ВМ-НВХ, част 67

• 35 843
  • 732
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте..днес попаднах на интересен блог та реших да ви постна  тази част ( не, че вие не си го знаете това Peace)...и да "поздравя" всички , които смятат тъпченето с въглехидрати за добре..та:

Инсулин
Какво трябва да знаем за инсулина? Инсулинът е най важният от всички хормони за метаболизма. Когато разберем неговото действие, ще разберем как работи диетата. Инсулинът се произвежда от бета клетките на панкреаса. Повечето от хората произвеждат около 200 единици инсулин на денонощие. Той е като метла. Помита глюкозата, аминокиселините и свободните мастни киселини към клетките. При нормалните хора кръвната захар не варира много, поради съгласуваната и компенсираща хормонална активност на инсулина и глюкагона. Инсулинът е единствения хормон, който регулира кръвната захар да не достигне до опасни високи нива. Глюкагонът, който също се произвежда от панкреаса предпазва кръвната захар да не достигне много ниски нива (хипогликемични нива). При ниски нива на кръвната захар глюкагонът разгражда гликогена в черния дроб в глюкоза. Глюконеогенеза може да се получи при дълго гладуване или при прекомерно физическо натоварване. През първите 24 часа на гладуване гликогенът в черния дроб се използва, а след това тялото започва да използва мускулния протеин. Освобождаването на глюкагон се стимулира при хипогликемия, при гладуване и също при приемане на богата на протеини храна.
    Когато приемаме въглехидрати, храносмилателните ензими разграждат храната и когато се абсорбира чрез червата се повишава нивото на глюкоза. Това стимулира отделянето на инсулин. Както знаем инсулинът способства за натрупване на мазнини. Когато кръвната захар падне твърде ниско се отделя глюкагон, който превръща натрупаните мазнини в глюкоза.
    Глюкозата е главният стимулант за производство на инсулин. Фруктозата от захарта в плодовете и аминокиселините (протеини) от месото причиняват значително отделяне на инсулин само при вече съществуващо повишение на кръвната захар. Наднорменият индивид вероятно има повишено отделяне на инсулин поради прекомерна стимулация на панкреаса чрез преяждане или има генетична тенденция на съпротивителност към инсулина. Повишаването на инсулина води до запасяване на черния дроб и мускулите с глюкоген. След като протеините и мазнините са усвоени инсулинът съдейства за отлагане на протеини в мускулите и мазнини в мастните клетки като триглицериди. Не е чудно, че е трудно да се отслабне при повишено ниво на инсулина.
    Инсулинът също пречи за разграждане на глюкогена и триглицеридите (мазнините). Метаболичните процеси включващи инсулин са изключително чувствителни да причиняват складиране на мазнини и също да пречат на разграждането на мазнините. Инсулинът даже активира ензим наречен липопротеин липаз (ензимите са протеини, които ускоряват метаболизма), който съдейства за премахването на триглицеридите от кръвния поток и тяхното депозиране като мазнини. Инсулинът пречи също на хормоночувствителния липаз (друг ензим), който разгражда депозираните мазнини. Следствие на тези две дейности на инсулина се натрупват мазнини, което води до напълняване и увеличаване на натрупванията около кръста.
    Инсулинова резистентност (съпротивителност) е състояние на намалена чувствителност (отговор) на мастните, чернодробните и мускулните клетки към нормалните нива на циркулиращия инсулин. Обикновено малко количество инсулин ще намали кръвната захар. При индивиди с инсулинова съпротивителност това не може да се случи и е необходимо повече инсулин да се освободи.
    Прекалената пълнота е следствие от инсулинова съпротивителност. Друго следствие от инсулинова съпротивителност е диабет 2. В повечето случаи при диабет нивото на циркулиращия инсулин и кръвната захар са повишени, както и нивото на кръвния холестерол. Прекалено пълните индивиди без диабет имат обикновено повишено инсулиново ниво и нормално ниво на кръвната захар. Често те са на път да развият диабет, просто защото панкреаса се изтощава поради постоянна стимулация от глюкоза. Инсулинът съдейства за депозиране на всички видове хранителни групи: глюкоза, аминокиселини и триглицериди (мазнини). Този запас може да се използва по късно при гладуване или между две хранения. Спадане на нивото на инсулин при гладуване позволява да се разградят депозитите на мазнини и на захар (глюкоген). Прекалено пълните хора имат повишено ниво на инсулин и при гладуване и при нормално хранене. Нивото им на липопротеин липаз е също повишено. Техният метаболизъм е готов при всяко състояние да депозира храната, която приемат. Не е чудно, че прекалено пълните индивиди много трудно могат да отслабнат. Помислете за ползата от диета, която се основава на необходимост от малко инсулин. Стигаме до отговора как да отслабнем и в същото време да подобрим кръвната картина.
    Синдромът Х, описан от д-р Г.М. Ривен (Dr. G.M. Reaven) е комбинация от две или повече състояния: инсулинова съпротивителност с последващи високи инсулинови нива, повишаване на липидите (специално триглицеридите), прекалена пълнота, сърдечно съдови болести и високо кръвно налягане. Инсулиновата съпротивителност е вероятно най важната част от този синдром, защото често причинява другите проблеми. Голям брой пациенти със синдром Х развиват сърдечно съдови болести и при тях се наблюдава повишени случаи на сърдечен удар.
    Какви са добрите новини? 50% и повече от инсулиновата съпротивителност може да бъде намалена или даже отстранена, защото тя не е изцяло генетична. Как можем да намалим високите нива на инсулин и инсулиновата съпротивителност? Чрез промяна на храненето - диета. Можем да намалим високите инсулинови нива чрез намаляване на инсулино стимулиращите въглехидрати, заедно с физически упражнения и спиране на цигарите (при пушачите).
    Много хора с коронарно артериални болести са прекалено пълни. Те са много пълни в кръста, имат бирен корем и са слаби в бедрата. Това се казва ябълкова форма на пълнота. Индивидите с диабет и инсулиновата съпротивителност имат подобна ябълкова форма, за разлика от крушовидната форма, където тлъстините са разпределени по бедрата и задните части.
    Д-р Уолевер (Dr. Woever) потвърди ползата от ниско гликемичната диета при прекалено пълни и не инсулино зависими пациенти. Той установи 7% спад на холестерола след 6 седмици. Д-р Дженкинс (Dr. Jenkins) установи при нормални пациенти за 2 седмици 15% спад на холестерола и спад на отделяне на инсулин 32% също при ниско гликемична диета!
    При приемане на 50-100 гр. гликоза по време на наситена със захар закуска, нивото на инсулина се повишава много бързо и остава повишено за няколко часа. Приемане на храна богата на въглехидрати три пъти на ден и преди лягане предизвиква повишаване на инсулина за приблизително 24 часа. Панкреасът се нуждае от почивка, също и мастните клетки. Представете си инсулина да тъпчи клетките с мазнини 24 часа. Разбирането на метаболизма и действието на инсулина ни помага да следваме една здравословна диета.

