Шансът да се роди бебе със сини очи

• 31 064
  • 151
  •   1
Отговори
# 105
И нашето дете не е много "наше". Винаги съм си представяла, че детето ми ще прилича по някакъв начин на мен, с тъмни очи, тъмна коса съм си го представяла, може би дори къдрава или чуплива. Роди ни се синеоко дете с оранжевикаво-кестенява коса. Очите й в момента са зеленикави, може би пъстри, но като цяло са светли. Косата й изсветля и според мен минава за тъмно русо. И е най-правата коса, която може да съществува. Никога не е имала и една къдрица. На 5 години е, ясно ми е, че може да се промени, но може и да не се.
Аз и тя сме различни като деня и нощта. Аз съм с много тъмно кафеви очи и коса, моята е леко къдрава. В моя род всички са тъмни. Баща й е с кафеви очи и коса също, но да речем няколко нюанса по-светли от моите. Неговите баща и брат са със светли очи само.
Но засега никой нищо не ми е казвал Rolling Eyes Само веднъж наскоро в детската градина едно ново момиче ме пита дали съм й майка, аз викам да. Тя каза, че изобщо не си приличаме и аз викам "знам" Mr. Green

# 106
Така е като не някои хора не са внимавали в часовете по биология. Като учихме генетика ясно си спомням кръстосването на гените и защо е много вероятно детето да вземе чертите на баби и дядовци.

# 107
Е не е толкова голяма вероятността, най-много 25% да е, а може би и по-малко. Което означава, че ако имаме четири деца би трябвало едното да е със сини очи, а другите три да са с кафеви. Но ние имаме само едно и изглежда малко странно, защото е първо и единствено.

# 108
Като чета из нета, излиза, че за да се роди синеоко дете, трябвало и ДВАМАТА родители да бъдат с поне един родител синеок (т.е. в нашия случай не е така!?) и че шансовете били под 25%.

Аз съм руса и синеока, а родителите ми са с тъмни коси и очи. Но дядо ми, по майчина линия, беше рус и синеок. Баба ми, по бащина линия, също. Няма нищо странно, радвайте се на детето си  Hug

# 109
Здравейте Simple Smile Аз съм синеоко дете на двама родители с тъмно кафяви очи. Като много малка се притеснявах, че съм осиновена. В училище по биология впоследствие ни обясниха за доминантните и рецесивните гени и се убедих, че съмненията ми са били абсурдни. Ето и обяснението, съвсем като за лаици. Доминантни (доминиращи, побеждаващи) гени са тези, които винаги се проявяват, ако ги има във вас. Рецесивни (подчинени) са тези, които може да носите, но се проявяват само и единствено, ако нямате доминантни. Доминантни гени са тъмната коса и очи. Рецесивни са светлата коса и сините очи. Тоест, ако вашите родители са с кафяви очи, те задължително имат ген за кафяви очи. Освен това е възможно да нямат изобщо ген за сини очи, а да имат само гени за кафяви. Но също толкова е възможно да имат гени за сини очи, само че като рецесивни те няма как да се прояват. При тях вероятността е 50 на 50. Ако и бащата, и майката имат рецесивния ген за сини очи, то шансът да се прояви у детето е 25 процента, защото има следните четири възможности: да наследи от таткото ген за кафяви и от майката ген за кафяви, тогава ще е с кафяви. Да наследи от майката ген за сини, от таткото за кафяви - тогава пак ще е с кафяви. Да наследи от майката ген за кафяви, от таткото за сини - тогава пак ще е с кафяви. И последен вариант - да наследи от майката ген за сини и от таткото за сини, тогава ще е със СИНИ ОЧИ. Като мен и като вашето детенце. ТОВА, КОЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО ОБАЧЕ Е дете на двама синеоки родители да е с кафяви очи - защото ако някой от тях имаше ген за кафяви очи, щеше да се прояви у въпросния родител, защото е ДОМИНАНТЕН. Щом е синеок, няма ген за кафяви очи.
И накрая - както казах, аз съм синеока, съпругът ми е с кафяви очи. От четиримата ми сина, трима са синеоки и само един наследи неговият ген за кафяви очи. Но той със сигурност има и ген за сини очи от мен, така че е много вероятно, дори да се ожени за тъмноока жена, някой ден да имам синеоки внучета Simple Smile))) А аз впрочем толкова много да харесвам кафяви очи Simple Smile))) Както и да е. Не се притеснявайте повече, а ако видите детенце с кафяви очи на синеоки родители, не обяснявайте много-много Simple Smile)))

# 110
Така че по-добре русо със сини очи, отколкото негърче, нали ?  Laughing

И с кое е по-добре?
С какво бялото и русото ще е по-добре от чернокожото?
Проблем ли е да има негър в родата?
Усещате ли се изобщо колко расистки звучите  Tired

Определено е проблем да се роди негърче на двама бели родители Simple Smile))) Не звучи расистки изобщо Simple Smile Виж, ако единият родител е тъмнокож, е проблем, ако не се роди мулатче. Не търсете под вола теле, Тулумбичке Simple Smile Лично аз обожавам негърчетата и винаги съм мечтала да си осиновя.

