Шансът да се роди бебе със сини очи

• 31 075
  • 151
  •   1
Отговори
# 90
За наследяването на цвета на очите - ясно, но никога не можах да си обясня как се наследяват жестове и разни прийоми, които обикновено са неволни в поведението.
Моят син например си върти глезена на десния крак при нервност, съсредоточаване или заспиване, точно както майка ми, т.е. баба му.
Изключвам да е копиране, няма как просто, тъй като го прави, без да е видял някога изобщо, че го прави и баба му.

# 91
Природата си знае как меши гените. Аз съм с кафеви очи, а всички от моята рода (баби, дядовци, лели, майка ми, баща ми, сестра ми) са синеоки и зеленооки.

# 92
Моите момичета са също изключително различни. Едната - с тъмна коса и кафеви очи, по-тъмна кожа, направо си ми е като двойничка... другата е пълна противоположност - руса, със светла кожа - одрала на баща си кожата.... Simple Smile

# 93
  • София
Те хората са го казали - "до девето коляно" хваща ген... Правете му сметката, ако прадядото на дядо ви е някой снажен афро-американски момък  Joy ,а не когато имате синеок и русокос ангел, нали?  Hug

# 94
  • София
Наистина това с гените е уникално,днес бяхме при дядо ми и намерих една снимка на майка ми на годинка,моята дъщеря /на годинка в момента/ и е одрала кожата,все едно на черно бялата снимка е тя.А аз се чудех на кого прилича,е вече знам отговора,копие е на баба си,това ме радва,защото майка ми преди,а и сега е била много красива,е аз приличам на тате:)))

# 95
Наистина това с гените е уникално,днес бяхме при дядо ми и намерих една снимка на майка ми на годинка,моята дъщеря /на годинка в момента/ и е одрала кожата,все едно на черно бялата снимка е тя.А аз се чудех на кого прилича,е вече знам отговора,копие е на баба си,това ме радва,защото майка ми преди,а и сега е била много красива,е аз приличам на тате:)))

Simple Smile А нашата е копие на свекърва ми,и сините очи,абе едно към едно...
е,тя е много добра и разбрана жена,не се оплаквам,но така като го погледна детето,
изобщо по нищо на мен не прилича.

# 96
  • София
Нали,добрече сме ги раждали,че да сме спокойни:)
Той и мъжът ми се шегуваше първите дни след раждането,че са ни дали чужду бебе,на никого не приличала  Laughing

# 97
Това с рецесивните и доминантните алели добре, но то не важи за унаследяването при цвета на очите. Съвременните генетични възгледи са  че цветът на очите се унаследява полимерно като неизвестен брой гени (  6 -7 от които са известни), всеки от който с по няколко алелни състояния заедно определят цвета (подобно на цвета на кожта и в по- малка степен цвета на косата). Толкова е сложно че никой не може на база ваша генетична проба да каже какъв е цвета на очите ви.  Тъй като част от гените за унаследяване на цвета на очите са разположени по няколко близо един до друг на едни и същи хромозоми те често се унаследяват в пакети поради което възможностите за комбиниране са доста по-малко от аритметичните, което ще рече че характеристики на родители или прародители могат да се появят в потомството сравнително неизменени, но ако настъпи кросинголвър могат да се появят и напълно нови комбинации от тях. За сега е сигурно че двама родители със сини или зелени очи не могат да имат деца с тъмни очи, но обратното е възможно. Ако някоя синеока жена с чиста съвест е родила тъмнооко дете от своят светлоок съпруг да не бърза да му иска развод без по-солидни доказателства, че детето не е от нея. От научна гледна точка все още се говори за вероятности в % и за сега тя никога не е 100%. от личните ми наблюдения мога да кажа, че доста двойки около мен се сдобиха със синеоки деца и въпреки говоренето, ако един от двамата родители е със сини очи шансът очевидно се увеличава драматичо ( по мое мнение до 50% а може и повече).

# 98
Не съм чела нищо по въпроса ,но имам няколко наблюдения.Братовчетка ми е синеока ,родителите не.Одрала чертите на баща си,но не и очите.има дядо синеок по майчина линия! Семейни приятели същата работа дъщеря им синеока и руса ,родителите не,а чертите на детето същите като на бащата ,свиване на устни ,бръчки дори...Не се вкарвай във филми и обръщай вниманиие на хорските глупости.

# 99
Аз съм със зелени очи,мъжът ми е с кафяви,бебето  е синеоко.Свекърва ми също е със сини очи.

# 100
Аз също станах Ю"жертва" на "приятели". Детето ми е почти на 1 год. и продължават да ме питат
защо е синеоко и русо,а ние с баща му не сме.Когато кажа: и 2мата дядовци са синеоки......затова
те смеят ихидно,сякаш....нещо грешно и порочно съм направила.
Мъжа ми започна да им акзва , че е от съседа ooooh!, но страшно неловко да се задават
и коментират дали някой е синеок,пъстроок и т.н.

# 101
Интересно, колко много мнения са се натрупали... Hug
Искам да предупредя обаче, за афро-вероятните... - внимавайте как се изказвате, защото е много лесно да се види расизъм в подобни изказвания.
Афро- или синеоко, ефектът от въпросителните, които си задават невежи хора (като мен преди да започнат подобни дискусии), е еднакво шокиращ...но естествено, за нас българите да се роди русо и синеоко се  приема за напълно възможно все пак, докато другото сякаш веднага би издало някой и друг скрит грях в родата, или поне би повдигнало допълнителна известност на въпросителните...и това плаши повече, разбирам. Но като цяло такива изказвания звучат леко расистки, така че внимавайте.
А пък в уикипедия пише, че в Източна Европа синеоките са по-скоро сивооки...и пъстрооки..., истински сините очи са по-скоро рядкост, докато в Северна и Северо-Западна Европа са си преобладаващи. Въпросът е в това колко меланин липсва в гена... Зелените са с рецесивни гени, така че при синеоки родители може и зеленооко дете да се роди. skorodumko, много увлекателно разказче, но в крайна сметка и ти казваш същото за вероятността за синеоките...Да добавим само и още нещо важно: Божа работа!
  bouquet

# 102
Шанс - то и в моя род по майчина линия има една камара руси и синеоки, че и близнаци, но нито майка ми, нито аз сме руси или синеоки. Дори косата и очите ми бият към черно. Но кой знае - може генът да "избие" при моите деца Simple Smile

# 103
Детето ми е със сиво-сини очи, а ние с баща му с кафяви, за повече от 9 г. никой не ме е питал що така, явно никой не смее  hahaha

# 104
Имам сестра-близначка. С кафяви очи. Аз - със сини. Баща ми е с котешко зелени, майка с кафяви. Аз обаче - със сини. Изглеждам странно до роднините си, от които никой няма моят цвят очи. Simple Smile
И двете ми деца, макар и от различни бащи, взеха моите очи. Природа.

Общи условия

Активация на акаунт