# 586
Поредната издънка заради сладко...наистина това не съм аз Rolling Eyes. Така съм се издула, дрехите ми ще се пръснат вече....нямам воля ли, какво не знам. Толкова време съм на режими и не ми е било трудно...хич даже, наистина чак ми се плаче.
Ще опитам от утре да спра за малко с млечните, само на яйца, масло, яйца и зеленчуци...
Не знам какво да правя, нито как да се спра. Боря се ....но мисля само за храна, кога ще ям, какво ще ям...само за това.

Толкова съм отчаяна....май не трябва да пиша...врели не кипели

# 587
Шоки, Hug много ти благодаря за разясненията - копирани и запазени са. Wink

Ще прегледам отново и първа страница, и от там ще копирам основното.

Баничка, а освен нередовното хранене, което си имала за някакъв период, как си емоционално - стресирана, притеснена, нервна или спокойна? Когато бях на 14 години, преживях голям стрес - моя приятелка почина, Бог да я прости, и на мен от това ми спря...така поне казаха лекарите. Помня, че за да ми дойде, ми поставяха едни инжекции в продължение на 10-на дни, но им забравих името (мисля, че поставяха прогестерон, моля компетентните да ме поправят Simple Smile). Така че помисли и емоционално как си и дали не преминаваш/ не си преминала през нещо драматично.
Със съвет не мога да съм ти полезна, но те  Hug Hug Hug и подкрепям. И само спокойно!

