Частни училища-информативна тема 2

• 64 135
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Лекси, това никой без кристална топка не би могъл да каже. Възможно е таксите да не са били променяни 5 години, но при промяна на икономическата обстановка е логично и те да се променят. Ето в Св. София, таксата последните 2 години не е пипана, но дали и догодина ще е така.....

# 316

Сигурно е важно сградата на едно училище да бъде изцяло подновена, което важи и за "Д-р Петър Берон", но... най-важното е обучението. Резултатите от НВО показват какво е нивото му и как се е променило то в сравнение с предишната учебна година. Освен това, доколкото знам, доста родители са преместили децата си, макар да са знаели за предстоящото обновяване на сградата.  
[/quote]

И от къде имаш тази информация, ако не е тайна? Защото в класа на детето ми, както и в другата паралелка има поне 4-5 нови деца. Както писах и в една друга тема, резултатите от една година по НВО не са показателни, защото има и по-слаби, и по-силни випуски. Ти си се хванала за това и само това пишеш. Нищо конкретно, нищо от твои наблюдения, нищо за това как се чувства твоето дете, какво знае, какво прави ...
Освен това класирането по НВО изобщо не е обективно, защото има училища с паралелки от по един ученик! И този ученик изкарва 6, а средният успех на паралелка от 10-20 ученици е 5. Разбира се, че училището с един ученик от випуска ще излезе по-напред в класирането.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 16:20 от svetkavitsa

# 317
  • София
Onna-bugeisha, благодаря за конкретното инфо, че в Св. София таксите не са се променяли от 2 г. Докато голямата ми дъщеря беше в Увекинд, т.е. допреди 4-5 г. се вдигаха ежегодно, Информацията ми е, че тенденцията продължава, най-вече под формата на събиране на такси за различни допълнителни дейности и мероприятия. В Кл. Охридски се вдигат с по-малко, но регулярно последните 3 години, но пък те са със сравнително ниска такса. Чувала съм, че преди 2-3 г. в Меридиан 22 цените били вдигнати по-сериозно, което е довело до голям отлив на деца, но подчертавам, че източникът ми не е достоверен.

# 318
  • България
 Мога да дам инфо за АК - от 2009г. до сега таксата се вдига с 100 евро всяка година.

# 319
  • София
В Кл. Охридски се вдигат с по-малко, но регулярно последните 3 години, но пък те са със сравнително ниска такса.

Не съм съгласна.
В годината, в която синът ми беше ПУК там, таксата беше около 500 лева / месец.
За първи клас я увеличиха на 3450.-евро/година и тогава имаше отлив.
Във 2-ри и 3-ти клас нямаше промяна. Разбрах, че сега има учеличение, не знам колко е то.
Таксата им обаче не е сравнително ниска.
Синът ми ходеше на тенис: 120,-лева/срок и вокална група: 40.-лева/месец, т.е. общо 290.-евро/година допълнително = 3740.-евро. Отделно плащахме учебниците по АЕ. Отделно сертификатната подготовка по АЕ е изнесена през юни месец, което означава допълнителни 500.-лева + юни месец на училище. А и ако ходеше и на приложни, шах и танци /или плуване/ напр. сумата съвсем щеше да набъбне.
За сравнение давам Питагор: Такса 3400.- евро, включва 5 пъти седмично дейности /нашият избор са баскетбол, тенис на маса, футбол, англ. литература и информационни технологии/. Има още приложни, народни и хип хоп танци и вокална група.  
Таксата включва учебниците по АЕ, както и серификатната подготовка /два часа седмично СИП/ и явяването за ниво е в края на м. май, а не в края на юни.

