Частни училища-информативна тема 2

• 64 548
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
aniram***, и аз благодаря за споделеното. Ето това се казва полезна информация. Не си казала само какво ти е крайното впечатление, но и конкретно какви наблюдения са те довели до него. Така някой с различни критерии би могъл да си направи други изводи.
Много информативно беше и определено показва един друг поглед върху училището, за което сме чели най-много, но все за неговата образователна страна и за постиженията и точките.
Мен лично това с наказанията и изгонването на децата в коридора не ми звучи добре.

# 586
aniram***, след направената съпоставка, напълно разбираемо е, че си се отказала от СС. Все пак ти най-добре би могла да усетиш, къде е мястото на твоето дете. 

В началото на тази учебна година експресно пообиколих повечето ЧУ и поради доста от изброените от теб положителни страни, също избрах за моето Петър Берон. Към момента смело мога да заявя, че въобще не съжалявам за избора, който направих. Подкрепям те и с две ръце за г-жа Шотева, много залагам на нея за бъдещето на училището!

Оф топик, но не мога да се въздържа, относно наказанията, лично аз и детето бяхме свидетели в Българско школо, как една госпожа  на ръба на нервно разстройство наказа няколко деца от 1-ви клас в коридора и ги остави сами, те милите, разбира се, много се разстроиха /ние с детето също/, а като добавя и "прекрасното" представяне на г-жа Дирокторката, просто сложих голям "Х" на това училище.

# 587
А да те питам как се учи сутрин и следобед на 2 смени ?
Или пък целогодишно са само сутрин и следобед има занимания (спорт;зип;сип;театър и др.)
В гимназията до момента учат 1-ви срок сутрин, 2-ри след обед. Часовете по СИП и ЗИП са към учебната програма. Към училището има танцов състав, вокална група, мисля и отбори по някои спортове. Синът ми не е проявявал интерес към тях и не съм се интересувала подробно. Надявам се, когато се преместят в новата сграда да учат само сутрин.

# 588
2. Директорките
 Шотева на ПБ, определено ме грабна и впечатли повече. В СС Ковачева имаше срещи през половин час с родители.

Ковачева не е директор на Св.София, зам.директор е.  Peace

# 589
И аз да споделя .. какво видяхме и ние в СС

Да, за ПУК смятам, че помещенията са малки и скучни. По цял ден толкова малки деца на едни столчета....и едно фоайе, в което има стоварени в един ъгъл една къщичка, в която децата си играят буквално на смолистия под...ми се струва прекалено. Погледнахме две стаи в ПУК, само в едната столчетата са подредени под формата на П - другата беше нормална учебна подредба. Да разхвърляно е в съблекалните, децата нямат шкафчета. И според мен не се преобличат за тениса (може аз да бъркам).
Според мен условията при най-малките трябва да изглеждат по-различно - да има килими, диванчета, играчки, ако искате..... А и цялостно поне до 3и клас стаите трябва да са малко по-ведри...светли са, но не са приветливи....
Иначе, не виждам, какво би станало толкова на една тумба деца, които тичат нагоре надолу...и 100 госпожи да има, пак все някое ще падне..а и къде ще изчезнат тези деца, при положение, че дворът пред тях е отвсякъде ограден и има поставени камери.....знам как гледат децата и в държавната детска....и в ДУ отсреща...децата могат по всяко време да ходят където си искат, и само това, че са малки и ги е страх ги е спряло...
Друго, което не ми допадна, е че реално някои от постиженията на училището няма как да се дължат на самото училище, поради малкия брой допълнителни часове (може аз да не съм разбрала, разбира се - визирам шах и занимателна математика).
Но ми хареса, децата бяха заедно...нямаше изолирани. Бяха нормални деца. На мен ми допада, че училището не е прекалено излъскано. И транспортът за нас е добра алтернатива. Реално, удължава пътуването с около средно 20мин...не повече. И няма нищо по-удобно детето да ти е пред вкъщи в даден час....много ни е зор с яслата на малкото ни дете, страшни акробатики се случват, за да го приберем в 17.20....
Зам.директорката ни отдели час и половина за въпроси и отговори. И не мисля, че децата не я познаваха.
За броя на децата в паралелките - 18 - аз съм била в паралелки с такъв брой - и честно ви казвам, беше ултра скука.
Ако правилата за GSM и джобните до 3и клас се спазват, разбира се колкото е възможно, би било идеално.
За себе си, имам някои колебания все още. Не съм решила. Нека все пак ни приемат. Може би, ако имаше повече родители, които да споделят своите впечатления безпристрастно би било по-полезно, отколкото само да се четат хвалебствия.

