Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се обяснява генетичната формула на нашето дете?
Какви са вероятностите за дете със сини очи при родители с кафяви очи?
Как се определя цветът на очите на детето?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се обяснява генетичната формула на нашето дете?
Цветът на очите се определя от гените. Русата коса и сините очи са рецесивни гени, докато тъмната коса и кожата са доминантни. Ако един родител има сини очи и руса коса, а другият има кафяви очи и коса, детето може да наследи гена за сини очи от светлия родител. Това обяснява появата на синьооко и русокосо дете при родители с кафяви очи и коса.
-
Какви са вероятностите за дете със сини очи при родители с кафяви очи?
-
Как се определя цветът на очите на детето?
Цветът на очите на детето се определя от гените, които наследява от родителите си. Русата коса и сините очи са рецесивни гени, докато тъмната коса, тъмните очи и кожата са доминиращи. Следователно, ако едно дете наследи рецесивни гени за сини очи от единия родител, то може да има сини очи дори ако родителите имат кафяви очи.
-
Какви са вероятностите за дете с пъстри очи?
-
Как се наследява цветът на очите?
Аз съм синеоко дете на двама родители с тъмно кафяви очи. Като много малка се притеснявах, че съм осиновена. В училище по биология впоследствие ни обясниха за доминантните и рецесивните гени и се убедих, че съмненията ми са били абсурдни. Ето и обяснението, съвсем като за лаици. Доминантни (доминиращи, побеждаващи) гени са тези, които винаги се проявяват, ако ги има във вас. Рецесивни (подчинени) са тези, които може да носите, но се проявяват само и единствено, ако нямате доминантни. Доминантни гени са тъмната коса и очи. Рецесивни са светлата коса и сините очи. Тоест, ако вашите родители са с кафяви очи, те задължително имат ген за кафяви очи. Освен това е възможно да нямат изобщо ген за сини очи, а да имат само гени за кафяви. Но също толкова е възможно да имат гени за сини очи, само че като рецесивни те няма как да се прояват. При тях вероятността е 50 на 50. Ако и бащата, и майката имат рецесивния ген за сини очи, то шансът да се прояви у детето е 25 процента, защото има следните четири възможности: да наследи от таткото ген за кафяви и от майката ген за кафяви, тогава ще е с кафяви. Да наследи от майката ген за сини, от таткото за кафяви - тогава пак ще е с кафяви. Да наследи от майката ген за кафяви, от таткото за сини - тогава пак ще е с кафяви. И последен вариант - да наследи от майката ген за сини и от таткото за сини, тогава ще е със СИНИ ОЧИ. Като мен и като вашето детенце. ТОВА, КОЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО ОБАЧЕ Е дете на двама синеоки родители да е с кафяви очи - защото ако някой от тях имаше ген за кафяви очи, щеше да се прояви у въпросния родител, защото е ДОМИНАНТЕН. Щом е синеок, няма ген за кафяви очи.
Родителите на нито един от нас не са синеоки. Помня и от уроците в училище( генетика, закони на Мендел...), че даден белег ( цвят на очи, форма на нос, цвят на кожа и т.н.) се предават и през няколко поколения, т.е. цветът на очите на нашите деца е "дошъл" я от бабите ни, я от пра-бабите... На моето дете очите са точно същия цвят и нюанс като тези на моя дядо и неин пра-дядо.
Освен, че им слагат гривничките веднага след раждането, ти си била сама в родилната зала. Пък, и ако си родила по естествен път и са ти дали да видиш детето си веднага след раждането, няма как да забравиш нито лицето на детето си, нито гласа му. Подсъзнателно ти се е запечатало в паметта, ако не и съзнателно. Ако, толкова те притеснява ,сравни кръвните групи на трима ви, та да се успокоиш окончателно. 
Никога не ми се е случвало,някой да ме гледа подозрително за това,че детето ни е със сини очи