В момента чета ... 22

• 37 656
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
nara86, благодаря за инфото, и аз четох из хеликон мненията, но като че ли другата книга на този автор е "по-силна".
Относно "Паула" на Исабел Алиенде - хареса ми, много добре написана - усещат се всички емоции и чувства на майката, която знае, че губи дъщеря си... това бе първата ми среща с Алиенде, чела съм и "Ева Луна" и "Приказки на Ева Луна" - при тях очаквах повече особено при "Ема Луна", но определено не ги почувствах по този начин...друго засега от нея не съм чела.

# 286
"Площад Диамант" на Мерсе Родореда. Със съжаление трябва да кажа, че не ми хареса изобщо. Нито как е написана, нито историята, нищичко не ме грабна.

# 287
  • на североизток от Рая
"Площад Диамант" на Мерсе Родореда. Със съжаление трябва да кажа, че не ми хареса изобщо. Нито как е написана, нито историята, нищичко не ме грабна.

Оооо, и аз не я харесах. 5/10 й дадох. И съм си записала - написана е в монологична форма. Отегчителна, не ми хареса. Имаше идея, но не я схванах и четох почти насила.

# 288

Оооо, и аз не я харесах. 5/10 й дадох. И съм си записала - написана е в монологична форма. Отегчителна, не ми хареса. Имаше идея, но не я схванах и четох почти насила.

Ех, само аз ли я харесах тази книга? newsm78
Нели, този монолог бил "поток на съзнанието". Понеже разказът се води от името на една обикновена жена, няма кой знае какви дълбокомислени разсъждения и звучи простичко. Но за мен имаше нещо поетично в книгата.

# 289
  • София
Не си сама, хареса ми и на мен : ))
И да добавя още едно "2/5" за "Изневяра", беше ми странна и неестествена.

Чета "Момчешки живот", не ме грабва дотук ...

# 290
Нели, този монолог бил "поток на съзнанието". Понеже разказът се води от името на една обикновена жена, няма кой знае какви дълбокомислени разсъждения и звучи простичко. Но за мен имаше нещо поетично в книгата.
И аз я харесах - много дори ("Площад Диамант"). Чудя се обаче дали да чета "Улица Камелия" на същата авторка.

Повече очаквах да харесам четената през изминалата седмица книга на любимия Иво Андрич:

Но се получи това, което авторът сам казва в един от разказите ("Летуване на юг"):
"Щастлив те прави онова особено щастие, което идва преди самото щастие."

Скрит текст:
Още малко от любимия ми разказ в този сборник на Иво Андрич (есетата не ми допаднаха).

"Морето диша. Движението се предава на голите каменни брегове и обрасналите планини, на облаците и на синьото платно на небето. Всичко се движи и се готви за полет. И колкото странно и невъзможно да звучи, ще потегли и терасата. Ако тя не се помести, ще тръгне той и ще я напусне, защото принадлежи на всичко, което се движи. Необикновено е, дори опасно и малко страшно, но иначе не би могло да бъде. И е прекрасно."

"Морето, което в далечината сякаш беше стихнало и гладко, все повече се пригаждаше с багри и форми към тържествения вид на облаците, на небето и бреговете и там, където необятната морска шир се смесваше с хоризонта и изчезваше в безкрая, то изглеждаше достъпно и не по-малко масивно от ивицата на разгърнатия бряг. Така ефирните облаци, течното море и твърдата суша, променяйки за себе си основните си свойства, вървяха един към друг за среща и прегръдка."

Започнах книга на също толкова любима авторка:

# 291
Завърших "Крадецът на книги"... Нямам думи, а и май не ми се иска да я коментирам. Силна книга, може би най-добрата, която съм чела от дълго, дълго време (мислех, че след "момчешки живот" тази година няма да ми се случи по-добра книга, но очевидно съм грешала).
Не мисля, че ще имам сили да гледам филма.... Не че съм фен на филми по книги, но този умишлено ще го пропусна.

