Левкоплакия на вулвата

• 48 384
  • 58
  •   1
Отговори
# 45
Някой знае ли каква е разликата между левкоплакия и лихен склерозус?

# 46
Здравейте момичета, има ли някоя от вас побеляване към ануса ? От седмица имам дискомфорт след изхождане и зачервяване около ануса.Преди съм имала хемороид.  Чакам час за проктолог и след това за гинеколог. Благодаря !

# 47
  • София
Здравейте момичета, има ли някоя от вас побеляване към ануса ? От седмица имам дискомфорт след изхождане и зачервяване около ануса.Преди съм имала хемороид.  Чакам час за проктолог и след това за гинеколог. Благодаря !

Аз имам неясно от кога, защото не се заглеждам никога в тази част на тялото си. Също така, скоро установих , че  имам и побеляване на лабиите и промени във  външният им вид. Доста късно се усетих, но четох доста и разбрах, че причината е лихен склерозус  или левкоплакия . А понякога  има комбинация и от двете.
 Предполагат се един куп причини,  както и тази,  че е автоимунно, а аз вече поне от 30г имам хашимото и забелязвам, как леко ме налазват още автоимунни / автоимунен гастрит, малко витилиго, малко синдром на Сьогрен  и др. /
Като всяко автоимунно не може да се излекува, а само да се поддържа.
Ще може ли да споделите, моля,   след посещението Ви на двата кабинета, какво е мнението на лекарите.

# 48
Момичета, понеже и аз следя темата (имам установена левкоплатия на пикочен мехур) и постоянно дразнене на вулвата, наскоро открих caress flow процудери, които помагат за тези състояния. Все още не съм тествала, ако някой има опит, ще се радвам да сподели.
https://shterevhospital.com/operativna-ginekologiya/woman's_ … aress-flow-system

# 49
  • София
Момичета, понеже и аз следя темата (имам установена левкоплатия на пикочен мехур) и постоянно дразнене на вулвата, наскоро открих caress flow процудери, които помагат за тези състояния. Все още не съм тествала, ако някой има опит, ще се радвам да сподели.
https://shterevhospital.com/operativna-ginekologiya/woman's_ … aress-flow-system

Аз лично съм скептична.Тази процедура, която  се състои във впръскване на кислород и хиалуронова киселина във влагалището, едва ли ще помогне. Тя е предназначена за постменопауза, за сухота във влагалището, кандидоза и инконтиненция. Освен това е доста скъпа.

Левкоплакията и лихен склерозус  се лекуват  предимно  с кортикостероиди приложени локално,  защото въпреки че етиологията на лихен склерозус е неизвестна, има доказателства за автоимунен механизъм .                           
        Чела съм, че  лазер, фотодинамична терапия и криотерапия също могат да се използват при лечението на лихен склерозус.Както и локално прилагане на естроген и ретиноиди.

# 50

Аз лично съм скептична.Тази процедура, която  се състои във впръскване на кислород и хиалуронова киселина във влагалището, едва ли ще помогне. Тя е предназначена за постменопауза, за сухота във влагалището, кандидоза и инконтиненция. Освен това е доста скъпа.

Левкоплакията и лихен склерозус  се лекуват  предимно  с кортикостероиди приложени локално,  защото въпреки че етиологията на лихен склерозус е неизвестна, има доказателства за автоимунен механизъм .                            
        Чела съм, че  лазер, фотодинамична терапия и криотерапия също могат да се използват при лечението на лихен склерозус.Както и локално прилагане на естроген и ретиноиди.
Нямам представа конкретно как протича лечението на заболяването, но предполагам кислорода и хиалурона поне може да облекчат състоянието и симптомите. Относно цената, не казвам, че е евтино, но като погледнах от любопитство цените на  лазерни процедури, определено излиза по-евтино и пише че няма възстановителен период. Разбира се, важен е крайният резултат и дано наистина помага.