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 11:08 от pezota

# 590
  • Sf
Много интересни неща споделяте за Св.София.

Ако има родител с дете в началните класове на Иван Апостолов, моля, споделете! Съвсем никаква информация от първа ръка не се намира в нета.

# 591
Явно наистина от СС четата темата, доста са бързи, срещите с родители вече не са през 30мин, а по-дълги, много са бързи. Дано коригират и другите си недостатъци.

pezota, аз много държа да има контрол, ред, дисциплина, правила, които да се спазват.

Да, училището е оградено и затворено/ така са ЧУ/, децата няма как да изчезнат извън неговата територия, но дали учителите имат постоянни наблюдения над децата, извън учебните часове. Мисля, че не. Поне от моята визита, останах с подобно впечатление.
Лично аз, мисля, че при ПУК и началните класове, винаги трябва да има учител с децата, дори и в междучасията. Да, при много деца е неизбежно някое да падне или нещо друго от рода, но тогава учителя ще е присъствал, и ще знае на какво точно се дължи инцидента,  т.е. дали е случайност, или е имало предистория/ примерно конфликт или недоразумение между деца, или детето се е разсеяло ......и т.н./  Само така родителите  могат да бъдат сигурни за децата си.
 От видяното, аз няма да бъда спокойна. Винаги ще се притеснявам, не дали няма да се случи инцидент, а че няма да ми дадат след това адекватно и реално обяснение. Те няма как да го направят,  след като не наблюдават постоянно децата.
Относно събличането за физическо съм убедена, че зам. директорка сподели, че децата не използват съблекалните. Поглеждайки в стаята на единият клас ПУК, класната им ни се извини, че е толкова разхвърляно/ дрехи навсякъде, особено по земята/, защото децата се били преоблекли и отишли на физическо.
Писах, че лично, ги видях да слизат сами по стълбището/ 2броя  за един етаж/. Може да е прекалено, но държа, когато децата се придвижват от класната стая до салона по физическо/ и не само/ с тях да има възрастен,/ дори да не е класната/. Знаете, деца са, тичат, играе им се, особено след сериозно учене, имат нужда от разтоварване, един възрастен винаги би имал респектираща роля/ най-малкото/.
Мнението ми е, че в СС наблягат на учебния материал, но за всичко останало имат доста  пропуски, които могат да донесат негативи за децата, особено по-чувствителни, толерантни и емоционални деца.
Не съм готова да платя цената, и да рискувам с  възможни последствия, специално за синът ми.
Както писах и в предишният пост, родителите са толкова облъчени, че СС е най-доброто училище, че в стремежа си да приемат децата им, пропускат детайли, или ги приемат за маловажни, знам ли..всеки има различни критерии и приоритети.....

allana, крайното ми впечатление е, че СС не е ЧУ за моето голямо дете/ за бебето може би, след 5г. ако въобще я приемат каквато е енргична и активна/, но за баткото , в никакъв случай.
Дори и на пробния ден, не мисля че е удачно да го пусна, колкото повече разсъждавам над видяното.
Съжалявам, трябва да излизам, ще ходим с майки от класа на синковеца на Алеко. Децата имат състезание последният ден от бялото училище, искаме да ги видим и им се порадваме.
В СС нямат бели училища,
Организационно ситуацията в ПБ е по-добре от СС.