# 111
Така че по-добре русо със сини очи, отколкото негърче, нали ?  Laughing

И с кое е по-добре?
С какво бялото и русото ще е по-добре от чернокожото?
Проблем ли е да има негър в родата?
Усещате ли се изобщо колко расистки звучите  Tired

На някой татко, от Перник например,ако му се роди негърче,сигурно
ще е голям проблем  newsm78

# 112
Боже , та това повод за притеснение ли е?
Само можете да се радвате. Да не ви пука какво си мислят или ви намекват другите. Хорското мнение след моето погребение обичам да казвам аз. Аз винаги пък съм мечтала за синеоко дете, въпреки че от нашия род няма никои с сини очи. И бог ми го даде. Аз съм с черни очи, а баща и с кафе ви. Родителите ни също са със тъмни. Дядото на мъжа ми е бил с сини очи а от моя род не знам да има някои. И все пак чудото е на лице. :d Като чета коментарите доста често се случва явно т. де не е толкова малък шанса! Simple Smile

# 113
Здравейте,
И нашето момченце е с много красиви очи , ту сини ту клонят и към зелено, но пък сме с тъмна коса . Аз и мъжът ми с кафяви очи .Моят дядо беше с такива и почина месец преди да се роди детето ни.Мен тези очички много ме радват и не се питам защо е така.А пък хората какво ще кажат въобще не ме интересува.

# 114
Не прочетох коментарите на въпроса ти, защото нямам търпение да ти отговоря. Хич, не се притеснявай! Не е вярно това, че при двама родители с тъмни очи не може да се роди синеоко дете!!! Вероятността е около 13%. Виж, обратното е истина - на двама синеоки родители няма начин да им се роди дете с тъмни очи! Моят случай е идентичен на твоя. И двамата с мъжа ми сме с кафяви очи, а аз даже  съм и с матова кожа.  Wink Родителите на нито един от нас не са синеоки. Помня и от уроците в училище( генетика, закони на Мендел...), че даден белег ( цвят на очи, форма на нос, цвят на кожа и т.н.) се предават и през няколко поколения, т.е. цветът на очите на нашите деца е "дошъл" я от бабите ни, я от пра-бабите...   На моето дете очите са точно същия цвят и нюанс като тези на моя дядо и неин пра-дядо.

Другото, което разбирам, че те притеснява е възможността да са объркали бебето в родилния дом с друго. Споко!  Heart Eyes Освен, че им слагат гривничките веднага след раждането, ти си била сама в родилната зала. Пък, и ако си родила по естествен път и са ти дали да видиш детето си веднага след раждането, няма как да забравиш нито лицето на детето си, нито гласа му. Подсъзнателно ти се е запечатало в паметта, ако не и съзнателно. Ако, толкова те притеснява ,сравни кръвните групи на трима ви, та да се успокоиш окончателно.  Peace

Що се отнася до мнението на околните, ами ... забавлявай се на реакциите им.  Wink   Мен като ме питат на кого са тия сини очи, отговарям с изтъркания лаф, че са на комшията. Mr. Green

Много се смях на реакцията на една учителка в детската градина. Сборни групи, непознати деца, непознати родители... Пита ме за кое дете съм? Аз отговарям, а тя стои и не помръдва. Осмисля казаното. Laughing Пак пита "На кое дете сте майка?".  Аз отговарям и се чудя тихо ли говоря, що ли? Пак и казвам името на детето, тя стоя-стоя, па тръгна мълчаливо да ми доведе чадото. После се смяхме, защото аз загрях каква е работата  и й казах "Ами, не си приличаме много...", а и лелката на групата се включи в разговора: "Като във вица - Жена, детето не е от теб!".

# 115
  • Mediterraneo
Мнооого исках децата ми да са със сини очи, както баща си, но уви. Аз съм с кафяви, децата и двете са със зеленикави очи( майка ми е с такива). Родът на мъжа ми са изцяло със сини очи. И двете се родиха с тъмни коси, но на малката започна да изсветлява първото лято и сега ( особено лятото) е направо сламено русо, на места перхидролено  Heart Eyes А няма твърде светлокоси сред нас.

# 116
За съжаление косата й ще потъмнее с времето.

# 117
Не им обръщай внимание следващия път им кажи да не са спали в часовете по биология между 6 и 8 клас точно с това ни даваха примери.Ние чакаме бебче юли месец на мъжа ми родата е 99% със сини очи моята е с тъмни и пъстри има малък шанс да е зеленооко,от кого ще е тогава  Simple Smile

http://ladyzone.bg/article/mama-i-tatko/kakv-shche-e-tsvett-na-o … te-na-bebeto.html

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 13:35 от Petq Petrova

# 118
  • Mediterraneo
За съжаление косата й ще потъмнее с времето.

Знам  Peace

# 119
Ние сме същият случай.Аз съм с тъмна коса и тъмни очи.ММ също,с разликата,че неговите очи са малко по-светло кафяви от моите.Детето ни е русо и синеоко.Най-близкият ни роднина с руса коса и сини очи е моят баща...Напълно нормално е.Всички сме го учили в часовете по Биология.Потресох се от това,че хората те гледат с въпросителна в очите  #Crazy Никога не ми се е случвало,някой да ме гледа подозрително за това,че детето ни е със сини очи  Laughing Понякога са ме питали,кой от родата е със сини очи,но нищо повече... Hug

Общи условия

Активация на акаунт