И в двата случая цитираните суми са без транспорт. В Кл. Охридски беше 200.-лв/месец миналата година, т.е. около 920.- евро, а в Питагор е 1000.-евро.
Не знам точната такса в Св.София, някъде по-напред имаше сумите, но беше нещо като 4700.-евро, по спомен, с вкл. транспорт и допълнителни дейности /танци, театър, тенис, пиано, вокална група и др. по избор/.
Т.е. според мен таксите в тези 3 училища са съизмерими, като може би дори тази на Кл.Охридски е по-висока, ако погледнем какво не включва.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 16:40 от Prizma

# 320
Допълнителните дейности все пак са по желание.
В нашето училище таксата е сравнително ниска, но цените на доп. дейности са космически. Или на мен така ми се струват. Примерно йога, която е един път в седмицата и заниманието продължава 35 минути, струва 50лв на месец! Аналогично и за другите неща. Дъщеря ми иска да посещава всички допълнителни дейности, като след много дебати ги ограничихме на 5 с опция да склоня за 6-тото за втория срок. Занималнята също е 50лв, а транспортът - 200лв. Така таксата отива над 1000лв на месец, ако човек ползва всички екстри, а иначе базовата цена е от най-ниските. Хубавото е, че все пак има избор.

# 321
В нашето училище таксата е сравнително ниска, но цените на доп. дейности са космически.

allana, а кое е вашето училище?

# 322
  • София
Допълнителните дейности все пак са по желание.

В ЧУ много зависи от това, как е организиран учебният процес.

В Св. София, доколкото знам, има час в рамките на учебния ден, предвиден само за допълнителни занимания и децата трябва да направят своя избор.
В Питагор допълнителните занимания са изнесени след часовете - от 16.30 до 17.20.
И в двата случая няма смесване на учебен процес с допълнителни дейности.
Училищата са целодневни е добре да има и допълнителни занимания, добре е и, че са включени в таксата.
В Св.Кл. Охридски обаче това не е добре уредено. Часовете за допълнителни дейности са в рамките на учебния процес, но са по желание и платени. Така децата, които са записани на нещо, го посещават, а тези, които не са - имат самоподготовка с класния ръководител - правят диктовки, решават задачи и др. Кое е по-доброто решение ?! И не става ли разминаване ?!
Освен това, фактът, че тези дейности се заплащат допълнително, е предпоставката децата да не чувстват ангажимент към тях - записват се, отисват се, пак се записват. Почват да правят и "тънки сметки" като праснат малко и понахитреят - я, да се запиша на нещо, за да пропусна самоподготовката. Там е така и с религията - тя е СИП и който не е записан - пак има самоподготовка с класната. Е, в 3-ти клас синът ми отсече, че иска да ходи на религия. Защо ли, след като в 1-ви и 2-ри клас не ходеше, изведнъж му се прииска  Simple Smile

# 323
Това за договорите година за година е наистина малко странно. Не съм съгласна, че нещата не могат да бъдат регулирани-в много договори, които са средносрочни и дългосрочни промяната в цената на услугата си е дефинирана и има работещи формули за това, не виждам защо да не могат да се приложат и при сключване на договор за обучение.

# 324
  • София
При някой от училищата има критерии за успех на ученика и за това е необходимо да се подновяват договорите. Ако детето не отговаря на изискванията, не се предлага договор за следващата.

# 325
  • София
Още информация на тема такси от сайта на Образователни технологии:

Годишната такса за учебната 2014 – 2015 г. е 3250 евро /I - VII клас/. Таксата може да се плати на два пъти или да се раздели на 10 вноски от 635 лева на месец.

Годишната такса за учениците в Подготвителна група е 2750 евро.

Годишната такса включва:

А. НАПРАВЛЕНИЕ ОБУЧЕНИЕ
Обучение по общообразователните предмети с достъп до учебните продукти в образователния портал за дистанционно обучение и информация.
Авторски учебни помагала към отделните предмети и консумативи
Обучение по техника на учене
Самоподготовка под ръководството на преподавателя по предмета
Б. НАПРАВЛЕНИЕ ВЪЗПИТАНИЕ
Допълнителен модул спорт
Допълнителен модул личностно развитие
При необходимост за допълнителни индивидуални часове при проблеми в усвояването на учебно съдържание, часовете не се заплащат, а се дават като бонус на учениците.
В. НАПРАВЛЕНИЕ ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ
Хранене на учениците три пъти – преди обяд с плодове; три ястия на обяд и следобедна закуска.
Медицинско обслужване и провеждане на здравна профилактика, както и формиране на здравна култура с планирани обучения.

