Частни училища-информативна тема 2

• 64 649
  • 745
  •   1
Отговори
# 105

Благодаря. Как изобщо е преподаването на английски? Доколко силно е застъпено в началните класове? Дали може да се разчита само на училището за английския или не е достатъчно, според теб?

Аз не съм призма, но и моя син учи там.
по принцип не е достътъчно само подготовката в училище по английски, повечето деца от класа на сина ми ходят на уроци или в алианса.
До по-миналата година имаха силна подготовка по математика и това си личеше от представянията на децата по различните състезания, но тази година и това не се получава, дори намалиха часовете по клуб математика за някой класове.
....

Извинявам се, че се намесвам, но искам да изясня нещо важно /за мен/ - подготовката в училище не е достатъчна, за да се покрие нивото на обучение в училище или просто вие целите по-високо ниво за децата си и затова посещавате външни школи?
Когато преди няколко години отидох да посетя училището за първи път, на срещата собственичката  изтъкна че техните ученици взимат сертификат FCE края на 6-ти клас, но се оказа че това се отнася за единици деца и то имено тези, които ходят на допълнителни занимания след училище.
Също така се похвали и с успехите им по матеманика, но се оказа, че и това се отнася само за децата, които посещават курсовете към СМГ.
Така, че повечето им успехи са въз основа на лични амбиции на някой от децата и родителите им.
За съжалиние и ние почваме да мислим за други училища.

# 106
Извинявам се, че се намесвам, но искам да изясня нещо важно /за мен/ - подготовката в училище не е достатъчна, за да се покрие нивото на обучение в училище или просто вие целите по-високо ниво за децата си и затова посещавате външни школи?

Съмнявам се, че всички родители в определено училище са решили амбициозно да изпреварят цяла България по английски. Очевидно нивото просто не е добро.

Mrs. Lovett  Peace аз затова и попитах за уточнение, защото все пак пише повечето деца. Останалите, които пък не ходят доволни ли са?! Или не им пука?!
Аз поне на тема езици съм доста взискателна и поне по тези предмети влизам в нелюбимата си иначе категория на меко казано "амбициозните родители", затова и проявявам любопитство, надявам се Веси и Призма да пояснят и да задоволят любопитството ни  Peace

Допълвам се - благодаря на Веси за обяснението  Peace   bouquet Peace
Любопитно ми е да "чуя" и Призма  Peace

# 107
Пропуснах да напиша за най-новото нововъведение в училището - от тази учебна година няма родителски срещи. ако сме имали някакви въпроси да се обаждаме на учителите по телефона, да ама нали знаете че в 5 клас учителите са нови и ние дори не ги познаваме. След доста напомняния се организира нещо като консултация с учителите, та поне ги видяхме. Да но интересното е, че с родителите на първи  клас и предучилищна, родителска среща имаше още септември.

# 108
  • София
И с математиката е като с английския.
Моето виждане е че, в един клас от средно 15 деца е възможно да има 3-4 силно изявени, 1-2 деца, които по-трудно усвояват и 7-8 деца, които се движат в добро темпо по програмата съобразно изскванията на МОН.
Задача на училището е да осигури обучение според изискванията на МОН.
Очакването на родителите е, че в часовете по самоподготовка децата ще си напишат домашните и ще си научат уроците.
Тези две неща се случват в училището.
Освен това, има допълнителни часове по математика - 2 часа седмично бяха по наше време. Тъй като те се провеждат с целия клас, не е е възможно да бъдат на нивото на курсовете в СМГ. И като времетраене са по-кратки.
Всеки, който е имал досег с курсовете в СМГ, знае, че самото посещение на тези курсове не е достатъчно. В допълнение към тях децата получават домашни, някои задачи си пререшават след курса у дома. Това отнема поне още 2-3 часа на седмица. Не е реалистично да се очкава това да се случи в училище. Нека да отбележа и това, че и курсовете на СМГ не правят от всички деца успешни състезатели. Индивидуалните качества и занимания са съществени.
Важното е, че допълнителната математика в училището все пак затвърждава материала и разширява мирогледа, децата имат досег с други задачи, извън тези от учебния план.
Колкото до английския, иска ми се да дам пример със Св.София, което училище уважавам заради обучението по английски. Там, доколкото знам, след 4-ти клас децата се разделят в 3 потока, според нивото на езика, което са усвоили до този момент. Това показва, че деца, които са обучавани по един и същи начин, при един и същ преподавател,  след време достигат различно ниво на знания.
Няма как един зададен темп да бъде достатъчно добър за всички - едни ще са затруднени, други ще "тъпчат", защото се справят по-бързо и с по-голяма лекота. Ако детето е от втората група, добре е да се търси вариант да се използва потенциала му. Начинът е с надграждащ курс извън училището. В класа на сина ми имаше две такива деца, като и двете деца обаче посещаваха курсове при native speaker и още в края на 3-ти клас имаха ниво A2. Такива деца са по-скоро изключения и е нереалситично да се очаква с такова темпо да се движи цял клас от 14-15 деца.
Преди време бях писала, че според мен това училище е нелош вариант за началната степен на обучение, след 4-ти клас имам съображения за други решения.