# 51
Здравейте!
Дава грешка при опит да отворя страницата. Бихте ли написала как се казва процедурата, за да я потърся.

# 52
  • София
Вулварната левкоплакия /VLS/ е най-честата хронична лезия на вулвата и засяга главно аногениталната област.

https://www.lexmedicanews.com/index.php/2024/07/12/levkoplaiya-n … stika-i-lechenie/

# 53
Здравейте!
Дава грешка при опит да отворя страницата. Бихте ли написала как се казва процедурата, за да я потърся.
Здравейте, съжалявам за линка, не успявам да го редактирам сега. Процедурите сa
CARESS FLOW - прилага се озон и хиалуронова киселина

# 54
На моя позната много и помогна крем с прополис. Беше и направен в аптека тук в Германия. Не мога да дам повече сведения, защото не съм виждала тази позната от няколко години, но знам че тогава имаше голямо облекчение.
[/quote

Както отговорих вече на една дама, на мен също ми помага крем с мас и пчелни продукти, който сама реших да пробвам. Много добре отпуска кожата и предполагам ако се ползва редовно, може и да помогне. Аз малко забравям да се мажа, но като имам симптоми, започвам по-редовно мазане и това облекчава. Кремовете, които са ми изписвани години наред, помагат моментно, но също не лекуват, да не говорим колко са вредни. Не вярвам на лекари и стандартна медицина, затова търся алтернативно решение. Сестра ми имаше рак и последните и думи бяха, че лекарите са я убили, а тя им имаше пълно доверие, та нямам намерение да се подлагам на операция. Ако някой има други идеи, може да споделяме и да намерим решение.

# 55
  • София
Аз намерих решението и това е Протопик маз / Protopic 0,1%/, който действа като имуносупресор.
Става бавно, защото не е толкова силен като кортикостероидните   кремове , но няма и техните странични ефекти като изтъняване на кожата.
Нужни са  поне 3/4 месеца при 2 пъти дневна употреба, , поне при мен беше така, заради много напреднал стадий.
Но много ми помогна.
Сега мисля постепенно да намаля интервалите , докато стигна да мазане два пъти седмично като поддръжка.
Левкоплакията, както и лихен склерозус са автоимунни заболявания. Често се комбинират.

# 56
  • София
Това лечение ми помогна на мен:
Скрит текст:
Здравейте , отдавна не съм писала. За съжаление Д-р Ганчева разбрах от доста момичета , че не работи вече. На мен схемата, която тя ми предписа на лечение ми помогна. Петната изчезнаха, ходила съм далечната 2013г. Сега на моменти , пак ми се появява сърбеж или някое петънце и започвам да мажа по познатата за мен схема. Не е трудна за прилагане , но се иска постояннство. Аз някак си се успокоих и да си кажа честно не съм постоянна.
Схемата на лечение е следната:
Понеделник, сряда и петък вечер се маже Линоладиол крем.
Вторник, четвъртък и събота вечер се маже с Дипрогента крем.
В неделя се почива.
Всяка сутрин две глобулки от Герикапс или Геритамин, това е витамини А и Е, пробиват се с игла и се маже с тях лигавицата. Така се подхранва лигавицата.
Вечер можеш в дните когато се маже с Линоладиол, да се вземе клеева тинктура и с клечка за уши да се намажат белите петна, малко щипе , но отминава и след това се маже с крема преди лягане.
Така се мажи поне 2 месеца и след това се разреждат мазанията, зависимост как се повлияват петната.
Хубаво е да се вземе нещо за силване на имунната система да се пие.
Вместо клеева тинктура може да се маже с Ваготил разтвор един път в седмицата, но това лекарство вече го няма в България. Знам от момичета , че го има в Германия ,но под друго име. Ако някой разбере името на Ваготила в Германия, нека го сподели.
Допълвам, че бях под 40г. Минаха петната за 3 месеца. После може да се появявало някое ново, но бързо почвах да мажа по схемата. От тогава никаква епилация (само подстригване), миене само с вода, без тесни дрехи и т.н. След години ми откриха сериозно автоимунно заболяване и затова мисля, че левкоплакията може да има автоимунен произход затова не препоръчвам да се взима нищо за засилване на имунитета!