В тази връзка - таксите включват и храната и е важно дали тя е на добро ниво.
Някои ЧУ имат логопед, психолог, медицинско лице. Други - не.
По отношение на АЕ  - в някои у-ща има часове с Native speaker /което за мен е голям плюс/, а в други - не.

Колкото до дългосрочен договор, преди 10-тина години бях чула за Меридиан 22, че са предлагали договор за дългосрочно обучение при фиксирана такса на някакво изложение. Не знам дали това е така и сега.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 17:42 от Prizma

# 326
Освен това класирането по НВО изобщо не е обективно, защото има училища с паралелки от по един ученик! И този ученик изкарва 6, а средният успех на паралелка от 10-20 ученици е 5. Разбира се, че училището с един ученик от випуска ще излезе по-напред в класирането.
[/quote]
Позовавам се на фактите, изнесени от официалната информация на РИО - "Евростар" винаги я посочват!- в която е посочен както броят на учениците, явили се на НВО от съответното училище, така и балът им по различните предмети. Например ЧУ "Св. София" обикновено има випуск не по-малък от 40 ученици, докато випуските на ЧУ "Петър Берон" не надхвърлят 22-23-ма седмокласници. Вижте къде е "Св. София" и къде е "Д-р Петър Берон" - със 17 места по-назад в миналогодишната класация. Да не говорим за държавните СМГ и НУКК, където завъшват седми клас по над 100 души, а тези училища заемат призовите места. И още може да се види, че тези тенденции са устойчиви. Изводите всеки сам прави за себе си.

# 327
По принцип е много трудно да си направиш верни изводи, когато се базират на статистика, която много трудно се подравнява. Както казваш, в едни  училища випускът е от 100 деца, в други от 15. От една страна при по-многоброен випуск е по-трудно да се постигне по-висок резултат. От друга обаче, при малките випуски е достатъчно един да се издъни с по-ниска оценка и това да дръпне с много общата оценка надолу. При сто души ако един се издъни, това почти няма да се усети.
Причините за някакво по-ниско класиране могат да са най-различни. Още повече, че ако гледаме само местата в класирането, значи нищо не гледаме. Понякога с 5-10 места надолу може да значи 20 стотни, което е една точно никаква разлика.
Ако някой иска да си направи реален извод за нивото на обучение някъде, трябва да гледа самите оценки, а не местата в класирането. И още много други неща трябва да гледа, разбира се.

От резултати по състезания аз не бих си правила изводи, защото те показват индивидуални постижения, а не са мерило за нивото на обучението. Гледайки резултати от състезания, аз виждам какво е постигнало едно друго дете, което не е моето и чиито резултати са плод на неговата лична мотивация, труд, талант и интелект, и за което училището едва ли има решаваща заслуга. Извод може да се напрви за средата - дали тя е от състезатели, от успешно представящи се и т.н., но за самото обучение - не.

# 328

Не знам точната такса в Св.София, някъде по-напред имаше сумите, но беше нещо като 4700.-евро, по спомен, с вкл. транспорт и допълнителни дейности /танци, театър, тенис, пиано, вокална група и др. по избор/.

Това е таксата само на най-големите - 5-7 клас. При малките е по-ниска. В ПУК е най-ниска.
Дано да се запазят и за следващата учебна година.

# 329
  • София

Това е таксата само на най-големите - 5-7 клас. При малките е по-ниска. В ПУК е най-ниска.
Дано да се запазят и за следващата учебна година.

Да, намерих ги в по-стар постинг:
ПУК 4100 Е (храна, транспорт, спорт вкл.)
                                 1-4 клас - 4500 Е
                                  5-7 клас - 4700 Е     

Единствено, мисля, че в случай, че някой иска транспорта да се приспадне /т.е да не се ползва/, сумата беше към 400 евро, т.е. таксата за 1-4 клас без транспорт би трябвало да е около 4100Е. 
Но с вкл. транспорт таксите на коментираните по-горе училища са съизмерими.

Общи условия

Активация на акаунт