# 588
Аз вече съм 61 кг! Много се радвам, днес си обух един панталон, който и на 63 кг не мога да го нося...но днес ми седи мног добре, не ме притеснява и дори си ходих с него на работа.. Днес съм хапнала 2 яйца, пиле/доядох си го../, ама да е било 300 грама най много .  Маслинки хапнах и сега на вечеря ще е салата с извара или кисело мляко, планирала съм и тиквички на скара , но ще видим...Зехтин обилно в салатката, то е  ясно....
За цикъла ... Аз започнах режима много серионо , на 27 септември. До тогава хапвах всеки ден по много въглехидрати....Първият ми цикъл закъсня с 5-6 дни, което не е обичайно за мен, а сега пък ми подрани с 6 дни.... Rolling Eyes  Аз обаче съм на възраст, на която може и да не желае повече да ми идва, знам ли ....но нямам никакви проблеми , за да симисля, че е заради ЕГН то, нямам вълни  или нещо,което да ми подсказва, че е предменопауза, но може и това да е, а може и да е от режима.  През последите поне 2 години, НИКОГА не съм теглила такава майна на въглехидратите, както сега...
Изобщо не ми се яде сладко , което направо не е за вярване...Още 1 кг,като смъкна и тръгвам пак на тренировки...Днес в работата ми казаха, че на лицето ми вече личало, и че коремчето и д*то са ми се смалили...дори една колежка ми вика, да спра да си купувам дрехи,докато свалям и съм на режим.... Joy  Ами, аз ще съм си на режим цял живот....то дори и не е режим, а АЗ ПРОСТО ТАКА СИ СЕ ХРАНЯ.... Joy

# 589
Боря се ....но мисля само за храна, кога ще ям, какво ще ям...само за това.

Дандулина, и аз мисля само за храна. Tired И на мене ми се хапва нещо сладичко. Нооо воля трябва, докато от самосебе си не спре да ни влече натам. Ще успеем. spoko
Аз за сега съм ок и вече 10 дни за целия период съм хапнала само 1 ябълка, 1 портокал и малко боровинки. Имам чувството обаче, че е минал поне месец... нали броя дните.  Wink Нямам търпение да дойде вечер, за да легна и да броя денят успешен без изкушения. Mr. Green

# 590
Пинки браво на теб! Бибита аз преди се чудих на хората който казват - немога, а сега аз съм така. 

# 591
Дандулинка, можеш ! Повярвай ми и аз бях така много  време, дори по едно време всякаш се бях отказала от всичко...Моите диети започваха сутринта- ако не забравя, че ще съм на диета , и приключваха на обяд, с издънка - нещо сладко ! Дории да не беше за ядене, беше Карамел фрапучино с екстра сметана и карамел..../900 кал/. Много го обичам....и сега го обичам , но не съм си взимала ! Опитай, както те посъветвах, приготви си предварително храната, която ще ядеш утре, а утре приготви за следващия ден... Свари си няколко яйца  и ги остави в хладилника, ако пригладнееш, парче кашкавал, или извара, каквото обичаш...може и да не го пипнеш,дето се казва, но прихически ще си спокойна, че винаги имаш режимна храна, която можеш да хапнеш, ако решиш , че си гладна.. Или  сурови бадеми, кисело млекце, сметанка..и да прекалиш с хапването в началото, поне ще е режимно, и така ден след ден нещата ще се наместят, ти ще се успокоиш и ще видиш ,че изобщо не е трудно.  Hug А като започнат да идват и първите резултати, ще придобиеш и по сериозна мотивация__

# 592
Добро утро!

Пинки, браво! Споделеното от теб ми подйества много мотивиращо, особено сега когато и аз се заех да мина само на яйца, масло и малко свинско. Прекалих предната седмица с въглехидрати и естествено веднага ми стана некомфорно в стомаха, подух се, отпаднало ми беше.. От вчера съм стриктна и съм твърдо решена да спра с лиготиите и да наложа малко воля. При мен проблемът е емоционалното  хранене и лакомията. Сега чисто психически ми е по-лесно като знам, че ще ям само 3 неща и толкова. Искам да махна от себе си поне 4кг-5 кг, които са си мазнини разпределени по корема , ханша и бедрата. А най-вече искам да имам енергия, да не се събуждам уморена, да имам настроение и да съм здрава.

Dandulina , разбира се че можеш! Пинки ти е дала чудесни съвети. Опитай да си настроиш психиката, че ще ядеш само това, това и това . Някакси да се освободиш от мисълта за другите храни.  На мен ми помага.