# 57
И при лихен планус има понякога такива изменения, за него също се смята, че е с автоимунен произход.

# 58
  • София
Преди време, някой питаше каква е разликата между левкоплакия и лихен склерозус.
Ето какво извадих от гуглето :
 Лихен планус, лихен склерозус и левкоплакия на вулвата са различни, но понякога свързани състояния на гениталната кожа, които причиняват възпаление, бели петна (левкоплакия), сърбеж, болка и атрофия, като лихен склерозус (LS) е често срещана причина за левкоплакия и изисква лечение, докато лихен планус (LP) на вулвата може да е ерозивен или атрофичен, а левкоплакия е симптом, който може да се дължи на LS, LP или други причини, а лечението включва кортикостероиди.
1. Лихен склерозус (LS):
Какво е: Хронично възпалително заболяване, което прави кожата бяла, тънка и крехка, често при вулвата, водещо до сърбеж, болка, атрофия, свиване на тъканите .
Симптоми: Бели, лъскави петна, сърбеж, болка, фисури (разкъсвания), срастване на тъканите.
Връзка с левкоплакия: Често е основната причина за левкоплакия във вулварната област.
2. Лихен планус (LP) на вулвата:
Какво е: Възпалително автоимунно заболяване. На вулвата може да се прояви като ерозии, зачервяване, бели петна, атрофия или червени папули.Промени във външния вид на вулвата. Това може да включва изравняване на анатомията, белези на клитора, загуба на малки срамни устни, стесняване на вагината и др.
Симптоми: Сърбеж, парене, болка, зачервяване, бели линии (като паяжина) или язви (ерозии).
Връзка с левкоплакия: Може да причини левкоплакия, но често има и други прояви.Лекарите  заявяват, че виждат по-голям успех при техните пациенти с лихен планус, използващи калциневринови инхибитори: Такрулимус /Протопик /
3. Левкоплакия на вулвата:
Какво е: Общ термин за всякакви бели петна или плаки по лигавицата или кожата на вулвата.Левкоплакията на вулвата е описателна диагноза, която означава побеляване на епитела на вулвата.Бялото оцветяване на вулварната лигавица се дължи на натрупване на прекомерно количество кератин и относително намаляване на кръвообращението.

Причини:
Може да бъде причинена от лихен склерозус, лихен планус, инфекции, травми, алергии ,автоимунни заболявания, вирусът на Epstein-Barr от групата на херпесните вируси. Може да има връзка с хормонални промени и естроген.
Значение: Изисква внимание, тъй, като някои форми носят риск от развитие на плоскоклетъчен карцином, въпреки, че  повечето левкоплакии са доброкачествени .

Лечение:
 За LS и LP обикновено включва локални  кортикостероиди, имуномодулатори. Лечението е продължително и цели облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения.
Ключови изводи:
Всички състояния причиняват бели петна (левкоплакия) и сърбеж.
LS и LP са различни, но могат да се припокриват.По отношение на симптомите, и лихен планус, и лихен склерозус могат да причинят сърбеж, парене, болезненост и болка по време на секс. По отношение на клиничните признаци, и двете състояния могат да причинят физически промени във външния вид на вулвата, като сливане, загуба на срамни устни и скриване на клитора (заравяне на главичката на клитора).

Въпреки това, някои ключови разлики ги отличават.
Лихен склерозус се проявява по-скоро като хипопигментация (т.е. избеляване  на кожата), а ерозивният лихен планус се проявява по-скоро като яркочервени, стъкловидни ерозии.
Ерозивен лихен планус може да засегне вулвата и може да стесни  влагалището. Лихен склерозът обаче не засяга вагината (въпреки че може да засегне вагиналния отвор)
Левкоплакията е симптом/находка.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 16:36 от мързеливка

Общи условия

Активация на акаунт