# 592
  • София
Ако има родител с дете в началните класове на Иван Апостолов, моля, споделете! Съвсем никаква информация от първа ръка не се намира в нета.
Много са новички. Едва до втори клас имат в момента

# 593
  • В офиса
И аз благодаря за информацията за Света София. Беше ми и полезно, и интересно. Ясно е, че нито ние сме еднакви, нито децата ни. Така че е много хубаво, че вече има достатъчно голям избор от добри частни у-ща, че всеки да си намери неговото. Бях започнала да се притеснявам от засиления наплив към у-ще Х, или У, само заради някакви резултати от матури. Като се пропуска колко важно е, за да сме доволни и ние, и децата и изобщо да си струва упражнението, сходното мислене, приоритети и визия на училищното ръководство и родителите.

(off: точно успехите по шах и математика, имам предвид децата в отбора по шах и децата с грамоти и сериозни постижения от състезания (те са едни и същи в голямата си част Simple Smile, се дължат само и единствено на у-щето (или по-скоро на тях самите, а у-щето само е развило потенциала им)

# 594
  • София
На нас ни се обадиха за пробен ден в Света София, но аз се отказах от там. Избрала съм друго училище за детето. Времето ще покаже дали е бил най-добрият избор.
п.с и понеже ще почнете да ме питате кое е- Свети Георги.

# 595
Ей, доста е изписано в темата, чудесно. Прочетох донякъде поста на Анирам, защото ми стана интересно, че без да се явят на изпитен ден в Света София са се отказали (ако правилно съм разбрала, признавам, че не изчетох всички постове и коментари). Спомням си, че преди време, когато моят настоящ четвъртокласник беше за първи клас и нас ни приеха в Света София, но се разубедих заради неговото нежелание да смени тогавашното си училище (също частно) и защото също както го описва Анирам в тогавашното ни училище имаше повече грижа за децата, в смисъл на постоянното присъствие на учителката и тн, имаше бяло училище и малко повече внимание към родителите. Освен това имаше и повече украса и играчки за малките. В Света София няма много лустро, там е институция, в която се набляга на ученето, изкуството, спорта, здравето и дисциплината. Представете си едно държавно училище, но такова, каквото си го представяме в мечтите си - с отлични преподаватели, с високи изисквания, с добра база, с точни правила - това е Света София.  На онзи етап преди години реших, че другото частно училище ще ни даде повече. Но в крайна сметка се оказа, че не ми е било правилно решението и не биваше да се влияя от подобни фактори, като играчките и орловия поглед на учителките, които имат значение за една детска градина, но след ПУК вече не са съществени. В крайна сметка вече съм с двама ученици в Света София, и баткото (макар и чак тази учебна година), и ПУК-чето (за първа година). Както съм писала неведнъж, и за двамата съм много доволна.

И нещо, което ми направи впечатление в поста на Анирам - защо ми се струва, че изтъквате кетъринга в Петър Берон като плюс? В Света София има изключително добра кухня, здравословна и обилна, на всичкото отгоре на бюфет, така че децата имат избор, ако някоя от храните не им е по вкуса. На мен лично това многократно повече ми допада от кетъринг, какъвто сме имали в друго частно училище.

И наистина не може всички да харесват едно и също училище, така че никого не агитирам за Света София. Описвам преживяното, защото поста на Анирам много ми напомни моите собствени колебания преди време. Всеки си знае детето, а Света София определено е за деца с възможности (и нямам предвид финансови), защото изискванията са високи. Ако едно детенце е възпитавано в по-лежерен дух, ако не понася конкуренция, не му е там мястото и няма да се чувства щастливо. Но на пет годинки това е рано да се каже, струва ми се. На нас баткото ни цъфти там и е много доволен. За малкия - засега също е доволен, но той е по-различен характер, по-артистичен и волен дух, и ще видя дали като станем първокласници, ще се чувства добре в тази среда.

# 596
И относно бялото училище, все пак много добре би било да има и в Света София. Голям плюс е това за всяко частно училище. Надявам се да организират.

