бившата чистачка и ме уволниха и затова да ви кажа, директорката е ужасна."
 Laughing
И от този сорт.
Това имам предвид под мнения, които нямат връзка с учебния процес.

Всъщност няма как да има мнение за това училище при положение, че то има само първи клас и той е в учебната 2013/2014, а учениците са много малко. Няма кой да ги даде тези мнения.

В детската градина на дъщеря ми (частна) имаше над 100 деца в отделните клонове и в цялата бг-мама съм срещала само три потребителки от същата детска градина.

# 76
  • София
Може и да си права. Аз си признавам -  не ги четох темите  Embarassed
Обаче за градината имам отзиви от познати и категорично са отрицателни

# 77

В детската градина на дъщеря ми (частна) имаше над 100 деца в отделните клонове и в цялата бг-мама съм срещала само три потребителки от същата детска градина.

allana би ли споделила нещо повече за тази ДГ?
Доволна ли си?
Имат ли ПУК?

# 78
Детската градина е най-доброто, което съм си мечтала да получа за детето си като детска градина в България. Но много ме съмнява, че ще представлява интерес за който и да било в тази тема. Ще кажа само, че е по системата Монтесори и с това гарантирано ще убия всякакъв бъдещ интерес  Mr. Green
Мечтата ми беше дъщеря ми да я посещава поне до 7 годишна, след което да направят училище и да продължи в него. Но това не се случи.
Мисля, че имат ПУК, но не учат по начин, който дори малко да наподобява българското училище (Слава Богу!).

# 79
  • Там, където ме обичат
Включвам се в темата, понеже ми е интересна, а се надявам и да мога да помогна с малко инфо, понеже едното ми дете е в ЧУ.

# 80
В кое?

# 81
Включвам се в темата, понеже ми е интересна, а се надявам и да мога да помогна с малко инфо, понеже едното ми дете е в ЧУ.

За мен поне би било интересно, човек включвайки се да казва по 2-3 думи кое му харесва в училището на децата му, кое не му харесва. Какво би искал той да има или какво не би искал ...Ей такива неща.  Peace

# 82
  • София
Някой може ли да ми обясни, защо на някои училища таксата за храна е отделно от таксата за обучение, примерно ЕСПА. За таксата за транспорт разбирам. Тя все пак е въпрос на личен избор, но храната?

# 83
  • София
Храната също може да е въпрос на личен избор - на някои места има различни менюта с различна цена или пък може детето да си носи храна от къщи.

# 84
Абе за храната май в доста от училищата е само плодова закуска към 10 ч и после обяд. Не е както в детските градини 4 хранения.

За Дойче шуле дори разбрах, че само обяд влиза в таксата, а закуската в 10 ч си я носели децата от къщи. Сега специално за Hope for Two и други, които се интересуват от Дойче Шуле /ДШ/, намерих познати родители, чието дете е там. Излезе, че няма смисъл за мен от детската градина Киндероазе, защото:
1. Вече две поредни години в ДШ нямало прием на българчета. Просто обявяват нулева година, запълнена им била квотата от германчета и други чужденци и няма прием каквото и да направиш. Детето на моите познати е прието преди 2 години в предучилищна.
Няма никаква гаранция, че като дойде време за училище, ДШ изобщо ще имат прием. Ако нямат, оставаш с пръст в устата.
2. Дори и да те приемат в предучилищната в самото ДШ, пак няма никаква гаранция, че ще те приемат в 1 клас. За училището си има изпит, и познатите ми казаха, че е имало поне 2 деца българчета, които не са ги приели в 1 клас, въпреки, че са карали ПУК в самото ДШ.
3. Работата с лиценза е доста неразбрана, на самите родители не им е ясно какъв точно лиценз има вече училището, но ми казаха, че детето им има български само 1 час седмично. Очевидно е, че с такава подготовка по български ще е изключително трудно преместването в кое да е българско училище. За мен това е тотално неприемливо.

Хората са си доволни от училището, не ги тревожи особено въпроса за лиценза и за българския, явно имат намерение детето да си бъде до края в ДШ.
Много са доволни от дисциплината, от огранизацията и пр. Между другото децата свършват училище в 16 часа и някой трябва задължитолено да ги вземе - това е още един минус за мен, защото няма как работещи родители без баби да си вземат детето в толкова ранен час.
За мен не стоят добре  нещата с ДШ, щото всеки си преценява. Аз не бих искал да затварям вратите към българските училища, ами че може да иска да отиде в музикално, може да иска да отиде в математическа, може пък да се извъди голям техничар и да иска в техникум. Дори ако щеш и готвач да иска да стане, и за ТОХа трябва български език.
С български 1 път в седмицата тези деца ще остават неграмотни на собствения си език.

И тогава и Киндероазе, която ми хареса, е безсмислена, защото в нея ще научи много немски, а после ще го забрави, тъй като няма друго училище, освен ДШ, където да се поддържа такова ниво на езика. Имам предвид до 7 клас. Лицензираните немски училища ЕК, Веда и Увекинд са гола вода по езика и в първи клас почват от нулата, а едно дете с високо ниво на езика ще го забрави, докато чака другите да го настигнат.

