Шансът да се роди бебе със сини очи

• 31 076
  • 151
  •   1
Отговори
# 45
  • София
 Grinning Grinning имаме същият проблем, без русата коса. дъщеря ни е с  тъмна коса и сини очи, аз съм с кафеникаво-зелени, а ММ е с маслинено черни. И в двата рода обаче има и зеленини и сини очи. Но винаги като ни видят тримата се чудят, понякога даже са питали мъжа ми , дали е негово  Shocked Shocked.
   В този ред на мисли хора всякакви, просто не им обръщай внимание

# 46
Мине се не мине и водя този спор за очите било то виртуално или реално. Внимавах много в часовете по генетика, защото и в нашето семейство цветът на очите е предаден през поколения. Интересува ме някой знае ли къде в тази схема са сивите очи? Към зелените или към сините?

# 47
към сините  Peace

# 48
Към сините - да.

Преди време бях попаднала на едно интересно нАучно изследване към библиотеката на някой от американските университети. Та там прочетох, че само 2% от населението на земята е със зелени очи.

# 49
  • Куциндрел
Мине се не мине и водя този спор за очите било то виртуално или реално. Внимавах много в часовете по генетика, защото и в нашето семейство цветът на очите е предаден през поколения. Интересува ме някой знае ли къде в тази схема са сивите очи? Към зелените или към сините?

Аз се чудя, защо си мислите, че има гени само за сини и кавяви очи? И защо си мислите, че цялата генетика се предава в часовете по Биология в училище?

# 50
  • Варна
Аз пък защо си мисля, че сивите са към пъстри, зелени и прочие? Имам спомен, че съм чела, че единствено при двама родители със сини очи детето със сигурност е със сини, а при зелени, сиви и т.н. има много варианти. Може и да греша де, но така мисля, че беше.

# 51
  • София
Сивите са си нюанс на сините, както и виолетовите. Иначе и аз така знам, от двама синеоки родителя, само синеоко може да излезе.

# 52
Познах --------->>> 6,25 %   newsm44 . Утре ще мина и едно тото да пусна ...   bouquet

# 53
И двамата ми родители със кафеви очи - е аз съм със сини. Не слушай никой. Ако само един човек в едно от двете семейства е със сини очи и един от двамата носи негови гени има шанс детето да е със сини очи.

# 54
До навършване на 1 година дъщеря ми беше руса и синеока. След това косата и постепенно потъмня до светлокафява, а очите и се промениха през втората година на сиви. Днес е на 6 г. - светлокафява коса и сиви очи. Аз съм тъмнокоса кестенява и с пъстри кафяво-зелени очи (на определена светлина са кафяви, на друга - зелени), съпругът ми е със по-светла кафява коса, очите му са кафяви. Второто ни дете е с кафяви очи. В рода няма сивооки, но при прабабите и прадядовците има със зелени и сини очи. Иначе нашите родители всички са с кафяви очи.
И мен като беше бебе, много ме поднасяха приятелките за сините очи на дъщеря ми, но сега вече като е по-голяма не се обръща толкова внимание.
Приемах всичко с усмивка и леко сърце, защото не тая вина в душата си.

# 55
На мен майка ми е със сини, баща ми със зелени, аз съм с тъмно кафяви очи. Тази графика хич не е вярна.

# 56
Всичко е генетика... Имаме си три деца... родителите сме с тъмни коси и очи, двете големи деца са с тъмни коси и очи / на второто са мъъъничко по светло кафяви/, пък третото  - да му се ненадяваш е с почти руса коса и сиви очи !? Не се и съмнявам , че си е нашо, това в кръга на шегата!

# 57
Всеки път като видя такъв въпрос се чудя къде е спал питащия в часовете по биология в 8 клас. Синьото и русото е рецесивен ген, а тъмните очи, коса и кожа - доминантен. Ако се кръстосат тъмен родител със светъл задължително детето е с чертите на тъмния, защото този ген е по силен. Обаче детето ще носи в себе си гена на синьото, защото го е наследил от светлия родител. На своите деца той може да предаде както тъмния, така и светлия ген. Ако детето му е носител на светлия ген и се ожени за друг носител на светъл ген и тези два гена се комбинират в тяхното поколение то поколението ще е с руси коси и сини очи.
Т.е може да има комбинация рус родител + тъмен родител = тъмно дете, носител на ген за русо.
Тъмно дете 1 се жени за  друг тъмен индивид, но също носител на ген за русо. Има 2 варианта за тяхното дете:
Вариант 1 - комбинират се двата тъмни гена и се ражда тъмно дете, носител само на тъмни гени и докато не се събере в следващите поколения с рус човек повече не може да има руси деца
Вариант 2- комбинират се тъмен ген от единия родител и светъл от другия - ражда се тъмно дете (защото тъмния ген е доминантен и надвива над светлия. В следващите поколения светлият ген продължава да се предава докато не се срещне с друг светъл ген и се роди русо дете)
вариант 2- комбинират се двата светли гена и се ражда светло дете.
Вие сте попаднали във вторият вариант- някъде назад в историята на семейството е имало носител на светъл ген, който до вашето дете не се е проявавал, но точно при вас са се комбинирали два рецесивни светли гена и затова детето ви е русо и синеоко. Възможно е този светъл ген да го носите толкова отдавна в родата ви, че вече никой да не помни кой точно е бил русият родител.

Най-яките уроци бяха това по биология  Peace

Моята майка и целият ѝ род е със сини очи, аз съм с кафяви и съответно нося синия ген като рецесивен белег. Бебчо в момента е със сини очи (но почнаха да потъмняват), а мъжа ми с кафяви. Аз тайничко се надявам, че и той е носител на рецесивния белег и малкото ще запази светлите си очички.

# 58
Имам спомен, че съм чела, че единствено при двама родители със сини очи детето със сигурност е със сини.

Нищо сигурно няма на тази земя. Освен простото кръстосване от учебника по биология, в реалния свят съществуват още куп неща като скаченост на гените, мутации, премутации, кросингоувъри и какво ли още не.
В резултат могат от двама синеоки да се роди дете с кафеви очи. (Около мен имам два такива случая, без намеса на съседа), на тях се дължат и всички нюанси на човешките очи, коси и кожа.

А на авторката на темата горещо препоръчвам да спре да плаща данък обществено мнение и просто да се наслаждава на прекрасното си детенце  Hug

# 59
...А на авторката на темата горещо препоръчвам да спре да плаща данък обществено мнение и просто да се наслаждава на прекрасното си детенце  Hug
Mersi, Dimeli!

Taka e, taka pravia i az otkakto se e rodila!
Prosto ponjakoga mi idva do gusha ot nedobronamereni hora okolo men v rabotata mi - ne razbiram zashto horata se samozabraviat i si pozvoliavat da sa gadni s drugite...osobeno muje s maikite ili jeni ne-maiki...No minavam metur i si mislia kolko malki sme vsi4ki pred Gospod...i kolko nezna4itelni sa pretenciite ni...samo lubovta i Bojestvenite tvorenia sa neograni4eno golemi...i jalko za dushite, koito ne vijdat tova.

Jelaja vi mnogo prekrasni chudesa na vsichki vas i decata vi...  bouquet

Izviniete za latinicata.

Общи условия

Активация на акаунт