Частни училища-информативна тема 2

• 64 575
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Тези такси са абсолютно безумни дори и за чужденци.
От 18 до 22 К евро и дори храна да не влиза?!
Обяд за малко дете да излиза от 6 до 8 лв?!?

Не знам, но това за мен са напълно откъснати от действителнността и изцяло в разрез със здравия разум такси, ако ще и марсиански да учат там. Изобщо не е ясно как каквото и да било обучение в училище може да струва толкова. Но щом има хора да ги плащат, ще има и такива училища.

Последна редакция: пт, 08 ное 2013, 10:46 от Татко Мецан

# 91
Казва се price segmentation и за някои хора е важно. Щом има повече кандидати, отколкото места, значи отлично са си направили сметката.

# 92
  • София
Съвсем точно казано, allanaPeace 

Татко Мецан, съвсем искрено казано и емоционално погледнато - и аз съм удивена от броя учещи там деца и от това, че има значителен брой неприети, но готови да плащат тази такса. Ми то си е удивително!

Явно така се създава елит, който си е точно определен и си се познава от детската градина...

Но като се абстрахираме от емоциите, остава казаното от allana...

# 93
  • София
Включвам се да поздравя старото ни училище ЧОУ "Св.Климент Охридски". Директорката днес ми се обади, за да ме поздрави за успех на детето, макар, че вече не учи при тях, а е в друго ЧУ.
Стана ми много приятно от това, че продължават да следят старите си възпитанци, че се радват и гордеят с успехите им. Поканиха ни някога да отидем до училището.
Много, много хубава емоция!

# 94
Включвам се да поздравя старото ни училище ЧОУ "Св.Климент Охридски". Директорката днес ми се обади, за да ме поздрави за успех на детето, макар, че вече не учи при тях, а е в друго ЧУ.
Стана ми много приятно от това, че продължават да следят старите си възпитанци, че се радват и гордеят с успехите им. Поканиха ни някога да отидем до училището.

Наистина страхотен жест, адмирации и от мен  Peace

Казва се price segmentation и за някои хора е важно. Щом има повече кандидати, отколкото места, значи отлично са си направили сметката.

Абсолютно точно!
Не виждам никаква драма тук - това е абсолютно нормална практика и е крайно време да свикнем с нея, просто и прагматично!
Апропо тук е съвсем ясно изразена и е заложена на практика като входящ контрол, докато има някои ЧУ, при които пак има подобна сегментация, с тази разлика, че при тях тя не се налага от таксата, а изкуствено се подбират таргет групата от родители, което пък за мен е малко странно и напълно излишно.
ЧУ има това удобство, като все пак частен субект да си заложи каквито критерии реши за прием или за неприемане на определени деца / по-точно родители и семейство/ и никой не може да го обвини за това, би било и доста по-удобно за мнозина, за да не си губят време да проучват училища, за които смятат че покриват критериите и в които после се чудят защо децата им не могат да попаднат въпреки всичко. 

# 95
  • Sf

Честито, Prizma! Защо сменихте училището, ако е удобно да попитам?

# 96
  • София
...Защо сменихте училището, ако е удобно да попитам?

Основно по финансови причини. От новото училище отпуснаха стипендия и с нея таксата ни стана двойно по-ниска.
Разбрах, че от тази година в "Св.Климент Охридски" от 4-ти клас нагоре са въвели 2 часа седмично часове с native speaker по английски. Това сега е голямият хит на бившите съученици на сина ми, голяма забава, и мога само да съжалявам, че пропускаме тази възможност.

# 97
  • Sf

Основно по финансови причини. От новото училище отпуснаха стипендия и с нея таксата ни стана двойно по-ниска.
Разбрах, че от тази година в "Св.Климент Охридски" от 4-ти клас нагоре са въвели 2 часа седмично часове с native speaker по английски. Това сега е голямият хит на бившите съученици на сина ми, голяма забава, и мога само да съжалявам, че пропускаме тази възможност.

Благодаря. Как изобщо е преподаването на английски? Доколко силно е застъпено в началните класове? Дали може да се разчита само на училището за английския или не е достатъчно, според теб?