В ДШ наистина всички предмети се изучават на немски, само българският е на български, ми казаха тези родители. Очевидно е, че нивото на езика е на светлинни години от това в лицензираните немски училища, където всички предмети си се учат на български. Да, в ДШ наистина ще научи немски, ама с другите предмети и особено с българския какво правим? А и математиката май нямала нищо общо с българската програма.

Най-интересното е, че тези родители не можеха изобщо да ми кажат какво учи детето, тъй като те не знаят немски и не му разбират учебниците. Казаха ми, че наистина нямат идея какво учи детето по предметите.
С нас с жена ми ще е същата работа, защото и ние сме с немския макс на А1, а вероятно и по-зле, но не е ли направо шокиращо родителите въобще представа да си нямат какво детето им учи?

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 10:01 от Татко Мецан

# 85
  • София
Татко Мецан, училището към Немското Посолство е вариант също.  Peace

# 86

И тогава и Киндероазе, която ми хареса, е безсмислена, защото в нея ще научи много немски.....

То и това не е много гарантирано....

Говориш за ДШ към немското посолство, нали? http://www.ds-sofia.bg/?cid=54

А не за това:

http://web.orbitel.bg/gibby/site/index_bg.htm

Някой знае ли в крайна сметка училището към посолството какъв лиценз е взело? На сайта им няма никаква информация, а новината в медиите излезе доста отдавна. Все си мисля, че такава новина ще си счупят ръцете за да я отразят веднага на сайта, ако разбира се е това за което се говореше.... Моите познати(с детето в градината) също казаха, че когато са питали, отговорите не са били абсолютно "конкретни".  Mr. Green

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 10:46 от Анонимен

# 87
Да, за това към посолството говоря, то другото не е за коментиране въобще, само лоши отзиви има за него.
Ами да, такива са немците, няма много инфо, тези родители, с които говорих, имат дете в училището и почти нищо не знаят. Но ми казаха, че учат по немска програма и само българският е на български и е 1 час седмично. Не знам какъв лиценз имат при това положение.

За немския в киндероазе да, сигурно не е гарантирано, но все пак там им говорят по цял ден на немски, за разлика от Веда, Увекинд и Ерих Кестнер, където имат по 1 час немски на ден и почти нищо не знаят. В Киндероазе видях какви приказки им четат в предучилищната, ами много сериозна лексика, аз дума не разбрах, всички думи ми бяха непознати, а знам около 1500 думи на немски и имам някакво, макар и супер ниско ниво, та горе-долу мога да преценя. Те ако тази лексика я знаят на 6 години, това е страшно много, и да, директорката ми каза, че говорят накрая като немските деца. Самата директорка преподава в групите и няма на какъв друг език да им говори, защото с нас например разговорът беше с преводач, тя си шляпа на немски през цялото време и май че не говори български, макар че разбира.

Само че, завършвайки тази градина, много бързо детето ще забрави немския, ако не продължи в училище, където езикът да е на същото такова ниво. А такова училище е само ДШ. В него първо, може да няма прием, както няма тази и миналата година, и второ, затваря се пътя към всички български училища. За другите - Веда, ЕК и Увекинд, изобщо не е необходимо да и било в Киндероазе, в техните детски градини нивото на немския е много ниско и започват 1 клас или от нулата, или някъде там.

Татко Мецан, училището към Немското Посолство е вариант също.  Peace
Ами че аз точно за него говоря през цялото време.

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 10:57 от Татко Мецан

# 88
  • София
Близко дете е във втори клас в училището към немското посолство и от тази година имат час по български всеки ден. Нямам идея какво точно е станало с техния лиценз, но родителите нямат ясна информация за него. И те не говорят немски, но имат отлична представа какво учи детето им.

# 89
мога да добавя малко финансова информация за ААС към първа страница

Таксите са от 18 хил до 22 хил евро, с изключение на детската градина, която е около 12 хил - http://www.aas-sofia.org/admission/fees/
Транспортът е отделно, не помня цена, но мисля, че беше 1300 евро за годината.
Храна не се осигурява, има кафетерия и родителите зареждат предплатени карти, с които децата могат да си купуват обяд (излиза 6-8лв, в зависимост от апетита на детето). Сутрешна и следобедна закуска се носи от дома (по желание).
Извънкласните занимания в началното училище също се плащат допълнително (10лв на час).

Децата, учещи там към момента са около 400 с тенденция за нарастване. В последния бюлетин - от отдела за прием на ученци бяха написали, че имат вече над 60 запитвания за 2014/2015 учебна година, а новите паралелки започват само с по 18 ученика (2 класа по 18).

Някъде по-напред в темата се говореше за наличието на мед.сестра - в ААС има, лекар няма, но не го намирам за недостатък.

По отношение на самото училище мога да пиша много и все хубаво, детето ми ходи с удоволствие от първия ден. Някъде попаднах на мнението, че децата в училището "не знаят" - не знам колко знаят, защото аз познавам една шепа деца (съучениците на моето), но стандартите, които покриват са тези - http://www.corestandards.org/, а те никак не са ниски. В началните класове има и две учителки (на 18 деца) - едната обикновено се занимава с класа, а другата персонално с всяко дете, което позволява децата да се развиват според собствените си възможности, а не тези на класа.

Последна редакция: пт, 08 ное 2013, 04:44 от sofia1980

Общи условия

Активация на акаунт