# 109
Да ви кажа откровено вида на 90% от сегашните родителски срещи буквално ме довежда до кошмарни психосоматични разСтройства на личността  Crazy Flutter Twisted Evil
От около 2 години като правило не ходя на такива, така че в интерес на истината точно тази практика никак, ама никак не намирам за погрешна.
За предучилищна и първи клас една организационна РС в началото е повече от необходима, но за по-големите е пълно губи време в повечето случаи, да не говорим за неприемливите за мен практики достойнствата и недостатъците на децата да се обсъждат надълго и нашироко пред всички останали родители, на които изобщо не им е интересно, че да речем Мишо си изпуска молива 5 пъти в час, или че Иван отговаря нагло на госпожата по пеене, а пък Стела не иска да рисува видите ли, да не говорим за Мартин, който пък не трябва в никой случай да тича по коридора, защото е с астма.
После пък като се мине и през безумните - "моето дете тук не е оценено по достойнство или пък натоварването за него е смешно малко" и се мине през "аааа не мислите ли че налагате прекалено високо темпо и децата се демотивират".
За мен би било ценно РС да са индивидуални - родител и учител, за да се разисква именно конкретиката за детето, което най-много ме интересува /моето/ и да се стигне до най-добрите и разумни решения за него, а насаме учител и родител биха могли за нула време да измислят стратегия за дадено упорито магаре, което съгласете се не е чак най-добрата тема за обсъждане пред още 20 родители поне ....
Това естествено е мое лично мнение, но съм чувала за училища с точно такава практика на индивидуални РС и ми е любопитно някой да сподели повече по темата.
Смятате ли, че са полезни - защо?
Има ли нещо, което ви се губи при такава РС? Кое?
И най-вече имате ли база за сравнение между единият и другият вид?

И с математиката е като с английския.
Моето виждане е че, в един клас от средно 15 деца е възможно да има 3-4 силно изявени, 1-2 деца, които по-трудно усвояват и 7-8 деца, които се движат в добро темпо по програмата съобразно изскванията на МОН.
Задача на училището е да осигури обучение според изискванията на МОН.
Очакването на родителите е, че в часовете по самоподготовка децата ще си напишат домашните и ще си научат уроците.
Тези две неща се случват в училището.

Имаш предвид Кл.Охридски нали?
Напълно съм съгласна дотук с това какво би трябвало да се случва и как.

Освен това, има допълнителни часове по математика - 2 часа седмично бяха по наше време. Тъй като те се провеждат с целия клас, не е е възможно да бъдат на нивото на курсовете в СМГ. И като времетраене са по-кратки.
Всеки, който е имал досег с курсовете в СМГ, знае, че самото посещение на тези курсове не е достатъчно. В допълнение към тях децата получават домашни, някои задачи си пререшават след курса у дома. Това отнема поне още 2-3 часа на седмица. Не е реалистично да се очкава това да се случи в училище. Нека да отбележа и това, че и курсовете на СМГ не правят от всички деца успешни състезатели. Индивидуалните качества и занимания са съществени.

Категорично!  Peace
Това мислех още в предния си пост да го коментирам.
Както е казал народа - "От всяко дърво свирка не става", както казвам винаги и не е нужно.
Големият ми син посещаваше навремето курсовете в СМГ. Беше съвсем, ама съвсем в края на редичката приети и със сигурност беше много далеч от състезателната математика. Просто не е надарен точно в тази област и това никога не е било повод за драма, а просто знаейки че се изисква повечко труд и занимания, залагахме на това. Няма такова училище, което да обвиня, че не е направило от него състезател. Важното е, че намерихме начина да се справя с тази наука и ако не я е обикнал, то вече поне не се страхува от нейните предизвикателства.

Важното е, че допълнителната математика в училището все пак затвърждава материала и разширява мирогледа, децата имат досег с други задачи, извън тези от учебния план.
Колкото до английския, иска ми се да дам пример със Св.София, което училище уважавам заради обучението по английски. Там, доколкото знам, след 4-ти клас децата се разделят в 3 потока, според нивото на езика, което са усвоили до този момент. Това показва, че деца, които са обучавани по един и същи начин, при един и същ преподавател,  след време достигат различно ниво на знания.
Няма как един зададен темп да бъде достатъчно добър за всички - едни ще са затруднени, други ще "тъпчат", защото се справят по-бързо и с по-голяма лекота. Ако детето е от втората група, добре е да се търси вариант да се използва потенциала му. Начинът е с надграждащ курс извън училището. В класа на сина ми имаше две такива деца, като и двете деца обаче посещаваха курсове при native speaker и още в края на 3-ти клас имаха ниво A2. Такива деца са по-скоро изключения и е нереалситично да се очаква с такова темпо да се движи цял клас от 14-15 деца.
Преди време бях писала, че според мен това училище е нелош вариант за началната степен на обучение, след 4-ти клас имам съображения за други решения.