# 98
  • София

Благодаря. Как изобщо е преподаването на английски? Доколко силно е застъпено в началните класове? Дали може да се разчита само на училището за английския или не е достатъчно, според теб?

Не мога да отговоря на този въпрос. И то по причина, че, на базата на опита, който вече имам, мисля, че нещата са ужасно индивидуални.
Децата в тази възраст усвояват езика с много различни темпове. Има деца, които могат да научат 20-тина думи за поповин час, има и такива, кито не могат да ги научат и за половин ден.
Има родители, според които дадено темпо е много бързо, за други - много бавно.
Единственият конкретен отговор, който мога да дам, е че децата са разделени в две групи - по около 7 деца от даден клас. В 4-ти клас старите съученици на сина ми учат по Oxford Heroes - https://elt.oup.com/catalogue/items/global/young_learners/oxford … e=en&mode=hub

Според мен доста прилично ниво.
Има деца, които в края на 6-ти клас вземат FCE, но не всички успяват.
Както писах, до дете си е.

# 99

Аз не съм призма, но и моя син учи там.
по принцип не е достътъчно само подготовката в училище по английски, повечето деца от класа на сина ми ходят на уроци или в алианса.
До по-миналата година имаха силна подготовка по математика и това си личеше от представянията на децата по различните състезания, но тази година и това не се получава, дори намалиха часовете по клуб математика за някой класове.
Иначе както беше писала една майка  в темата собствениците само обещават много, но нещата просто не се случват. Мисля, че това беше причината доста от родителите да преместят децата си тази година

# 100
Не знам, но това за мен са напълно откъснати от действителнността и изцяло в разрез със здравия разум такси, ако ще и марсиански да учат там. Изобщо не е ясно как каквото и да било обучение в училище може да струва толкова. Но щом има хора да ги плащат, ще има и такива училища.

Аз се чудя колко ли родители плащат сами таксата. Май таксите на децата на посланици се покриват от посолствата.

# 101
по принцип не е достътъчно само подготовката в училище по английски
За какво не е достатъчно? За изпитите, на които се явяват ли?

# 102

Аз не съм призма, но и моя син учи там.
по принцип не е достътъчно само подготовката в училище по английски, повечето деца от класа на сина ми ходят на уроци или в алианса.
До по-миналата година имаха силна подготовка по математика и това си личеше от представянията на децата по различните състезания, но тази година и това не се получава, дори намалиха часовете по клуб математика за някой класове.
....

Извинявам се, че се намесвам, но искам да изясня нещо важно /за мен/ - подготовката в училище не е достатъчна, за да се покрие нивото на обучение в училище или просто вие целите по-високо ниво за децата си и затова посещавате външни школи?

# 103

Щях да ползвам приказката за влака и пътниците, но и така е добре обяснено  Simple Smile

Едно от нещата, които търсех е среда, в която хората са достатъчно финансово благополучни (или идват от такава култура), за да не чувстват необходимост от това да парадират с вещите си т.е. съзнателно бягам от училищна среда, където за деца в началните класове (и техните родители) е връх на сладоледа да притежават смарт-телефон, например.

Призма, въпреки, че следя темата, съм пропуснала успехите на детето ти - поздравления и ако искаш сподели пак за тях.

Понеже темата е информативна, пропуснах да се представя, но искам все пак да кажа, че ви чета редовно от месец и нещо и групата, събрана тук ми е много симпатична - приятно ми е да знам, че има толкова родители, за които образованието и учението са важни и че децата на темата имат толкова успехи.

# 104
  • Sf
Извинявам се, че се намесвам, но искам да изясня нещо важно /за мен/ - подготовката в училище не е достатъчна, за да се покрие нивото на обучение в училище или просто вие целите по-високо ниво за децата си и затова посещавате външни школи?

Съмнявам се, че всички родители в определено училище са решили амбициозно да изпреварят цяла България по английски. Очевидно нивото просто не е добро.

Общи условия

Активация на акаунт