# 292
Чета първа част от "Александрийски квартет" - Жюстин.
Много изкусни описания на хора има в нея, но аз някак си не мога да си подредя събитията още. Не знам книгата ли е отнесена или аз самата витая някъде другаде в мислите си, но като сюжет не ме грабва.

Прочетох и "Човекът в търсене на смисъл" от Виктор Франкъл. Много е поучителна книгата, но втората част леко ме затормози с научния си стил. Разбрах, че дори в липсата на смисъл има смисъл и че скуката и бездействието са едни от най-големите врагове на смисъла.

# 293
  • на североизток от Рая
 Здравейте, момичета!

Дано не приемете за нахално предложението ми, защото и Зори снощи предложи, но ви каня да участвате в една приятна инициатива тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=748979.0

Ще се радвам още познати имена да се включат при нас.
 Разбира се, всеки има своите мотиви и причини да откаже, не е проблем.

И по темата: чета "Дъщерята на пазителя на спомени" и продължава много да ми харесва. Жалко, че й отделям малко време, но е книга точно за мен.

# 294
Сладки приказки - Джули Гаруд

# 295
  • София, България
За "Калната река" - Много съм изненадана, че може да има аргумент за нехаресване на книга, защото била тежка и носела отчаяние и безнадеждност, а не защото например не е добре написана. От споделеното, че ви е напрегнала и т.н. оставам още по-убедена, че авторката е наистина добра. Тя надали е искала да останем развеселени след прочитането на последната страница.  Laughing

По друга тема - прочетох  "Господин Ибрахим и цветята на Корана" и съм може би единствената тук, на която не ѝ е харесала. Ето краткото ми мнение тук. Останах супер изненадана, че не ми хареса и ще се пробвам с поне още 2-3 негови книги, другояче казано, ще упорствам докато нещо от него все пак ми хареса.  Laughing

Започнах "Ад" на Дан Браун, ей така, че трябва да си мине и тя по реда, не очаквам нищо уау.  Mr. Green

# 296
  • Benelux / Varna
Мона Лиза и моя рейтинг е като твоя за г-н Ибрахим, нещо не ме докосна тази книга.
В Момента и аз чета Ад, харесва ми, не че с нещо ме изненадва писателя, но ми е приятно ,  неангажиращо четиво, хубаво ми е да се завърна във Флоренция и Венеция и да ги видя през очите на друг. В никакъв случай не е някакъв литературен щедьовър, но ми е приятна за четене, понаучавам и нещо новичко измежду другото.

# 297
Аз "Ад" не съм я чела заради отрицателни отзиви на хора, чието мнение уважавам, но скоро бях много озадачена, когато от едни познати разбрах, че не приемат добре Дан Браун, защото пишел сложно и сложни неща.
Има ли някой с подобни впечатления? Аз и двете негови книги, които съм чела ги смачках за отрицателно време и всичко беше обяснено достъпно, щом български реотан като мен го схвана.

# 298
  • София
buttinsky, няма нищо сложно в "Ад" . Дори до толкова е опростено, че човек, който не е чел "Божествена комедия" на Данте, би могъл да разбере всичко. На мен не ми хареса, първо защото Браун и за секунда не е излязъл от конвейрната си схема на писане - по един и същи начин подредено повествование, което го прави предвидимо. И второ - самият сюжет на книгата ми напомни на други, четени от мен, книги. Единствено литературната разходка из Италия, както и описанията на различни произведения на изкуството, ми доставиха удоволствие; самата история - загуба на време.

# 299
  • Benelux / Varna
На майка ми е трудно да смила Дан Браун, явно вече годините си оказват влияние. Няколко пъти подхващаше Шифърът на Леонардо и така не я дочете. Сега Ад вобще няма да й я предлагам. Явно си е прекалено уморена след работа и вече подобни сюжети с нишки са и трудно проследими, особено като заспива след 5 тата страница.
Kally Мay, този факт не бива да те учудва вобще, все пак потенциала на всички не е един и същ. За мен не е трудно смилаем, предполагам и за повечето от нас, но хора всякъкви.

Общи условия

Активация на акаунт