# 597
Интересно ми беше да прочета постовете на Анирам и Пезота. Някои от техните критерии не съвпадат с моите, но постовете са много информативни.

Аз искам да помоля Анирам да разкаже по-подробно за Петър Берон. Как протича денят на малките, какво учат, излизат ли навън, каква е храната, до колко часа са?

# 598
"Представете си едно държавно училище, но такова, каквото си го представяме в мечтите си - с отлични преподаватели, с високи изисквания, с добра база, с точни правила - това е Света София. "

Stella Maria - много точно казано.

# 599
Stella Maria, СС не е училището от моите мечти, определено :mrgreen, резултатите им, може би, но самото училище-не Wink:

Не бих се съгласила с теб, че в СС се набляга на дисциплината и здравето.
1. Дете разхождащо се само по време на час/ по стълбите/, не забеляза и не поздрави директорката;
2. ПУк слизащи сами по стълбите за час по физическо, без придружаващ ги възрастен;
3. Деца играещи на двора/ отново сами, по-големи;
4. Липса на ред в класната стая, дрехи по пода, нито директорката, нито класната се впечатлиха;
5. Деца не поздравяващи зам. директорката; не отговарящи на зададените им въпроси;
6. Неясното на зам. директорката относно наказанията в училището;
7. Само спортуването в училище, не е гаранция, че управата държи на здравето на децата. В последното влиза, да не бъдат оставяни сами, контрол, следене на здр. състояние на детето/ в ПБ имат мед. лице; няколко пъти съм го пращала синковеца с капки за уши и геомиртол; класната или мед. лице му слагаха капките, и му даваха хапчетата;
Прочети ми целите постове, Stella Maria, / наистина са дълги, прекалено обяснителни, да не кажа досадни, но аз държа на изчерпателността/, и ще разбереш защо.
Мисля, че "орловият поглед на учителката" е доста важен, в ПУК и първите класове, докато децата свикнат с установените правила и дисциплина. Няма как да оставиш сами деца, не и по моите разбирания и стандарти. Ако се случи дори случаен инцидент, дали ще мислиш по същият начин?
В ПБ няма играчки/ децата си носят, което не харесвам и одобрявам/.

Мисля, че въобще не съм коментирала кетъринга на ПБ/ наистина не си ми прочела поста/, дори имам принципно забележки. Написах, че  децата от ПУК и ДГ имат помещение/ трапезария, в което се хранят, и друго, в което се приготвя храната им за сервиране, която е доставена от кетъринга. В ПБ порциите явно са малки, синковеца е често гладен, а не е от най-ящните. Когато го вземам от училище винаги му нося плодове в колата. Имат закуска сутрин към 8.30-9.00, към 10 плод/ или морков, обед, и отново някаква закуска, мисля към 15ч. Последният ден на ските, са яли някакви кюфтета, които му горчали.
Използват хляб добружа по стандарт, лично съм го виждала. Колбаси ' 'орехите''.
Хубаво е децата да имат избор/ но помните ли как една съофорумка беше писала за СС, че детето и ядяло само салата, защото никой не забелязал и не му пояснил, че може да си вземе и друго, т.е. това са дребни подробности, но съществени/. Съжалявам, че не погледнах столовата и тоалетните / сигурно още забележки щях да имам, знам ли, само предполагам Wink/

Stella Maria, а кое беше старото ви училище?
Полезно ще бъде да направиш едно ставнение.
Родителите на деца в СС, от къде знаете каква е ситуацията в училището/ освен учебният процес/ как протичат междучасията, наказват ли децата ви, как, има ли винаги учител с тях, остават ли сами и т.н.....?
Лично аз, честичко отивам да вземам синковеца по-рано, и наблюдавам децата в двора на училището, случвало ми се е да надничам и в класните стаи Embarassed Mr. Greenпрозорците са големи.  Обичам да усещам атмосферата в училище.

Сънчo, ще пиша в друг пост, защото този отново стана доста дълъг.

Общи условия

Активация на акаунт