много добър модел определено Peace
Както винаги много ценни мнения има Призма - благодаря ти   bouquet

Последна редакция: пт, 08 ное 2013, 16:05 от Lennyh

# 110
  • София
Абсолютно съгласна съм с теб, Лени, нищо, че детето ми е в предучилищна група! Laughing
Ние имахме организационна РС, но за в бъдеще ще се правят индивидуални срещи родител-учител, за да се обсъждат децата. За мен лично това е по-практично! Peace

# 111
  • Там, където ме обичат
Някой беше писал, че при еди-каква си подготовка по АЕ, в 6-ти клас някои деца вземат определен сертификат. Не можах да разбера за какво ви е този сертификат? При това в 6-ти клас?

# 112
И аз това се опитах да попитам завоалирано. Но предполагам е някаква лична потребност, както явяването на олимпиади.

# 113
  • Там, където ме обичат
И аз това се опитах да попитам завоалирано. Но предполагам е някаква лична потребност, както явяването на олимпиади.
Да бе, да. Тези изпити за сертификати са платени.  Peace

# 114
  • София
Да бе, да. Тези изпити за сертификати са платени.  Peace

На мен лично сертификати не ми трябват. Използвах ги само като индикатив за езиковото ниво.
Защото това е единият начин във форум да отговоря на въпрос за езиковата подготовка.  Другият
/според мен по-добрият начин/ е да посоча учебника, по който учат. По-горе точно така бях направила.

# 115
  • Sf
На мен лично сертификати не ми трябват. Използвах ги само като индикатив за езиковото ниво.
Защото това е единият начин във форум да отговоря на въпрос за езиковата подготовка.  Другият
/според мен по-добрият начин/ е да посоча учебника, по който учат. По-горе точно така бях направила.

Prizma, благодаря за споделеното, придобих достатъчна представа от учебника.

vesi1976, благодаря за твоята информация и мнение, бяха ми полезни.

# 116
  • София
И моето дете е в Кл. Охридски. Впечатленията ми са добри. Смятам, че се набляга достатъчно на ученето, дори на моменти се прекалява (но странно, дъщеря ми не се оплаква, което значи, че нещата се поднасят по интересен начин). Нивото на изучаване на математика и английски (поне в началните класове) е много добро. Недостатък виждам в липсата на организирани мероприятия, а ако все пак се оферира нещо (ски училище например) цената е такава, че не се събират достатъчно желаещи. За 2 години е имало само една екскурзия и то не на ниво.
Prizma, не знам дали си го споменала (а може и да е новост), но децата от 2 кл. нагоре са разделени в две групи по английски. За мен би било много интересно и ще съм ти благодарна, ако направиш сравнение между двете училища.

# 117
  • България

.....но съм чувала за училища с точно такава практика на индивидуални РС и ми е любопитно някой да сподели повече по темата.
Смятате ли, че са полезни - защо?
Има ли нещо, което ви се губи при такава РС? Кое?
И най-вече имате ли база за сравнение между единият и другият вид?

Включвам се в тази връзка. Едното ми дете е в АК и РС там са индивидуални. Определено е много по-добре да говориш с преподавателите само за това, което те интересува, т.е. твоето дете. Спорният момент за мен е, че РС се обявява на определена дата, четири часа и тогава доста се чака пред кабинетите на преподавателите. Определям моментът като "спорен", а не "лош", защото тогава се неформалните срещи между родителите и тогава взаимно "си сверяваме часовниците". В крайна сметка за мен тази практика е добра. Отделям тези 4 часа за колежа и извличам позитивите от чакането. Simple Smile
 Другото ми дете е в обикновено общинско училище, прави ми впечатление, че и там РС вече са доста по-дискретни. Учителката говори, това което е важно за класа, средно ниво и т.н. без да се споменават имена. В края на срещата можеш да питаш индивидуално за своето дете.

# 118
  • София
И нашите родителски срещи са индивидуални. Аз пък си мислех, че навсякъде вече ги правят само така

# 119
При нас миналата година имаше и общи родителски срещи, и индивидуални. Тази година до сега сме имали само индивидуални. Честно казано не виждам полза от общите.

Общи условия

Активация на акаунт