Хубав ден! Hug

# 593
Дандулина, аз подкрепям казаното от Пинкито и ще добавя, че в началото е добре да караш ден за ден, т.е. целта ти да е да избутваш текущия ден. Мисли си само за него и така ще станат 2 режимни дни, после 5, после седмица... След месец ще усетиш, че не изпитваш такава трудност да подминаваш храните, които те изкушават. Даже да попрекаляваш с количествата режимна храна  в началото, не се притеснявай. По важно на този етап според мен е да свикнеш с правилните храни, а желанието ти за други ще изчезне с течение на времето.  Hug

# 594
 Баничка, искам само да ти кажа, че си на прав път с този режим. За съжаление не мога да ти препоръчам гинеколог, самата аз съм в издирване на добър в такива проблеми. Обикновено изписват противозачатъчни и те пускат да пасеш.....личен опит.  Tired

# 595
И мен така ме хванаха млада и зелена с нередовен цикъл - на ти противозачатъчни - докато ги пих, всичко беше наред. Да, но като ги спрях... пак старото положение. Освен това като реших да забременявам няколко години не ми се получаваше, а уж всичко си ми беше наред.
Така че, мили млади момичета, преди да посегнете към изкуствените хормони, поинтересувайте се от алтернативи - вече има достатъчно информация по въпроса  Hug

# 596
Фате, и аз това исках да напиша, противозачатъчните няма да помогнат да се премахне проблема. А след години обикаляне по гинеколози и ендокринолози стигнах до заключението, че алтернативата е само нашият режим.

# 597
Цитат
Обикновено изписват противозачатъчни и те пускат да пасеш.....личен опит.

Мда, преди няколко години един ми каза, че всичките ми проблеми ще се решат с противозачатъчни Rolling Eyes Не мога да повярвам, че лекар може да има толкова елементарно мислене ooooh! Аз искам (и винаги съм искала) да направя така, че организмът ми сам да си регулира хормоните и да си имам редовно овулация, после и лутеалната фаза да ми е добре. Противозачатъчните абсолютно няма да ми помогнат в това отношение, защото в крайна сметка на тях целта им е да предотвратяват бременност и затова да потискат овулацията. Много момичета се заблуждават, че противозачатъчните им регулират цикъла. Не, те потискат нормалните хормонални процеси, за да не настъпи бременност. В същото време създава менструалноподобно кървене всеки месец, за да се излющва лигавицата на матката редовно (защото ако дълго време няма кървене и излющване на лигавицата, се създават предпоставки за хиперплазия, а тя пък може да доведе до рак на матката). Това правят противозачатъчните - създават илюзия за редовен цикъл, но не решават проблема наистина.

Баничка, аз си мисля, че е добре да си установиш един траен режим за по-дълго време, вместо да правиш различни шокови "диети" в рамките на НВ-ВМХ, както с яйцата и маслото. Храни си се нормално нисковъглехидратно и високомазнинно, с всички храни (и месо, и яйца, и зеленчуци, и млечни, и умерено ядки/тахан, хапвай по някой плод, ако искаш), и поддържай този вариант няколко месеца поне, за да види тялото ти, че редовно му подаваш и достатъчно храна като количество, и всички необходими вещества. Не ги мисли последните сланинки. Не казвам, че яйцата с масло не осигуряват необходимото - общо взето те ти дават повечето необходими вещества, но все пак не всичко, струва ми се. Например черният дроб и езикът набавят повече желязо и вит. А, а мисля, че съдържат също повече калий и Б-витамини. Също доста калий и Б-витамини се набавят от мускулното месо. Искам да кажа, че евентуалното прекаляване с протеин ти е последната грижа Peace

Пинки, забравих да ти кажа браво! Hug Браво и на cvetna77! Simple Smile

Дандулина, ще се справиш! Hug

Последна редакция: вт, 12 ное 2013, 09:50 от Cioccolata

# 598
Баничке, би ли ми казала колко кила си и колко си висока? Wink

# 599
Едно нещо още да кажа по повод на храненето и цикъла: практиката "циклично хранене", при която се пропускат едно или две хранения за деня, се отразява добре на някои, но на други не, а особено често се чуват оплаквания от жени, че им е спрял цикълът. Казват, че иначе се чувстват добре, не огладняват, имат енергия, но нямат цикъл. А когато възобновят трикратното хранене, цикълът им се връща. Така че имайте предвид и това - възможно е цикличното хранене да не е подходящо за всеки женски организъм Peace Ако държите да изпробвате тази схема, опитайте с прескачане на едно хранене, но не на цели две.

Общи условия

Активация на акаунт